Duminică,
06.10.2024
Innorat
Acum
13°C

Cele patru hidrocentrale din Sibiu captează peste 160 de tone de gunoaie. Curățenia costă peste jumătate de milion de lei

Cele patru hidrocentrale din Sibiu captează peste 160 de tone de gunoaie. Curățenia costă peste jumătate de milion de lei

Cantitatea de gunoaie care se adună în cele patru baraje de pe Olt în județul Sibiu sunt echivalentul gunoaielor aruncate pe parcursul unui întreg an de 647 de români (potrivit datelor Eurostat, un român generează anual circa 261 de kilograme de deșeuri).

41 de tone la Arpașu. Alte 41 de tone și la Scoreiu. Plus alte tot 41 de tone la barajul de la Avrig. La Racovița (foto principală) estimarea e că vor fi strânse 46 de tone. E vorba de gunoaiele care ajung să plutească pe Olt și să invadeze malurile în zonele barajelor din localitățile mai sus amintite, pe parcursul unui an calendaristic.

”Amenajările sunt afectate periodic de poluarea cu deșeuri nemenajere (în special PET-uri), deșeuri lemnoase etc, din cauza viiturilor generate de topirea zăpezilor, ploilor torențiale etc. Aceste categorii de deșeuri plutitoare sunt dirijate de curenții de aer spre maluri sau plutesc în derivă pe suprafața lacului de acumulare, generând aglomerări în zona frontului de retenție. În cazul în care din cauza viiturilor, apar cantități mari de deșeuri pe luciul apei și pe malurile acumulărilor, se impune colectarea și transportul lor într-un timp cât mai scurt”, descriu reprezentanții Hidroelectrica munca ce trebuie realizată pe parcursul unui an. În cursul zilei de luni, 5 octombrie, cei de la Hidroelectrica așteaptă ofertele de la firmele interesate de ecologizarea zonei barajelor.

547.850 de lei, fără TVA, este suma alocată contractului pentru ecologizarea celor patru baraje de pe Olt din județul Sibiu, precum și a barajelor de pe același râu construite la Voila, Viștea (județul Brașov), Robești, Petrești (județul Vâlcea) și în acumularea Obrejii de Căpâlna (județul Alba). De remarcat că, pe baza datelor din anii trecuți, reprezentanții Hidroelectrica estimează că cele mai mari cantități de deșeuri se colectează la Voila (aproximativ 261 de tone), urmată de Robești (167 de tone). În total, la centralele de pe râul Olt se estimează că anual se aglomerează aproape 739 de tone de deșeuri, echivalentul gunoaielor produse într-un an de 2.831 de români.

Firma angajată pentru următorul an va trebui să colecteze deșeurile, să le transporte și predea în punctele autorizate. ”Frecvența cu care se solicită colectarea, preluarea și transportul deșeurilor nu respectă un tipar, ci depinde strict de amploarea viiturilor, modul de gestionare a deșeurilor din bazinele hidrografice etc. Prestatorul are obligația de a începe prestarea serviciilor (de a se mobiliza) în termen de maxim două zile lucrătoare de la emiterea fiecărui ordin de începere. Având în vedere impactul negativ asupra mediului este necesar ca serviciile de ecologizare să se presteze într-un ritm susținut și să se finalizeze în cel mai scurt timp posibil”, solicită reprezentanții Hidroelectrica prin caietul de sarcini elaborat pentru atribuirea acestui contract.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 6388

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Profu' de Geografie

Acum 4 ani

Traian Deleanu barajul Obreja de Căpâlna se află în județul Alba pe râul Sebeș și aprovizionează cu apă hidrocentrala Șugag(vezi https://ro.wikipedia.org/wiki/Barajul_Obrejii_de_Căpâlna).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus