Miercuri,
30.11.2022
Innorat
Acum
-4°C

Despre revoluția din Decembrie 1989 într-un nou volum istoric al Liceului „Gheorghe Lazăr” Avrig

Despre revoluția din Decembrie 1989 într-un nou volum istoric al Liceului „Gheorghe Lazăr” Avrig

Un nou volum realizat în urma unei Sesiuni de Comunicări istorice de la Liceul Teoretic „Gheorghe Lazăr” din Avrig a văzut lumina tiparului. Este vorba despre o publicație realizată de profesorii și elevii acestui liceu, în colaborare cu nume importante din viața academică. Actualul volum intitulat „Revoluția de la 1989 – retrospective istorice” este unul aniversar, realizat la 30 de ani de la revoluție, iar editarea acestuia este semnată de profesorul de istorie Petre Din.  

„Autorii articolelor au fost martori și au trăi pe viu evenimentele din anul 1989, acest lucru aducând prezentărilor un aport verosimil, de realitate a celor descrise. Anul 1989 este anul revoluțiilor est europene așa cum anul 1789 a fost anul primelor revoluții moderne din Europa. Între cele două perioade chiar dacă au trecut 200 de ani, există o legătură: popoarele au luptat pentru libertate, pentru democrație, pentru drepturi cetățenești. […] Acum la 30 de ani de la acest istoric an 1989, acest grup de profesori au transmis în volum o frântură” din evenimentele cunoscute și trăite, o viziune proprie despre revoluție și un îndemn la lectură, la cunoașterea istoriei contemporane”, spune Prof. Emilian Marius Novac, directorul liceului din Avrig, în prefața cărții.

Sesiunea de comunicări istorice în urma căreia a fost realizată cartea a avut loc în data de 18 decembrie 2019.

„Sesiunea susținută la liceul nostru este o formă de atașament față de valorile promovate în Revoluția din Decembrie 1989, dar și un factor de coeziune și aderență atât la identitatea națională, cât și la cea europeană. Din această perspectivă Liceul Teoretic Gheorghe Lazăr Avrig își onorează blazonul cultural în ipostaza de instituție care și-a propus să reliefeze idealurile, comportamentele și atitudinile oamenilor implicați în Revoluția din Decembrie 1989. Traseul parcurs de societatea românească în acești ultimi 30 de ani poate să ofere șansa unor noi demersuri teoretice de a recupera evenimentele revoluționare și de a ilustra noi interpretări istoriografice care țin de evoluția societății românești și de integrarea sa în structurile euro-atlantice”, spune și prof. Petre Din.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus