Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Primăria Sibiu: Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului

Primăria Sibiu: Calea Dumbrăvii, prima arteră smart a Sibiului

„Este prima stradă din Sibiu care va urma un nou concept, acela al mobilității urbane smart. Lățimea generoasă a străzii ne permite să o amenajăm astfel încât sibienii să fie încurajați să utilizeze bicicleta, transportul public sau deplasarea pietonală, în locul mașinii personale. În același concept, va urma crearea unor culoare de mobilitate pe Calea Șurii Mici, precum și culoarele de mobilitate de pe bulevardul Mihai Viteazu și strada Rahovei”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

În 30 decembrie, primarul Astrid Fodor a semnat contractul pentru execuția lucrărilor pe Calea Dumbrăvii, tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Ludoș. Acesta s-a semnat cu firma SC Terra Building SRL Sibiu, reprezentată de domnul Bacilă Stefan Mihai, director general, firma câștigând contractul în urma unei proceduri de achiziție la care s-au prezentat doi ofertanți. Valoarea contractului este de 18,7 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile obținute de Primăria Sibiu.

Firma contractată va realiza lucrările propriu-zise în termen de 14 luni de la data emiterii ordinului de începere, acesta urmând să se emită în luna martie 2021.

Amenajări SMART pentru o mobilitate mai prietenoasă cu mediul:

  • De-a lungul străzii, de la bulevardul Mihai Viteazu și până la strada Ludoș din cartierul Valea Aurie, se vor amenaja 2,4 km de piste sigure pentru biciclete, în dublu sens, pe o parte a străzii, separate de traficul auto prin borduri. Pentru a asigura și accesul la o bicicletă, în zonă se vor crea două centre de închiriere a bicicletelor în cadrul proiectului Sibiu Bike City, în curs de realizare și acesta. De asemenea, de-a lungul străzii se vor monta și rastele pentru biciclete.
  • Bandă dedicată exclusiv autobuzelor, pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și strada Siretului și permiterea circulației autobuzelor în sensul invers traficului auto, dinspre b-dul Mihai Viteazu spre strada Siretului. Astfel va crește viteza de deplasare a mijloacelor de transport public, care vor avea condițiile să respecte programul de circulație mai îndeaproape. De asemenea, proiectul include amenajarea a trei noi stații de autobuz. Precizăm, de asemenea, că pe traseul nr. 13 care tranzitează Calea Dumbrăvii se vor introduce autobuze electrice, care se vor achiziționa printr-un alt proiect realizat de Primăria Sibiu în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. În acest mod, Municipiul Sibiu continuă măsurile concrete pentru reducerea emisiilor nocive generate de traficul auto.
  • Reamenajarea trotuarelor, încurajând astfel deplasarea pe jos și plimbările spre o zonă de agrement importantă a Sibiului: Zoo – Muzeul Astra. Trotuarele vor avea o lățime generoasă, între 2 și 2,5 metri. Acestea vor fi prevăzute la intersecția cu traficul auto și pistele pentru biciclete cu un sistem de ghidare pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, la intersecții se vor crea rampe de acces între trotuar și carosabil. Trotuarele vor fi mărginite de zone verzi: aproximativ 10.000 mp de gazon și arbuști și peste 200 de arbori. Pe ambele trotuare vor fi amplasate coșuri stradale de gunoi și bănci cu spătar, două dintre acestea fiind smart

LUCRĂRI AMPLE PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII STRĂZII:

  • Reabilitarea rețelei de distribuției a apei pe tronsonul cuprins între strada Privighetorii și bulevardul Mihai Viteazu și extinderea acesteia între strada Nicolae Filimon și bulevardul Mihai Viteazu.
  • Realizarea unei rețele de canalizare menajeră între strada Nicolae Filimon și strada Alexandru Vlahuță
  • Execuția unei rețele de canalizare pluvială între strada Panait Cernea și strada Ioan Slavici.
  • Realizarea canalizației subterane pe tronsonul dintre Cimitir și intersecția cu str. Ludoș pentru coborârea cablurilor suspendate. Menționăm că pe tronsonul dintre bulevardul Mihai Viteazu și Cimitir canalizația a fost creată deja pe un proiect realizat anterior de Primărie
  • Modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 170 de stâlpi noi, echipați cu corpuri de iluminat cu LED
  • Modernizarea carosabilului, sensul unic de circulație al autoturismelor fiind menținut
  • Amenajarea a aproximativ 200 de locuri parcare pe aliniamentele străzii.

Serviciul Comunicare, Relații Externe și Marketing

Primăria Municipiului Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

9 comentarii

2 Cents

Acum 2 ani

"Lățimea generoasă a străzii" va fi insuficienta dupa finalizarea constructiei de blocuri inghesuite aprobate de incompetentii din urbanismul sibian si girate fara pic de jena de fostul primar. Oricum, Sibiul are un numar ridicol de km de strazi care sa permita 2 benzi pe sens. Si va bateti joc si de alea. Strazile noi? O si mai mare bataie de joc, pentru ca in periferie chiar ar trebui sa faceti drumuri serioase daca vreti sa mai dezvoltati orasul. Cu potecile pe care le-ati aprobat in ultimele decenii orasul se va sufoca. Iar bani de un metrou chiar nu cred ca avem... Probabil asteptam sa se inventeze teleportarea
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Nu m-au dat pe spate nici Mercedes-urile 190,nici biciclistii, nici Ikarus-ul ,nici macar spatiul verde cu panta sau trotuarele care incurajeaza mersul pe jos ci detaliile de montaj ale bordurilor,mai ales ale celor care leviteaza delimitind carosabilul.Asa proiect,asa strada(sau,''dupe'' caz-autostrada).Happy (smart) New An !
Raspunde

Carcotel C.

Acum 2 ani

Mai las-ne tantiiiiiiiii cu "smart-urile" tale ca ne-ai omorat: acum cateva saptamani ne-ai montat banci smart in Piata Mica, acum ne aburesti cu artera smart. Singurul lucru ce ne lipseste este sa fi tu "smart" :) Nu ne va incalzi cu nimic faptul ca faci "o artera smart", atata timp cat sunt multe multe probleme mult mai urgente in oras: dar intr-adevar la finalul acestui mandat o sa te poti lauda ca ai facut "o artera smart", artera ta smart ia ochii la fraieri. Si banda aceea de autobuze dedicata, inca este o aberatie cum numai in catunul primariei mai vezi!
Raspunde

Citizen C

Acum 2 ani

O singura observatie / rugaminte : renuntati la bancile smart, daca sunt ca cele din piata mica sunt total inutile si costa o gramada de bani. Vara suprafata lor va fi prea fierbinte, iarna sunt prea reci. Si oricum nu vor functiona la parametri prea mult, se vor gasi niste baieti care sa isi puna guma de mestecat in porturile usb respective.
Raspunde

Bibo Bang

Acum 2 ani

Nu vrea mamaia sa dea drumul in sens dublu nicicum pe Calea Dumbravii. Ati votat, ati primit.......biciclistilor !!!!
Raspunde

Ion Vasile

Acum 2 ani

Iar Terra Building. ... Asocierea asta dintre Primar si Terra Building nu are nimic in comun cu ceva smart. Primarul e paralel cu realitatea iar acest pseudoconstructor profită din plin. Nu trebuie să fi expert si să-ți dai seama de calitatea lucrărilor prestate de acestia. Inca 4 ani de " merge si asa " ne așteaptă...
Raspunde

Lulica Birtu

Acum 2 ani

Asocierea aceea e smart pentru ca reusesc sa se imbogateasca pe banii sibienilor.Lucrarile lor sint execrabile dar se taxeaza cu multi bani,SMART.
Raspunde

Pop Mihai

Acum 2 ani

Nu specifica numărul de locuri de parcare pierdute. Se REamenajeaza 200 dar erau 400. Vai de steaua noastră.
Raspunde

Neluțu O

Acum 2 ani

Numai voturi contra, a celor care beneficiază de pe urma acestor ,,smart,, acțiuni. Votați !ca să vadă că mai sunt oameni cărora le pasă de acțiunile greșite propuse de actuala primărie. Înainte se spunea să gîndim ,,pozitiv,, ,acum să acționăm,,smart,,! Ar trebui să luăm exemplul altor cetațeni , care au dat în judecată primăria că sunt prea multe femei la conducere! Și mult, mult prea,,deștepte,, pentru un oraș ca acesta, sau mult, mult prea în vîrstă !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus