Vineri,
25.09.2020
Ploi Scurte
Acum
23°C

Program hibrid în grădinițele și școlile din Sibiu – mulți copii vor sta acasă. „Va crea stres neproductiv și haos”

11 Septembrie 2020 11:14

Program hibrid în grădinițele și școlile din Sibiu – mulți copii vor sta acasă. „Va crea stres neproductiv și haos”

Mai multe grădinițe și școli din județul Sibiu au anunțat că doresc să implementeze un program hibrid de funcționare, de la data de 14 septembrie. Acest program presupune ca jumătate din copii să meargă la grădiniță/școală, iar cealaltă jumătate să stea acasă și să facă ore online. Părinții sunt nemulțumiți de soluția găsită, întrucât o parte din ei nu au cu cine să își lase micuții în zilele pe care trebuie să le petreacă acasă. De asemenea, angajatorii sibieni spun că și-ar fi dorit să fi fost consultați din timp cu privire la o astfel de măsură, care îi va afecta și pe ei dacă o mare parte din angajați vor cere zile libere în mod constant.

Contactată de reporterul Turnul Sfatului, reprezentanta unei grădinițe din Sibiu care va implementa programul hibrid explică ce presupune acesta mai exact, dar și de ce a luat această decizie. 

„Este vorba de împărțirea grupelor de grădiniță în două subgrupe, în ordine alfabetică. O parte din copii vin fizic în grădinițe, iar cu ceilalți colegele lucrează de după-amiază online acasă, la fel cum am procedat în starea de alertă. Nu avem personal suficient și din cauza faptului că sunt în număr mare copilașii, avem nevoie de această împărțire. Trebuie să luăm măsuri și este vorba de distanțarea aceea pe care nu ne permitem să o respectăm dacă vin toți copiii. Pe parcurs vedem ce se mai poate face”, spune Rodica Șandru, director la Grădinița nr. 22.

Aceeași soluție a fost anunțată de numeroase grădinițe și școli din municipiul Sibiu, dar și din restul județului. Motivele sunt în mare parte aceleași – grupele de copii sunt prea mari ca să poată fi primite în același timp. Dacă majoritatea unităților de învățământ aleg alternarea copiilor prezenți cu cei care studiază online odată la două săptămâni, grădinița nr. 5 din Sibiu alege spre exemplu să facă schimbul săptămânal.

Totodată, există și motivul dotării defectuoase la momentul începerii cursurilor, așa cum se întâmplă la Școala Gimnazială nr. 8 din Sibiu, care anunță că ia această măsură temporar. 

„S-a optat pentru scenariul hibrid, deoarece nu s-au montat încă separatoare și nu există grupuri sanitare la etajele I și II ale clădirii. Elevii fiecărei clase vor fi împărțiți, după alfabet, în jumătate. Prima jumătate participă fizic la cursuri timp de două săptămâni, a doua jumătate de clasă, vine la școală următoarele două săptămâni. pentru elevii care stau acasă se vor transmite lecții online. În fiecare sală de clasă există laptop și camere web. platforma folosită este Office 365”, arată conducerea școlii. 

Același scenariu este valabil la Școala Gimnazială nr.13 și la Școala Gimnazială nr.12 din Sibiu, unde măsura va fi implementată până la montarea tuturor separatoarelor de plexiglas.

Nu toți părinții pot să lucreze de acasă

Dacă unii părinți pot să lucreze de acasă, alții sunt nevoiți să se descurce singuri și de multe ori a lua zile libere sau a muta munca acasă nu sunt opțiuni disponibile.

„Eu nu am această problemă, pentru că soțul meu lucrează de acasă și poate să stea cu copilul atunci când are cele două săptămâni în care nu merge la grădiniță. Pe de altă parte, cunosc persoane care nu au această opțiune, care merg zilnic la muncă și nu pot să lucreze de acasă. Nu știu cum ar putea să rezolve această problemă nici dacă au bunici pe care să se bazeze pentru că vârstnicii sunt mai predispuși la a avea complicații dacă se infectează cu COVID și nu știu câți dintre părinți ar vrea să își asume acest risc”, spune o mămică din Sibiu, al cărei băiețel este la grădiniță și va merge după regulile stabilite prin programul hibrid. 

Reprezentanții mediului de afaceri sunt nemulțumiți

Numeroși reprezentanți ai mediului de afaceri sibian sunt de părere că ar fi fost necesară o consultare prealabilă în acest sens. De asemenea, aceștia spun că programul hibrid despre care se discută va perturba activitatea mediului privat.

„Pe lângă faptul că organizarea în familie nu întotdeauna va fi ușor de gestionat – cu atât mai mult cu cât sunt numeroase familii monoparentale care vor fi într-o și mai mare dificultate – iar părinții sau părintele va trebui să aleagă între a-și supraveghea copilul sau copiii sau a se duce la servici pentru a câștiga cele de trebuință existenței, această situație de organizare a unei activități hibride în învățământul primar va aduce încă o perturbare serioasă a activității mediului privat”, spune Michaela Petian, președinta Patronatului Român - Filiala Sibiu.

Mai mult decât atât, reprezentanții mediului de afaceri nu sunt de acord cu măsura luată, spunând că nu consideră că aceasta ar fi în vreun fel benefică pentru părțile implicate.

„Așa-zisa protecție a copilului nu poate fi demonstrată prin măsurile care se vehiculează a fi implementate. Ele nu vor produce efecte benefice pentru nici o parte: copii, părinți, mediul de afaceri, ci vor crea în continuare stres neproductiv și haos. Suntem de părere că, acum, când în Europa sunt state care au optat pentru un învățământ bazat pe norme raționale de igienă și distanțare, fără obligativitatea purtării măștii în timpul cursurilor, obligativitate care a fost declarată de specialiști în domeniul epidemiologic drept nocivă pentru sănătatea tuturor, atât a copiilor cât și a personalului didactic, ar fi cazul să dăm dovadă de responsabilitate reală față de protejarea în primul rând a copiilor, dar și a tuturor celorlalți factori  interdependenți, adică a familiilor lor și desigur a mediului de afaceri, întrucât cercul de interes pentru o dezvoltare armonioasă este: sănătatea fiecăruia, relațiile afective normale din familie și asigurarea economico-financiară a unei vieți decente”, mai spune Michaela Petian.

Anul școlar 2020-2021 va începe în data de 14 septembrie.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus