Marţi,
05.12.2023
Innorat
Acum
-3°C

VIDEO Autostrada Sibiu – Boița ar putea fi terminată mai repede. ”Lucrăm cu tot avântul necesar”

VIDEO Autostrada Sibiu – Boița ar putea fi terminată mai repede. ”Lucrăm cu tot avântul necesar”

După șase din cele 36 de luni alocate construirii celor 13,17 km de autostradă dintre Sibiu și Boița, constructorii transmit prin intermediul oficialităților că ”nu există niciun fel de blocaje”. 

La 25% a ajuns stadiul fizic al lucrărilor la primul lot al primei autostrăzi din România care ar urma să traverseze munții (autostrada dintre Sibiu și Pitești), anunță reprezentanții Companiei naționale de administrare a infrastructurii rutiere (CNAIR). ”Stadiul fizic al șantierului pentru construcția lotului Sibiu - Boița, parte a autostrăzii Sibiu - Pitești, a ajuns la peste 25%, în avans față de programul asumat de constructor. Se lucrează pe toate tronsoanele atât la terasamente și umpluturi cât și la structuri. Cele mai multe utilaje sunt concentrate în zona văii Tălmaciului unde se sapă două debleuri mari și se ridică cel mai mare viaduct de pe acest lot”, arată reprezentanții CNAIR în descrierea unui film realizat pe șantier.

Faptul că stadiul lucrărilor este mai avansat decât cel prevăzut în grafice vine după ce antreprenorul general – austriecii de la Porr Construct – au reușit să finalizeze mai repede cu aproximativ trei luni și proiectul tehnic al lotului de autostradă. Acum, reprezentanții Porr Construct arată că, la partea de structuri, toate podețele prevăzute pe traseu pentru trecerea animalelor mici au fost finalizate. ”Și pentru pasaje și poduri, coloanele forate sunt finalizate, în principiu. Nu există niciun fel de blocaje și lucrăm cu tot avântul necesar”, spune Vlad Oțet, director adjunct de proiect, în filmul dat publicității de către CNAIR.

”La terasamente, se execută săpături în cele două deblee mari de la km 10, respectiv km 12. Materialul este ulterior transportat și așternut în umpluturi pe întreaga lungime. Se lucrează și la viitorul nod de la Boița, se realizează umpluturi pentru sensul giratoriu aferent drumului național”, Vlad Oțet, Porr Construct, director adjunct de proiect autostrada Sibiu – Boița

Termenul contractual de finalizare al lucrărilor la autostrada Sibiu – Boița este 28 mai 2023. Stadiul lucrărilor dă încredere autorităților că circulația ar putea fi deschisă pe acest tronson înainte de acest termen, fapt care ar constitui o premieră în istoria construcției de autostrăzi pe teritoriul județului Sibiu.

Doar un lot, nu toată secțiunea

Lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești este cel care pornește de la capătul actualei autostrăzi-centură ocolitoare a Sibiului, traversează parcul industrial Șelimbăr, trece de sensul giratoriu de la Veștem fără să aibă vreo legătură cu acesta, ocolește și Tălmaciul tot pe la vest, după care ”se termină” într-un viaduct în dreptul comunei Boița, deci înainte de ”a intra în munți”. Viaductul respectiv va rămâne neutilizat până când va fi dat în folosință și lotul 2 al viitoarei autostrăzi. ”Coborârea” de pe acest lot de autostradă se va face înainte de Boița, printr-un nod rutier temporar.

Contractul prevede și amenajarea unor spații de servicii pe acest tronson, precum și a unui centru de întreținere și coordonare. Totodată, lucrările pentru acest prim tronson vor duce și la amenajarea unui nou sens giratoriu pe DN1/DN7, în zona intersecției actuale cu drumul către Cisnădie (nodul rutier de aici urmează să fie reconfigurat). Un astfel de sens giratoriu este solicitat de mult timp de autoritățile și șoferii sibieni, care invocă numărul ridicat de accidente generate de amenajarea acestei intersecții.

De amintit faptul că secțiunea I a autostrăzii Sibiu – Pitești măsoară 14,15 km lungime, dar în prezentul contract semnat cu Porr Construct SRL au fost cuprinși doar 13,17 km (de unde și numele ”lot 1 al secțiunii I”). Restul de 0,98 km din secțiunea I fac obiectul unei licitații separate, ce urmează a fi lansată, cel mai probabil, împreună cu cea de proiectare și execuție a secțiunii II (Boița – Cornetu).

Sursa foto: CNAIR

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 11334

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Mc D

Acum 3 ani

Lotul 1 al autostrăzii Sibiu – Pitești este cel care pornește de la capătul actualei autostrăzi-centură ocolitoare a Sibiului, traversează parcul industrial Șelimbăr, trece de sensul giratoriu de la Veștem fără să aibă vreo legătură cu acesta...oare chiar nu s-au gandit la proiectare ca poate ar fi necesara o conectare cu unul din cele mai importante noduri rutiere din tara...normal ca nu!!!
Raspunde

Cosmin Codru

Acum 3 ani

Conectarile se fac de obicei mai tarziu. Ca sa conectezi ceva, trebuie sa ai la ce, in prima faza.
Raspunde

Cezar Cezar

Acum 3 ani

Dacă lucrează atât de repede (să sperăm că și bine), de ce nu li se încredințează și celelalte tronsoane ale autostrăzii? Pentru ei acest lot I ar putea fi un test. Dacă iese bine, poate că ar trebui să ne gândim să facem toată autostrada cu ei. Până la urmă, de ce nu?
Raspunde

Gina Lolobrigita

Acum 3 ani

Pt. ca interesul statului este sa NU se lucreze rapid, eficient si fara scurgeri serioase de bani. Adica avem 30 de ani de dovezi nenumarate...Numerosi investitori straini, buna parte din ei au renuntat, au declarat ca in Romanica (aka Spagomania) se cer sume colosale ca spaga. Si de catre ministere si institutii serioase, nu Giga, Gigel si Marghioala. La nivel magazin de bloc este cerinta vitala sa fi sau devii corupt, altfel nu supravietuiesti. Cand V.V. Dancila a spus ca spaga este parte din traditie, chiar nu glumea! Bine ati venit in Spagomania!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus