Miercuri,
12.05.2021
Cer Senin
Acum
11°C

Boboteaza nu se mai ține în Piața Mare. Fiecare biserică va face, separat, sfințirea apei

Boboteaza nu se mai ține în Piața Mare. Fiecare biserică va face, separat, sfințirea apei

Botezului Domnului sau Boboteaza (6 ianuarie), una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin – ortodox  se va desfășura în acest an diferit, anunță reprezentanții Mitropoliei Sibiu. Dacă până acum, sărbătoarea aduna mulțimi de credincioși la slujbele religioase din cadrul programului liturgic și duhovnicesc de la Catedrala mitropolitană din Sibiu și din Piața Mare, mâine, evenimentul se va desfășura simultan, în bisericile din parohiile sibiene.

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită în fiecare an de creștinii ortodocși în data de 6 ianuarie. Până acum, în prima jumătate a zilei avea loc o procesiune spre Piața Mare, iar în miezul zilei, pe o scenă din Piața Mare se oficia slujba de sfințire a apei, cu participarea tuturor preoților de la bisericile din oraș.

Anul acesta, însă, din cauza pandemiei de Covid-19 și pentru a putea fi respectate măsurile de prevenție lucrurile se vor desfășura diferit. Reprezentanții Mitropoliei transmit că slujbele de sfințire a apei vor fi oficiate la fiecare biserică în parte, iar credincioșii vor primi sticle cu aghiazmă (apă sfințită). De asemenea, slujba de la Mitropolie va avea loc în fața Catedralei, iar la final oamenii vor primi apa sfințită.

„ Anul acesta fiecare parohie va face slujba de sfințire a apei la biserica sa. La fiecare parohie sunt sticle cu apă și acestea vor fi sfințite și distribuite credincioșilor. La Catedrală Sfânta Liturghie și slujba de sfințire a apei va fi oficiată de IPS Laurențiu Streza. Doar slujba de sfințire se va desfășura în fața Catedralei unde se vor respecta toate măsurile de prevenție, cu păstrarea distanței sociale și purtarea măștilor. Avem aproximativ trei mii de sticle ce vor fi umplute cu apă sfințită și încă 2.000 de litri în butoaie”, spune Protos. Emilian Man, eclesiarh al Catedralei Mitropolitane.

Preotul transmite că aghiazmă se va putea găsi la Catedrală până la Odovania Praznicului, care va fi în 14 ianuarie.

„Va fi aghiazmă mare în Catedrală până la Odovania Praznicului astfel încât oamenii pot veni, oricând, să-și ia apa sfințită”, mai spune pr. Emilian Man.

Programul Catedralei în ziua de Bobotează

7:30 – Utrenia

9.00 – Sfânta Liturghie Arhierească

12.00 – Sfințirea Cea Marea a Apei

18.00 - Vicernia cu Litie

Sursa Foto: Arhiva TS

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Faliment ortodox 2020

Acum 4 luni

daca se face separat, oare nu trebuie aduse picaturi sfintite, din grecia cu avionul? sau de la mitropolie cu antemergator? oare stie fiecare preot cum se face apa sfintita, ca pana anul trecut faceam pelerinaj prin oras. ca la moastele lui teoctist.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus