Marţi,
25.01.2022
Innorat
Acum
-6°C

O sibiancă s-a trezit cu un străin locatar în casa ei. Primăria spune că e legal

O sibiancă s-a trezit cu un străin locatar în casa ei. Primăria spune că e legal

O sibiancă s-a trezit după aproape șapte ani de când deține o locuință în Sibiu că la aceeași adresă mai locuiește o persoană, care recent chiar și-a înnoit buletinul. Femeia nu a văzut-o niciodată pe această persoană, însă îi primește aproape zilnic corespondența, inclusiv citații și documente ANAF. Când s-a adresat primăriei Sibiu, ”angajații instituției au trimis-o la plimbare”.

Înainte de toate facem precizarea că din motive legale numele persoanei și adresa exactă nu pot fi făcute publice.

Doamna Petruța S. are 71 de ani și locuiește pe o stradă din zona Lupeni, aproape de Gara Sibiu. A cumpărat aici o locuință încă din 2014 și din prima zi a primit în căsuța poștală corespondența unei alte persoane. Inițial nu a acordat o prea mare importanță, până de curând când s-a trezit la ușă cu cineva de la ANAF care căuta un fost proprietar care încă figurează în acte la această adresă.

”Eu i-am spus că domnul respectiv nu mai stă de vreo șapte ani aici, iar dânsul mi-a replicat că nu este adevărat pentru că în urmă cu câteva luni și-a reînnoit buletinul la această adresă”, spune fiul doamnei S.. ”Când am aflat m-am dus la Primăria Veche și le-am spus ce am pățit. Un domn de acolo s-a uitat la acte și mi-a spus că la adresa indicată ar sta o familie întreagă, nu doar persoana în cauză. I-am întrebat cum e posibil așa ceva? Mi-au spus că legea le permite și că este totul legal, apoi m-au trimis la plimbare. Eu acum stau și mă întreb ce fac dacă îmi bate Poliția la ușă? Sau dacă mă trezesc noaptea cu mascații peste mine, că se pare că e perfect legal?!”, mai spune fiul doamnei.

Situația este cu atât mai absurdă cu cât membrii familiei doamnei S. au fost la Serviciul de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Sibiu cu toate documentele necesare să-și facă acte că locuiesc împreună cu bunica lor. Li s-a spus că nu se poate, în cazul lor, până nu vine bunica personal să-i preia în spațiu, nici măcar cu împuternicire. ”Mi se pare o totală lipsă de respect față de cetățean. Eu, care locuiesc aici, trebuie să vin cu mama de mână și un străin care nu mai stă aici de șapte ani sau de cine știe când poate face oricând vrea acte pe adresa noastră? În continuare vin plicuri, ceva informații legate de credite, informații ANAF... eu ce să fac? Le iau sau le arunc? Încalc legea dacă face ceva? M-am dus inclusiv la poștă și le-a zis că nu mai aducă. Degeaba...”, concluzionează fiul doamnei S..

Reporterul Turnul Sfatului a prezentat întreaga situație reprezentanților Primăriei Sibiu solicitându-le o lămurire a situației. În răspunsul scris oferit redacției Primăria Sibiu practic confirmă toate cere relatate, reafirmă că totul este legal și invită familia în cauză să mai treacă o dată pe la Serviciul de Evidență a Persoanelor de la ”Primăria Veche”.

Redăm mai jos răspunsul oficial al primăriei Sibiu:

”Serviciul de Evidență a Persoanelor au efectuat verificări în acest caz și vă transmitem următoarele informații pe care le puteți utiliza în redactarea materialului de presă cu respectarea prevederilor în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal:

Pe adresa indicată au domiciliul:

O familie extinsă formată din 5 membri (4 adulţi şi un copil sub 14 ani, rude cu petenta). În acest caz,  persoanele au solicitat eliberarea actului de identitate, iar dovada adresei de domiciliu s-a făcut cu declaraţia scrisă a  proprietarului, atestând primirea în spaţiu, însoţită de contractul de vânzare-cumpărare care atestă faptul că proprietarul a cumpărat imobilul în cauză. Precizăm că actele de identitate pentru aceste persoane au fost eliberate în anul 2015.

O persoană care și-a stabilit domiciliul la adresa menționată în anul 2009,  fiind proprietarul imobilului la acel moment şi care, în anul 2020,  a solicitat eliberarea unei cărţi de identitate provizorii pentru motivele ,,expirare şi lipsă dovada adresei de domiciliu”. Actul de identitate a fost emis cu respectarea prevederilor Hotărârii nr. 1.375 din 04.10.2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare unitară a dispozițiilor legale privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, care permite înregistrarea domiciliului în acest caz pe ultima adresă de domiciliu dovedită cu documente, până când persoana în cauză va avea acte care să ateste o altă adresă de domiciliu.

Pentru detalii și lămuriri cu privire la situația particulară prezentată, cetățeanul care a formulat această sesizare este invitat să se prezinte la Serviciul de Evidență a Persoanelor de pe bulevardul Victoriei nr. 1-3”.

Birocrație.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

Gigi Kent

Acum 1 an

Ce vina are primaria daca e legea de cacao?
Raspunde

2 Cents

Acum 1 an

Primaria nu are nicio vina pentru ca legea este imperfecta. Dar are acea vina pe care o are fiecare contopist bugetar care desi vede imperfectiunile legilor la prima mana, alege sa nu faca nimic, nici macar niste sesizari sau propuneri de imbunatatire a acestor legi catre forurile competente. "Noi muncim, nu gandim" nu este doar lozinca minerilor de la mineriade...
Raspunde

Eva Kent

Acum 1 an

Primaria nu face legi, daca nu stiati.
Raspunde

Gigel Orfan

Acum 1 an

Niste incompetenti!!! Pe mine, la 44 ani, la reinnoirea buletinului la aceeasi adresa la care locuiam deja de 40 ani, mi-au cerut sa vin cu parintii, care sa certifice ca ma primesc in spatiu!!! Pentru ca in extrasul cf parintii erau proprietari....
Raspunde

Gheorghe Barbu

Acum 1 an

Cand ti s-a expirat Cartea de identitate te duci la Evidenta populatiei cu cartea expirata,cu contractul de propietate si o copie dupa extrasul CF iar pentru primire in spatiu trebuie sa fi insotit de propietar.In cazul de mai sus,normele de aplicarea a legii sunt proate si nici ce-i care le aplica nu sunt pregatiti sa le aplice corect.Am vazut cu totii cum se fac legile si de catre cine,niste incompetenti.
Raspunde

Christian Paul

Acum 1 an

Eu cand am schimbat CI avand aceeasi adresa, slujba, etc, m-au pus sa vin de doua ori cu acte in original si a fost greu sa le arat ca stau acolo. Desi e casa mea si nu s-a schimbat nimic. Cum a fost in cazul de mai sus? Nu au fost asa pretentiosi cei de la primarie?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus