Miercuri,
16.06.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Admitere ULBS: Deocamdată doar trei facultăți își acoperă locurile

Admitere ULBS: Deocamdată doar trei facultăți își acoperă locurile

Peste 4.000 de tineri și-au depus, în momentul de față, dosarele pentru a se înscrie la una dintre cele nouă facultăți ale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Până la acest moment, în topul preferințelor se află Facultatea de Științe Socio-Umane, a unde au fost depuse cele mai multe dosare, dar și la Facultatea de Drept. La polul opus se află Facultatea de Teologie, unde au fost depuse puțin peste 30 de dosare, până acum. Înscrierile se vor termina în această săptămână, la o mare parte dintre facultăți, iar concurență va fi pe locurile pentru cursurile de licență, la zi.

Startul înscrierilor la facultățile din Sibiu a fost dat în data de 6 iulie. Până în 14 iulie, la ora 19.00, un număr de 4.113 tineri și-au depus dosarele pentru a se înscrie la una din cele nouă facultăți ale Universității „Lucian Blaga”, dintre care 3.615 pentru cursurile de licență la zi, 280 pentru masterat la zi, 209 pentru cursurile de licență prin învățământ la distanță, 8 pentru cursuri de masterat prin învățământ la distanță și un tânăr trecut la CPV (Cont propriu valutar), o formă de învățământ trecută, de obicei, la studenții care vin din străinătate.

Cele mai multe dosare, 1.141 au fost depuse până acum la Facultatea de Științe Socio Umane. Dintre acestea, 983 de dosare au fost depuse pentru licență la zi, 100 pentru masterat la zi și 58 pentru licență, forma de învățământ la distanță. La această facultate sunt 772 de locuri pentru licență, (din care 265 de locuri fără taxă) și 466 de locuri la master (din care 176 de locuri fără taxă). Deja se poate vorbi despre concurență pe locurile Facultății de Științe Socio Umane, cel puțin pentru cele de licență, având în vedere că înscrierile se vor încheia pe data de 17 iulie.

Pe locul doi, din punct de vedere al dosarelor depuse, se află Facultatea de Inginerie cu 673 de dosare, dintre care 618 pentru licență la zi, 15 pentru master la zi și 40 de dosare pentru licență prin învățământ la distanță. Facultatea pune la dispoziție 855 de locuri pentru licență (din care 470 de locuri fără taxă) și 475 pentru master (din care 228 de locuri fără taxă). Aici, înscrierile se vor face până în data de 19 iulie.

Urmează Facultatea de Științe Economice cu 634 de dosare depuse, dintre care 549 pentru cursurile de licență, la zi, 22 de dosare depuse pentru masterat la zi și 57 de dosare pentru cursurile de licență, învățământ la distanță. Facultatea oferă 455 de locuri la licență (din care 183 de locuri fără taxă) și 208 locuri la master (din care 138 de locuri fără taxă). Aici, în ceea ce privește studiile la licență la zi înscrierile se vor încheia în 17 iulie, iar pentru master la zi, înscrierile se încheie în 22 iulie.

La Facultatea de Medicină încă nu poate fi vorba de concurență. Au fost depuse până acum 246 de dosare, dintre care 245 sunt pentru cursurile de licență la zi, iar unul a fost depus la CPV. Tinerii care au ales medicina au la dispoziție 307 locuri pentru licență (din care 136 de locuri fără taxă) și 150 de locuri pentru master, toată locurile fiind cu taxă. Înscrierile la această facultate se vor încheia în 22 iulie.

Teologia are cele mai puține dosare depuse

Dacă luăm în calcul raportul dintre dosarele depuse și numărul de locuri oferit de facultate, concurență există și la Facultatea de Drept, unde au fost scoase la concurs 192 de locuri pentru licență (din care 127 de locuri fără taxă) și 170 de locuri pentru master (din care 80 de locuri fără taxă), iar până la momentul de față au fost depuse 398 de dosare, dintre care 349 pentru cursurile de licență la zi, 2 pentru cele de masterat la zi, 45 pentru licență, forma de învățământ la distanță și 2 pentru master, învățământ la distanță, dar și la Facultatea de Științe. Aici au fost depuse 540 de dosare, dintre care 486 sunt pentru cursurile de licență la zi și 54 pentru cele de master la zi, în condițiile în care facultatea a scos la concurs 248 de locuri la licență (din care 143 de locuri fără taxă) și 130 de locuri la master (din care 67 de locuri fără taxă).

Cele mai puține dosare au fost depuse la Facultatea de Teologie. Doar 35 de tineri și-au depus dosarul până la acest moment. Dintre aceștia 33 au optat pentru cursurile de licență, la zi și 2 la masterat. Facultatea oferă 102 locuri (din care 68 de locuri fără taxă) și 75 de locuri la master (din care 44 de locuri fără taxă). Înscrierile se încheie în 22 iulie.

„Numărul final al celor înscriși va fi cu siguranță mult mai mare decât ne arată sistemul în prezent. Noua modalitate de înscriere prezintă doar pe cei care s-au înscris și au dosarele complete, nu și pe cei interesați dar care încă n-au finalizat procesul. În plus, mai este timp la numeroase facultăți. În ceea ce privește numărul celor înscriși la master, acesta este mai scăzut momentan pentru mă majoritatea facultăților au încheiat recent perioadele de susținere a licențelor, practic abia acum se pot înscrie la master”, au explicat reprezentanții universității sibiene.

Înscrierile se încheie în funcție de facultate

În total, anul acesta, Universitatea „Lucian Blaga” a scos la concurs peste 5.700 locuri pentru studiile universitare de licență și masterat. Înscrierea se realizează on-line, pe site-ul https://admitere.ulbsibiu.ro, acolo unde se pot afla și toate detaliile despre admitere, inclusiv depunerea dosarelor în timp real. În cazul în care candidatul nu dispune de mijloacele tehnice necesare, se va putea înscrie tot on-line, dar de la sediul fiecărei facultăți.

Data de încheiere a înscrierilor variază în funcție de facultate, însă, în mare parte se vor încheia până la data de 22 iulie.

În acest an, admiterea pentru majoritatea programelor de studii de licență se va face în urma concursului de dosare, însă există și unele specializări care vor avea un sistem de admitere mixt, ce va presupune și un interviu on-line specific: Facultatea de Teologie (în 27 și 28 iulie) și Facultatea de Științe Socio-Umane,  specializarea Conservare Restaurare (în 20 iulie). Admiterea la Facultatea de Medicină se va face pe baza unui examen care va fi susținut în incinta facultății (în 26 iulie), în timp ce pentru admiterea la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte, proba de aptitudini este programată în 20 și 21 iulie. Pentru aceste două facultăți, examenele se vor desfășura cu respectarea măsurilor de distanțare socială. Pentru studiile de masterat va fi programat, conform regulamentului, un interviu on-line.

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus