Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
21°C

Cum scapă Sibiul de murdăria lăsată de animalele de companie? Amenzi propuse până la 600 de lei

Cum scapă Sibiul de murdăria lăsată de animalele de companie? Amenzi propuse până la 600 de lei

La inițiativa Poliției locale Sibiu, Primăria a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care are scopul de a determina proprietarii animalelor de companie să curețe domeniul public în urma lor. Amenzile propuse pentru cei care nu se conformează sunt între 200 și 600 de lei.

”La nivelul municipiului Sibiu o problemă deosebită este reprezentată de lipsa de supraveghere corespunzătoare a acestor animale de companie, astfel încât acestea își fac nevoile fiziologice în parcuri, pe stradă, pe trotuare, pe spațiile verzi etc., fără ca proprietarii / supraveghetorii să curețe în urma acestora. Pe lângă faptul că este neplăcut, excrementele de câine lăsate pe spațiile verzi sau pe trotuare se pot dovedi extrem de periculoase”, se arată într-un raport întocmit de Poliția locală Sibiu. 

Acest raport însoțește un proiect de hotărâre care are drept scop modificarea legislației locale, astfel încât sibienii care dețin animale de companie să fie determinați nu mai lase mizerie pe domeniul public în urma plimbărilor lor. ”e) Însoțitorii de animalelor de companie au obligația de a menține igiena în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și căile de acces ale spațiilor locative în care au acces câinii, în municipiul Sibiu. f) Însoțitorii animalelor de companie au obligația să dețină mijloacele necesare colectării resturilor fiziologice (pungi / făraș / măturică sau pungi / mănuși de unică folosință), în vederea colectării dejecțiilor produse de animalele de companie. După colectare, punga va fi închisă etanș și depusă în europubela neagră aparținând proprietarului animalelor de companie / asociației de proprietari din care face parte sau în coșurile special amenajate pe domeniul public, după caz”, sunt primele două propuneri de completare a legislației locale prin proiectul de hotărâre elaborat la inițiativa Poliției locale.

Zone interzise animalelor de companie

Propunerile includ și specificarea în mod clar a faptului că ”însoțitorii animalelor de companie au obligația să nu arunce dejecțiile animaliere în spațiile publice, în spațiile adiacente acestora, în holurile și în căile de acces ale spațiilor locative unde au acces câinii”.

Totodată, propunerile Poliției locale au în vedere și instituirea unor zone în care animalele să nu aibă acces. ”Plimbatul animalelor de companie în spațiile publice din municipiul Sibiu se poate face numai în zonele care nu sunt semnalizate cu indicatoare «Acces interzis animalelor de companie», restricție specificată prin inscripționări, afișări legale, informări cu privire la normele locale aplicabile”, este ultimul articol propus pentru completarea legislației locale. Proiectul de hotărâre sau raportul de specialitate nu oferă și exemple de zone în care accesul animalelor de companie ar putea fi interzis.

Hotărârea în vigoare în prezent, specifică faptul că ”nu se admite intrarea cu câini în instituţiile publice, magazine, pieţele de desfacere a produselor agroalimentare, ştranduri, grădini publice, stadioane”.

”Din excrementele câinelui se pot transmite la om și către animale Giardia, Salmonella, E. Coli, viermi intestinali, cei mai predispuși fiind copiii între unul și patru ani. Cum majoritatea copiilor sunt exploratori și bagă în gură pietre, nisip și jucării lăsate pe jos, mereu este nevoie de precauție;

Excrementele de câine nu sunt fertilizante pentru sol, ci creează un mediu propice dezvoltării de bacterii periculoase, ușor transmisibile;

Ploaia poate duce dejecțiile animalelor în sistemele de apă, infiltrându-se în pânza freatică de suprafață;

Acestea au fost declarate poluante și se descompun în aproape un an de zile;

Excrementele de câine pot fi un pericol atât pentru oameni, cât și pentru animale și mediul înconjurător;

Este posibilitatea proprietarilor de animale de companie să curețe după animalele lor”,

Sursa: Raport de specialitate elaborat de Poliția locală Sibiu

Dezbatere publică. Amenzi de până la 600 de lei

Proiectul de hotărâre a fost pus în dezbatere publică și, după eventuala lui adoptare în Consiliul local Sibiu, va modifica o hotărâre mai veche (HCL 210 din 2001), adoptată pentru aprobarea normelor și regimul contravențiilor privind gospodărirea, păstrarea ordinii și liniștii publice, comerț și transport în municipiul Sibiu.

Sibienii care au propuneri sau sugestii referitoare la această inițiativă sunt așteptați să le transmită autorităților locale în scris, până la data de 1 aprilie 2021, fie prin e-mail (pms@sibiu.ro) fie la sediul din Piața Mare a orașului.

Reprezentanții administrației locale propun ca sibienii care încalcă prevederile mai sus descrise să poată fi amendați cu sume cuprinse între 200 și 300 de lei. În cazul persoanelor juridice, cuantumul propus pentru amenzi se dublează, intervalul fiind între 400 și 600 de lei.

Se elimină taxa pe câine

În afară de completări, proiectul inițiat are în vedere și eliminarea unei prevederi referitoare la câini. Mai precis a uneia care face referire la taxele care ar trebui plătite la bugetul local de către proprietarii acestora. ”Persoanele fizice şi juridice care deţin câini cu vârsta mai mare de 6 luni sunt obligate să-i declare în vederea stabilirii taxei, la Primăria Municipiului Sibiu. Declararea se va face la 7 zile de la dobândirea câinilor sau împlinirea vârstei”, este articolul propus a fi eliminat din HCL 210 / 2001.

Interzis fără lesă și carnet de sănătate

Legislația locală în vigoare (HCL 210/2001) are mai multe prevederi care vizează proprietarii animalelor de companie. Spre exemplu, ”plimbarea câinilor fără botniţă, lesă şi carnet de sănătate este interzisă”.

Totodată, ”toate persoanele care deţin câini mai mari de 6 luni se vor îngriji ca aceştia să fie vaccinaţi contra turbării în fiecare an, fără a se depăşi intervalul de 1 an cu mai mult de 3 zile”. Vaccinarea va fi dovedită prin înscrisurile din carnetul de sănătate al câinilor.

Iar proprietarii de câini care locuiesc în apartamente, trebuie să obțină acordul vecinilor. ”Deţinerea şi creşterea câinilor în apartamente situate în blocuri de locuinţe sau în clădiri cu mai multe apartamente se pot face numai cu aprobarea asociaţiei de locatari sau proprietari; acolo unde nu există asociaţii, cu aprobarea tuturor celorlalţi locatari din imobil”, se mai arată în HCL 210/2001, referitor la proprietarii de animale de companie din Sibiu.

Consultă aici Proiectul de hotărâre referitor la modificarea HCL 210/2001, supus acum dezbaterii publice

Consultă aici HCL 210 din 2001, adoptată pentru aprobarea normelor și regimul contravențiilor privind gospodărirea, păstrarea ordinii și liniștii publice, comerț și transport în municipiul Sibiu.

Vizualizari: 6399

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Costel Radu

Acum 2 luni

In sfarsit! Speram sa fi si aplicate. As fi zis totusi sa fie mai mari. E plin de excremente in tot orasul, nu mai poti lasa copiii sa se joace in parcuri fara sa se intoarca cu adidasii plini de nesimtirea cutofililor. Asteptam amenzi si pentru cei ce au caini care latra noaptea dupa ora de liniste sau care sar la gard speriind trecatorii. De ajuns cu stana Sibiu. Cine vrea caine de paza latrator sa se mute frumos la tara, acolo isi au locul si sunt utili.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Propun un program finantat din fonduri europene pentru a invata ciinii sa miaune intre orele 22 si 6 ca sa nu-l mai deranjeze pe Radu.In Budapesta,Viena,Praga,Paris si alte orase s-a implementat deja proiectul.Radule,sper ca esti singur la parinti...Daca ar fi dupa tine si cei 10 care,pina acum ,ti-au aprobat ecluberatiile,ar trebui sa crestem ori rate mute ori pesti.
Raspunde

Cutofil

Acum 2 luni

Termina cu comparatiile aberante. Asa hai sa crestem in oras maimute urlatoare, babuini si cimpanzei. E ok sa ai caine. Nu e ok cand deranjezi pe altii cu potaia lu mamitica. Cainii pot fi dresati, stiu ca e un concept uimitor pentru unii dar chiar pot fi dresati in asa fel incat sa te poti bucura de ei si sa nu deranjeze pe altii.
Raspunde

Maya

Acum 2 luni

Eu consider ca tu ar trebui sa iesi din globul tău de sticla și sa dai nas in nas cu realitatea. Câinii sunt animale de companie care iti păzesc curtea si casa, de aceea latră pe la garduri, mai ales dacă întâlnesc oameni la fel ca și tine, cu puțin creier. Te sperii? Vai de mine, ai nevoie de un schimb de haine? Dupa limbaj consider ca tu ești la stana. Sunt sigura ca nu esti usa de biserica și sunt convinsa ca atunci când încerci sa iti satisfaci partenera, datorita efortului pe care îl depui, se aud sunete și din partea ta. Repet, doar încerci. Concluzia este ca tu ai crescut cu mult înainte de '89 si ai preluat acel comportament.
Raspunde

Costel Radu

Acum 2 luni

Ahahaha, tipic cutofil - ataca persoana si nu ideea. Li s-a contopit creierul cu cel al cainelui. Cainii au instict de aparare al teritoriului, e normal, dar trebuie dresati sa inteleaga ca doar daca intra cineva pe teritoriu trebuie sa se activeze. Nu sa latre la orice misca in afara teritoriului. Nu se poate dresa sau n-ai chef? Muta-te la stana. Nu trebuie deranjata toata lumea ca nu esti in stare sa fi responsabila fata de comunitate.
Raspunde

Cetatean

Acum 2 luni

Din pacate nu o sa rezolve nesimtirea unora, am vazut si persoane care strang dupa animelele lor, cred ca undeva la 5% daca ar fi sa fac un procent intre persoanele care le-am intalnit plimbandu-si cainele, din pacate la fel cred ca au (si fac) si in casa lor, probabil se c**a pe unde apuca si acolo il lasa (si nu ma refer la animalele lor de companie). Legea exista si inainte si nu a fost niciodata aplicata. Pe Teodor Aman nu am vazut nici un echipaj de Politie locala sa treaca, cel putin sa vada cati oameni isi duc cainele la ca**rea de seara incepand cu orele 17-18 ( sa nu mai vorbim intre blocuri). Nu am nimic personal cu ei, cainii chiar nu au vina, dar un stapan de animal daca tot si-a luat un angajament sa creasca animalul atunci chiar ar trebui sa se ocupe de el (la fel cum iti schimbi copilul de scutece tot asa ar trebui sa procedezi si cu animalul). Doar ca pe noi (nu doar sibieni sau romani), nu ne prea doare de vecinul sau de ceilalti oameni din comunitate. Si mai nasol cand isi lasa cainele sa faca in mijlocul trotoarului, pistei de biciclete, intrari in scara (nu la scara lor), sub geamurile unor locatari, etc... Omul e amintit pentru ce lasa in urma sa (in cazurile de genul ... ca**t).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gheorghe

Acum 2 luni

:) cand peste tot, in Europa, este permis in cat mai multe locuri cu cainele, in Sibiu se interzice. bine nu se stie ce si unde dar se interzice..iar faza cu aruncatul pungii la pubela de care apartine proprietarul....e....WAW! oare cat le-o fi luat pana au scos aberatia asta? :))) in rest, cu amenda, sunt de acord. dar ce faci cu proprietarii de caini de la case care seara sau peste zi ii lasa pe strada, cine strange dupa ei? cine ii amendeaza? poate ar fi fost mai potrivit ca pol. locala sa se consulte prima data cu asociatiile de animale si in comun cu acestea sa vina cu o propunere.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cetatean

Acum 2 luni

Animale de companie sunt si pisicile. Dejectiile acestora sunt cel puțin la fel de poluante, toxice si cum le mai considerati pe cele ale câinilor. Si muuuuult mai mirositoare! Presupun ca masurile luate împotriva câinilor si a stăpânilor lor vor fi aplicate si pisicilor si stăpânilor acestora. În totalitate! După cum se poate lesne constata, majoritatea stăpânilor de câini își plimba câinii în lesă si aduna excrementele acestora. În schimb, stăpânii pisicilor nu fac nimic pentru a-și împiedica animalele de companie să umble libere, peste tot, si nu e unul macar care sa adune excrementele acestora. Masuri aplicate doar în cazul câinilor inseamna discriminare. Mai mult, mă aștept la aceeași atitudine si la măsuri similare în cazul oamenilor care murdaresc străzile, parcurile, etc. Mizeriile aruncate de ei sunt cel puțin la fel de poluante, toxice, s.a.m.d. (de ex., măștile aruncate peste tot, mucuri de țigări, uleiuri, plastice, gunoaie de tot felul, ...)
Raspunde

Gigi Pisicescu

Acum 2 luni

Da sunt de acord ca masurile sa fie echivalate si pisicilor tinute la bloc .Cat despre cele libere ar trebui sa sti si tu ca pisicile isi astupa singure rahatul in nisip sau pamant afanat si tare as vrea sa vad si eu cum pot fi tinute sub control pisicile atata timp cat ele pot escalada orice gard....
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Maya

Acum 2 luni

Domnule Cetățean, cred ca esti cam turmentat. Hai gândește puțin si apoi poți deschide gura. Te poți documenta pentru început si apoi sa vedem cât de poluant este rahatul de pisica. Dar al tau cat de mult poluează? Pupici
Raspunde

Creţu Constanţa

Acum 2 luni

Bună ideea, dar, dacă nu amplasează coșuri speciale închise cu capac, în care să se arunce pungile cu excremente (ca în vest), tot degeaba. Aceeași viziune ca și în cazul reciclării active a gunoiului când există doar 5 centre de colectare la dracu'n praznic. Concluzia: instalarea de pubele colectoare speciale, altfel toate coșurile de gunoi se vor umple cu fecale animale, căci stăpânul câinelui nu are unde să le arunce.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 2 luni

Raport de specialitate elaborat de Politia Locala Sibiu?!?Se vede: ''specialistii''cred ca Giardia sare de la ciine la beregata omului iar pinza freatica e contaminata de rahatii ciinilor.Culmea e ca daca-i suni pe ''specialistii'' si le ceri sa ia masuri impotriva celor care ard PAL.cauciuc si PET-uri in aer liber sau in centrale termice,te trimit la plimbare si-ti explica de ce nu pot lua nicio masura.Latrati la alta masa ,specialistilor!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai Muntean

Acum 2 luni

Pentru Costel Radu: Te-ai gandit mult pana ai scris comentariul tau? Probabil ca locul tau ar fi la tara.......
Raspunde

Nico

Acum 2 luni

amenzi si pentru cei ce au caini care latra noaptea dupa ora de liniste sau care sar la gard speriind trecatorii?!? Mai mult zgomot produc mașinile extra turate, claxoanele, difuzoarele date la maxim, oamenii care urlă etc. Un câine care latră, nu face decât lucrul cel mai firesc și natural existentei lui. Noi, bipezii, avem însă adesea un comportament departe de normal. Mi se pare un lucru de bun simt sa aduni mizeria făcută de propriul câine și sa îl ții în lesa în timpul plimbărilor (atât pentru siguranța câinelui în sine, cât și a altor persoane sau animale). Nici nu ar trebui sa fie nevoie de o lege în acest sens.
Raspunde

Costel Radu

Acum 2 luni

Normal ca trebuie amendati si propietarii cainilor zgomotosi. Cainii se pot dresa. Nu-i poti dresa? Mergi la tara. Se dau amenzi si oamenilor care fac galagie dupa ora de linisite - e normal, de-aia se spune perioada de liniste. Eu nu-mi cumpar macac urlator ca sa deranjez pe altii, la fel trebuie sa procedeze si cutofilii. Nu au caini doar pentru bunastarea lor uitand ca stau intr-o comunitate.
Raspunde

2cents

Acum 2 luni

Cainele dumitale latra sau urla pentru ca dumneata ai ales sa il tii inchis in curtea meschina pe care o posezi. Animalele au instincte naturale care sunt ingradite, dar voi "iubitorii" lor ati decis ca iubirea suprema este sa il inchizi in apartament pana vii de la servici sau intr-un spatiu mic si impropriu numit curte sau tarc. Este total nefiresc ce faceti si nu poate fi numit iubire in niciun caz. In ce priveste reactia fata de trecatori mi se pare firesc sa incerci macar sa il dresezi sa nu mai sara la trecatori pentru ca trotuarele sunt si asa prea mici si copiii speriati ar putea sa iasa pe carosabil de frica.
Raspunde

Nico

Acum 2 luni

@ Costel Radu: As vrea sa vad și eu un proces verbal pentru persoana amendată ca a claxonat abuziv. Indiferent de ora la care a avut loc. Cunoașteți vreun caz? @2cents: ar fi mai sigur sa fie toți câinii lăsați liberi, sa nu mai fie limitați la spațiul unei curți? Sa alerge pe toate străzile, printre oameni și mașini? Câinele meu are spațiu limitat la proprietatea pe care o dețin, în condiții mult mai bune decât beneficiază multe alte animale. Dar limitarea este și pentru siguranță lui și a altora. Și culmea.... Fără sa îl dresez, nu latră copii la gard, nici măcar părinți cu copii.
Raspunde

Sibian

Acum 2 luni

Sunt de acord cu ceea ce se propune, dar propun si mi as dori tare mult, ca Primaria Sibiu sa creeze si acele spatii spexial amenajate tarcuri (locuri de joaca pentru caini) ca inrestul oraselor moderne, cel putin unul pe cartie!!! Si eu sunt posesor de caine, dar de cand il am strang defiecare data dupa el!
Raspunde

Dan

Acum 2 luni

Fa si tu impreuna cu alti proprietari de cani un efort si cumpara-ti-va terenuri unde sa faceti parcuri pt caini. Ati ajuns sa cereti sa se delimiteze parcul special pt cainii vostri? Dupa cate ca din 2001 incalcati legea pt ca nu mai e voie sa scoateti cainii fara lesa si botnita, acum vreti parcuri speciale. Mars ma de aici. Eu v-as amenda si pt deranjarea linistii publice pt cei care lasa cainii sa latre zi si noapte.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 luni

clar si asta e o problema...TOTUSI...parcul Sub Arini este PLIN de resturi din constructii, bucati mari si mici de beton, caramida, tigle si si de tot ce nu le trbuie unora prin curte...aia nu deranjaza pe nimeni!!! oamenii pot sa arunce...cateii sunt problema majora din Sibiu!!! curatenie in parcul Sub Arini fac primavara asociatiile de parinti ca primaria e inexistenta!!! orasul este efectiv PLIN de masini abandonate, nici alea nu deranzaja pe nimeni!!! cam penibila justificarea pentru existenta celor de la politia locala...ca altceva chiar nu fac...scot cate un regulament pentru catei si daca ridica vreo masina parcata neregulamentar o fac parca o fura (in mare viteza, se feresc, se uita speriati in toate directiile, etc.) nu ca si cand ar face ceva legal!!!
Raspunde

BON

Acum 2 luni

Ar trebui o campanie de identificare genetică a tuturor animalelor de companie, câinilor în special, după care cred că luând probe din excrementele lăsate prin parcuri, Poliţia Animalelor ar putea identifica şi stăpânul vinovat. E doar o părere...
Raspunde

M D

Acum 2 luni

Titlul ar trebui corectat, NU animalul de companie lasa murdaria, ci Omul. As mai adaugă, asa cum au făcut și alte persoane, ca măsură trebuie acompaniata și de plasarea unor coșuri de gunoi suplimentare/adecvate.
Raspunde

Mesopotam Funeriu

Acum 2 luni

Cum scapam de mizeria a 90% dintre membrii acestui popor infect si mucegait?
Raspunde

Foarte bine

Acum 2 luni

Sa luați decizia și pentru aleile dintre blocuri! Ne-am saturat de slalom!
Raspunde

Gigi contra

Acum 2 luni

Ei, pisica acopera murdaria si nu-si da drumul pe trotuare sau pe aleile dintre blocuri. Este aristocrata animalelor de companie. Are locul ei unde si astupa, nu lasa la vedere!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus