Joi,
21.10.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Primarul celor sub 15%

Primarul celor sub 15%

„Nu mă duc la vot, pentru că nici ei nu m-au lăsat să intru în școală”. Este una din multele opinii ale sibienilor care explică motivul pentru care alegerile locale din 27 septembrie îi lasă indiferenți.

Ce a fost acum patru ani:

La alegerile locale din 2016, din municipiul Sibiu, veneau la vot 50.141 de cetățeni. Dintre aceștia, 48.922 au și votat corect, ceea ce a reprezentat 34,86% din totalul celor cu drept de vot. Primarul Sibiului a fost votat de 27.948 de persoane, ceea ce a reprezentat 57,12% dintre cei care au mers la secțiile de vot. Dar din totalul votanților, această cifră reprezintă de fapt doar 19,42%.

Primarul Sibiului este acum opțiunea a 19,42% din totalul celor care au avut dreptul de a alege. A fost cald, nu exista nicio pandemie, șomajul era sub 2%, iar administrația locală avea conducere interimară, după ce primarul Klaus Iohannis a fost ales președinte. Și totuși, prezența la vot a fost de 34,86% în municipiul Sibiu.

Contextul 1. Răzbunare

Școala s-a deschis în acest an în condiții de securitate sanitară. Fără părinți în școală, acolo unde a existat înțelegere, cu distanțare, acolo unde s-a putut, cu mască, acolo unde a existat responsabilitate. Răzbunarea față de aceste restricții se va vedea, cel mai probabil, la alegerile de peste o săptămână.

Din punctul de vedere al multor oameni, alegerile reprezintă efortul cetățenilor pentru administrația locală. Prin votul lor, girează noua conducere. Au ajuns la mâna lor. Asta reiese din campaniile electorale, în care aproape toți candidații se ploconesc în fața cetățenilor într-un mod aproape scârbos. Iar acum, această favoare va fi închisă pentru mulți. Ați zis că e periculos la începutul școlii? Ați zis că nu avem voie să intrăm nici măcar în curtea școlii? Atunci cum am putea să intrăm într-o sală de curs? Mai mult, încă nu s-a decis cum se vor deschide luni școlile, acolo unde s-au organizat secții de vot. Nu e nevoie de timp pentru dezinfectare, pentru igienizare?

Contextul 2. Teamă

Pentru mulți, acest coronavirus chiar există. Iar posibilitatea de a-l contacta în urma procesului electoral este un risc pe care nu vor să și-l asume. Hârtii linse de membrii secției de votare, ștampilă purtată din mână în mână, cine știe dacă sunt sau nu dezinfectate? Îngrămădeală, oameni fără mască... Mulți dintre sibienii care gândesc așa cu siguranță nu se vor apropia de secția de votare.

Contextul 3. De ce?

Mulți cetățeni pur și simplu nu sunt interesați de procesul electoral. N-au fost interesați niciodată și dacă au votat vreodată, au făcut-o în vreun context emoțional. Fără simț civil, fără proprietatea termenilor democrației, cu sau fără coronavirus ar fi absentat de la vot oricum. Și aici vorbim de aproape jumătate dintre sibieni, conform datelor precedentelor alegeri.

Contextul 4. Cu cine?

Nu sunt mulțumiți de actualul primar, dar nici nu văd vreo altă posibilă soluție. Atunci nu votează. Sau își anulează votul. Ori votează doar acolo unde văd un candidat capabil: poate Consiliul Județean, poate Consiliul Local sau cel județean.

Contextul 5. Câștigă și fără mine

De regulă, susțin candidatul în funcție, însă nu atât de tare, încât să merite efortul de a merge duminică la alegeri. Acum, în contextul pandemiei, probabil că numărul acestora se va îngroșa, pentru că au impresia că cel care se află în funcție poate câștiga și fără votul lor. Ce înseamnă un vot, când are zeci de mii, vor întreba ei.

Având în vedere toate aceste lucruri, este foarte probabil ca cel puțin în municipiul Sibiu, viitorul primar al orașului să fie votat de fapt de sub 10 – 15% din cei care pot merge la vot. Iar numărul celor care își vor cânta neîmplinirile pe Facebook  va fi și mai mare în viitorii patru ani.

Nu cred că e vina candidaților pentru această situație. În Sibiu a fost până acum o campanie decentă. Poate prea decentă pentru unele gusturi. Cu toate acestea, absenteismul va fi, după mine, în acest an, un record. Adevăratul motiv ține însă de încrederea în autorități. Atât a măcinat războiul de 30 de ani dintre putere și opoziție, încât nimeni nu mai are încredere că vreo instituție a statului își face bine treaba. În plus, suntem în mijlocul unui curent mondial care ne spune că democrația e perimată, iar deciziile nu sunt de mult ale poporului. În plus, tot mai mulți și-ar ceda cu zâmbetul pe buze dreptul de a alege, în schimbul unui lider care e capabil să le gestioneze viețile.

Vizualizari: 6057

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Ilie Rotariu

Acum 1 an

Cred ca aveți dreptate. Alegerile de anul acesta (lista e închisa) vor marca punctul de revenire a Sibiului la nivelul de dinainte de 2007. Orașul e în decădere de cca 7-8 ani, de aceea a apărut ideea Regiunii Gastronomice Europene pentru relansarea trendului mai ales ca urmare a apariției concurenței directe (nu numai în turism) a orașelor Oradea, Cluj, Timișoara, Alba Iulia și Brașov (ultimul prin talie în cadrul Regiunii Centru). Reacția la pandemie a fost ...! Probabil prezența va fi redusă. Dar înainte fondul: Candidatele din sistem au folosit masiv resursele sistemului pentru comunicare. Dar pentru a ne propune mai ales acțiuni nerealizate în mandatul trecut: zonă metropolitană, spital regional cu sprijin guvernamental (dacă viitoarele guverne vor mai agrea.!), finanțări europene din fonduri încă nevalidate de parlamentul European!!!, tren peri urban (de unde vor urca în tren cei din Hipodrom, Vasile Aron etc.?) deși au trebuit 2 ani pentru o banală bandă spre Cartierul Arhitecților (nu intru în detalii privind situația locuitorilor din acest cartier) etc. etc. Sunt multe probleme mari și grele! Aveți dreptate, orice primar vom avea în Sibiu va fi greu să aibă legitimitate. În 2002 FRDG avea 48% din voturi, deci mandatul interimar poate fi considerat la acest procent. În 2016 19% adică 5 din 10 locuitori. Acum... Noii candidați sunt practic necunoscuți și vin aproape cu aceleași proiecte și singuri parcă chitiți să piardă. Sunt mulți, deci pulverizare de voturi în fața candidatului FDGR. Subscriu: ”În Sibiu a fost până acum o campanie decentă. Poate prea decentă pentru unele gusturi.” Mai ales din partea noilor veniți. Dacă vom alege cu 10-15% ajungem la 1 din 10 sibieni care ar susține noul primar. Greu de rezistat în fața provocărilor care se anunță și global și național. Dar nu cred că viitorul primar își va face o problemă din lipsa de credibilitate. Sibiul revine orașul provincial mic... Dar lumea va fi alta.
Raspunde

Rotariu Ilie

Acum 1 an

Cred ca aveți dreptate. Alegerile de anul acesta (lista e închisa) vor marca punctul de revenire a Sibiului la nivelul de dinainte de 2007. Orașul e în decădere de cca 7-8 ani, de aceea a apărut ideea Regiunii Gastronomice Europene pentru relansarea trendului mai ales ca urmare a apariției concurenței directe (nu numai în turism) a orașelor Oradea, Cluj, Timișoara, Alba Iulia și Brașov (ultimul prin talie în cadrul Regiunii Centru). Probabil prezența va fi redusă. Dar înainte fondul: Candidatele din sistem au folosit masiv resursele sistemului pentru comunicare. Dar pentru a ne propune mai ales acțiuni nerealizate în mandatul trecut: zonă metropolitană, spital regional cu sprijin guvernamental (dacă viitoarele guverne vor mai agrea.!), finanțări europene din fonduri încă nevalidate de parlamentul European!!!, tren peri urban (de unde vor urca în tren cei din Hipodrom, Vasile Aron etc.?) deși au trebuit 2 ani pentru o banală bandă spre Cartierul Arhitecților (nu intru în detalii privind situația locuitorilor din acest cartier) etc. etc. Sunt multe probleme mari și grele! Reacția la pandemie a fost ...! Aveți dreptate, orice primar vom avea în Sibiu va fi greu să aibă legitimitate. În 2002 FRDG avea 48% din voturi, FDGR 25% din voturi deci mandatul interimar poate fi considerat la acest procent (aproape 3 din 10 sibieni). În 2016, primarul avea 19% adică 2 din 10 locuitori. Acum...depinde de prezența la urne. Noii candidați sunt practic necunoscuți pentru mine și vin aproape cu aceleași proiecte și singuri, parcă chitiți să piardă. Sunt mulți, deci pulverizare de voturi în fața candidatului FDGR. Subscriu: ”În Sibiu a fost până acum o campanie decentă. Poate prea decentă pentru unele gusturi.” Mai ales din partea noilor veniți. Dacă vom alege cu 10-15% ajungem la 1 din 10 sibieni care ar susține noul primar. Greu de rezistat în fața provocărilor care se anunță și global și național. Dar nu cred că viitorul primar își va face o problemă din lipsa de credibilitate. Sibiul redevine orașul provincial mic... Dar lumea va fi alta.
Raspunde

Rosu Detot

Acum 1 an

D-le Rotariu, n-aveti pe nimeni sa va invete cum mere netul?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus