Joi,
28.10.2021
Parțial Noros
Acum
5°C

Hăul dintre Primărie și sibieni

Hăul dintre Primărie și sibieni

Omul sfințește locul, spune o vorbă românească. Însă îl și spurcă, după cum e caracterul.

Primăria Sibiu și-a format un brand în perioada în care era condusă de Klaus Iohannis. Deși perceput în general ca un om închis, prea puțin empatic și extrem de puțin comunicativ, însă extrem de activ, dornic să construiască și mereu cu un proiect în minte, oamenii din administrația locală l-au perceput ca un lider și chiar s-au atașat de el. Iar stilul său personal și-a pus puternic amprenta asupra instituției, care la rândul ei și-a format o imagine apropiată de cea personală, a primarului. În extensie, și oamenii din municipiu și-au însușit personalitatea puternică a edilului, iar Sibiul a devenit încet, încet un motiv de mândrie pentru locuitorii săi. Sibiul avea un proiect, iar proiecția orașului urma un fir, o idee care răzbătea... până dincolo de Cluj. Orașul urma să devină un punct important pe harta țării, să aibă o dezvoltare industrială și să fie un centru turistic.

Trec imediat șapte ani de când primarul a devenit președintele republicii și vedem, în urma lui, că imaginea administrației locale s-a schimbat. Sibiul nu mai are niciun plan și nu poate fi întrezărit nici măcar de după zecile de comunicări săptămânale ale primăriei.

Orice sibian observă că între administrație și comunitate se cască un hău. Deși există platformă de indicat probleme curente. Deși, față de perioada Iohannis, acum avem, cel puțin formal, audiențe. Deși pentru fiecare proiect există perioadă de comunicare cu cetățenii, conform legii. Și totuși. Hăcuirea spațiilor verzi, managementul parcărilor, felul haotic în care se desfășoară lucrările în oraș, iar mai nou problema deșeurilor arată că, de fapt, fiecare își vede de propria agendă, ignorându-l pe celălalt. Primăria e cu ale ei, în totală lipsă de respect față de problemele punctuale ale cetățenilor. Pe de altă parte, să fim sinceri până la capăt, mobilizarea oamenilor nu se face de regulă decât atunci când e prea târziu. Oamenii se răscoală abia atunci când toți arborii sunt la pământ sau se trezesc că drumurile sunt proaste la câteva luni după ce administrația a semnat recepția lor. Cu gunoaiele s-au trezit mai repede și tot nu i-a băgat nimeni în seamă. Hău.

În viitor, și mai sunt trei ani și ceva de mandat, nu întrevăd mari schimbări, dimpotrivă. Mentalitatea primarului Fodor nu mai poate fi schimbată și de altfel nici nu cred că înțelege că are o problemă. Nu cred că realizează că, de obicei, comunicarea are două sensuri: emitere și răspuns. Nu e de ajuns să umpli spațiul public cu enunțuri și să nu asculți niciun ecou. Este primarul care s-a ascuns de ochii jurnaliștilor într-un mod în care nu a mai făcut-o nimeni până acum. Klaus Iohannis, așa introvertit cum e el, avea un obicei de care nu s-a îndepărtat decât în cazuri excepționale: conferință de presă în fiecare săptămână. A coborât de fiecare dată de pe piedestal și le-a răspuns jurnaliștilor, chiar dacă unele întrebăril erau specifice vârstei adolescenței. Dar l-a respectat pe fiecare în parte.

O altă calitate a fostului primar a fost că a lăsat să vorbească faptele și nu vorbele. În perioada Fodor avem exact contrariul: holurile primăriei abundă de știri pe surse, cine cu cine, care cu care și de ce, total irelevante în contextul administrației unui municipiu care se dorește mai presus decât restul. Mai mult, e de Kafka felul în care oameni importanți din oraș relaționează cu edilul municipiului. Să nu se supere, să o luăm ușor, să nu interpreteze... Nu, nu vorbim de Ceaușescu, suntem mult după 89.

Lipsa oamenilor cu experiență, lipsa unui management funcțional se vede, din nou, de la o poștă. Așa cum semnala un fost primar al Sibiului, e inexplicabil cum e posibil ca un departament de urbanism să nu aibă arhitecți și un altul de ”autorizare construcții” să nu aibă niciun inginer.

Proiecția de viitor a administrației locale este asemănătoare cu cea a unui om care nu mai are multe așteptări de la viață. Proiectele mari se tot anunță, însă concret nu se întrezărește mare lucru, iar imaginea ce răzbate din comunicările primăriei este că în oraș încă se premiază asfaltarea și trasarea locurilor de parcare. Totul se face scremut, încet, tremurând, mânat de la spate de rușinea că promisiunea a mai intrat pe agenda unei campanii electorale. Licitațiile durează ani de zile, halucinant față de ce se întâmplă nu în occident, ci aici, lângă noi. Durează atât de mult nu pentru că oamenii de afaceri sunt chițibușari și că justiția e lentă, ci pentru că sunt prost făcute de la început. Nu, nu avem nici parcări etajate, nici îngropate. Nu, nu avem supravegherea containerelor de gunoi și nici zonă metropolitană. Tot așa nu avem nici aqua park, nici zonă de promenadă, nici piste pentru biciclete, nici teatru. Suntem, însă, la propunerea unui site oarecare, o posibilă viitoare destinație turistică europeană. Pentru care mai și plătim să fim băgați în seamă. E exact exemplul cel mai elocvent care arată perspectiva administrației locale. O spoială.

Vizualizari: 10755

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Johann Von Schnitzel

Acum 8 luni

Se vede ca e un articol scris de un venetic. Sibienii adevarati, mandri de originea lor semi-nemteasca, sunt de acord cu mai-marii burgului nostru iubit, pentru ca stiu ca se vrea doar binele cetateanului. Dar daca esti venit aici ca somonul pe rau in sus, e greu sa accepti ca nu e orasul tau si ca esti un musafir, de multe ori nepoftit. Multa putere de munca si decizii ferme va dorim, frau Fodor!
Raspunde

Hermann Oberth

Acum 8 luni

spoiala e prea putin zis. avem un primar si o primarie (cat si consiliu judetean) care este incompatibila cu vremurile, cu logica, cu bunul simt si chiar cu legea.
Raspunde

Neluțu O

Acum 8 luni

D-le , jos pălaria ! Nu am ce să mai comentez ! Cînd o să mai scrieți ceva și vă contrazic, vă rog să-mi dați în cap cu acest articol și voi tăcea !
Raspunde

Apolitic W

Acum 8 luni

Sibienii nu au votat-o de drag pe doamna Fodor, au votat-o din doua motive: 1) Lipsa de alternative credibile(Bibu) si 2)Din inertie.
Raspunde

Cu Cu

Acum 8 luni

Mai bine anulezi votul, nu votezi din "inerție". Iată unde duce inerția, la incompetență.
Raspunde

Ionel Popa

Acum 8 luni

Vă felicit pentru articol si curaj . Eu simt pe propria piele incompetenta și aroganta celor de la primărie.serviciul de urbanism e condus de o arhitecta complet incompetenta și bănuiesc coruptă ! Cunosc zeci de cazuri in care a eliberat autorizații de construire cu încălcarea legislației și PUG ului , iar bieții oameni afectați bat sălile de judecată de ani de zile pentru a găsi dreptatea prin justiție. A fost greșeală mare că luat de val am sustinut fdgr și fodor ! Incompetenta, aroganta,corupția sunt caracteristicile actualei și fostei administrații !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gaviota Herminnenfahren

Acum 8 luni

Cei care ponegresc pe doamna primar sunt extracarpatici veniti in burgul nostru cu bmw-uri de 250 lei si pe ritmuri de manele! Cei care lovesc in conducerea burgului nostru nu au ce cauta aici si trebuie judecati si expulzati de urgenta! Doamna primar tace si face! Sibiul este superior Vienei si Berlinului, doar un rau voitor, de etnie romana poate ponegri un om de caracter si gospodar! Presa locala a intors armele, fiind platita de partidele romanesti, mizerabile si murdare! Doamna Fodor, facem un lant uman pentru dumneavoastra!
Raspunde

Ion Romanul

Acum 8 luni

Ce este aceasta exprimare- Presa locala a intors armele, fiind platita de partidele romanesti, mizerabile si murdare!- s a intelegem ca partidele romanesti sunt mizerabile si murdare, iar cele neromanesti sunt minunate si curate ca lacrima. Ce magarie ! Da, aici in Sibiu m-am nascut si am facut o parte din scoala, dar nu pot sa mint sa spun ca sunt multumit de cum stagneaza acest oras. Si nu va mai legati de cei veniti din alte zone ale tarii, caci unii dintre noi au venit din departari aici si nu-i blamam pentru asta. Iar daca stagneaza, inseamna ca da inapoi. Sa nu vorbim de dna Fodor, caci situatia de incompatibilitate in care s-a aflat, este reala si in alte zone ale patriei a fost sanctionata. Iar dna Fodor ar face bine sa nu se mai lase impinsa in fata de colegii din fdgr, caci are si ea dreptul la o pensie linistita.
Raspunde

Che G

Acum 8 luni

Pentru a progresa, nu este suficient sa vrei sa actionezi, trebuie sa stii mai intai in ce mod sa actionezi.
Raspunde

Sasu Habarnam

Acum 8 luni

Sibieni, abia acum v-ati trezit?! Mai votati FDGR! Unde sint cei de la Va vedem din Sibiu, cu poetul si gasca? Ei nu mai vad nimic, ca li s-a pus ceata galbena pe ochi...
Raspunde

John Doe

Acum 8 luni

Felicitari, Alin, pentru articolul asta! Nici nu stiu ce ar mai putea zice cineva peste "mentalitatea primarului Fodor nu mai poate fi schimbată și de altfel nici nu cred că înțelege că are o problemă." Exact asta este zona crepusculara in care Fodor a bagat Sibiul si din care nici nu are de gand sa-l scoata candva. Cand unii oameni scapa contactul cu realitatea si intra intr-o "bucla" a lor, e cazul sa se treaca la tratament specializat. Fodor ramane nederanjata la primarie, Cimpean ramane nederanjata la consiliu. Cand, de fapt, Sibiul avea nevoie sa scape de ambele!
Raspunde

