Miercuri,
29.11.2023
Partial Noros
Acum
-2°C

Revoluția Verde din cartierul Ștrand: ”Au scos castanii și au plantat asfalt”

Revoluția Verde din cartierul Ștrand: ”Au scos castanii și au plantat asfalt”

Reabilitarea cartierului Ștrand a provocat un val de proteste la adresa Primăriei Sibiu, după ce, conform proiectului, s-au pus la pământ mai mulți copaci, iar întregul gard viu dintre blocuri a fost ras.

Locuitorii sunt nemulțumiți că renunțarea la spațiu verde nu a adus nici măcar mai multe locuri de parcare, iar despre intimitatea celor care locuiesc la parterul blocurilor nici nu mai poate fi vorba. În plus, oamenii se tem că la orice ploaie mai serioasă apa va intra în scările blocurilor, după ce nivelul spațiului exterior s-a ridicat foarte mult.

Locuitorii au apelat la două ONG-uri pentru ca oful lor să ajungă la cel mai important birou din Piața Mare, însă fără prea mare rezultat: Fundația Comunitară și Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu susțin că nu există dialog real cu autoritățile locale.

La solicitarea Turnul Sfatului, Primăria Sibiu a transmis un punct de vedere, care însă nu lasă loc de negociere:

„Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.

”Distrugerea acestor spații verzi ar însemna că locuitorii acestui bloc nu ar mai avea liniște în nicio parte a locuinței și nici aer curat”

Cetățenii din zonă susțin că în primele zile de la începerea lucrărilor de reamenajare a cartierului Ștrand, a zonei dintre strada Ștrandului și strada Hațegului s-au dezrădăcinat între 250-300 de metri de gard viu matur (cu înălțimea între 0.5 – 1.6 metri). În plus, urmează a se dezrădăcina o suprafață de 2 ori mai mare, solicitând deschidere pentru modificarea proiectului.

”În timp ce tendința autorităților competente la nivel național este de a menține și de a conserva spațiile verzi, gardul viu, arborii și arbuștii, Primăria Sibiu și Consiliul Local Sibiu au luat hotărârea de a distruge gardul viu de pe străzile din Sibiu,  inclusiv de pe aleile ce împrejmuiesc blocul 3 de pe strada Hațegului. În timp ce, strategia pe termen lung a  autorităților locale, la nivel național, este de a amenaja spațiile verzi cu gard viu marginal la drum, pentru limitarea sau reducerea zgomotului, Primăria Sibiu procedează la distrugerea gardului viu. În acest caz, blocul în care locuim, în față are strada iar în spate are parcul de joacă. Distrugerea acestor spații verzi ar însemna că locuitorii acestui bloc nu ar mai avea liniște în nicio parte a locuinței și nici aer curat. Vă comunicăm dezacordul total cu privire la înlăturarea gardului viu dintre blocul 3 și parcul din spatele blocului precum și înlăturarea gardului viu și a spațiului verde din fața blocului, pentru a crea locuri de parcare” se arată într-o adresă fără răspuns transmisă Primăriei Sibiu.

”Gardul viu este o soluție decorativă extrem de plăcută și înainte de toate este o soluție durabilă și ecologică. Acesta este un tampon între gălăgia  din parc, aerul poluat și locuințele noastre. Mai ales că, gardul viu ce a fost distrus era foarte bine întreținut, toaletat, curățat de către subsemnații, locatari ai blocului 3. Din motive de ordin estetic, zona dintre strada Ștrandului și strada Hațegului a fost una dintre cele mai frumoase zone din cartier, tocmai datorită gardului viu ce împrejmuia aleile dintre blocuri și tocmai datorită faptului că ne-am implicat în întreținerea acestor spații”, susțin cetățenii într-o adresă transmisă Primăriei Sibiu.

O altă problemă ține de faptul că locurile de parcare sunt reduse, chiar în contextul renunțării la spații verzi.

”În lateralul fostului bloc 24 actual bloc 3 sc. A, urmează să amenajați numai un număr de 5-6 locuri de parcare. Având în vedere că în prezent există amenajate aproximativ 11 locuri de parcare, vă solicităm să adaptați planul parcărilor din această zonă. Vă solicităm să amenajați exact același număr de locuri de parcare câte sunt în prezent și exact pe același amplasament. Este complet ilogic, ca pe lângă faptul că s-a distrus tot gardul viu din această zonă, se creează și mai puține locuri de parcare. Vă solicităm să păstrați numărul de locuri de parcare din această zonă care exista la momentul în care gardul viu nu era distrus, și anume 11 locuri, nu 5 așa cum prevede proiectul”, susțin oamenii.  

”Măi copile, măi omule, femeie, ce ești, ai fost vreodată în spatele blocului sau ai făcut proiectul din satelit?”

Sibienii din zonă sunt total nemulțumiți de felul în care a fost gândită zona. Ei spun că o alee asfaltată care trece pe lângă bloc nu-și are rostul. În plus, gardul viu a fost înlocuit cu o centură de gazon înconjurată de borduri, iar locurile de parcare au fost reduse, pentru a face loc unor alei asfaltate. În plus, tot spațiul dintre blocuri a fost înălțat, existând acum riscul unor inundații.

”Au tăiat toată curtea de pomi, gard viu, au micit parcarea, era o parcare de peste 50 de mașini, acum au făcut de vreo 30, au înălțat toată zona, dacă stau pe trotuar mă uit în bucătăria omului. Am vorbit cu inginerul, mi-a zis că nu va intra apa în bloc. Atunci când vin ploi mai mari, va intra apa, degeaba zice el. Cu ăștia de la primărie nu prea ai ce discuta, zic că ăsta-i proiectul. Proiectantul am văzut că e tocmai din Simeria. Nici nu știu dacă a văzut ce proiectează de fapt. Aș vrea să-l văd, să-i zic măi copile, măi omule, femeie, ce ești, ai fost vreodată în spatele blocului sau ai făcut proiectul din satelit? Eu cred, după cum arată, că a făcut proiectul din birou. Acolo sunt 70 de apartamente, gândește-te cum faci 30 de parcări? Înainte au fost 50 de mașini, acum faci jumătate de parcare.

Există spațiu verde, pe lângă bloc au făcut un trotuar de un metru după aia au făcut un gazon, asta zic ei că e zonă verde, iar restul e asfalt. Au plantat asfalt”, spune un cetățean, care locuiește chiar în zona ce va fi reabilitată. ”Eu am gândit că fac o chestie de bun gust, cu zonă verde, dar ei au dat castanii jos, au dat jos gardul viu, de doi metri, de carpen. Era zonă verde, acum ei pun gazon. Gazonul dă oxigenul cel mai tare, dacă așa gândesc ei... A venit de la primărie și nu prea ai cu cine vorbi, ăsta e proiectul, cu ăsta defilăm. Sunt de acord, facem un proiect, dar îi chemi și pe proștii ăia din bloc, voi ce ziceți, băi proștilor? Că sunt bani publici. Sunt și banii voștri, proștilor”, spune nemulțumit, omul.

Andra Dumitru locuiește și ea aici și este nemulțumită de cum se produce transformarea zonei. ”Eu nu am văzut planul, dar a dispărut tot spațiul verde, toți copacii. La început au spus că nu taie niciun copac, acum spun că taie copacii marcați, pentru că trece pe acolo o conductă de apă. Am văzut că cel care a făcut proiectul nici măcar nu e din Sibiu, e din Simeria. Vă dați seama la ce nivel lucrează primăria! Nu am primit niciun răspuns la toate solicitările noastre. Sunt regulile primăriei, ceea ce mie nu mi se pare corect. Sunt de acord că se reabilitează, sunt de acord să se mai taie din spațiul verde pentru parcări, dar nu tot spațiul verde!, spune sibianca.

Propunerea AIOS

Fundația Comunitară Sibiu și Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu au participat la o întâlnire cu reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, pentru a discuta cu privire la planurile de reamenajare a cartierului Ștrand. În urma întâlnirii și studierii proiectului ONG-ul a venit cu o alternativă. Ei spun că alternativa a rămas total ignorată.

”Am elaborat o propunere de amenajare a acestor spații dintre blocuri ce pot fi considerate curți interioare comunitare. Pentru această propunere, am urmărit respectarea Planului Urbanistic General al Sibiului ce prevede câteva reglementări foarte clare: Numărul de parcaje necesare este de 1,5 locuri/ apartament plus 0,5 locuri/ apartament pentru vizitatori dar, foarte important, minim 60% dintre acestea trebuiesc realizate subteran ori în garaje, conf. Anexei 2, PUG Sibiu; Obligativitatea retragerii locurilor de parcare la minim 5 m. față de ferestre și clădiri (distanță ce se mărește la 10 m., conform PUG, în zona L3 cuprinsă între străzile Cristian, Prof. Aurel Popa, Prof. Ioan Moga, Dimitrie Cantemir); Păstrarea/ realizarea de plantații înalte și medii pe minim 60% din suprafața dinspre căile de circulație și interzicerea eliminării vegetației înalte mature. Pentru fiecare arbore matur tăiat, se vor planta minimum alți trei arbori”, susține c. arh. rest. Tudor Șt. Popa, președintele AIOS. Recomandarea ONG-ului este de a păstra spațiul verde, iar parcările să fie amenajate în mijlocul curții interioare.

”Recomandarea noastră este de a păstra minim 5,5 m. de spațiu verde de la fațada clădirilor, delimitat de restul spațiului cu un gard viu, urmând apoi să se amenajeze alei pietonale (1,25 m lățime), parcaje laterale (2 m. lățime), acces carosabil (4,5 m. lățime), două rânduri de parcări dispuse la 75°, acest registru repetându-se până la fațada blocului de vis-a-vis. Bineînțeles, acolo unde este posibil, recomandăm eliminarea parcajelor laterale, lățind zona verde la 7,5 m., dând posibilitatea locuitorilor să își amenajeze aici curtea interioară comunitară ca spațiu de întâlnire și joacă”, se scrie în raport. Documentul nu a primit însă niciun răspuns. Tudor Popa spune că în acest caz sunt încălcate mai multe articole din Codul Civil, care se referă la vecinătate, construcțiiprotecția mediului și buna vecinătate. 

”Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu urmărește întotdeauna să aibă o abordare constructivă și proactivă, nicidecum una militantă. Dovadă stă chiar documentul cu recomandările făcute pentru amenajarea cartierului Ștrand, recomandări ce au la bază Regulamentul de Urbanism, Codul Civil și ordonanțele Minusterului Sănătății privind distanța minimă necesară pentru amenajarea parcărilor față de ferestrele locuințelor. Rămânem la dispoziția Primăriei Sibiu pentru orice detaliu care privește adaptarea proiectului realizat în teren, urmărind nevoile și dorințele locuitorilor din zonă.  De asemenea, recomandăm cetățenilor să îndraznească să comunice în scris Primăriei Sibiu toate doleanțele lor, astfel încât amenajarea cartierului lor să fie în ton ce își doresc ei”, susține președintele AIOS, Tudor Popa.

în propunerea realizată de AIOS arhitecții au interpretat că va exista un spațiu verde minim în fața blocurilor. În realitate, acolo este o alee.

Ciprian Ciocan: Acest episod mi-a demonstrat câtă nevoie avem de profesioniști și ONG-uri în comunitate

Președintele Fundației Comunitare Sibiu, Ciprian Ciocan, spune că exemplul din Ștrand arată cât de multă are nevoie societatea sibiană de specialiști în mediu, implicați civic.

”Chiar dacă am găsit disponibilitate la Direcția Tehnică din cadrul Primăriei Sibiu, în momentul în care am încercat să înțelegem ce urmează să se întâmple, tot am rămas cu un gust amar până la final. Am realizat încă o dată că avem niște deficiențe în comunitate, în ceea ce privește capacitatea de a ne apăra spațiul verde. Primăria își dorește spații publice frumos trasate și organizate, constructorii își doresc o suprafață construită cât mai mare, mulți cetățeni își doresc multe locuri de parcare. Pentru spațiul verde dintre blocuri, rămân prea puțini să se lupte într-un oraș ce are probleme cu acest domeniu, ceea ce este foarte trist. Noi nu suntem nici o organizație de mediu și nu avem nici expertiză în domeniul proiectării spațiilor publice, însă acest episod mi-a demonstrat câtă nevoie avem de profesioniști și ONG-uri în comunitate care să poată prezenta puncte de vedere bine argumentate, așa cum a făcut-o AIOS. De asemenea de la nivelul Primăriei e nevoie de procese mai bune, proactive, de consultare a cetățenilor care trebuie să devină mai conștienți de lucrările care se desfășoară în jurul lor”, a spus Ciocan.

Primăria Sibiu: „exemple de bune practici|: cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor”

La solicitarea Turnul Sfatului, administrația locală a prezentat un punct de vedere legat de situația din cartierul Ștrand. Municipalitatea susține că nu se dorește reducerea zonelor verzi, ci împrospătarea lor, existând în acest sens exemplul celor petrecute în cartierul Dioda.

”Primăria Sibiu continuă modernizarea cartierelor de blocuri, având deja ca exemple de bune practici cartierul Dioda și mai multe zone de blocuri din Hipodrom și Turnișor.  Rezultatul acestor lucrări a fost apreciat și acceptat de locuitorii acestora.  Având ca experiență aceste exemple reușite, am început și modernizarea cartierului Ștrand. Subliniem că vorbim de o reconfigurare a cartierului pentru o mai bună funcționalitate, ținând cont de doleanțele cetățenilor, în măsura în care acestea sunt conforme cu standardele tehnice și cu spațiul public disponibil între blocuri. Prin urmare, în proiect se va ține cont și de dorința unor cetățeni de a optimiza și de a crea spații de parcare atât de necesare în zonele aglomerate de blocuri, tocmai pentru a evita parcarea pe spațiile verzi devenite între timp terenuri virane. În paralel căutăm să revigorăm și zonele verzi, ordonându-le, căutând să împrospătăm vegetația și să plantăm arbori potriviți pentru mediul urban, plantarea urmând să aibă loc în perioada de repaus vegetativ (toamna târzie sau primăvara devreme). Nu se dorește o reducere a zonelor verzi față de situația actuală, ci o împrospătare a acestora și o reconfigurare a lor pentru o cât mai bună funcționalitate a spațiului public. Cartierul Ștrand numără câteva mii de locuitori, fiecare cu doleanțele proprii. Petiția transmisă de Fundația Comunitară număra 20 de semnături, pe când Primăria Sibiu, prin proiectul aflat în curs, încearcă să răspundă nevoilor unei mari majorități a cetățenilor care locuiesc în acest cartier”, se arată în răspunsul primit de la Primăria Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 6466

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Apolitic W

Acum 3 ani

Daca onor Primaria fixeaza criteriul de atribuire a contrsctelor, pretul cel mai mic cu pondere de 90 % , nu-i de mirare ca tot felul de habarnisti ajung sa proiecteze si sa construiasca in Sibiu.

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Paul Sindrilaru

Acum 3 ani

Ati vrut FDGR, luati cu paine acuma. Sper sa se ajunga sa rada TOTI copacii din Sibiu, inainte sa plece "doamna" primar, dupa modelul Firea din Bucuresti, ca si asa ii iubiti pe mitici de nu se poate, dar de sasalaii vostri nu va luati, ca doar astia v-au pus lingura-n mana sau ceva

Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

FDRG-ul e f f slab ...ceilalti sunt mult FDRG...din pacate pentru sibieni!!!
Raspunde

Doru Lascar

Acum 3 ani

O administratie mai incompetenta decat actaula nu cred ca ar putea sa existe! Daca tot au dat exemplu de bune practici cartierul Turnisor, va spun ca eu locuiesc in zona, si aici s-a intamplat exact acelasi lucru! Au taiat copacii si gardul viu dintre blocuri, iar in locul lor a ramas un mare teren neingrijit, unde nu au mai plantat nimic, cresc doar buruieni pe care vin si le tund periodic! Despre parcari, la fel! Le au proiectat fff prost, sunt o gramada de locuri unde puteau fi amenajate si nu au facut-o! Va doresc succes in demersul vostru, desi slabe sanse, nu ii duce capul la mai mult! Altfel, sa va aduceti aminte de asta in septembrie, cand urmeaza sa puneti stampila!

Raspunde

Io Nut

Acum 3 ani

"...nu există dialog real cu autoritățile locale". Sunt sigur ca sunt multi cei care pot sustine acelasi lucru, nu doar cele 2 asociatii. Poate nu va lasa memoria pana in septembrie, la vot, si sa scapam o data de forum, cu clubul lor de pensionari rupti de realitate! PS: am observat ca la toate articolele unde sunt comentarii impotriva forumului, acele comentarii au toate cam acelasi numar de dislike-uri. Tanti fodor, cam bate la ochi ;)
Raspunde

Ion Ion

Acum 3 ani

propunerea AIOS are 1/4 din numarul de locuri de parcare fata de proiectul tehnic, deci nici vorba de aceeasi solutie! E plin orasul de masini, parcate seara pe miri unde. Alegerea e momentan: ori masina ori spatiu verde. Acum 40 de ani cand a fost proiectat cartierul nu s-a luat in considerare numarul de masini de azi si nici nu au vrut spatii generoase pentru a avea spatiu agricol
Raspunde

Silviu Neamtu

Acum 3 ani

Asa au facut si in "exemplul de buna practica" Dioda si, mai rau au facut pe aleea Calarasilor - langa Luptei. Degeaba au mers 2 oameni la primarie, li s.a raspuns sa "stea pe langa muncitori sa nu smulga chiar toti copacii". Halal raspuns. Bravo sibiu. Numai in jurul celor 3 blocuri de pe Calarasilor au taiat peste 20 de copaci...
Raspunde

Marius Gheorghe

Acum 3 ani

Consiliu pnl, ati vrut schimbare o aveti, dar tot nu este bine, gardurile acelea verzi erau ingrijite de locatari, pomi la fel, daca primaria planteaza gard este costisitor de intretinut, pomi toaletarea lor este scumpa mai bine asfalt
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu Eu

Acum 3 ani

Gardul viu si garidnile construite in jurul blocului ar trebui sa dispara si sa fie amenajat un spatiu frumos. Lucurul acesta se poate doar daca se curata totul .
Raspunde

John Doe

Acum 3 ani

E clar ca actuala conducere a orașului e incompetenta. Problema e ca in primarie sunt cam aceiasi incompetenti, de la mic la mare. Cand se schimbă stapanirea , se schimba cateva persoane din anturajul castigatorului dar grosul de incompetenti e tot ala. Grija mai mare in septembrie la pus stampila. Psd=pnl=fdgr.
Raspunde

Oigo Kukuruku

Acum 3 ani

pozele si planul nu par a fi de acolo, intr-una se vede sala de sport de la ghibu. asta e rasplata pt oamenii care fac munca voluntara si amenajeaza, intretin si infrumuseteaza spatiile dintre blocuri. oricand poate sa vina primaria cu excavatorul si sa "reimprospateze", ca e terenul ei.
Raspunde

Carcotel C.

Acum 3 ani

Ce tare arata acum zona, zici ca sunt blocuri de la periferia orasului Groznîi (Cecenia) Ce tare va arata zona dupa, intr-adevar o oaza de "modernitate" :))))) Sa nu se mai laude Frau nici cu Cartierul Dioda, unde va pot confirma eu ca au ras vegetatia si au facut un foisor in care seara se strang cocalarii la seminte) si nici cu Cartierul Turnisor (vezi comentariul anterior). Modernizare a-la-FDGR, cu spatiu verde si arbori seculari raschetati, inlocuiti cu "dale de beton verzi" prin care zic ei ca va creste iarba (la pooli-vara). Nu o sa mai aveti votul meu, EVER! Mai bine imi anulez votul decat sa pun stampila pe babii vostri basinosi ce isi bat joc de zonele verzi din oras. PS: Vorba aia, in Germania, nu s-ar fi atins de un fir de iarba, dar aici la noi in sat, e ok sa desfiintezi spatiul verde cu sutele de metri patrati.
Raspunde

Un Sibian

Acum 3 ani

cand au facut modernizarea la blocurile de pe Noica au comandat proiectul unei firme din Cluj...care n-a mai venit pana la Sibiu (ca-i f f departe) si au lucrat pe imagini din Google Earth...imaginile erau neclare si pentru o zona destul de mare n-a existat proiect...cam asta e ste priceperea si competenta celor din primaria Sibiu!!!
Raspunde

Alexandru Roman

Acum 3 ani

Sunt profund nemultumit de distrugerea spatiului verde, planuri fara cap, nu se reface canalizarea desi e f veche, desfiinteaza parcarea noua dintre blocuri dintreblocuri ca sa faca alta cu mai putine locuri, refac parculetul care de fapt fusese renovat acum 2 ani si fac drum de acces tehnologic distrugand spatiul verde. In nici un caz Fodor la alegeri! Jalnic!!
Raspunde

Neluțu O

Acum 3 ani

Cred că vor să facă zonă pietonală, în centru nu mai au loc unde să facă atîtea activități culturale. Trebuie să se bucure și alții de lucrurile bune,educative și a bani aducătoare unora și necazuri altora.
Raspunde

Locuitor Din Cartoerul Arhitectilor

Acum 3 ani

Mai votati FDGR si pe omama Fodor Astrid , stimati sibieni!
Raspunde

Vasile Părăian

Acum 3 ani

Sibieni, vă învit să bombardați cu proteste, reclamatii și sesizări adresele primar@sibiu.ro, pms@sibiu.ro și cic@sibiu.ro !
Raspunde

Alt Sibian

Acum 2 ani

Ce fain este sa stai acasa in timp ce blocul vibreaza din cauza ca scormonesc minunatii! Sau in loc sa poti sta seara pe balcon sau sa iesi sa te plimbi prin vegetatia din spatele blocurilor sa te prajeasca asfaltul incins. Bravo, sunteti extraordinari! Tineti-o tot asa si poate va atingeti candva scopul de a transforma strandul, un cartier odinioara verde si frumos intr-o jungla de betoane si blocuri. Si noi care credeam ca mai rau ca pe vremea comunismului nu se poate.
Raspunde

Ghiorghie Adelina

Acum 2 ani

Sunt un locuitor nemultumit din Strand, un cartier odata plin de verdeata, devenit acum un infern de beton. Imi pare rau ca nu am scris mai devreme mesajul, cand am vazut ca incep lucrarile si uitandu-ma pe planul afisat pe usa blocului nu am inteles nimic. Intr-un tarziu, am recunoscut blocul meu si am realizat ce putin spatiu verde ni s-a alocat. Am fost unul din entuziastii de inceput ai lucrarii, m-am bucurat de faptul ca am primit fonduri pentru asa o lucrare mare de infrastructura fara sa stiu ce presupune asta. Cu totii ne-am bucurat ca o sa beneficiem de canalizari performante, ca nu vom mai avea inundatii pe strazile Hateg si Maramuresului. Asta pana cand, dupa terminarea lucrarilor din colt au venit primele ploi; avem inundatii in continuare, si pentru asta am platit si pretul copacilor din spatele blocului. De vreme ce primaria a incercat (si reusit!) relocarea copacilor de pe Calea Dumbravii, de ce nu a incercat relocarea copacilor din spatele blocurilor? Consider ca este un abuz felul in care am fost privati de vegetatie, alternativa care ni se ofera fiind saracacioasa, mult subdimensionata, fapt ce va duce la o crestere a temperaturii in zona strandului din cauza balantei vegetatie-beton. In Londra, in locurile in care au loc inundatii pe strazi s-a constatat ca motivul principal este betonarea spatiilor verzi din fata caselor (the front garden) si primariile au actionat rugand populatia sa inlocuiasca betonul cu gazon si vegetatie. Daca primim fonduri europene si modernizam un oras, de ce nu cautam ultimele studii in domeniu care tin si de infrastructura, si de ecologie, si de incalzirea globala, nu mai vorbesc de estetica. Astept cu respect remedierea problemei. In sondaje, sibienii a fost intrebati si foarte multi au dorit marirea spatiilor verzi si plantarea de copaci, nu doar a numarului de locuri de parcare. Aceste voci vor trebui auzite, daca suntem cu adevarat un oras european care isi respecta familiile, copiii si batranii. Visez pentru orasul meu sa devina cu adevarat primul oras verde din Romania.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus