Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
-1°C

În Sibiu e mai ușor să iei coronavirus decât să cumperi un vaccin antigripal

În Sibiu e mai ușor să iei coronavirus decât să cumperi un vaccin antigripal

4.800 doze de vaccin antigripal au fost alocate județului Sibiu, iar din 21 septembrie a fost distribuită prima tranșă de vaccin, potrivit reprezentanților DSP. Medicii de familie spun că vaccinurile primite nu sunt suficiente pentru a vaccina toate persoanele din grupe de risc, care ar fi trebuit să primească acest vaccin în prima tranșă, iar adresele primite au unele instrucțiuni, „cel puțin ciudate”. De asemenea, spun că realitatea este una dezamăgitoare în comparație cu declarațiile făcute de autorități. La ora actuală, vaccinul antigripal nu se găsește nici în farmacii.

În urmă cu aproximativ o săptămână Ministerul Sănătății anunța public demararea primei campanii de vaccinare antigripală. Potrivit reprezentanților ministerului au fost distribuite 3 milioane de doze de vaccin antigripal, la nivel național, o cantitate dublă față de cea de anul trecut. În 14 septembrie au fost distribuite către Direcțiile de Sănătate publică din țară, 330.000 de doze, pentru a fi redistribuite în cabinetele medicilor de familie.

„Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, declara ministrul Sănătății, Nelu Tătatru.

În Sibiu, potrivit informațiilor primite de la reprezentanții Direcției de Sănătate Publică, 4.800 doze de vaccin antigripal au fost alocate județului nostru, iar din 21 septembrie a fost distribuită prima tranșă de vaccin. Din această tranșă ar trebui vaccinați copiii cu vârste între 3-5 ani, gravidele, persoanele, adulții și copiii, rezidenți în instituții de ocrotire socială, precum și persoanele care acordă asistență medicală, socială și îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt și medicii, cadrele sanitare medii și personalul auxiliar, atât din spitale, cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariații instituțiilor de ocrotire (copii și bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienții sau asistații.

Realitatea medicilor de familie este cu totul alta

Medicii de familie spun că nu au primit suficiente doze de vaccin și că sunt puși în situații cel puțin ciudate. Medicul Loredana Piloff, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, filiala Sibiu, spune că realitatea este dezamăgitoare în comparație cu declarațiile făcute de autorități.

„Situația vaccinurilor antigripale este foarte simplă. Nu avem. Am primit adresă de la  Direcția de Sănătate Publică prin care trebuia ca vaccinul să se repartizeze doar pentru copiii între 3 și 5 ani și gravide, persoane cartagrafiate (avute în evidență). La copiii între 3 și 5 ani este clar, însă, problema cu gravidele este o problemă foarte ciudată fiindcă, vă dați seama că, din luna februarie când am dat cartagrafiile și până acum au mai apărut femei însărcinate. Pentru acele gravide care au apărut nu sunt vaccinuri, pentru că nu sunt cartagrafiate. Pentru personalul medical, sanitar sau pentru alte persoane din grupe de risc, care ar fi trebuit să primească acest vaccin în prima tranșă, nu am primit nimic și nu ne-au anunțat când primim următoarea tranșă. Mi se pare cel puțin ciudat. Adică să se facă atât tam-tam că s-a distribuit vaccinul antigripal la cabinetele medicilor de familie și realitatea să fie atât de dezamăgitoare ”, spune medicul Loredana Piloff.

Vaccinul nu se găsește nici în farmacii

Nici în farmacii situația nu este mai roz. Potrivit Feliciei Gligor, președintele Colegiului Farmaciștilor din Sibiu, până acum s-au primit tranșe foarte mici de vaccinuri și au fost vândute foarte repede. Multe dintre farmacii fac rezervări pentru clienți și în momentul în care primesc vaccinul îi anunță telefonic. Și în acest domeniu, lucrurile sunt în așteptare.

„Situația este într-adevăr tristă. Au intrat în ultimele zele cantități extrem de mici de vaccin antigripal, 10, 15 bucăți. Cele mai multe farmacii au făcut liste de așteptare pentru clienți, pentru a nu mai fi toată ziua o plimbare, având în vedere și contextul pandemiei. Cei care și-au rezervat vaccinul vor fi sunați în ordinea în care s-au înscris, în momentul în care se primesc vaccinurile. Situația este una complicată pentru că nici în depozite nu există vaccinuri și acestea fiind în așteptare. Deci, și farmaciile sunt cu liste de așteptare la depozite. S-au făcut precomenzi, ca în fiecare an, încă din luna august, dar până acum nu au primit. Toată lumea așteaptă, iar în acest moment, cum intră vaccinuri în farmacii, cum sunt date. Nu rămân pe raft ca să spunem că există undeva în farmacii și vin foarte puține. Din păcate, lista de lipsuri crește. Oricum, important este ca oamenii să aibă încredere că farmaciștii se vor ține de cuvânt și îi vor suna, pentru că nici circulația asta a lor, în contextul pandemiei, nu este foarte sănătoasă”, spune Felicia Gligor.

Reprezentanții DSP spun că acestea au fost precizările celor de la Ministerul Sănătății pentru prima tranșă și că vor urma și celelalte tranșe de vaccin. În momentul de față, vaccinurile sunt date în ordinea priorităților.

„Precizările pe care le-am primit noi, le-am făcut publice. Nu avem alte precizări, deocamdată”, spun cei de la DSP.

În momentul de față nu există informații de la Ministerul Sănătății cu privire la o dată de primire a celei de-a doua tranșe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus