Medicul Camelia Grigore este managerul Spitalului Clinic de Pediatrie Sibiu de aproximativ un an de zile. Jumătate din acestă perioadă a fost manager interimar, iar din luna ianuarie a acestui an ocupă oficial postul de manager al instituției. Despre ce a însemnat acest an pentru Spitalul de Pediatrie, despre ce schimbări s-au produs, cum face față pandemiei de COVID-19, cum s-au descurcat copiii cu acestă boală dar și despre cum se pregătește spitalul pentru un posibil al doilea val, managerul Camelia Grigore vorbește pe larg într-un interviu acordat reporterilor Turnul Sfatului. Totodată, aflați cum va funcționa Spitalul de Pediatrie de la 1 iunie și care sunt numerele de telefon ale specialiștilor ce oferă, în continuare, consultații telefonice.
Sunteți manager interimar din vara anului trecut, iar prima lună a acestui an ați preluat oficial conducerea Spitalului de Pediatrie. Care a fost drumul care a dus până la ocuparea acestui post?
Drumul meu profesional este legat de Spitalul de Pediatrie. Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu există ca unitate distinctă, din anul 1999. În acel moment eu lucram ca medic primar medicină de laborator și eram Medic șef al laboratorului de analize medicale. De-a lungul carierei mele profesionale, pe lângă activitatea din laborator am activat ca membru în conducerea Societății Române de Medicină de Laborator fiind și reprezentanta acestei Societății Profesionale la Federația Internațională de Medicină de Laborator între 2008-2015 precum și Președinta Societății Române de Medicină de Laborator între 2013-2015. La nivelul spitalului am avut calitatea de Președinte a Consiliului Etic și membru în Consiliul de Administrație al Spitalului de Pediatrie. În iulie 2019, când Managerul Spitalului la acea vreme, Dr. Stelian Banciu, și-a dat demisia, eu eram Președintele Consiliului de Administrație. Spitalul de Pediatrie se află în subordinea Consiliului Local, motiv pentru care D-na Primar Astrid Cora Fodor mi-a propus să preiau conducerea interimară, considerând că experiența mea profesională și cunoașterea problemelor spitalului vor contribui la o bună gestionare a situației. Ulterior, în decembrie 2019 am participat la concursul pentru ocuparea funcției de Manager și din 18 ianuarie 2020 am preluat conducerea ca Manager.
Cum a fost acest an în funcția de manager? Cu ce v-ați confruntat?
Preluarea mandatului de Manager a reprezentat o provocare pentru mine și am fost hotărâtă să îmi folosesc toate calitățile de comunicator și organizator pentru a realiza ceea ce mie mi se părea că lipsește Spitalului: o bună comunicare cu personalul, care trebuie să simtă că suntem cu toții un colectiv, o echipă, că avem interese comune și ne sprijinim reciproc. Am vorbit și am ascultat în acest ultim an foarte mult, am fost în fiecare secție, am dorit să înțeleg ce putem face în condițiile date, să nu construim vise nerealizabile. Prima problemă pe agenda mea a fost pregătirea spitalului pentru acreditarea conform standardelor Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS), pentru care trebuiau identificate punctele forte și lipsurile spitalului și create echipe de lucru și urmărită activitatea lunar. Problema personalului insuficient, atât în compartimentul de primire urgențe cât și pe secțiile spitalului, a fost o alta problemă care a trebuit remediată. Pentru a îmbunătăți serviciile medicale oferite de spital micuților pacienți, care spre deosebire de adulți au nevoie de asistență medicală nu doar pentru tratamente ci și pentru igiena zilnică și alimentație, am angajat în plus medici și asistente medicale atât pe secții cât și la urgențe. Problema spațiilor insuficiente din spital, pentru desfășurarea activității medicale în spații care să îndeplinească normele de suprafață a reprezentat o alta provocare. Singurul spațiu optim a fost pe strada Gh. Barițiu care trebuia să fie remodelat pentru această destinație, dar aceasta presupunea relocarea serviciilor administrative. Am solicitat sprijinul D-nei Primar Astrid Cora Fodor care a înțeles nevoia noastră și ne-a repartizat un spațiu adecvat pe care l-am renovat și acum funcționăm în condiții foarte bune în noul sediu administrativ, de pe str. Ștefan cel Mare nr.4, urmând ca spațiul rămas disponibil să fie reamenajat pentru servicii medicale de ambulator. Fiecare zi din acest an a fost diferită, a însemnat o nouă problemă de rezolvat, de mediat, de negociat, deoarece activitatea medicală a spitalului este complexă, pretențiile pacienților cresc, iar spitalele nu dispun de resursele financiare care să facă ca serviciile medicale să se încadreze în standardele de calitate așteptate de populaţie. Peste toate aceste probele a apărut și criza legată de pandemia COVID19, care ne-a obligat să relocăm secțiile spitalului pentru a oferi spații corespunzătoare și terapie intensivă pentru copiii infectați cu virusul SARS -CoV 2.
Și dacă ați adus vorba de COVID-19. Care a fost strategia spitalului în abordarea noului coronavirus? Știm deja că la pediatrie nicio persoană angajată nu s-a infectat până în acest moment?
Strategia spitalului în această pandemie a fost direct coordonată de Direcția de Sănătate Publică, împreună cu care am organizat serviciile medicale astfel încât să facem față afluxului de pacienți cu infecție COVID 19. Spitalul a fost desemnat spital de faza 2 COVID de către Ministerul Sănătății așa încât am fost în prima linie de luptă, pentru a diagnostica și trata copiii infectați cu noul coronavirus. Una din cele mai mari provocări a fost organizarea Laboratorului pentru testarea ARN viral SARS CoV 2 prin tehnica RT PCR. Aveam o parte dintre dotări în Secția de Cercetare a Spitalului, dar nu erau funcționale și lipsea și personalul instruit să facă astfel de teste. Am început să comandăm echipamentele necesare la sfârșitul lunii februarie, iar Primăria Sibiu a făcut toate eforturile pentru a ne asigura finanțarea. Am trimis un medic la instruire la Institutul Matei Balș la București și am început să testăm la începutul lunii aprilie. În prezent facem în jur de 100 teste/zi. Pentru a asigura protecția personalului medical am făcut achiziții de material de protecție, am primit donații și am reușit să asigurăm echipamentul corespunzător în toate secțiile spitalului. Personalul a fost instruit cum să îmbrace și mai ales cum să dezbrace echipamentul de protecție pentru a nu se contamina. Am organizat echipe care să lucreze în ture, astfel încât să nu se întâlnească, pentru a evita infectarea. Am testat periodic personalul secției de Boli Infecțioase unde riscul de contaminare era cel mai ridicat, precum și personalul din Laboratoarele de analize și radiologie și Urgențe care au fost întâmplător în contact cu pacienții infectați. Până în acest moment nu am avut cazuri de infecție în rândul personalului. Pot să spun că în această perioadă cel mai greu de gestionat a fost FRICA: frica de îmbolnăvire, frica de neobișnuitul situației, munca în spații noi, deoarece secțiile și cabinetele de consultații au fost relocate, așa încât am fost mereu în secții să aflu nevoile personalului și să corectăm toate neajunsurile situației, în cel mai bun mod posibil.
Câți pacienți internați la Pediatrie au fost infectați cu noul coronavirus de la începutul pandemiei si până la această dată și cum au suportat copiii boala?
Până în acest moment au fost internați în Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu 30 pacienții copii și aparținătorii acestora. Particularitatea cazurilor la copii a fost că aceștia au avut forme ușoare de boală, nu au necesitat tratamente agresive, dar s-au negativat foarte încet, între 21 și 34 zile, ceea ce a dus la o spitalizare îndelungată, dificil de suportat de către copii.
Dar în această perioadă au fost și cazuri noncovid. Cum au fost gestionate?
În toată această perioadă am avut internări și în celelalte secții, s-au făcut consultații ale cazurilor urgente în Compartimentul Primire Urgențe. Pentru a proteja pacienții, medicii au oferit consultații telefonice pentru patologia cronică, având la dispoziție telefoane primite din donații.
De aproximativ două săptămâni la pediatrie se fac teste COVID la cerere, contracost. Cum s-a ajuns la această decizie?
Am luat hotărârea efectuării de teste la cerere deoarece am primit foarte multe solicitări care, neîncadrându-se în definiția de caz din metodologia de testare, nu puteau fi decontate de către Direcția de Sănătate Publică. Am hotărât să facem zilnic, cu programare, 10 testări contra cost, pentru a nu afecta testarea pacienților.
În urmă cu puțin timp ați avut cazul unui băiețel de cinci ani, din Brașov cu fractură care, în urma testelor, a fost depistat pozitiv în ceea ce privește noul coronavirus. A fost primul copil cu COVID-19 operat la Sibiu. Cum se simte acum băiețelul și ce a însemnat acest caz pentru spital si echipa implicată?
Copilul de 5 ani infectat COVID, având și o fractură a antebrațului drept, a venit de la Brașov deoarece acolo nu exista organizat spital de pediatrie COVID. Echipa de specialiști a Spitalului nostru a efectuat operația în Blocul operator al Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu care am făcut un protocol de colaborare pentru cazurile infectate, deoarece noi avem mai puține săli de operație, în care operăm urgențele apărute în această perioadă. Pacientul este supravegheat în continuare în secția de Boli Infecțioase până la negativarea infecției COVID.
Cum se pregătește Spitalul de Pediatrie pentru un posibil al doilea val în ceea ce privește pandemia creată de COVID-19?
Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu a fost numit prin ordin al Ministrului Sănătății - Spital de faza 2 COVID, motiv pentru care până la terminarea pandemiei vom rămâne în prima linie în lupta cu aceasta infecție. Ne pregătim să organizăm activitatea secției de Boli Infecțioase în sediul de pe strada Transilvaniei, unde am demarat lucrări de amenajare a unor saloane de terapie intensive și dotarea secției cu o stație de oxigen și aer comprimat necesar ventilatoarelor medicale, precum și un spațiu de triaj pentru a asigura o bună separare a pacienților, prin montarea unor containere în curtea spitalului. Toate aceste lucrări sperăm să se realizeze până în luna iulie, iar din august să putem face schimbul de secții.
Aveți să le transmiteți ceva sibienilor?
Doresc să le transmit că în această perioadă am simțit că suntem spitalul unei comunități, ne-am simțit utili și apreciați, am primit multe mesaje de încurajare, donații pentru personal și pentru spital, pentru care le mulțumim tuturor încă o dată. Cu toții realizăm că situația de criză continuă și trebuie să ne obișnuim să trăim cu acest virus, iar singurul mod în care putem învinge în această luptă este să respectăm măsurile de igienă și distanțare socială, pentru a avea cazuri izolate, pentru a nu ne îmbolnăvi masiv, deoarece numărul de locuri în spital este limitat. În același timp trebuie să ne gândim și la asigurarea condițiilor pentru a trata cazurile cronice, care trebuie izolate în spital de infecția COVID, iar spitalul rămâne cu aceeași problemă a spațiilor insuficiente, a unui număr mic de rezerve cu 1 - 2 paturi pentru izolare, ceea ce duce la dificultăți în gestionarea cazurilor o perioadă lungă de timp. Începând cu 1 iunie pentru consultațiile în Ambulatoriile de specialitate se vor face doar cu programare telefonică prealabilă într-un număr limitat, 2 pacienți pe oră. La prezentarea la consult se va face triaj epidemiologic, iar medicii vor consulta respectând toate măsurile de protecție individuală. Pentru a nu aglomera cabinetele de consultații, specialiștii noștri vor oferi în continuare consultații telefonice.
Numerele de telefon pentru consultații:
Programări consultații/imagistică - 0269-217.810 Programări analize medicale - 0269-217.927 Pediatrie-Dr. Mătăcuță Bogdan Ioana Octavia - 0742-080.826 Ambulatoriu Pediatrie - Dr. Muntean Rodica –0742-282.907 Triaj Pediatrie - 0765-533.253 / 0765-467.428 Neurologie-Dr. Vișa Gabriela - 0742-268.183 Dermatologie și Alergologie - Dr. Csillag Andreea/Dr. Axinte Roxana –0742-086.845 Laborator analize medicale - 0742-121.245 Chirurgie pediatrică - 0765-467.497 Ortopedie pediatrică - 0765-467.429 ORL - 0765-467.431 Oftalmologie - 0765-467.450 Cardiologie pediatrică (Dr. Cotârlă Viorela) - 0765-467.434 Boli Infecțioase - 0765-467.461 Diabet, Nutriție, Boli Metabolice - Dr. Gălățan Simona - 0765-467.466.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Boli Metabolic , Primăria Sibiu , Pediatrie Sibiu , Spitalului Clinic Județean , Turnul Sfatului , Spitalul Clinic , Spitalului Clinic , Sănătate Publică , Federația Internațională , Societății Române , Ministerul Sănătății , Consiliului Local , Autorităţii Naţionale
Vizualizari: 7244
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Kokos
Acum 11 ore
Pastor marginas
Acum 11 ore
Kokos
Acum 12 ore
Gabytza Gabor
Acum 13 ore
Lutte