Toma Toma

Acum 8 luni

Ultimele randuri ale articolului spun totul:Sibiul nu are NIMIC!Nu pot repeta ceea ce au spus ceilalti cu mare dreptate;pot doar sa ma lamentez ca vor urma alti 4 ani in care ne vom indeparta de normalitate.Pacat!
Raspunde

As As

Acum 8 luni

fdgr si-a epuizat rezerva de cadre
Raspunde

Rosu Detot

Acum 8 luni

Retineti: fara PNL, majoritar in CL, in oras nu misca nimic! Di ce criticati doar primarita si FDGR-ul?
Raspunde

Un Optimist

Acum 8 luni

Despre "haul dintre Primaria Cisnadie si locuitorii Cartierului Arhitectilor" - pe cand un astfel de articol? Problemele locuitorilor sunt binecunoscute la fel cum si cosmarul urbanistic existent. Un cartier dormitor, fara nicio facilitate urbana.O plimbare pe strazile cartierului te trimite in trecutul pe care ni l-am dorit a fi uitat. Mutilarea inadmisibila a strazilor cu locuinte individuale prin plantarea de blocuri cu parcari mari aferente intre case unifamiliale este un atentat asupra dezvoltarii armonioase a unui cartier si asupra calitatii vietii locuitorilor. Raspunsul primarului, chiar in presa locala,a fost " nu am ce sa fac deoarece au autorizatie de construire". Cine emite autorizatiile? Raspunsul il dau locuitorii: Primaria Cisnadie. Este incorect sa dam vina pe dezvoltatorii imobiliari. Ei au interese comerciale si pot solicita orice. Primaria trebuie sa respecte legea si documentatiile de urbanism aprobate conform legii. Asteptam un articol insotit de imagini cu strazile din cartier.
Raspunde

BON BON

Acum 8 luni

Domnule Alin Bratu, nu pot să spun decât: "JOS PĂLĂRIA!" Şi recunosc că am greşit! Am votat Adrian Bibu, pe care pot spune că îl cunosc, dar m-am înşelat amarnic. Bine scrie "Sasu Habarnam": "Unde sunt acum cei de la "Vă vedem!" N-am să votez niciodată PSD-ul, dar mă gândesc acum, că mai bine îmi anulam votul. REGRET!!!
Raspunde

Vasile Gaidarji

Acum 8 luni

Dac'as fi arhitect as protesta vehement impotriva numelui dat acestui cartier. Modul in care a fost construit este total opus principiilor arhitecturii, stiinta vizionara a dezvoltarii umanitatii si in acelasi timp arta, numele dat cartierului fiind de aceea o blasfemie. Dac'as fi Fodor mi-ar fi rusine ca inainte de alegeri afirmind: "Sibiu zona metropolitana nu este o prioritate pentru mine" am fost realeasa. Dac'as fi Cimpean mi-ar fi rusine sa ma stiu tributara reprezentantilor unor grupuri politico-economice de tip mafiot. Daca'as fi reprezentant USR Plus in CMSibiu sau in CJSibiu as face tot posibilul sa declansez procedura referendumului local de destituire a celor doua doamne de la conducerea celor doua institutii administrative. Numai lipsa de interes si spirit gospodaresc in ce priveste dezvoltarea unui nou cartier important si necesar la limita orasului si intr-un important loc al judetului ar asigura semnaturile necesare instituirii acestei proceduri.
Raspunde

Un Optimist

Acum 8 luni

Cartierul Arhitectilor a fost proiectat prin PUZ, odata cu introducerea in intravilan a suprafetei de teren, ,ca zona rezidentiala cu locuinte individuale, cu scoala, gradinita, spatii verzi , obiective de utilitate publica, terenuri de sport, locuri de joaca pentru copii. Cine este curios poate afla de pe site-ul primariei - sectia urbanism- unde este afisata plansa reglementatoare PUZ aprobat prin HCL 12/2006. Din pacate, publicata foarte tarziu,dupa ce cartierul a fost distrus . Acest PUZ a fost ignorat , cartierul fiind in prezent oglinda incompetentei serviciului arhitect sef. Desi presa locala este plina de nemultumirile locuitorilor, institutiile statului cu atributii de control nu au intervenit.
Raspunde

Din Sibiu Ion

Acum 8 luni

Felicitări pentru articol! Primăria Sibiu a devenit, se pare, dușmanul cetățeanului.Impardonabil! Președintele ADI ECO nu are nimic de spus? Această instituție asociată unor funcționari incapabili din primăria Sibiu au adus în pragul disperării un oraș întreg și nu numai.În slujba cui sunteți, stimate doamne?
Raspunde

Canaris Canaris

Acum 8 luni

Ok, am greșit dar care este soluția..? .. Este clar că de când a plecat Herr, orașul se scufunda încet dar sigur.... Cine este omul cu viziune pentru dezvoltarea modernă a orașului?.... Se poate face ceva acum sau ne vedem peste patru ani?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus