Miercuri,
20.01.2021
Innorat
Acum
1°C

Raluca Turcan despre purtarea măștilor la școală: „Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara aceasta și pentru toți profesorii

Raluca Turcan despre purtarea măștilor la școală: „Este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara aceasta și pentru toți profesorii

Aflată într-o conferință de presă care a avut loc astăzi, 22 august, în curtea Prefecturii Sibiu și fiind întrebată de jurnaliști, vicepremierul Raluca Turcan a vorbit despre obligativitatea de a purta mască la școală a copiilor și a cadrelor didactice, dar și despre modul în care vor fi finanțate autoritățile locale pentru a sprijini instituțiile de învățământ cu aceste consumabile.

Astfel, Turcan a specificat că reprezentanții Guvernului nu pot oferi măști și dezinfectant fiecărui copil din România care frecventează școala și nici fiecărui profesor, dar că vor fi alocați  50 de milioane de euro autorităților publice locale și inspectoratelor școlare județene pentru achiziționarea de măști și dezinfectanți, însă, doar pentru copiii din familii defavorizate și pentru cazurile în care unul dintre copii își uită masca acasă.

„Vom deconta 50 de milioane de euro autorităților publice locale și inspectoratelor școlare județene pentru achiziționarea de măști și dezinfectanți necesari în școli la început de an școlar. Această decizie de a deconta achiziţionarea acestor produse este în acord cu decizia privind descentralizarea, pe care am luat-o, inclusiv referitoare la alegerea scenariului pe care şcolile să meargă odată cu începutul anului şcolar şi permite o achiziţionare mult mai rapidă şi prezenţa acestor produse în şcoli. După cum ați văzut în ghidul pe care l-am prezentat public dorim ca masca să fie obligatorie începând cu învățământul primar, atât pentru elevi, cât și pentru profesori, ceea ce înseamnă că în fiecare școală este necesar să existe un stoc de măști astfel încât dacă sunt copii din familii defavorizate sau dacă și-a uitat măscuța acasă, să poate să primească din partea școlii și un produs de protecție sanitară cum este masca, dar să se și dezinfecteze așa cum prevede acest regulament pus în dezbatere”, a spus Raluca Turcan.

Ulterior, vicepremierul a precizat că de la Guvern este imposibil să se asigure măști pentru fiecare copil sau cadru didactic din România.

„Există categorii defavorizate care sunt beneficiare de măști din achiziția făcută de Ministerul Sănătății. Din perspectiva Guvernului noi punem bani la dispoziție autorităților locale să poată face un stoc minim de măști și de dezinfectant pentru școli, pentru situații de avarie, ca să spunem așa, își uită măscuța sau este dintre o familie mai săracă și nu își permit măști, însă este absolut imposibil ca Guvernul să asigure măști pentru toți copiii din țara aceasta și pentru toți profesorii. Deci, sprijinul guvernamental merge pentru categoriile defavorizate, pe o achiziţie deja finalizată la Ministerul Sănătăţii”, a mai spus Turcan.

Vicepremierul a mai vorbit să despre decontarea a încă 500.000 de tablete și laptopuri către autoritățile locale, pentru a sprijini școlile în cazul aplicării planului roșu, când se va trece la învățământul online.

„Cele 250.000 de tablete achiziţionate deja de către Ministerul Educaţiei să fie completate prin decontarea a încă 500.000 de tablete şi laptopuri, pentru autorităţile locale ce achiziţionează astfel de dispozitive pentru începutul de an şcolar, în situaţia în care avem o evoluţie epidemiologică nefavorabilă şi intrăm în scenariul trei, acela al predării online. Aşadar, 100 de milioane de euro decontaţi pentru autorităţile locale pentru achiziţionarea a 500.000 de tablete şi laptopuri", a declarat Turcan.

 

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus