Vineri,
28.01.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

Ion Ariton, PMP Sibiu: Transparența, digitalizarea și meritocrația vor însănătoși administrația

Ion Ariton, PMP Sibiu: Transparența, digitalizarea și meritocrația vor însănătoși administrația

Administrația eficientă este emblema unei țări în care cetățenii se bucură de respect și egalitate de șanse. De ce nu are și România o astfel de administrație? Pentru că lipsesc transparența, digitalizarea și meritocrația, dar avem, în schimb, o politizare excesivă.

Am făcut parte o perioadă din administrația publică și am văzut cum funcționează. Am fost prefect al județului Sibiu și am făcut parte din prima promoție de înalți funcționari publici a Institutului Național de Administrație, după modelul francez.

Îmi place să cred că, împreună cu echipa mea, la Prefectura Sibiu am reușit să mișcăm lucrurile. Vreau să readuc în atenție patru obiective majore pe care mi le-am propus, împreună cu administrația locală de atunci:

 • Construirea Podului Gării;
 • Centura Ocolitoare a Sibiului;
 • Modernizarea Aeroportului Sibiu;
 • Programul ”Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007.

Toate aceste obiective au fost atinse, iar ele fac parte din realitatea zilelor noastre. Succesul programului Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2007 a fost recunoscut. La finalul mandatului de prefect am primit, pentru contribuția avută, de la președintele României, decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Un alt succes pe care țin să-l menționez aici este participarea Instituţiei Prefectului Sibiu la cea de-a treia Conferinţă Internaţională a Utilizatorilor de CAF (Cadrul de Autoevaluare Funcţională). CAF este un instrument de autoevaluare gratuit şi uşor de utilizat, care permite sectorului public să abordeze tehnici moderne de management al calităţii. Invitaţia de a participa la acest eveniment a venit ca urmare a selectării proiectului nostru de către Institutului European de Administraţie Publică (EIPA) din Maastricht. Cazul de bună practică prezentat de noi la Lisabona, la invitația Președinției Consiliului Uniunii Europene, a fost atât de apreciat încât echipa noastră a primit invitații de a ajuta la implementarea acestui instrument și în administrația publică din Grecia.

Am ținut să dau aceste exemple personale întrucât ele demonstrează că administrația românească are resurse și poate performa, cu condiția depolitizării, transparentizării și profesionalizării ei. Mai mult, în unele comentarii de pe pagină am observat că mulți dintre Dvs. ați avut întrebări punctuale cu privire la proiectele trecute.

Pentru a avea o administrație eficientă, #PMP propune:

 • Publicarea tuturor contractelor și facturilor din administrație;
 • Depunerea și eliberarea actelor electronic;
 • Plata online a tuturor taxelor și impozitelor;
 • Obținerea în format electronic a tuturor actelor necesare deschiderii unei firme;
 • Interconectarea bazelor de date care aparțin instituțiilor publice;
 • Referendum pentru împrumuturi mai mari de 5% din bugetul comunității;
 • Reorganizarea administrativ–teritorială a României;
 • 2 tururi de scrutin pentru alegerea primarilor și a președinților de Consilii Județene.

Ion ARITON

Candidat PMP Sibiu pentru Senatul României

Președinte PMP Sibiu

Vizualizari: 1128

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus