Marţi,
19.01.2021
Parțial Noros
Acum
-9°C

Iohannis după ancheta Recorder de la Mureș - Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse

Iohannis după ancheta Recorder de la Mureș - Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse

Președintele Klaus Iohannis a transmis vineri o luare de poziție față de cazul semnalat de publicația Recorder în care directorului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș care a fost înlocuit cu un consilier PNL fără nicio experiență sau studiu în domeniu.

Președintele spune că respinge categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. De asemenea, președintele transmite că a avut o discuție cu premierul Ludovic Orban în cadrul căreia i-a transmis să accelereze procesul de audit în sfera administrației publice.

Comunicatul integral: 

Resping categoric orice demers de numire în funcții publice a unor persoane care nu întrunesc condițiile cerute de lege și nu au experiență în domeniul în care sunt propuse. Este inacceptabil, mai ales în perioada atât de complicată pe care o traversăm acum, provocată de pandemia de COVID-19, ca în poziții importante în structurile centrale sau locale ale administrației să fie promovați oameni mediocri, fără experiență, impostori sau alte persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare.

Considerarea recompensei politice drept unic principiu de funcționare a statului este apanajul unei mentalități învechite și reprezintă totodată un afront adus cetățenilor și o frână în dezvoltarea oricărei societăți democratice. Sistemul bugetar nu mai poate fi cadrul în care își găsește facil locul o clientelă politică incompetentă.

Toate partidele trebuie să înțeleagă faptul că statul, prin tot ceea ce întreprinde, se află în slujba cetățeanului. Aceasta este viziunea mea pentru România Normală, proiectul pe care mi l-am asumat și pentru care românii mi-au acordat susținerea lor. Este imperativ ca funcția publică să își recapete credibilitatea și demnitatea, iar acest lucru a început să se întâmple deja, pentru că în administrație sunt promovați și foarte mulți profesioniști, oameni integri și dedicați.

La fel de adevărat este că încă mai există la nivel național excepții, numiri controversate care aruncă o umbră, adesea nemeritată, asupra modului în care diversele instituții își îndeplinesc misiunea publică.

Politicile guvernamentale sunt puse în practică de către autorități și instituții locale, conduse de persoane care aplică, își asumă și răspund, inclusiv în fața legii, pentru aceste decizii. Nu există însă niciun fel de justificare pentru promovarea unor persoane care nu dețin competențele necesare. Cei care nu pot sau nu vor să își îndeplinească atribuțiile nu au ce să mai caute în sistemul de stat.

În urma cazului de la Mureș semnalat de către mass-media, am avut o discuție cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, despre necesitatea accelerării procesului de audit în sfera administrației publice, ca demers absolut obligatoriu pentru reconstrucția României pe baze și valori solide. În acelaşi timp, i-am cerut premierului ca măsurile care se impun în urma acestui proces de audit să fie luate exclusiv pe criterii care țin de competență și respectarea legii.

Vizualizari: 2809

Comentarii

5 comentarii

Nițu Andrei

Acum 1 lună

Frate, pentru cine am înghețat acum 5 ani în Germania la vot? Credeam că vom avea un alt fel de președinte... Același politruc mioritic, mincinos, nesimțit...
Raspunde

...un Cisnadian

Acum 1 lună

Eu cred ca probabil nu ai inteles sistemul. Presedintele reprezinta doar UNA dintre cele 3 puteri ale statului, care intre timp sunt chiar 4, daca socotim si presa (mass-media) dovada fiind influenta pe care aceasta o are asupra populatiei. NU stiu cat e de bun sau rau, dar nu este el singurul vinovat pentru ceea ce se intampla in tara. Cu respect....
Raspunde

Marius Munteanu

Acum 1 lună

N-ai avut de lucru, prietene! Mai bine stateai la caldura cu un ceai de tei alaturi ca sa te linistesti!
Raspunde

Ghita Muresan

Acum 1 lună

Dar din „partidul meu” admiteti?
Raspunde

Din Sibiu

Acum 1 lună

S-a documentat, dar cam prea tarziu. Va rugam verificati cum se ajunge in primariile din imprejurimile Sibiului.Cine si cum ajung sa conduca toate instituriile de stat?.Asta pentru ca pretuiti educatia. Suntem singura tara din EU ce inchide scolile.De ce nu se doreste oameni educati in Romania? De ce nu ajung sa conduca Romania oamenii educati si cu bun simt?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus