Joi,
28.10.2021
Partial Noros
Acum
-4°C

6.000 de bunici germani, conduși de o sibiancă împotriva extremismului. ”Dacă tăcem cu toții, se întâmplă din nou...”

6.000 de bunici germani, conduși de o sibiancă împotriva extremismului. ”Dacă tăcem cu toții, se întâmplă din nou...”

Anna Ohnweiler este unul din miile de sibieni care au părăsit România înainte de Revoluția din 1989, iar destinul său a făcut ca la 70 de ani să lupte împotriva extremismului chiar în Germania.

Turnul Sfatului a stat de vorbă cu inițiatoarea mișcării „Omas gegen Rechts“, ”Bunicuțe împotriva extremei drepte” la câteva săptămâni după ce a fost premiată de Consiliul Evreilor din Germania cu premiul ”Paul Spiegel” pentru curajul său de a se opune extremiștilor.

”Dacă ești în vârstă, viața nu mai are nicio valoare?„

Anna Ohnweiler a citit pe Twitter că în Austria un grup de bunici protestează împotriva partidului de extremă dreapta care intrau din nou la guvernare prin Partidul Libertății. A luat decizia să facă același lucru în Germania, după ce Alternativa pentru Germania (AfD), un partid de extremă dreapta, câștiga tot mai mult simpatia electoratului. ”Originea acestei mișcări este în Viena, de fapt. Am citit pe Twitter, o postare a unui lider al extremei drepte că i-e rușine de persoanele în vârstă care la vârsta lor nu croșetează, nu au grijă de nepoți, ci fac politică. Eu m-am supărat, numai atunci ai valoare? Valoarea ta constă în a croșeta? Dacă ești în vârstă, viața nu mai are nicio valoare? M-am gândit atunci la ce era pe vremea lui Hitler. Am citit mai departe la ce se referă de fapt și erau bunicile din Viena. Era vorba de grupul lor și aceasta era reacția omului politic”, povestește sibianca.

A creat grupul „Omas gegen Rechts“ în 27 februarie 2018, la aproape trei luni după ce se crease la Viena grupul bunicilor de acolo.

”Mi-a fost frică. Dar dacă la toți ne este frică unde ajungem?”

Încă de la început a primit mesaje nu tocmai prietenoase de la susținătorii extremei drepte din Germania. I s-a făcut cu adevărat frică atunci când a fost amenințată cu moartea. ”La început nu mi-a fost frică. Frică mi-a fost atunci când am primit un mesaj în care mi s-a transmis că voi fi omorâtă dacă nu mă întorc în România.  Mi-au transmis că Germaniei nu îi trebuie bunici care luptă împotriva extremei drepte, le trebuie numai bunici de origine germană care luptă împotriva imigranților. Atunci mi-a fost puțin frică, dar mi-am spus că dacă tăcem cu toții și nu spunem nimic se întâmplă așa cum s-a întâmplat ca în anii 1930. Dacă de frică nu mai spune nimeni nimic, atunci cei care distrug democrația nu mai au de cine să le fie frică. Mi-a fost frică. Dar dacă la toți ne este frică unde ajungem?”, întreabă Anna Ohnweiler.

”Viața e prețioasă. Orice viață”

Mișcarea a cunoscut de atunci o amploare extraordinară, numele bunicuțelor s-a transformat în bunici, iar notorietatea lor a crescut foarte mult. ”Acum suntem cam 6.000 de bunici în Germania și avem oameni pe tot teritoriul Germaniei. Mesajul nostru este extrem de simplu și de clar: nu contează de unde vii, ce limbă vorbești, ce culoare are pielea ta sau ce religie ai. Cu toții suntem oameni, iar în articolul 1 a Constituției germane spune că fiecare individ are dreptul să fie la același nivel cu ceilalți. Și asta este foarte important pentru noi. Nu contează că cineva vine din Turcia, din România sau SUA. Viața e prețioasă. Orice viață”, spune inițiatoarea mișcării.

Spune că va continua să transmită același mesaj, vor continua să facă mitinguri, însă nu se va transforma într-un partid politic. ”Nu. Eu am împlinit 70 de ani, așa că nu, ajunge. E mai bine să ai inițiative locale, să-ți spui punctul de vedere, dar noi nu avem un program politic”, explică Anna Ohnweiler.

Deutsche Welle a relatat în mai multe rânduri despre Anna Ohnweiler și „Omas gegen Rechts“

O viață în o mie de cuvinte

A plecat din România în 1979. Atât ea, cât și soțul său erau profesori, iar viața într-o țară comunistă nu era ușoară. Soțul său a primit aprobarea pentru o vizită la rude în Germania și a rămas acolo. În Sibiu a rămas ea și fata lor de trei ani. După un an și jumătate a avut și ea posibilitatea să plece în Germania, să-și urmeze soțul. ”Am plecat numai din cauza comunismul, altfel eu nu aș fi plecat niciodată din România.

În țară am revenit în 1981, de două ori. Am ajuns atunci pentru că soacra mea era bolnavă, iar după ce a murit, nu am mai venit. Am venit în 1990, dar nu am stat foarte mult, ne-am întors în Germania. În 2003 a murit soțul meu, iar în 2008 am fost în România din partea ”Fundației CJD-Domus”. Am ajuns la Cristuru Secuiesc (jud. Harghita) unde am avut acolo un program, ne ocupam de copii orfani. Eu eram directorul de programe, iar din 2008 și până în 2016 am fost de trei, patru ori pe an la Cristuru Secuiesc”, povestește Anna Ohnweiler, pe scurt, într-o mie de cuvinte, viața ei de până acum.

”Mi-e dor de Sibiul meu”

Casa de lângă Parcul Subarini a rămas departe, într-o lume pe care o vizitează rar. Prea rar, după cum mărturisește. ”Foarte mult mi-e dor de Sibiu. Mi-e dor de Sibiul meu. Eu am locuit pe strada Galeș, în spatele Spitalului Militar, lângă Parcul Subarini. Sper să ajung la Sibiu la anul. Acum nu am putut ajunge din cauza coronavirusului, dar sper să pot pleca anul viitor. Am mulți prieteni acolo, pot sta la ei până la 4 – 6 săptămâni, pentru că iubesc orașul ăsta. Am terminat Liceul Gheorghe Lazăr și am studiat pe urmă germană-română, tot aici, în Sibiu, pentru că nu am vrut să plec din oraș. Eram îndrăgostită de soțul meu, iar iubirea de el și de oraș nu m-a lăsat să plec la Cluj sau București, la facultate”, povestește Anna Ohnweiler.

”Nu știu de unde vine acest val al naționalismului, am crezut că lumea a învățat din istorie”

Extinderea naționalismului, inclusiv în România după alegerile din 6 decembrie, nu este văzut cu ochi buni de fondatoarea mișcării „Omas gegen Rechts“. ”Pentru mine această extindere e foarte periculoasă. În Polonia, în Ungaria e mai grav decât e acum în România, dar eu am speranța că dacă nu-l mai avem pe Trump, poate se mai normalizează puțin lucrurile, dar nu știu. Nu știu de unde vine acest val, am crezut că lumea a învățat din istorie. Naționalismul exagerat se poate dezvolta în direcția dreaptă. Așa cum e și aici AfD, se poate radicaliza un partid și în România. Ar fi foarte păcat. M-aș bucura dacă România s-ar dezvolta altfel. A fost întotdeauna o țară cu mai multe naționalități și nu am avut niciodată probleme. Noi am sărbătorit Paștele în Sibiu de două ori, tot timpul. Noi eram evanghelici, și de fiecare dată când aveau românii Paștele, găseam și noi în grădină ouă și dulciuri. Iar când aveam noi Paștele, mama făcea la fel pentru ceilalți copii români. Ne jucam împreună, nu era nicio problemă. Doamne, dar ce contează naționalitatea, doar suntem toți la fel”, spune Anna Ohnweiler.

Vizualizari: 3205

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

George Geo

Acum 10 luni

"Valul de extremism", nu e extremism, de fapt, e simplul sistem imunitar al unei societati care a fost terfelita si umpluta de musulmani, de catre extremistii globali care au pus mana pe conducerea SUA si a UE. Extremista este Merkel, care a adus peste 2 milioane de migranti musulmani, in Germania !...si inca mai continua. Ala este de fapt, extremismul. Nu a votat nici un german sau austriac sau francez, spre exemplu, ca tara si orasul in care a copilarit, sa devina lumea a 3-a si sa iti fie frica sa umblii pe strada. Amintiti-va atentatul din Viena, de acum cateva luni...nimic despre el, in acest articol. Asa ca, hai sa fim realisti si sa vedem lucrurile in ansamblu... ai ajuns sa fii extremist, ca nu mai doresti ca societatea ta sa fie atacata de catre o gandire bolnava, a unor globalisti care distrug tot ce au construit inaintasii tai si pe tine...foarte urat. Iar apoi scriu mii si mii de articole, despre cum tu reprezinti un pericol, daca nu mai vrei asa ceva...
Raspunde

Marin Marinescu

Acum 10 luni

E atat de amuzant si trist in acelasi timp cati iti voteaza ca bun mesajul tau. Avem minim un milion de romani in Germania. Cineva organizeaza o demonstratie ca sa sustina drepturile celor de alta nationalitate, adica inclusiv a romanilor. La aceasta demonstratie participa si multi germani. In schimb domnul Geo din Romania dezaproba chestia asta si primeste o gramada de aprobare de la alti romani. Dar aceiasi romani ar fi foarte revoltati daca s-ar inchide granitele Romaniei si n-am mai avea voie sa emigram. Eh, important e sa fim mandri ca suntem romani sau germani. un mare merit personal si sa ne aparam de amaratii care spera si ei sa traiasca o viata mai buna.
Raspunde

Gheo Felinaru

Acum 10 luni

"Nu a votat nici un german sau austriac sau francez, spre exemplu, ca tara si orasul in care a copilarit, sa devina lumea a 3-a si sa iti fie frica sa umblii pe strada. " Hai ca m-am nascut in Hermannstadt, acu e plin de cocolari si valachi
Raspunde

Alzara 1918

Acum 10 luni

1. Omas gegen Rechts înseamnă “ Bunicile împotriva Dreptei “ ! Cam ca la A3 ? 2. Nu “ la toți ne e frică “ ! “ Tuturor ne e ( sau nu ) frică “ este corect !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus