Joi,
15.04.2021
Innorat
Acum
6°C

Sibiul, decor pentru un nou film: „Am căutat pitorescul vechi al orașului” - VIDEO

Sibiul, decor pentru un nou film: „Am căutat pitorescul vechi al orașului” - VIDEO

Regizorul sibian Octavian Repede a transformat în imagini un scenariu al lui Călin Sămărghițan, în care portretizează tumultul de trăiri prin care trece un tânăr scriitor. Filmul, de scurtă durată, este realizat la Sibiu, unde Repede a căutat să creioneze povestea în „pitorescul vechi” al orașului.

Scurt dar cuprinzător, cu un final șocant, „Pentru totdeauna Francesca” te va mai ține în poveste preț de câteva minute, după ce s-a încheiat. Te vei gândi la cât de ușor poți acum să fii, apoi dintr-o dată să dispari, la ce înseamnă iubirea, dedicarea, frumusețea. Și toate acestea într-o producție de doar 17 minute. Am stat de vorbă cu regizorul despre acest proiect, asociația din spatele lui, locațiile sibiene pe care le putem recunoaște în film, dar și viitoare proiecte.

Ce puteți să-mi spuneți despre Asociația Nova Polaris? Dar despre dumneavoastră?

Alături de câțiva prieteni și pasionați de artă am înființat asociația în 2013. Ca un hub de creație pentru literatura, pictura și cinematografia locală. Pentru pasionați și visători ca noi care resimțeam nevoia unui sprijin. Câteva din inițiativele noastre s-au materializat frumos. Sunt bucuros pentru ele. Altele așteaptă. Altele s-au uitat. Despre mine, pe scurt, pot spune ca sunt sibian și voi rămâne sibian. Aici este familia și universul meu de muncă. Aici am prins rădăcinile. Profesional, am lucrat în domeniul de cinema și producție video de mai mult de 15 ani ca filmmaker independent, freelancer, angajat. Am încercat să îmi urmez pasiunile și visele cu toata energia și râvna.

Ce locații ați ales, din Sibiu, pentru a ilustra filmul? De ce?

Am căutat pitorescul vechi al Sibiului. Și bineînțeles orașul este ofertant. Strada Mitropoliei , Casa cu Cariatide, centrul vechi cu P-ța Huet, casele de pe B-ld. Victoriei, toate se mulează foarte bine pentru a înfățișa o scenografie urbană cu forme, geometrii, culori unice. Sibiul vechi are o arhitectură superbă. Îmi place frumosul, clasicul în arta vizuală.

Ce v-a determinat să faceți acest film?

Scriitorul Călin Samarghițan este scenaristul acestui film scurt. Am colaborat cu el și la alte proiecte de film. Am dezbătut mult scenariul, am modificat mult și sigur am lungit mult  producția filmului. Am început să filmăm în 2017 și doar acum după 4 ani am reușit să îl lansăm public. Doar online, pentru că altfel nu se poate. Și ceea ce părea un exercitiu de creație s-a transformat într-o realizare frumoasă pentru toți cei implicați. Ocazie cu care vreau să mulțumesc echipei (Călin Sămărghițan, Tudor Porumb, Ioan Savu, Irina Frațilă, Dan Hudițian, Arina, Coco, Daniel, Alexandru Repede și alții)

De ce ați ales această poveste?

Ne-a surâs ideea de înfățișa universul tumultos al unui tânăr scriitor ghidat de himerele personale. E și poezie în film (după versurile lui Călin Sămărghițan) și o prezență feminină superbă. E un film ușor suprearealist, romantic, tragic. E un mix de primăvară și ploaie. E dintr-o altă lume.

De unde ați avut finanțare? Cât costă să creezi un short film?

Din fondurile propri și lucrând pro bono. Am renunțat demult să mai accesam fondurile de stat sau finanțările private. Merge prea greu. Și în România nu sunt bani suficienți și pentru artiștii neconsacrați. Și în general pentru artă și cultură. Un film scurt costă câteva mii de euro.

Cum ați ales actorii?

Am făcut un casting online. Am dat sfoară printre cunoscuți. Ne-am întâlnit cu absolvenți ai Departamentului de Artă Teatrală ULBS. Actorul Ioan Alexandru Savu interpretează rolul scriitorului. Irina Frățilă o interpretează pe Francesca. Toată lumea a fost receptivă.

Cine este Francesca?

Orice femeie frumoasa, dorită și posesivă.

Cum a răspuns publicul sibian la acest film?

A plăcut. Încă este un film de descoperit pentru majoritatea lor. Îi invit să-l vizioneze. Și dacă le place, să distribuie pe rețele de socializare filmul.

Ce vreți să faceți în continuare cu filmul? Vă propuneți să îl prezentați și în alte spații? Poate la un festival de film?

Sigur. Așa am procedat și cu producțiile anterioare. Au rulat la festivaluri de film naționale și internaționale, pe televiziuni, în streaming online VOD, AVOD, SVOD. Din păcate, perioada următoare este restrictivă cu evenimentele culturale din țară sau altundeva. Nu avem unde să prezentăm filmul momentan. Vom vedea cum va evalua pandemia. Deocamdată filmul rulează online. E cel mai important.

Putem să așteptăm și alte filme de acest gen în viitorul apropiat?

Sper că da. Mi-aș dori cândva să regizez un lungmetraj realizat în Sibiu. E și mai usor să fii aproape de casă când lucrezi. Am filmat în multe locuri din țară și deplasările sunt  întotdeauna grele. Orașul vechi a fost și este fermecător. Povești, actori, talente, colaboratori sunt. Timp și timpuri nu prea. Finanțare, energii vom vedea.

Până atunci vă invit să vizionați “Pentru totdeauna Francesca” și alte filme ale asociației noastre, care poartă aceeași semnatură de regie și imagine.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus