Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
1°C

Ședință de urgență după o nouă creștere a incidenței. Mesajul prefectului ”pentru a evita o nouă carantinare”

Ședință de urgență după o nouă creștere a incidenței. Mesajul prefectului ”pentru a evita o nouă carantinare”

În ziua în care incidența cazurilor de coronavirus a urcat la 3,92 la mie în municipiul Sibiu – consimțind o creștere accelerată în ultima săptămână, conducerea Instituției Prefectului a organizat o ședință de lucru ce a avut ca scop analiza situației, cauzele și măsurile care se impun pentru gestionarea acesteia.

În ceea ce privește cauzele, reprezentanții Prefecturii și cei ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniu spun că există câteva explicații.

Potrivit analizei făcute de Compartiment Supraveghere Epidemiologică și Controlul Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu, în ultima perioadă s-a constatat o creștere accelerată a numărului de cazuri pozitive.

Experții DSP atrag atenția asupra faptului că  ne confruntăm la nivelul județului Sibiu cu o situație epidemiologică îngrijorătoare, situație ce este generată de mai mulți factori, cum ar fi:

-           Sibiul are o platformă industrială dezvoltată în cadrul căreia activează cetățeni din multe localități învecinate municipiului. Transportul spre locul de muncă și spre casă al lucrătorilor se realizează în mare măsură cu mijloace de transport în comun, adeseori aglomerate, favorizând astfel răspândirea comunitară a virusului SARS CoV-2.

-           Reluarea cursurilor în unitățile din învățământ a crescut numărul cazurilor depistate în rândul preșcolarilor și elevilor din toate ciclurile de învățământ, (de la începutul lunii februarie și până în prezent a fost înregistrat un număr de peste 100 de minori) precum și al cadrelor didactice, însă majoritatea cazurilor depistate fiind sporadice, fapt care sugerează că transmiterea este predominant comunitară. Acest gen de transmitere este favorizat de aglomerația creată în preajma școlilor, la sosirea și preluarea elevilor din ciclul primar, dar și de deplasările în spațiul public și alte activități în grupuri mari, desfășurate adeseori de către adolescenții din clasele terminale, după încheierea programului.

-           Temperaturile ridicate de la începutul lunii martie, precum și numeroasele evenimentele private organizate cu ocazia sărbătorilor de sezon, au creat condiții favorabile pentru aglomerații, chiar și pe terase și în interiorul restaurantelor, cu risc mare de transmitere a virusului SARS CoV-2.

-           Numărul testărilor pentru persoane cu simptome a crescut, întrucât populația este mult mai atentă la apariția unor simptome sugestive și solicită testare, fie prin medicul de familie, fie în sistem privat. Testările antigenice rapide din unitățile de învățământ au depistat mult mai operativ cazuri în rândul contacților (colegi,  personal didactic sau auxiliar).

-           Deși nu avem dovada circulației în județul nostru a noii variante britanice a virusului SARS CoV-2, faptul că aceasta a fost depistată în 26 județe din țară, inclusiv județe vecine (Vâlcea și Mureș), nu exclude posibilitatea ca unele cazuri să fie determinate de noua variantă, cu transmisibilitate crescută.

Conducerea prefecturii evită însă să precizeze ce măsuri concrete ar urma să fie luate în zilele următoare, prefectul Mircea Crețu ținând să transmită un mesaj sibienilor.

„În mod clar și vizibil, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a numărului de persoane confirmate cu virusul SARS CoV-2, motiv pentru care este nevoie de o implicare intensă și rapidă a tuturor factorilor care pot contribui la gestionarea acesteia. Nimeni nu își dorește restricții suplimentare și cu toții vrem să revenim la normalitate. Însă, până când vechea normalitate va putea fi trăită, trebuie să înțelegem că avem în fața noastră o nouă ”normalitate”; aceasta incluzând purtarea măștii de protecție, păstrarea distanței fizice și igiena atentă a mâinilor. De asemenea fiecare are libertatea de a analiza o nouă soluție pentru a depăși pandemia: vaccinarea. În primul rând este important să ne vaccinăm, pentru propria sănătate, dar și pentru a contribui la stoparea îmbolnăvirilor. După un an de restricții, pe fondul unei relaxări ”de rutină” a populației, întâlnită chiar și la persoane vaccinate, care în mare măsură au neglijat faptul că pot transmite virusul, specialiștii confirmă ceea ce cifrele ne arată deja: s-a produs o intensificare a transmiterii comunitare, fapt ce a dus la creșterea semnificativă a numărului de cazuri.

Dragi sibieni, se apropie Sfintele Paști și cu toții dorim să avem parte de armonie în familie și să trăim frumusețea acestor sărbători fără restricții suplimentare. Este nevoie de responsabilitate și implicare din partea fiecăruia dintre noi pentru a evita o nouă carantinare zonală!” a declarat Mircea Crețu, prefectul județului Sibiu.

De asemenea, reprezentanții unităților sanitare din județ, atrag atenția asupra faptului că majoritatea persoanelor pozitive care ajung la spital, se prezintă după o perioadă prea lungă de timp de la debutul simptomelor, iar  în urma evaluării medicale, se constată că sunt cazuri grave sau chiar critice.

În următoarea perioadă, instituțiile cu atribuții de control își vor intensifica acțiunile de informare și verificare, astfel încât cetățenii să înțeleagă necesitatea rigurozității respectării măsurilor de prevenire care sunt la acest moment în vigoare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

X

Acum 1 an

Oare din 2.01 pana in 12.03 cate restaurante au fost verificate sa se verifice exact gradul de ocupare de 30%? Va spun eu: niciunul! Si nu vreau sa dau nume dar eu cunosc cel putin 3 locuri care erau mai mereu pline pana la refuz si nu întâmplator, ci era o normalitate! Si ghiciti ce? Treceau des echipaje de politie, dar nu remarcau! Si erau locuri cu vitrina mare! Sa se arate omu'
Raspunde

Minime

Acum 1 an

Ma indoiesc ca din cauza restaurantelor creste rata de infectare. Cum se face ca tocmai atunci cand se da drumul la scoli si gradinite creste rata rau de tot? Copiii nu au treaba cu masca, am trecut pe langa o scoala generala care era in pauza si cred ca 1 din 5 copii avea masca pe fata. Si se imbranceau, jucau fotbal, etc. Copiii se infecteaza intre ei, vin acasa, dau la parinti. Parintii la randul lor merg la job, dau la altii. Altii care vin acasa, le dau la copii, si tot asa, acelasi cerc vicios. Plus ca autobuzele sunt burdusite de oameni cu masca pe jumatate de fata sau deloc. Sa fim seriosi. Horeca si chiar si bisericile ( dupa cum au aratat multe studii ) sun la coada riscului de infectare. Scolile, gradinitele nu ar fi tr deschise pana nu se trecea de pragul de 60% cu vaccinarea. Nu ramane nimeni analfabet ca nu face 1-2 ani scoala. Cat a durat WW2 nu s-a facut scoala cu anii si dupa ce s-a terminat razboiul, nu cred ca am auzit de tari pline de analfabeti care au cazut in colaps intelectual :))
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 1 an

Asta e „fezandarea” populației pentru restricțiile de Paști, nu?
Raspunde

Gina

Acum 1 an

Bine ca fac sedinte de lucru, praf in ochii cetetenilor, si nu iau nici o masura! Oamenii astia chiar nu sunt in stare sa faca ceva concret si eficient, colaboreaza cu politia, se fac controale ca lumea? Lasa presa sa-i pozeze cum scriu in agenda si fac recomandari"dragilor sibieni". Total inficienti, nu au curajul sa impuna reguli si restrictii, o lalaie in timp ce oamenii mor la ATI!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus