Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Companiile din zona Sibiului opresc disponibilizările momentan. Peste 850 de oameni au fost dați afară

Companiile din zona Sibiului opresc disponibilizările momentan. Peste 850 de oameni au fost dați afară

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu anunță că nicio companie nouă nu a mai demarat recent procedurile legale pentru trimiterea oamenilor în șomaj.

Anunțul vine după ce peste 850 de angajați, din opt companii din județ și Zona Industrială Vest, un intrat recent în procedură de disponibilizare.

”Cele opt companii anunțate la finalul lunii trecute se aflau la cea de-a doua sesizare către AJOFM, prin urmare decizia lor a rămas fermă și cei peste 850 de angajați se află într-o fază sau alta a procesului de disponibilizare. Nicio altă companie nu a anunțat AJOFM, în ultima perioadă, că ar intenționa să facă disponibilizări”, a declarat pentru Turnul Sfatului Dana Radu, purtătorul de cuvânt al AJOFM Sibiu.

În ciuda problemelor din economie provocate de pandemia de coronavirus, cele mai recente date făcute publice de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Sibiu arată că în luna mai șomajul în județul Sibiu chiar a scăzut foarte puțin în comparație cu luna aprilie.

Conform sursei citate, la sfârșitul lunii mai 2020 erau înregistrați 4.065 șomeri în Sibiu, rata șomajului fiind de 2,06%, mai mică  cu 0,01 puncte procentuale decât valoarea înregistrată în luna aprilie 2020.

Specialiștii în domeniu au explicat pentru Turnul Sfatului că nici cei peste 850 de sibieni dați afară în această perioadă nu se vor regăsi în totalitate în rata șomajului pe luna iulie.

”Dată fiind rata șomajului foarte scăzută la Sibiu, mult sub media națională, cererea pe piața muncii rămâne ridicată, astfel o bună parte dintre cei disponibilizați recent și-au găsit deja, sau își vor găsi un loc de muncă nou, prin urmare ei nu vor ajunge să intre în evidența AJOFM”, spun specialiștii în recrutare.

În aeeași perioadă și Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a făcut mai multe controale pe această temă, inspectorii găsind oameni la muncă, deși în acte figurau că ar avea contractele de muncă suspendate.

Concret, în perioada 06 iunie - 06 iulie 2020, inspectorii de muncă din cadrul I.T.M. Sibiu au efectuat o serie de controale la angajatorii din judeţul Sibiu, urmărind cu prioritate modul în care se respectă prevederile legale referitoare la suspendarea şi executarea contractelor individuale de muncă precum şi la măsurile luate în vederea reducerii riscurilor de contaminare cu COVID-19 pe durata stării de alertă.

”În domeniul relaţiilor de muncă s-au efectuat un număr de 156 de controale, în cadrul cărora au fost identificate 2 persoane care prestau activitate deşi aveau contractele individuale de muncă suspendate şi 27 de persoane fără contracte individuale de muncă încheiate în formă scrisă la 9 angajatori precum şi alte neconformităţi de la legislaţia muncii. Aceste abateri au fost sancţionate de către inspectorii de muncă cu 18 amenzi în valoare totală de 498.500 lei şi cu 57 de avertismente”, arată Remus Furtună, inspectorul șef al ITM Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1898

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus