Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Cum puteți preveni răspândirea SARS-CoV-2 prin gestionarea deșeurilor

Cum puteți preveni răspândirea SARS-CoV-2 prin gestionarea deșeurilor

În contextul pandemiei de Covid-19, autoritățile locale recomandă sibienilor să acorde o atenție mai mare colectării selective a deșeurilor, prin respectarea câtorva minime reguli de manipulare a deșeurilor.

Toată măștile folosite pentru protecția căilor respiratorii, precum și mănușile de protecție vor fi aruncate în recipientele de culoare neagră, destinate colectării deșeurilor reziduale (cele care ajung la groapa de gunoi), atrag atenția reprezentanții Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ECO) Sibiu. În cazul în care astfel de echipamente sunt depozitate în recipientele pentru deșeuri reciclabile, acestea ajung la stația de sortare, unde sunt separate pe categorii. Separarea pe categorii este realizată și manual de către operatorii stației, iar o mască infectată cu SARS-CoV-2 poate contamina multe alte deșeuri reciclabile, fapt care poate duce la un întreg lanț de îmbolnăviri.

Totodată, reprezentanții asociației care gestionează sistemul integrat de management al deșeurilor la nivelul județului Sibiu recomandă utilizarea dezinfectanților de mâini atât înainte, cât și după depozitarea oricărui tip de deșeuri în recipientele aferente. În cazul sibienilor care locuiesc la case este recomandată, pe lângă utilizarea mănușilor de protecție, și dezinfectarea mânerelor pubelelor. ”Cetățenii care locuiesc în gospodării individuale și care manevrează pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte sunt rugați să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor. Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii! Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat. Dacă avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de cei din jurul nostru!”, explică reprezentanții ADI Eco Sibiu.

”Rugăm toți cetățenii să dea dovadă de înțelegere și să respecte întocmai măsurile dispuse de către autorități în principal în ceea ce privește distanțarea socială”, ADI Eco Sibiu

Măsurile de gestionare a deșeurilor în contextul pandemiei de Covid-19 au în vedere și modul în care acestea sunt precolectate. Recomandările autorităților naționale sunt de a precolecta toate deșeurile în saci menajeri care, înainte de a fi depozitați în recipiente, să fie bine legați.

”În vederea limitării pe cât posibil atât a contaminării membrilor familiei, cât și a personalului de salubrizare care are obligativitatea de a asigura colectarea separată și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență, facem apel la populație să respecte modalitatea de colectare separată a deșeurilor municipale și să asigure un grad cât mai mare de selectare a deșeurilor. Totodată, se recomandă ca toate deșeurile precolectate separat pe categorii, respectiv: plastic/metal, hârtie/carton, sticlă, rezidual și biodegradabil, anterior depunerii lor în recipientele special destinate fiecărei fracții, să fie depuși în saci care să fie legați la gură cât mai bine. Pentru depunerea deșeurilor reciclabile în igluuri și containere închise, care au o fantă de umplere destul de mică, se recomandă plierea deșeurilor și închiderea acestora în saci mai mici care pot fi introduși prin fanta de alimentare”, recomandă reprezentanții ADI Eco Sibiu, într-un comunicat de presă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2739

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus