Miercuri,
15.01.2025
Cer Senin
Acum
-3°C

Ce-au promis și ce-au făcut. Foștii parlamentari de Sibiu, la bilanț

Ce-au promis și ce-au făcut. Foștii parlamentari de Sibiu, la bilanț

Decembrie 2016. Parlamentarii de Sibiu și-au preluat oficial mandatul. În aceeași zi, la solicitarea Turnul Sfatului, fiecare dintre ei a declarat ce va urmări cu precădere în mandatul pe care tocmai îl începeau. Un singur lucru.

De atunci au trecut patru ani și putem vedea mai jos ce au spus atunci și ce s-a realizat.

Turcan: ”Școală după școală” și ”Masă Caldă”

Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat atunci că are în vedere generalizarea a două proiecte demarate în mandatul din legislatura 2012-2016. ”Generalizarea programului «After School» și generalizarea programului de alimentație în școală. Sunt două angajamente pe care le-am luat înaintea campaniei și în timpul campaniei electorale. Eu cred în reușita prin educație și cred că aceste două programe însoțite și de alte măsuri pot asigura acea incluziune a copiilor în sistemul de educație și performanțe mai mari. Evident că nu sunt suficiente și evident că programul pe educație îl voi urmări îndeaproape, pas cu pas”, a declarat deputatul liberal în ziua învestiturii.

În noiembrie 2019, deputatul Raluca Turcan anunța că implementarea generalizată a after–school-ului în școli și masa caldă se vor realiza cu finanțare europeană. După un an, în luna noiembrie a acestui an, Turcan a anunţat că Guvernul pregăteşte implementarea programului „Şcoala după şcoală”, care are un buget de 30 milioane lei. Ea a adăugat că programul prevede acordarea, lunar, pentru anii şcolari 2020-2021 şi 2021-2022, a unor tichete în valoare de 200 de lei pentru fiecare elev care optează să participe la cursuri de after–school în instituţii publice sau private. „Guvernul pregăteşte implementarea programului Şcoală după Şcoală, din legea promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Astfel, programul educaţional Şcoală după Şcoală începe cu un demers de pilotare, destinat elevilor aflaţi în risc de părăsire timpurie a şcolii. Programul urmează să fie demarat şi implementat începând din acest an şcolar, cu finanţare europeană. Proiectul de ordonanţă care reglementează acest program a fost aprobat astăzi în şedinţa de Guvern. Bugetul este de 30 de milioane de euro şi prevede acordarea, lunar, pentru anii şcolari 2020 – 2021 şi 2021 – 2022, a unor tichete în valoare de 200 de lei pentru fiecare elev care optează să participe la cursuri de „after–school” în instituţii publice sau private”, a scris Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook în 14 octombrie.

Legat de Programul ”Masă Caldă” Guvernul Orban a aprobat în 4 februarie 2020, prin ordonanță de urgență, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 150 de unități de învățământ preuniversitar de stat. După ce în anii anteriori acesta a funcționat în 50 de unități de învățământ, începând din semestrul al II-lea al anului școlar 2019-2020, programul „Masa caldă” se va desfășura în 150 de unități de învățământ.

Ioan Terea. Împădurire

Deputatul PSD, Ioan Terea, a declarat că va susține programul de guvernare, însă ca și prioritate personală este programul național de împădurire. ”Mă țin cât pot de mult de agenda din programul de guvernare, nu pot susține că merg acolo doar pentru o lege pentru sibieni, trebuie să susținem legi la nivel național, iar programul de guvernare promis în campanie trebuie să fie literă de lege pentru PSD în următorii patru ani. Un singur lucru: programul de împăduriri”, a spus Ioan Terea.

De programul de guvernare al PSD nu s-a ales mare lucru după ce social-democrații au avut în trei ani mai mulți premieri și au cedat guvernarea în fața liberalilor, după trei ani. Totuși, în februarie 2017 guvernul anunța că prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale se va dezvolta un program prin care se dorește împădurirea terenurilor agricole lăsate acum în paragină. Conform proiectului, proprietarii de terenuri agricole care vor dori să intre în programul prima împădurire vor primi în primul la înființarea pădurii cate 6000 de euro de hectar. În următorii ani, timp de 12 ani, vor primi cate 2700 de euro de hectar pe an. După anunțarea intenției, despre program nu s-a mai auzit nimic.

Liberalii au anunțat pentru această primăvară cea mai mare campanie de împădurire realizată în istora recentă a României. „În primăvara acestui an, în cadrul Lunii Pădurii, vom demara cea mai amplă campanie de împădurire pe care a avut-o vreodată România! La nivelul ministerului există deja un Grup de lucru care organizează toată această campanie”, anunța ministrul Mediului, Costel Alexe în luna ianuarie a acestui an.

Ovidiu Sitterli. Pe mâna PSD… Doar că a dat mâna cu PNL

Întrebat care este un obiectiv pe care-l va urmări în acest mandat, președintele interimar al PSD Sibiu, Ovidiu Sitterli a spus simplu: ”programul de guvernare. Tot”. În primul an de mandat, Sitterli nu s-a remarcat însă cu nimic, avea o singură luare de cuvânt în parlament, atunci când a depus jurământul. Nu are nicio întrebare sau interpelare și nicio declarație politică. S-a remarcat doar atunci când nu a semnat moțiune de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Grindeanu. Și-a revenit însă la vot. După protestele de stradă împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea, și în sprijinul justiției, Ovidiu Sitterli și-a anunțat demisia din partid și a încetat să mai sprijine programul de guvernare al social-democraților. Ajuns în grupul liberalilor, Sitterli a susținut noul partid de guvernământ, iar cariera sa politică se va încheia, cel mai probabil, la sfârșitul acestui mandat.

Nicolae Neagu. Normalitate, corectitudine…

”Un singur lucru? Corectitudine, normalitate, legi bune pentru sibieni. E singurul lucru pe care trebuie să-l fac, să fiu acolo, să fiu corect și indiferent dacă voi fi la putere sau în opoziție, să reprezint onest cetățenii”, a declarat Nicolae Neagu, întrebat fiind care este prioritatea sa în acest mandat de deputat.

În cadrul acestui mandat, Neagu a avut 114 luări de cuvânt în 80 de ședințe, dintre care 20 au fost declarații politice. În majoritatea dintre acestea, deputatul sibian a sprijinit demersurile publice și politice ale PNL și ale președintelui Klaus Iohannis. A semnat pentru 114 de propuneri legislative, dintre care 25 au devenit legi. A depus 64 de întrebări și interpelări și a semnat 25 de moțiuni împotriva guvernelor PSD.

Dan Barna. ”Să rămânem decenți”

Singurul parlamentar USR de Sibiu din legislatura 2016-2020, Dan Barna, a spus că prioritatea sa este ”să rămânem decenți”. Fiind o chestiune de gust, după primul an de mandat nu putem comenta dacă activitatea lui Dan Barna în parlament a fost decentă.

A avut 102 luări de cuvânt în 86 de ședințe, a depus 15 declarații politice și a luat cuvântul în 21 de ședințe a Biroului Permanent al Camerei Deputaților. A semnat pentru 131 de propuneri legislative, din care 20 au fost promulgate. A semnat pentru 14 moțiuni și a avut 49 de întrebări și interpelări.

Constantin Șovăială. Cod administrativ și lege pentru Salvamont

”Una din idei, așa cum am spus și în campanie, este adoptarea unui cod administrativ având în vedere că sunt multe disfuncționalități și nepotriviri în legislația care reglementează administrația locală. O altă chestie am spus că mă bat pentru o lege a salvamontului, având în vedere că în ultima perioadă au avut loc atâtea situații, încât nu au fost reglementări sau au fost reglementări foarte ambigue. În urma discuțiilor purtate cu colegii mei de la Salvamont, ei solicită o lege specială a Salvamontului”. Acestea sunt principalele obiective ae deputatului liberal al începutul mandatului.

Codul administrativ a fost adoptat în 2019 prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă, conține 638 de articole și este structurat în 10 părți. Codul a fost criticat deoarece guvernul Dăncilă l-a adoptat prin ordonanță de urgență, chiar dacă proiectul inițial adoptat de Parlament în iulie 2018 fusese declarat neconstituțional, deși cele două proiecte nu erau identice. Ordonanța a fost atacată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului în august 2019. Pe 12 februarie 2020 Curtea a constatat că ordonanța este constituțională actul rămânând valid. Codul a fost criticat de mass-media deoarece reglementează acordarea de pensii pentru foștii primari, viceprimari și președinți de consilii județene. De asemenea actul normativ a fost criticat pentru faptul că prevede posibilitatea consiliilor locale de a utiliza limba minorităților naționale și în localitățile unde acestea nu sunt reprezentate de peste 20% din cetățeni.

Nu există însă nicio lege nouă a Salvamontului, singura referire la această instituție fiind Legea câinilor Salvamont, prin care se reglementează intervențiile în caz de avalanșă. Prin această lege se prevede că unitatea canină de intervenție la avalanșă este compusă dintr-un câine și salvamontistul  sau jandarmul său. Totodată, conducătorul unității canine de intervenție beneficiază de un spor de la salariu de 20% și plata orelor de antrenament.

Șovăială are 41 de luări de cuvânt în 40 de ședințe ale Camerei Deputaților, din care 20 au fost declarații politice. Are 68 de propuneri legislative, din care 13 s-au transformat în legi. Deputatul liberal este ”campionul interpelărilor și întrebărilor” având în acest mandat 193. Totodată, Șovăială a semnat 25 de moțiuni împotriva guvernelor PSD.

Mircea Cazan: Retehnologizare on-line. Ajutor din partea coronavirusului

A lăsat Camera Deputaților pentru Senat, însă liberalul Mircea Cazan spune că va insista în acest mandat pentru trecerea administrației locale în mediul virtual. ”Dacă bunul Dumnezeu ne ajută, să-mi aduc aportul la tot ce înseamnă retehnologizare, la tot ce înseamnă formele on-line din instituțiile de stat”, a spus Cazan, întrebat fiind ce-și propune să facă în acest nou mandat.

Cazan nu a mai făcut parte din listele PNL Sibiu pentru aceste alegeri, iar pe final de mandat s-a lăudat cu desemnarea Bucureştiului drept sediu al Centrului European de Securitate Cibernetică. Alegerea Bucureştiului drept gazdă a Centrului European de competenţă în domeniul securităţii cibernetice reprezintă o recunoaştere a capacităţilor din punct de vedere a infrastructurii, a pregătirii oamenilor din domeniu şi nu în ultimul rând o recunoaştere a specialiştilor autohtoni care au dat dovadă întrotdeauna de competenţă în faţa problemelor de securitatea cibernetică cu care ne-am confruntat, aprecia Mircea Cazan, săptămâna trecută.

Pe de altă parte, noul coronavirus a accelerat trecerea administrației locale și a instituțiilor statului în general în mediul virtual, fără a mai fi nevoie de un impuls legislativ.

Nicolae Avram și Viorel Arcaș. ”Programul de guvernare”

PSD-iștii erau setați la începutul mandatului pe programul de guvernare. Cifrele arătate românilor în timpul campaniei electorale erau ținute în primele luni de mandat strâns la piept de către parlamentari și niciunul nu vrea să le dea de-o parte. Nimic în afara programului de guvernare. Senatorul Nicolae Avram a prins mandatul pe final, la redistribuire și întrebat fiind ce va face acolo a răspuns simplu: ”voi susține programul de guvernare”.

Senatorul PSD Viorel Arcaș susține că în acest mandat va continua ce a început în precedentele. ”O să continui exact ce am început. Cel mai important, o să încerc să punem în aplicare, absolut integral programul nostru de guvernare. Acesta e cel mai important”, a declarat Viorel Arcaș, fără a ne lăsa un lucru concret.

 

De programul de guvernare al PSD s-a ales însă praful, tot așa cum s-a ales și de cariera lor politică în PSD. Nicolae Avram s-a supărat pe colegi după ce nu a mai făcut parte din listele electorale și a candidat din nou ă 6 decembrie pe listele Partidului Ecologist. În Județul Vâlcea. Viorel Arcaș a rămas membru al partidului însă fără vreo activitate însemnată.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2896

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Tovarasii Incompetenti

Acum 4 ani

Au venit ca gandacii, intr-un loc curat, au injurat pe cei ce l-au curatit si facut frumos, au promis ca fac ei mai bine....n-au facut nimic alteca decat sa se racordeze la contracte, apoi au mai mintit o data, inainte de alegeri, ce-au mintit si inainte si au castigat. Asta e politica facuta de romani. Acum asteapta sa se racordeze si mai bine, la bugetul local, cu fitmele de partid.
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 4 ani

Stupoare: Au promis multe si n-au facut nimic ! Da' lasa ca fac astia noi ca doar de aia au fost alesi.
Raspunde

Radu Paul

Acum 4 ani

Alin Bratu, ești dator fostului senator Nicolae Avram cu un miel( vezi fraza ”Senatorul Mircea Avram a prins mandatul pe final, la redistribuire și întrebat fiind ce va face acolo a răspuns simplu: ”voi susține programul de guvernare”.)!
Raspunde

Bogumil Agușteriței

Acum 4 ani

Parlamentarii sibieni sunt exemple de calitate sibiana, valoare umana si profesionala si mai ales eforturi si sacrificii pentru comunitate! Toti sunt valorosi si vor ramane in istorie ca cei mai mari si redutabili politicieni din ultimele cateva sute de ani. Un plus pentru Turcan, Neagu, Șovi si Cazan. fără de care România și Sibiul nu s-ar fi dezvoltat niciodata. Doar multumita lor, România este peste Germania și Sibiul cu muuuullltttt peste Dusseldorf!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus