Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Și pe asta o știm (aproape) cu toții

Evident, nu doar 50.000 de elevi și preșcolari din județul Sibiu încep un nou an școlar. Ci și părinții, frații mai mari sau mai mici, bunicii.

Să tot fie, prin urmare, vreo trei sferturi din populația acestui județ care, din 14 septembrie, începe într-un fel sau altul școala. O încep și politicienii, mai ales că e plină campanie electorală: începând cei de la centru, care trag tare să le iasă bine alegerile locale pentru a-și asigura ”succesuri” și la generale, până la primari, viceprimari, consilieri locali și un câmp întreg presărat cu mii de candidați de toate culorile.

Imensa majoritate a celor înșirați mai sus știu cu toții cum trebuie să înceapă școala. Imensa majoritate a celor de mai sus își susțin și cer respectată opinia, fără să facă rabat de la virulența exprimării, împănată cu emfaza și certitudinea pe care și le hrănesc în limitatele bule ale Facebook-ului.

Aproape toți știm cum trebuie să înceapă anul școlar. Cu toate acestea, guvernanții care știu ce trebuie făcut au dat primele semnale ale descentralizării deciziilor doar acum câteva zile. Cu rare excepții, primarii și administratorii locali s-au scuzat că nu au putut face mai multe din timp, deoarece au așteptat după guvernanți. Directorii de școli s-au scuzat arătând că, la rândul lor, nu puteau să facă nimic până nu le veneau banii și directivele de la primari, via guvernanți. Iar cu o zi înainte de începerea școlii, din rândurile atotștiutorilor părinți – care, nu-i așa?, știu ei cel mai bine ce e potrivit pentru copilul lor - s-au ridicat ample dezbateri pe subiectul dacă în prima zi se mai duc ori nu flori educatoarelor, învățătoarelor și profesoarelor.

După nenumărate specializări în drept, inclusiv constituțional, după extinderea competențelor în virusologie și imunologie, ”banalul” început de an școlar nu putea să ne prindă, pe majoritatea dintre noi, fără concluzii certe, inamovibile, urlate și la portavoce în Piața Mare, de s-ar putea, nu doar ”pin-uite” în grupurile de Facebook în care ne-am izolat majoritatea. Fără îndoială (ca să fiu în ton cu certitudinile care mă înconjoară), toate acestea sunt semne ale unei limitate capacități de percepție și asimilare a detaliilor complexe care se ascund inclusiv într-un ”banal” început de an școlar.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5981

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus