Marţi,
19.03.2024
Parțial Noros
Acum
1°C

Egiptenii abandonați la Sibiu s-au săturat de ospitalitatea românească

Egiptenii abandonați la Sibiu s-au săturat de ospitalitatea românească

Cei aproape 50 de cetățeni egipteni abandonați de o firmă de construcții în Sibiu nu mai vor să audă de ospitalitatea românească: s-au săturat de ziare și televiziuni, le-a ajuns câte promisiuni au auzit și cât de puține ajutoare au primit, dar mai ales, sunt nervoși pe câți oameni le-au promis salarii și nu s-au ținut de cuvânt.

I-am vizitat ieri, pe o străduță din Lazaret, alături de iordanianul Tamer. Tamer este proprietarul restaurantului libanez Azur din Sibiu, unde lucrează un bucătar egiptean. De la el a aflat de problema egiptenilor abandonați la Sibiu. ”Eu vreau doar să-i ajut, așa cum pot”, spune translatorul nostru. Cei 48 de egipteni vorbesc aproape exclusiv limba natală.

În curtea unei firme de construcții, la capătul unui șir de gropi presărat cu nămol, egiptenii locuiesc la grămadă într-o casă. Mucuri de țigară, câteva ambalaje de plastic pe jos și indicații într-o limbă arabă pe pubelele de gunoi domnesc la intrare.

De cum ne-au văzut au vrut să vorbească doar cu Tamer. Unul dintre ei joacă rolul de lider al grupului și este singurul care ”dă declarații”.

”Am venit aici să muncim și am plătit bani pentru asta. Uitați-vă unde am ajuns. Tot vin diverși oameni că vor să ne ajute și nu se întâmplă nimic”, spune egipteanul nervos.
Acceptă să ne primească în mijlocul lor. Se adună toți ciorchine în jur și ne privesc suspicioși. Alternează episoadele în care vorbesc toți deodată sau ia cuvântul numai liderul Par că și-ar vărsa amarul și nu au pe cine.

Iritarea lor vine și din faptul că au impresia că au fost mințiți și păcăliți. Nu o dată.

”Primele trei luni le-am lucrat fără să fim plătiți. Ne-au tot spus că vin banii și pe urmă a venit virusul și ne-au lăsat aici. Apoi ne-au spus că o să primim șomaj tehnic de la stat. Au mai trecut două luni și tot n-am primit niciun ban. Când am întrebat ne-au spus că banii vin în ordine alfabetică și că noi suntem mai la final”, spune egipteanul zâmbind acru.
Privirile tăioase ale celor din jur confirmă dezamăgirea și supărarea.

Au primit ajutoare în urmă cu câteva săptămâni de la Crucea Roșie Sibiu și de la câteva persoane private. Însă la 48 de oameni câteva cutii se gată mai repede decât cadourile în dimineața de Crăciun.

I-am întrebat dacă se întorc acasă, sătui de experiența românească, dacă peste două săptămâni se reiau zborurile. Nici gând!

”Am venit aici să muncesc. Vreau să câștig bani și să-i trimit acasă, la familie. Familia mea are nevoie de mine aici, de asta am venit. Săptămâna aceasta ne-am găsit locuri de muncă, 15 au semnat contracte și restul urmează să semneze până luni. De săptămâna viitoare mergem la muncă”, mai spune bărbatul.
După ce ne-am despărțit l-am întrebat pe Tamer de ce insistă să stea în România, dacă s-a dovedit că nu e chiar țara visurilor, dimpotrivă! Mă gândeam că poate este vreo chestie legată de cultură, pe care n-o pricep. Ei, aș! Am înțeles de la el că situația lor nu diferă foarte mult de cea a românilor plecați în vestul Europei. Majoritatea nu muncesc în cele mai bune condiții, adesea sunt păcăliți de angajatori, unii chiar își riscă viața pentru un salariu la cules de sparanghel. Însă veniturile sunt net peste cele din patria mamă. Totul se rezumă la bani.

Egiptenii au ajuns la Sibiu printr-o firmă din București care i-a plasat la o firmă de construcții din orașul nostru. Când a venit pandemia firma a uitat de ei. Oamenii au contracte reale și s-au adresat Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu, instituție care a redirecționat solicitarea spre București, că doar de acolo e angajatorul. Cam pe aici s-a rupt lanțul birocratic...

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Seo

Acum 3 ani

Ne miram de cum sunt tratati romanii pe la cules de sparanghel, dar nici noi nu stim sa dam un exemplu pozitiv cand e vorba de exploatarea altor straini.
Raspunde

PV

Acum 3 ani

Eu personal, le-am oferit o masa calda pe zi (fara carne de porc), timp de 2-3 luni, dar au refuzat pe motiv ca alimente aveau destule...Ciudat ce aud acum...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus