Reabilitarea cartierului Ștrand a provocat un val de proteste la adresa Primăriei Sibiu, după ce, conform proiectului, s-au pus la pământ mai mulți copaci, iar întregul gard viu dintre blocuri a fost ras.
Locuitorii sunt nemulțumiți că renunțarea la spațiu verde nu a adus nici măcar mai multe locuri de parcare, iar despre intimitatea celor care locuiesc la parterul blocurilor nici nu mai poate fi vorba. În plus, oamenii se tem că la orice ploaie mai serioasă apa va intra în scările blocurilor, după ce nivelul spațiului exterior s-a ridicat foarte mult.
Locuitorii au apelat la două ONG-uri pentru ca oful lor să ajungă la cel mai important birou din Piața Mare, însă fără prea mare rezultat: Fundația Comunitară și Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu susțin că nu există dialog real cu autoritățile locale.
La solicitarea Turnul Sfatului, Primăria Sibiu a transmis un punct de vedere, care însă nu lasă loc de negociere:
„Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.
”Distrugerea acestor spații verzi ar însemna că locuitorii acestui bloc nu ar mai avea liniște în nicio parte a locuinței și nici aer curat”
Cetățenii din zonă susțin că în primele zile de la începerea lucrărilor de reamenajare a cartierului Ștrand, a zonei dintre strada Ștrandului și strada Hațegului s-au dezrădăcinat între 250-300 de metri de gard viu matur (cu înălțimea între 0.5 – 1.6 metri). În plus, urmează a se dezrădăcina o suprafață de 2 ori mai mare, solicitând deschidere pentru modificarea proiectului.
”În timp ce tendința autorităților competente la nivel național este de a menține și de a conserva spațiile verzi, gardul viu, arborii și arbuștii, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu au luat hotărârea de a distruge gardul viu de pe străzile din Sibiu, inclusiv de pe aleile ce împrejmuiesc blocul 3 de pe strada Hațegului. În timp ce, strategia pe termen lung a autorităților locale, la nivel național, este de a amenaja spațiile verzi cu gard viu marginal la drum, pentru limitarea sau reducerea zgomotului, Primăria Sibiu procedează la distrugerea gardului viu. În acest caz, blocul în care locuim, în față are strada iar în spate are parcul de joacă. Distrugerea acestor spații verzi ar însemna că locuitorii acestui bloc nu ar mai avea liniște în nicio parte a locuinței și nici aer curat. Vă comunicăm dezacordul total cu privire la înlăturarea gardului viu dintre blocul 3 și parcul din spatele blocului precum și înlăturarea gardului viu și a spațiului verde din fața blocului, pentru a crea locuri de parcare” se arată într-o adresă fără răspuns transmisă Primăriei Sibiu.
”Gardul viu este o soluție decorativă extrem de plăcută și înainte de toate este o soluție durabilă și ecologică. Acesta este un tampon între gălăgia din parc, aerul poluat și locuințele noastre. Mai ales că, gardul viu ce a fost distrus era foarte bine întreținut, toaletat, curățat de către subsemnații, locatari ai blocului 3. Din motive de ordin estetic, zona dintre strada Ștrandului și strada Hațegului a fost una dintre cele mai frumoase zone din cartier, tocmai datorită gardului viu ce împrejmuia aleile dintre blocuri și tocmai datorită faptului că ne-am implicat în întreținerea acestor spații”, susțin cetățenii într-o adresă transmisă Primăriei Sibiu.
O altă problemă ține de faptul că locurile de parcare sunt reduse, chiar în contextul renunțării la spații verzi.
”În lateralul fostului bloc 24 actual bloc 3 sc. A, urmează să amenajați numai un număr de 5-6 locuri de parcare. Având în vedere că în prezent există amenajate aproximativ 11 locuri de parcare, vă solicităm să adaptați planul parcărilor din această zonă. Vă solicităm să amenajați exact același număr de locuri de parcare câte sunt în prezent și exact pe același amplasament. Este complet ilogic, ca pe lângă faptul că s-a distrus tot gardul viu din această zonă, se creează și mai puține locuri de parcare. Vă solicităm să păstrați numărul de locuri de parcare din această zonă care exista la momentul în care gardul viu nu era distrus, și anume 11 locuri, nu 5 așa cum prevede proiectul”, susțin oamenii.
”Măi copile, măi omule, femeie, ce ești, ai fost vreodată în spatele blocului sau ai făcut proiectul din satelit?”
Sibienii din zonă sunt total nemulțumiți de felul în care a fost gândită zona. Ei spun că o alee asfaltată care trece pe lângă bloc nu-și are rostul. În plus, gardul viu a fost înlocuit cu o centură de gazon înconjurată de borduri, iar locurile de parcare au fost reduse, pentru a face loc unor alei asfaltate. În plus, tot spațiul dintre blocuri a fost înălțat, existând acum riscul unor inundații.
”Au tăiat toată curtea de pomi, gard viu, au micit parcarea, era o parcare de peste 50 de mașini, acum au făcut de vreo 30, au înălțat toată zona, dacă stau pe trotuar mă uit în bucătăria omului. Am vorbit cu inginerul, mi-a zis că nu va intra apa în bloc. Atunci când vin ploi mai mari, va intra apa, degeaba zice el. Cu ăștia de la primărie nu prea ai ce discuta, zic că ăsta-i proiectul. Proiectantul am văzut că e tocmai din Simeria. Nici nu știu dacă a văzut ce proiectează de fapt. Aș vrea să-l văd, să-i zic măi copile, măi omule, femeie, ce ești, ai fost vreodată în spatele blocului sau ai făcut proiectul din satelit? Eu cred, după cum arată, că a făcut proiectul din birou. Acolo sunt 70 de apartamente, gândește-te cum faci 30 de parcări? Înainte au fost 50 de mașini, acum faci jumătate de parcare.
Există spațiu verde, pe lângă bloc au făcut un trotuar de un metru după aia au făcut un gazon, asta zic ei că e zonă verde, iar restul e asfalt. Au plantat asfalt”, spune un cetățean, care locuiește chiar în zona ce va fi reabilitată. ”Eu am gândit că fac o chestie de bun gust, cu zonă verde, dar ei au dat castanii jos, au dat jos gardul viu, de doi metri, de carpen. Era zonă verde, acum ei pun gazon. Gazonul dă oxigenul cel mai tare, dacă așa gândesc ei... A venit de la primărie și nu prea ai cu cine vorbi, ăsta e proiectul, cu ăsta defilăm. Sunt de acord, facem un proiect, dar îi chemi și pe proștii ăia din bloc, voi ce ziceți, băi proștilor? Că sunt bani publici. Sunt și banii voștri, proștilor”, spune nemulțumit, omul.
Andra Dumitru locuiește și ea aici și este nemulțumită de cum se produce transformarea zonei. ”Eu nu am văzut planul, dar a dispărut tot spațiul verde, toți copacii. La început au spus că nu taie niciun copac, acum spun că taie copacii marcați, pentru că trece pe acolo o conductă de apă. Am văzut că cel care a făcut proiectul nici măcar nu e din Sibiu, e din Simeria. Vă dați seama la ce nivel lucrează primăria! Nu am primit niciun răspuns la toate solicitările noastre. Sunt regulile primăriei, ceea ce mie nu mi se pare corect. Sunt de acord că se reabilitează, sunt de acord să se mai taie din spațiul verde pentru parcări, dar nu tot spațiul verde!, spune sibianca.
Propunerea AIOS
Fundația Comunitară Sibiu și Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu au participat la o întâlnire cu reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, pentru a discuta cu privire la planurile de reamenajare a cartierului Ștrand. În urma întâlnirii și studierii proiectului ONG-ul a venit cu o alternativă. Ei spun că alternativa a rămas total ignorată.
”Am elaborat o propunere de amenajare a acestor spații dintre blocuri ce pot fi considerate curți interioare comunitare. Pentru această propunere, am urmărit respectarea Planului Urbanistic General al Sibiului ce prevede câteva reglementări foarte clare: Numărul de parcaje necesare este de 1,5 locuri/ apartament plus 0,5 locuri/ apartament pentru vizitatori dar, foarte important, minim 60% dintre acestea trebuiesc realizate subteran ori în garaje, conf. Anexei 2, PUG Sibiu; Obligativitatea retragerii locurilor de parcare la minim 5 m. față de ferestre și clădiri (distanță ce se mărește la 10 m., conform PUG, în zona L3 cuprinsă între străzile Cristian, Prof. Aurel Popa, Prof. Ioan Moga, Dimitrie Cantemir); Păstrarea/ realizarea de plantații înalte și medii pe minim 60% din suprafața dinspre căile de circulație și interzicerea eliminării vegetației înalte mature. Pentru fiecare arbore matur tăiat, se vor planta minimum alți trei arbori”, susține c. arh. rest. Tudor Șt. Popa, președintele AIOS. Recomandarea ONG-ului este de a păstra spațiul verde, iar parcările să fie amenajate în mijlocul curții interioare.
”Recomandarea noastră este de a păstra minim 5,5 m. de spațiu verde de la fațada clădirilor, delimitat de restul spațiului cu un gard viu, urmând apoi să se amenajeze alei pietonale (1,25 m lățime), parcaje laterale (2 m. lățime), acces carosabil (4,5 m. lățime), două rânduri de parcări dispuse la 75°, acest registru repetându-se până la fațada blocului de vis-a-vis. Bineînțeles, acolo unde este posibil, recomandăm eliminarea parcajelor laterale, lățind zona verde la 7,5 m., dând posibilitatea locuitorilor să își amenajeze aici curtea interioară comunitară ca spațiu de întâlnire și joacă”, se scrie în raport. Documentul nu a primit însă niciun răspuns. Tudor Popa spune că în acest caz sunt încălcate mai multe articole din Codul Civil, care se referă la vecinătate, construcțiiprotecția mediului și buna vecinătate.
”Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu urmărește întotdeauna să aibă o abordare constructivă și proactivă, nicidecum una militantă. Dovadă stă chiar documentul cu recomandările făcute pentru amenajarea cartierului Ștrand, recomandări ce au la bază Regulamentul de Urbanism, Codul Civil și ordonanțele Minusterului Sănătății privind distanța minimă necesară pentru amenajarea parcărilor față de ferestrele locuințelor. Rămânem la dispoziția Primăriei Sibiu pentru orice detaliu care privește adaptarea proiectului realizat în teren, urmărind nevoile și dorințele locuitorilor din zonă. De asemenea, recomandăm cetățenilor să îndraznească să comunice în scris Primăriei Sibiu toate doleanțele lor, astfel încât amenajarea cartierului lor să fie în ton ce își doresc ei”, susține președintele AIOS, Tudor Popa.
în propunerea realizată de AIOS arhitecții au interpretat că va exista un spațiu verde minim în fața blocurilor. În realitate, acolo este o alee.
Ciprian Ciocan: Acest episod mi-a demonstrat câtă nevoie avem de profesioniști și ONG-uri în comunitate
Președintele Fundației Comunitare Sibiu, Ciprian Ciocan, spune că exemplul din Ștrand arată cât de multă are nevoie societatea sibiană de specialiști în mediu, implicați civic.
”Chiar dacă am găsit disponibilitate la Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu, în momentul în care am încercat să înțelegem ce urmează să se întâmple, tot am rămas cu un gust amar până la final. Am realizat încă o dată că avem niște deficiențe în comunitate, în ceea ce privește capacitatea de a ne apăra spațiul verde. Primăria își dorește spații publice frumos trasate și organizate, constructorii își doresc o suprafață construită cât mai mare, mulți cetățeni își doresc multe locuri de parcare. Pentru spațiul verde dintre blocuri, rămân prea puțini să se lupte într-un oraș ce are probleme cu acest domeniu, ceea ce este foarte trist. Noi nu suntem nici o organizație de mediu și nu avem nici expertiză în domeniul proiectării spațiilor publice, însă acest episod mi-a demonstrat câtă nevoie avem de profesioniști și ONG-uri în comunitate care să poată prezenta puncte de vedere bine argumentate, așa cum a făcut-o AIOS. De asemenea de la nivelul Primăriei e nevoie de procese mai bune, proactive, de consultare a cetățenilor care trebuie să devină mai conștienți de lucrările care se desfășoară în jurul lor”, a spus Ciocan.
Primăria Sibiu: „exemple de bune practici|: cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor”
La solicitarea Turnul Sfatului, administrația locală a prezentat un punct de vedere legat de situația din cartierul Ștrand. Municipalitatea susține că nu se dorește reducerea zonelor verzi, ci împrospătarea lor, existând în acest sens exemplul celor petrecute în cartierul Dioda.
”Primăria Sibiu continuă modernizarea cartierelor de blocuri, având deja ca exemple de bune practici cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor. Rezultatul acestor lucrări a fost apreciat și acceptat de locuitorii acestora. Având ca experiență aceste exemple reușite, am început și modernizarea cartierului Ștrand. Subliniem că vorbim de o reconfigurare a cartierului pentru o mai bună funcționalitate, ținând cont de doleanțele cetățenilor, în măsura în care acestea sunt conforme cu standardele tehnice și cu spațiul public disponibil între blocuri. Prin urmare, în proiect se va ține cont și de dorința unor cetățeni de a optimiza și de a crea spații de parcare atât de necesare în zonele aglomerate de blocuri, tocmai pentru a evita parcarea pe spațiile verzi devenite între timp terenuri virane. În paralel căutăm să revigorăm și zonele verzi, ordonându-le, căutând să împrospătăm vegetația și să plantăm arbori potriviți pentru mediul urban, plantarea urmând să aibă loc în perioada de repaus vegetativ (toamna târzie sau primăvara devreme). Nu se dorește o reducere a zonelor verzi față de situația actuală, ci o împrospătare a acestora și o reconfigurare a lor pentru o cât mai bună funcționalitate a spațiului public. Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 6466
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Robert
Acum 3 ore
Sibian
Acum 4 ore
Xxx
Acum 4 ore
Faze cu caș
Acum 4 ore
2cents