De la etajele superioare ale unei clădiri de birouri din Sibiu, o mână de tineri a lansat zilele trecute o aplicație care aduce printre profanii în ale științei computerelor tehnologia la care ei au lucrat în ultimii trei ani. Elrond, compania fondată de trei tineri sibieni și dezvoltată acum de o echipă care a crescut la 50 de sibieni, a ajuns să fie cotată la o valoare de peste două miliarde de dolari.
Vorbesc pigmentat cu multe inserții englezești. Obiectivul îndeplinit e ”milestone”, de pildă, iar când vorbesc despre ”health-ul” rețelei se referă la parametrii de funcționare ai acesteia. Probabil nici nu au cum discuta altfel, din moment ce până și tehnologia dezvoltată de ei la un nivel superior celor existente se numește ”blockchain” și nu are o traducere în limba română.
De fapt, noi, cei care nu avem treabă cu știința computerelor, nici nu ar trebui să înțelegem foarte bine ceea ce înseamnă ”blockchain”. După cum majoritatea nu știe exact ce procese se derulează exact când trimitem un mail ori când lansăm un apel video pe telefon. Relevant este că prin tehnologia dezvoltată de ei în ultimii trei ani sibienii de la Elrond văd șansele unor schimbări profunde la nivel planetar. Prima astfel de schimbare ar fi în sistemul financiar, domeniu în care tehnologia dezvoltată de Elrond asigură costuri minime, transparență totală și o viteză adaptată secolului XXI. Și asta deoarece, arată cei de la Elrond, în acest moment sistemul financiar folosește în lumea digitală o tehnologie veche de 40 de ani. Adică de pe vremea când toată lumea accesa internetul prin dial-up, iar comunicarea on-line era limitată și costisitoare.
Sediul din Sibiu al Elrond
”Prima dată am scris o lucrare științifică”
Într-o descriere pentru profani, blockchain-ul presupune existența unei rețele de calculatoare care comunică între ele prin intermediul internetului și care, prin implementarea a multiple tehnologii (computer science, criptografie, teoria sistemelor distribuite și așa mai departe), asigură un mediu în care oamenii pot transfera bani, valori, informații criptate cu alte cuvinte. Diferența față de sistemele clasice e că nu există un singur loc în care informațiile acestea sunt stocate sau, altfel spus, nu există un ”stăpân al blockchain-ului”. După cum nu este nevoie de vreun intermediar pentru ca operațiunile acestea să se întâmple. ”Este o bază de date operată descentralizat”, descrie Beniamin Mincu (33 de ani) o parte din tehnologia dezvoltată de Elrond.
Unul dintre cei trei fondatori ai Elrond, Beniamin a intrat în contact cu tehnologia blockchain în urmă cu vreo șapte ani. ”În 2013 am început să studiez în detaliu și în 2014 am fost implicat într-un alt proiect din domeniu, proiect care a ajuns la o evaluare de peste un miliard de dolari. Apoi, în 2016 am gestionat un fond de investiții prin care am susținut mai mult de 30 de start-up-uri în acest domeniu. La finalul lui 2017, observând că niciunul dintre aceste start-up-uri nu rezolvă problema de bază – și anume tranziția de la dial-up la broad-band - ne-am adunat cea mai bună echipă posibilă și am zis să rezolvăm noi această problemă. Cu echipa noastră cred că putem construi și rachete”.
Beniamin Mincu, unul din cei trei fondatori ai Elrond
Elrond a apărut pe hârtie în 2018. ”Prima dată am scris o lucrare științifică, pe care am publicat-o și pe urma căreia am avut foarte multe discuții cu oamenii din domeniu. Apoi am construit prototipul, am validat tot felul de ipoteze, iar acum am ajuns în punctul în care rețeaua este lansată, funcționează la nivel global și este rulată de 2.169 de noduri distribuite în mai multe țări”, intră iarăși Beniamin Mincu pe teritoriul specific tehnologiilor la care lucrează.
”Rețeaua aceasta va funcționa ca o nouă cale de plăți. În acest moment, tot sistemul financiar se bazează pe o tehnologie foarte veche, foarte înceată și foarte costisitoare. Din cauza aceasta, toți oamenii suportă consecințe”, Beniamin Mincu, fondator Elrond
În aventura Elrond, în calitate de fondatori, alături de Beniamin au mai venit fratele lui, Lucian, și Lucian Todea. Unul din cei mai cunoscuți investitori în lumea IT din Sibiu și din țară, Lucian Todea are deja mai bine de 20 de ani de experiență în lumea digitală. La 21 de ani, student fiind, lansa soft32.com, care avea să devină una dintre cele mai populare platforme de descărcat diferite programe. Todea a mai investit, printre altele, și în Smartbill, programul de contabilitate dezvoltat tot la Sibiu și devenit cel mai popular în țara noastră.
”În 2017, când am început să vorbesc cu Beniamin, eram deja interesat de tehnologia blockchain. Imediat am retrăit ceea ce am simțit cu mulți ani în urmă, când am început eu primul start-up. Atunci tehnologia aceasta a internetului era foarte la început. Mai ales că în 2001, după acel «crash dotcom», multe companii s-au oprit din a investi în internet. Dar multe companii au continuat și așa avem acum Google sau Amazon. Ei, la fel simt și acum, că și blockchain-ul este rezultatul evoluției unor tehnologii mai vechi, care vor revoluționa multe domenii. Cel mai discutat domeniu acum este cel financiar, care poate deveni mult mai «smart». Sistemul financiar trebuie să evolueze și blockchainul este cel pe baza căruia se poate construi”, indică Lucian Todea domeniul în care tehnologia dezvoltată la Sibiu țintește să facă cele mai mari schimbări.
Beniamin Mincu și Lucian Todea
Unicornul
În acest moment, Elrond este listată la cea mai mare bursă de criptomonede din lume. Iar pe această bursă, Elrond era cotată în cursul zilei de sâmbătă la o valoare echivalentă a 1,6 miliarde de dolari (companiile cotate la peste un miliard de dolari sunt denumite ”unicorn”). În cursul zilei de duminică, Elrond a sărit de două miliarde de dolari.
Comparativ, Bitcoin-ul era cotat pe respectiva bursă la o valoare de 711 miliarde de dolari, urmat pe locul secund de Ethereum cu o cotație de 179 de miliarde de dolari. În Top 100 la nivel mondial, produsul sibienilor se afla pe locul 28 (în urcare de pe 35).
”Partea cu Unicorn-ul aduce beneficii, dar la finele zilei credem că suntem foarte la început. Există posibilitatea ca Elrond să fie una dintre companiile care, prin progresul pe care îl aduce, să «facă» cel mai mare număr de milionari din istoria României. Sunt foarte mulți români în comunitatea Elrond, care participă activ la acest proiect”, este încrezător Beniamin Mincu.
A avea un ”nod” în rețeaua Elrond înseamnă – tot la modul simplist spus - să îți pui calculatorul la dispoziție și un anumit număr de monede virtuale. Când rețeaua era la început, pentru fiecare ”nod” era nevoie de o investiție de aproximativ 500 de dolari. Acum a ajuns la echivalentul a 100.000 de dolari.
”În următorii doi-trei ani cred că vom vedea o schimbare semnificativă a întregului sistem financiar, de aceea se nasc foarte multe oportunități. Noi credem că aceasta este una dintre cele mai mari de la apariția internetului încoace”, Beniamin Mincu
De mii de ori mai ieftin sau mai rapid
”Coada de la prună” în tehnologia blockchain nu a fost pusă la Sibiu. Monedele virtuale mult mai cunoscute precum Bitcoin și Ethereum tot pe aceeași tehnologie se bazează. Doar că sibienii de la Elrond spun că ceea ce au dezvoltat ei este mult mai rapid și mai ieftin. ”Elrond are o capacitate de transfer de 1.000 de ori mai mare decât Bitcoin sau Ethereum. Spre exemplu, dacă Bitcoin poate procesa șapte tranzacții pe secundă, iar Ethereum - cam 15 tranzacții pe secundă, în Elrond începem de la 15.000 de tranzacții pe secundă și cu un cost de 1.000 de ori mai mic decât cel din Bitcoin sau Ethereum”, descrie Beniamin Mincu rezultatul tehnologiei sibiene.
În urmă cu câteva zile, cei de la Elrond au lansat și Maiar. Este prima aplicație construită de sibieni pe baza tehnologiei dezvoltată aici în ultimii ani. Practic, este aplicația prin care și cei fără cunoștințe în domeniu beneficiază de avantajele tehnologiei de la Sibiu. Maiar-ul poate fi comparat cu un fel de Revolut, care deocamdată funcționează cu criptomonede, ”Acum lucrăm ca orice comerciant să accepte plata cu Maiar”. Elrdond, Ethereum și Binance sunt monedele virtuale care pot fi, în acest moment, folosite prin Maiar. ”Putem adăuga și altele, dar vrem să fim foarte selectivi pe principiul de calitate”, arată Beniamin.
Au atras atenția autorităților. Din SUA
Schimbările profunde și de amploare pe care tehnologia dezvoltată de Elrond le poate produce au fost remarcate de administrația din Miami, orașul american al cărui primar și-a propus să atragă cele mai promițătoare companii din lume. Francis Suarez, primarul din Miami, i-a invitat pe sibieni la discuții la începutul acestui an. ”După discuția despre oportunitatea pe care o reprezintă blockchain și criptomonedele, pe care primarul din Miami le înțelege foarte bine, am fost întrebați de el când de rapid ne putem muta în Miami. Urmează să deschidem un birou acolo, dar ceea ce mi se pare foarte important este ca și în România să existe această discuție și deschidere despre această tehnologie care, cred eu, va schimba total sistemul financiar mondial”. Beniamin crede că toți politicienii ar trebui să încerce să înțeleagă direcția tehnologiilor. ”În Miami, planurile sunt de a introduce plata cu criptomonede peste tot”.
Francis Suarez, primarul orașului Miami, și Beniamin Mincu. Sursa foto: Facebook / Beniamin Mincu
Deocamdată, autoritățile române nu par interesate de Elrond-ul care a sărit de o capitalizare de două miliarde de dolari. Cu toate că, după cum arată tinerii sibieni IT-iști, tehnologia blockchain poate fi folosită în mult mai multe domenii decât cel financiar. ”Elementul de cadastru, de exemplu, ar putea fi notarizat complet în formă digitală. Orice schimb, orice modificare ar putea fi automatizate complet. Elementele de blockchain se pot introduce în orice proces cu acte. Elementul de transparență și schimb de proprietate total digitalizat este aproape magie”, apreciază Beniamin.
”Am ajuns la etapa în care ne putem muta în orice țară. Vom trece printr-o fază de expansiune, în care vom deschide birouri nu doar în Miami, ci în mai multe țări din lume”, Beniamin Mincu, fondator Elrond
Visătorii
Tehnologia dezvoltată de Elrond este gratuită (open-source). Oricine o poate prelua pentru a dezvolta diferite aplicații pe baza tehnologiei blockchain dezvoltată la Sibiu. ”Suntem în acest moment în discuții cu peste 120 de parteneri care integrează tehnologia noastră în afacerile lor sau construiesc produse noi pe baza tehnologiei. Cel mai probabil vom anunța foarte curând și în România un astfel de parteneriat”.
Tinerii de la Elrond gândesc la scară globală și cu efecte la fel de ample. ”E o maturizare a unei tehnologii care va avea și efecte sociale. Cred că aici este o oportunitate extraordinară. Indiferent de cât de mult înțelegem sau nu, o economie care poate funcționa la scala și viteza internetului, cu costuri foarte scăzute, aduce beneficii pentru întreaga umanitate”, spune Beniamin Mincu.
Pare ciudat ca, dintr-un Sibiu care nu prea apare pe harta IT a României, darmite a lumii, un grup de tineri cu un limbaj greu de priceput pentru majoritatea și preocupări de nișă să facă planuri de o asemenea anvergură. Planuri care au în vedere modul în care statele lumii vor remodela economia prin criptomonedele deflaționiste. ”Se pare că numai așa poți face lucruri mari”, răspunde Beniamin la întrebarea dacă demersul lor nu este specific ”visătorilor”.
Iar schimbarea sistemului financiar mondial, vestită de o tot mai largă distribuție a criptomonedelor, este inevitabilă, consideră cei de la Elrond. Aceste schimbări aduc oportunități pe care puțini sunt cei care le pot bănui. ”E precum povestea telefoanelor mobile. Multă lume nu își dă seama că acestea au înlocuit calculatorul foarte mult, la fel cum ziarele on-line le-au înlocuit pe cele tipărite. Acum, blockchain-ul e complicat. Cum erau la început telefoanele mobile. La apariția primelor telefoanele mobile nu aveai cum să te gândești la aplicații pentru a-ți comanda mâncarea, de exemplu. Pentru că nu aveau sens atunci. La fel cum nici calculatoarele la început nu păreau a avea sens, acum le luăm toți de-a gata. Exact la fel, blockchain-ul va deschide în următorii ani drumuri pe care acum îți este foarte greu să le vezi”, crede Lucian Todea.
”În această lume, codul este lege. Aici nu poate veni cineva din afară să schimbe regulile jocului. În prezent, sistemele monetare din lumea întreagă nu sunt transparente. Nu vei putea merge acum să întrebi BNR-ul câtă monedă a produs azi, de exemplu”, Lucian Todea
Cu mult înainte de a fi numele unei criptomonede și al unei companii din Sibiu, Elrond a fost numele dat de J.R.R. Tokien unuia dintre liderii elfilor din ”Stăpânul Inelelor”. ”În «Lord of the Rings» sunt mai multe caractere, fiecare cu semnificația lui. În mod deosebit, Elrond este nemuritor, foarte puternic și, totuși, foarte concentrat pe a face bine. Asta e ceva ce nu prea întâlnești. Este direcția înspre care noi considerăm că ar fi bine să țintești”, descrie Beniamin motivul pentru care a împrumutat numele lui Elrond pentru compania înființată la Sibiu.
În lumea reală și în cel mai bun scenariu pentru Elrond, aceasta va fi platforma pe care să se construiască majoritatea instrumentelor financiare - fie bani, burse, orice fel de mecanisme de transfer de valoare. Până acolo, însă, tinerii sibieni au pași clar definiți care trebuie urmați. ”Mai avem și alte produse la care lucrăm. Ce țintim noi în următoarea perioadă este să aducem un miliard de oameni în ecosistemul blockchain. Când vor exista un miliard de oameni, deja acesta va deveni economia de bază. Utilizatorii sunt «cheia», nu bătălia cu instituțiile statului, ca să zic așa”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: elrdond , it , Sibiu , criptomonede , blockchain
Vizualizari: 34765
Ultimele comentarii
Acum 7 ore
Till Eulenspiegel
Acum 7 ore
Vecerdea s
Acum 7 ore
Gogu
Acum 8 ore
Aaa
Acum 8 ore
Ciobrânzan Dann