Marţi,
21.01.2025
Ninsoare
Acum
-1°C

Elevii sibieni despre modificarea anului școlar: va afecta ritmul nostru de învățare

Elevii sibieni despre modificarea anului școlar: va afecta ritmul nostru de învățare

Reprezentanții Consiliului Județean al Elevilor Sibiu reacționează la ultimele declarații făcute de ministrul educației Sorin Cîmpeanu cu privire la modificarea structurii anul școlar. Elevii dezaprobă propunerea Ministerului Educației și lipsa acută de consultare în luarea deciziilor. Aceștia spun că prelungirea vacanței de Paște și decalarea sfârșitului de an școlar duce la dezechilibre majore în ritmul de învățare al elevilor.

Reprezentanții elevilor din Sibiu atrag atenția printr-un comunicat de presă asupra faptului că prelungirea vacanței de Paște și decalarea sfârșitului de an școlar ca duce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev. În acest context, tinerii cer Ministerului Educației să colaboreze cu actorii din sistemul educațional într-o manieră transparentă pentru a lua măsurile necesare în asigurarea bunului mers al procesului de educație în întreaga țară.    

„Întrucât din ce în ce mai multe localități din mediul urban tind să depășească rata de incidență de 6/mia de locuitori, considerăm că este momentul ca Ministrul Educației să respecte întocmai scenariile inițial aprobate și să continue să suspende cursurile în unitățile de învățământ din aceste UAT-uri, până când rata de infectare scade sub 6/mia de locuitori. De asemenea, decalarea Evaluării Naționale, creșterea duratei vacanței de Paște și decalarea sfârșitului acestui semestru considerăm că va afecta în mod direct calitatea actului educațional, dar și ritmul de învățare al elevilor, ducând la crearea unor goluri și mai mari de cât cele existente. Atragem atenția că prelungirea acestui an școlar până la 2 iulie poate avea consecințe dezastruoase asupra calității actului educațional, dar și a sănătății elevilor, temperaturile mari și lipsa de sisteme de aer condiționat în clase contribuind activ, ” spune Teodora Neaga, președintele Consiliului Județean al Elevilor Sibiu.

Mai jos puteți citi comunicatul transmis redacției Turnul Sfatului de reprezentanții elevilor.

„În cursul zilei de ieri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat faptul că unitățile de învățământ vor rămâne deschise și după depășirea ratei incidenței de 6/mia de locuitori, în cazul în care localitatea nu este carantinată, iar vacanța de Paște va fi prelungită, ca de altfel și sfârșitul acestui an școlar, urmând ca Evaluarea Națională să fie amânată, în speranța că în luna mai rata incidenței va scădea îndeajuns de mult încât să permită întoarcerea la școală în siguranță a elevilor. Consiliul Județean al Elevilor Sibiu dezaprobă propunerea Ministerului Educației și lipsa acută de consultare în luarea acestei decizii.

Considerăm că măsura luată de Ministerul Educație și Ministerul Sănătății de a menține școlile deschise și după ce rata de incidență de 6/mia de locuitori a fost atinsă, dacă localitatea nu este carantinată, vine în sprijinul elevilor din comunitățile rurale, unde numărul de locuitori este unul mic, iar la doar câteva cazuri de îmbolnăviri rata de incidență crește vertiginos. Însă, în cazul mediului urban, această decizie denotă iresponsabilitate având în vedere faptul că unitățile de învățământ nu au resursa umană necesară pentru administrarea regulată a testelor rapide antigen în rândul elevilor, pentru a garanta siguranța acestora.

În plus, considerăm că decalarea Evaluării Naționale, creșterea duratei vacanței de Paște și implicit, decalarea sfârșitului anului școlar în curs, va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional și în ritmul de învățare al fiecărui elev, fapt ce va avea consecințe dezastruoase asupra rezultatelor de la examenele naționale. Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni. Astfel, „tactica amânării” nu face altceva decât să tergiverseze în mod inutil inevitabilul.

Având în vedere cele menționate, cerem Ministerului Educației să colaboreze cu actorii din sistemul educațional într-o manieră transparentă pentru a lua măsurile necesare pentru a asigura bunul mers al procesului de educație în întreaga țară”.        

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus