Direcția de Sănătate Publică din Sibiu anunță începerea distribuirii a 21.000 de teste antigen, în unitățile de învățământ din județ pentru testarea rapidă a elevilor și a cadrelor didactice care vor prezenta simptome specifice infectării cu virusul SARS CoV-2. Testele vor trebui făcute de personal calificat, în cabinete școlare sau în spații special amenajate. Potrivit informațiilor primite de la ISJ, din totalul de 15i de unități școlare din județ, doar 61 au cabinete medicale, 30 fiind cu medici școlari și 31 cu asistenți medicali. Reprezentanții ISJ spun că școlile vor pune la dispoziție spații speciale pentru izolarea și testarea elevilor sau dascălilor care urmează să fie testați, dar nu se pot ocupa și de identificarea persoanelor specializate care să facă testarea, iar cei de la DSP spun că ei vor coordona testarea, de identificarea personalului urmând să se ocupe autoritățile locale.
În ordinul comun al ministerelor Educației și Sănătății se precizează că în cazul identificării unui elev sau a unui cadru didactic cu simptome specifice infectării cu virusul SARS CoV-2, să fie făcută o testare rapidă în cabinetul școlar sau într-un spațiu special amenajat pentru realizarea testării. În momentul de față, reprezentanții DSP Sibiu anunță că sunt disponibile 21.000 de teste antigen, care vor fi folosite de către unitățile de învățământ pentru testarea elevilor, la nevoie. De asemenea, în cursul zilei de astăzi se va începe distribuirea acestor teste către unitățile de învățământ. Pe de altă parte, reprezentanții ISJ Sibiu spun că sunt puține școli în județ care au cabinete școlare, iar o parte dintre cele care au un astfel de cabinet, nu au personal calificat. Atât Inspectoratul Școlar Județean, Direcția de Sănătate Publică Sibiu, cât și autoritățile locale vor trebui să colaboreze și să găsească soluții pentru testarea elevilor, atât timp cât se stabilește în ce măsură își va aduce aportul fiecare instituție în parte.
Reprezentanții inspectoratului școlar spun că testarea elevilor se află în domeniul de activitate al DSP-ului
Monica Munteanu, inspector școlar general a vorbit cu reporterii Turnul Sfatului despre testarea rapidă a elevilor în unitățile de învățământ. În momentul de față părinții sunt înștiințați despre acest aspect, având în vedere faptul că testarea copiilor se face doar cu acordul părintelui.
„Pentru testarea rapidă trebuie să existe consimțământul părinților, iar copiii vor fi testați doar în caz de suspiciune. Se vor face, probabil, ședințe cu părinții în care li se va explica acest aspect. Intenționez ca în această săptămână să mai am o ședință cu directorii în care să atingem acest aspect. În final însă, decizia este la latitudinea părintelui. El va fi cel care va decide dacă este de acord sau nu ca elevul să fie testat. Școala mai mult de atât nu poate interveni, nu este de competența ei. Este domeniul Direcției de Sănătate Publică. După cum știți avem foarte puține cabinete școlare. S-au desființat foarte multe în ultimii ani. Știu că sunt și grădinițe, unde ar trebui să fie măcar o asistentă, care nu au astfel de cabinete”, spune Monica Munteanu.
Inspectorul școlar general a insistat pe necesitatea implicării celor de DSP în testarea rapidă, precizând că școlile se vor implica acolo unde va fi nevoie de sprijinul lor.
„Așa cum cei de la DSP țin evidența persoanelor care sunt pozitive din tot județul sunt convinsă că vor ști cu cine să ia legătura în comuna X ca să delege, mai departe, sarcina respectivă, ca lucrurile să se întâmple. Nu putem interveni noi. Repet, fiind ordin comun, testarea rapidă a elevilor este în zona de atribuții a celor care sunt de specialitate și nu a noastră. Sigur că școala, în schimb, poate sprijini cu un loc special în care copilul suspect să fie izolat și să aștepte până vin părinții sau se decide testarea lui, se va ocupa de dezinfectare și aerisire și va veni în sprijin ori de câte ori va fi necesar”, mai spune Monica Munteanu.
Din 151 de unități școlare, doar 61 au cabinete medicale
Potrivit informațiilor primite de la reprezentanții ISJ Sibiu, din totalul de 151 de unități școlare, doar 61 au cabinete medicale, 30 dintre acestea fiind cu medic școlar, iar 31 doar cu asistent medical. În județ rămân 90 de unități școlare fără cabinete sau personal medical, majoritatea fiind în mediul rural. În toate aceste unități, autoritățile trebuie să găsească soluții pentru ca elevii suspecți de COVID, care au acordul părinților, să poată fi testați.
DSP coordonează activitatea de testare
Potrivit reprezentanților DSP Sibiu, în județ sunt disponibile la acest moment 21.000 de teste antigen, care vor fi folosite de către unitățile de învățământ pentru testarea elevilor, la nevoie. Astăzi a fost demarată distribuția testelor la nivelul școlilor.
„În județul Sibiu sunt disponibile la acest moment 21.000 de teste antigen, care vor fi folosite de către unitățile de învățământ pentru testarea elevilor, la nevoie. Direcția de Sănătate Publică a județului Sibiu a demarat în cursul zilei de astăzi distribuția testelor la nivelul școlilor.
Testările se vor efectua de către personalul medical școlar, de către medici de familie sau asistenți medicali și comunitari, după caz, pentru cadrele didactice și elevii care au simptome”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP Sibiu.
Declarația a fost făcută în baza Ordinului Nr. 3.235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 unde se menționează faptul că „pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin, acolo unde nu este personal medical încadrat, DSPJ/DSPMB, în colaborare cu autorităţile publice locale/judeţene, coordonează procesul de asigurare cu personal medical suplimentar, desemnat să acorde asistenţa medicală pentru fiecare unitate de învăţământ preuniversitar/unitate conexă/instituţie de învăţământ”.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Vizualizari: 1149
Ultimele comentarii
Acum 18 ore
Veo
Acum 19 ore
Shogun
Acum 19 ore
Lucru slab
Acum 19 ore
Bucur
Acum 19 ore
Kokos