Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Unde pot merge să se trateze bolnavii non-COVID din Sibiu

Unde pot merge să se trateze bolnavii non-COVID din Sibiu

Trei secții ale Spitalului Clinic Județean Sibiu sunt secții dedicate bolnavilor de COVID-19. Este vorba despre Secția de Boli Infecțioase, Dermatologie și Oftalmologie. Cu toate acestea, reprezentanții spitalului spun că aceste secții nu au fost niciodată închise, în niciun moment al pandemiei, ci doar nu s-au putut face internări. Consulturile și tratarea bolnavilor au continuat. De asemenea, pacienții pot merge la Spitalul Militar, la Spitalul Municipal din Mediaș și la clinicile private care au încheiate contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie spun că, până în acest moment, pacienții de care se ocupă nu au întâmpinat greutăți mari.

În urma creșterii numărului de infectări cu noul coronavirus autoritățile au luat decizia ca, pe lângă Secția de Boli Infecțioase și cea de Dermatologie, Secția de Oftalmologie să devină, în întregime, secție COVID-19. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu, Spitalul General Căi Ferate Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș și Spitalul Orășenesc Cisnădie au devenit spitale suport, preluând astfel o parte dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19, forme ușoare și medii? În aceste condiții unde pot merge pacienții care au nevoie de consult sau internări în secțiile declarate zone roșii?

Medicul Florin Grosu, directorul medical al Spitalului Județean spune că niciuna dintre aceste secții nu au fost închise în niciun moment al pandemiei. Nu s-au făcut internări, dar pacienții au fost consultați și tratați în aceste secții pe întreaga perioadă a pandemiei.

„Secțiile de Dermatologie, Oftalmologie și chiar Secția de Boli Infecțioase au funcționat întotdeauna din punct de vedere al consulturilor. Noi nu am putut interna pe aceste secții, dar pacienții au fost consultați și tratați. Dacă este nevoie de internare, pacienții sunt trimiși la spitalul din Mediaș, iar pe oftalmologie merg la Spitalul Militar. Și în prezent se fac consultații în Ambulatoriu, dar nu se internează. Dacă este vorba despre o intervenție chirurgicală, dacă se poate amâna se va amâna, dacă nu, atunci pacientul va fi trimis la Spitalul Militar. În rest se fac toate consulturile, iar bolnavii sunt văzuți. Centrul Național Antirabic este la spitalul nostru, nu puteam să lăsăm oamenii netratați. Apoi, dacă un pacient care merge la secția de Boli Infecțioase are nevoie de internare, atunci acesta va fi trimis la Spitalul din Mediaș. Pentru cei care vin există un program de consultații pe care colegii noștri îl respectă. Pacienții se programează telefonic și vor fi consultați. Nu a rămas niciun pacient neconsultat sau netratat până acum” a spus medicul Florin Grosu.

În același context, medicul Gabriel Budescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sibiu face precizări.

„De la începutul perioadei de pandemie Secția de Boli Infecțioase a fost preluată de Spitalul Municipal din Mediaș. Spitalul de acolo a preluat toată patologia infecțioasă, alta decât cea legată de infectările cu noul coronavirus. Dermatologia este o secție care poate funcționa foarte bine în Ambulatoriu, ceea ce se și întâmplă. La fel și Oftalmologia. Este adevărat că intervențiile chirurgicale care țin de această secție, se fac numai dacă este urgent, în schimb sunt clinici private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și care au preluat aceste intervenții. Dar, repet că cele două secții funcționează foarte bine în Ambulatoriu. Dacă se merge acolo o să vedeți că au un program, sunt medici și se acordă consultații. La Spitalul Militar poate merge oricine, dar nu există o înțelegere, un protocol, ca eu, un anumit bolnav din altă parte să pot merge la Militar. Acolo au o secție de oftalmologie foarte bună și au și epidemiolog”, spune Gabriel Budescu.

Medicii de familie: „Că nu pot merge unde vor ei, asta este, din punctul meu de vedere, cu totul altceva”

Medicii de familie sunt cei care fac trimiteri pentru pacienții lor, către specialiști. Din experiența ultimelor luni spun că, până acum, pacienții lor nu au întâmpinat mari greutăți atunci când a venit vorba despre un consult sau un tratament.

„În principal pacienții mei au fost consultați de specialiști. Noi dăm biletul de trimitere spre specialitate nu spre unitate. Oamenii pot merge și la clinicile private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și consultul este decontat sau la alte spitale care au aceste secții. Dintre pacienții mei nu s-a plâns nimeni până acum, nu mi-au spus că ar fi avut probleme. De exemplu, pentru dermatologie pot merge la Luther pentru cei mici. Există acolo dermatolog, ceea ce este foarte bine și au și alergolog, astfel că partea de pediatrie merge foarte bine. Nu știu ce se întâmplă cu alte patologii, de exemplu, eu am foarte puțini pacienți cu patologii oncologice, dar care au necesitat consult la alte specializări au avut unde merge. În Spitalul Militar, de exemplu, pe majoritatea secțiilor de fac consultații. Am avut și pacienți care merg și la fizioterapie pentru reabilitare medicală. Că nu pot merge unde vor ei, asta este, din punctul meu de vedere, cu totul altceva. Știu că sunt pacienți care au fost obișnuiți să meargă la un anumit medic în județean și acum nu se mai poate. Să nu uităm că și medicii se îmbolnăvesc, din păcate și noi ne îmbolnăvim pentru că suntem mult mai expuși. Concluzia este că, din experiența cu pacienții mei vă pot spune că, până acum, nu au fost situații neplăcute”, spune medicul de familie cu activitate pediatrică Eduard Egri.

Un alt medic de familie spune că cele mai mari probleme le-au avut pacienții care suferă de diabet sau au probleme cu glanda, însă sunt probleme legate de medicamentație. Medicamentele necesare acestor afecțiuni s-au găsit foarte greu în farmacii de la începutul acestui an.

„Probleme au fost și sunt încă, pentru că nu a fost deschis complet Spitalul Județean. Variantele pacienților sunt clinicile private care au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Policlinica spitalului. Probleme sunt atunci când pacienții necesită internare. Acolo mai pot merge oamenii, însă cu programare. Din ce știu de la pacienții mei sunt foarte multe programări, pentru că sunt mulți cei care au nevoie de consultații și se prelungește perioada până când ajung să fie văzuți de un specialist. În ceea ce-i privește pe pacienții care vin la mine nu au avut probleme pe partea de consult. În schimb au fost probleme pe partea de medicamente. Cei cu diabet sau cu probleme pe partea de endocrinologie își găsesc foarte greu medicamentele, dar încet, încet s-a descurcat fiecare cum a putut”, spune medicul de familie dr. Ovidiu Tecoanță.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus