Duminică,
20.09.2020
Parțial Noros
Acum
10°C

Luni începe Bacalaureatul. Sesiune specială pentru elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu COVID-19

19 Iunie 2020 11:30

Luni începe Bacalaureatul. Sesiune specială pentru elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu COVID-19

Luni, 22 iunie încep emoțiile pentru elevii claselor a XII-a care vor susține prima probă scrisă a examenul național de Bacalaureat din sesiunea 22 iunie - 5 iulie 2020. Potrivit informațiilor primite de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, în județul Sibiu s-au înscris 2.705 candidați, dintre care 2.257 candidați din seria curentă și 448 candidați din seria anterioară.

Luni va fi susținută proba scrisă la Limba și literatura română, urmată marți, 23 iunie, de proba E.b) la Limba și literatura maternă, miercuri 24 iunie de proba E.c) obligatorie a profilului (matematică sau istorie), iar joi 25 iunie de proba E.d) la alegere a profilului și specialității (fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, psihologie, economie, sociologie sau filosofie). 

Probele pentru examenele naționale încep la ora 9:00 și se vor desfășura în 24 de centre de examen. Cel mai mari centre de examen din județ sunt Liceul Teoretic „Axente Sever” Mediaș (170 candidați), Colegiul Național Pedagogic „Andrei Șaguna” Sibiu (134 candidați) și Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu (128 candidați), iar cele mai mic este Liceul „Timotei Cipariu” Dumbrăveni (26 candidați).

Primele rezultate vor fi comunicate marți, 30 iunie, până la ora 12:00 (în centrele de examen). 

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 30 iunie (în intervalul orar 16:00 - 20:00) și 1 iulie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi depuse sau transmise și prin mijloace electronice. În acest caz, candidații completează, semnează și depun sau transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții sau reprezentanții legali ai acestora. 

Rezultatele finale vor fi afișate duminică, 5 iulie.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Probele sunt monitorizate audio-video.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor și instrumente de desen la proba de Matematică.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări sau materiale: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflați în izolare sau confirmați pozitiv cu noul coronavirus vor susține probele conform unei proceduri speciale. La această etapă vor participa doar absolvenții care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină, au afecțiuni cronice care pot crește receptivitatea sau severitatea afecțiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizați sau internați, în prima etapă a examenelor naționale, pentru diverse afecțiuni.

În zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen sau unitatea de învățământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor prin măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C. În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute. Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră. Se vor observa, de asemenea, simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

Autoritățile reamintesc faptul că fiecare centru de examen va dispune de echipamente și materiale de protecție (covorașe dezinfectante, măști de protecție, substanțe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea, se realizează curățenia și dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de curs (pupitre, mese, scaune), clanței ușii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ștergere cu apă și detergent, apoi cu substanțe biocide; intrările/ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător și dezinfectate în mod regulat și se asigură existența, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar.

În sălile de clasă examenele se vor desfășura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanță între candidați, pe rânduri și între rânduri, de doi metri unul față de celălalt.

Sursa foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus