Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
15°C

„O taină într-o mână de copil”, proiectul care a unit două parohii ortodoxe, una din Slimnic, Sibiu și alta din Lodi, Italia

„O taină într-o mână de copil”, proiectul care a unit două parohii ortodoxe, una din Slimnic, Sibiu și alta din Lodi, Italia

Un proiect a unit două parohii ortodoxe aflate în localități din două țări europene. Este vorba despre Parohia Ortodoxă Sfânta Paraschiva Slimnic 1, Arhiepiscopia Sibiului și una din diaspora, Parohia Ortodoxă Sfinții Trei Ierarhi din orașul Lodi, Episcopia Italiei. Proiectul a fost inițiat anul acesta și se numește „O taină într-o mână de copil”. Proiectul s-a desfășurat în cadrul Concursului Național catehetic „Biserica, familia românilor de pretutindeni”, organizat de Patriarhia Română.

Scopul proiectului este să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflați în suferință, să nască o bună colaborare cu grupuri similare aflate la distanță, dar și să proiecteze viitoare colaborări și întâlniri în spațiul fizic (nu doar online) al parohiilor, ca schimb de experiență și construirea unor punți de prietenie între Slimnic și Lodi.

Pr. Dr. George Cosmin Piț, preotul paroh din Slimnic vorbește despre ce a însemnat acest proiect pentru copiii implicați.

„În primul rând, a adus un aer proaspăt de noutate copiilor care au venit cu entuziasm la întâlnire să cunoască alți copii, români de asemenea, care locuiesc în Italia. A fost notatea aceasta, de a cunoște alți copii din alt mediu, de a se vedea, de a face o corespondență. A fost foarte interesant și momentul în care au descoperit că sunt și copii care poartă același nume. De la noi de la Slimnic, am avut și copii de șase ani. Atât avea cel mai mic băiețel și până la copii de clasa a V-a. La ei au fost copii puțin mai mari decât ai noștri, dar s-au înțeles foarte bine. Au fost atât de bucuroși că ne-au rugat să facem două întâlniri pe săptămână, nu doar vinerea. Proiectul a fost scurt. S-a desfășurat în patru săptămâni, dar ne vom mai întâlni și fără să fim prinși, oficial, în cadrul unui proiect. Acesta a fost în cadrul unui concurs organizat de Patriarhie. Pe de altă parte, proiectul nostru are și o latură filantropică. Cu banii strânși în cadrul acestuia, prin cântări făcute în cinstea mamei sau a crucii, vom face pachete care vor ajunge la familii nevoiașe identificate de copiii din cadrul proiectului în clasele lor. Țin foarte mult să le mulțumesc lui Răzvan Irimie, Alin Creți și lui Adrian Stângu, care alături de familiile lor ne-au ajutat cumpărând ei culorile, pensulele și lemnul, materiale cu ajutorul cărora am făcut lucruri minunate în cadrul proiectului”, spune Pr. Dr. George Cosmin Piț.

Activitățile proiectului, conform unui calendar bine detaliat în prealabil au fost programate în fiecare zi de vineri, câteva săptămâni la rând, pe platforma Zoom. În prima întâlnire preotul George Piț a explicat în termeni adaptați vârstei tinerilor implicați teologia Crucii, teologia Împărtășaniei din potirul liturgic și îngemănarea Crucii și a Potirului într-o unică cruce simbol. Apoi preotul Nicolae Cazacu, din Parohia Lodi a avut o intervenție prezentând celor de la Slimnic Crucea purtătoare de moaște pe care Parohia a primit-o în dar de la Curia catolică cu ocazia hramului bisericii de anul acesta, Sfinții Trei Ierarhi. Grupul de chitară de la Lodi a interpretat două piese dedicate părinților. În tot acest timp, copiii au finalizat desenul-schiță pentru decorarea Crucii-potir. În final s-a trecut la alcătuirea unei liste de cuvinte în limba italiană care să descrie ce au simțit copiii la această primă întâlnire colaborativvo, meraviglioso, bellissimo. Într-o altă întâlnire s-a făcut un tur virtual printre cei prezenți la întâlnirea pe platforma online și fiecare a prezentat crucea (crucile) pe care a realizat-o până în acel moment.

„Copiii din grupele de cateheză au avut întâlniri online pe platforma Zoom. Obiectivele miniproiectului au fost: realizarea unei înfrățiri între cele două comunități ortodoxe prin grupurile de copii implicați, precum și familiile acestora, promovarea modelului de cruce Crucea potir de Slimnic și în diaspora. Prin aceasta am ținut să se păstreze o legătură vie cu tradiția meșteșugului legat de sculptura și pictura pe lemn și mai ales valoarea culturală a muncii împletite cu rugăciunea și muzica. Un alt scop a fost implicarea copiilor din Slimnic în ajutorarea unor colegi de-ai lor din comunitate, identificarea cazurilor care au nevoie de susținere materială, apoi implicarea copiilor și a familiilor din Parohia Lodi în acțiuni caritabile și de promovare a valorilor culturale românești în teritoriul italian. S-au organizat concerte caritabile dedicate mamei dar și pricesne închinate sfintei cruci. Câteva duminici la rând am inițiat în cele două parohii din România și Italia o campanie numită Cumpără o cruce și ajută la Crucea aproapelui tău! Crucile pe care copiii supravegheați de preoți și de cateheți (Simona Cazacu, Vera Piț) precum și de unii părinți au fost prezentate într-o expoziție în biserici după Sfânta Liturghie”, spune preotul George Piț.

Familii nevoiașe ajutate în cadrul proiectului

La această întâlnire a fost invitată și pictorul Irina Tănase de la Slimnic pentru a da copiilor câteva indicații referitoare la modul de decorare prin pictare și simbolistici decorative florale și bizantine. S-a cântat cântecul „De-ai lua pe umăr crucea”, interpretat pe rând de către cele două grupuri implicate, dar și piesa „Cât trăim pe acest pământ” cu chitară și voce. Apoi copiii au prezentat în puține cuvinte detalii legate de cele două localități, Slimnic și Lodi, cele mai importante date istorice și specificul zonei geografice.

Într-o altă întâlnire grupul de la Parohia Lodi a interpretat piesa „Iubește-i pe părinți”, un text și o melodie deosebit de sensibile în ce privește atitudinea copiilor față de părinții lor. În acest context, părintele George Piț prezintă „Pilda fiului risipitor”, utilizând câteva planșe color de mare ajutor pentru a aduce la nivelul copiiilor această frumoasă pildă. S-a insistat că tatăl este mereu într-o dispoziție iubitoare și că fiul risipitor a dorit să aleagă, în deplina libertate oferită de tatăl său, să iasă din sfera acestei protecții parentale, dar nu fără de riscuri. S-a accentuat, însă, că revenirea în brațele părintești este cel mai important mesaj pe care Mântuitorul îl pune în fața minții și a inimilor noastre.

Rezultatele așteptate ale proiectului: comunitățile parohiale implicate în acest proiect au susținut efortul copiilor și al familiilor acestora prin donații la colectele ce au urmat concertelor din biserică, prin aprecieri, precum și prin cumpărarea crucilor-potir lucrate de copii. Pe lângă sumele de bani colectate cu scop filantropic și bucuria dăruirii care a animat acest proiect, se poate adăuga un element esențial care va fi „motorul” viitoarelor colaborări, anume bucuria întâlnirii lor, „puntea prieteniei” realizată virtual între copiii celor două parohii.

„Acest proiect a adus în fața noastră o soluție pentru a găsi în artă fărâma de liniște pe care o caută, cea care face ca sufletul să se odihnească. Astăzi este nevoie de această odihnă activă, mai mult ca orice, iar Biserica, prin Hristos, prin Cruce, într-o atmosferă de împrietenire prin muzică, artă, tradiții și meșteșuguri, poate fi izvor de liniște pentru cei ce și-o doresc”, mai spune preotul Paroh din Slimnic.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

1 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Exceptional articol. Multumesc pentru initiativa de a prezenta si astfel de lucruri.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus