Duminică,
09.05.2021
Cer Senin
Acum
6°C

Ca în anii 90

Ca în anii 90

Cine nu cere, nu primește, spune o veche vorbă a unui popor al cărui sistem social și politic e construit pe principiul cine țipă mai tare, e primul la rând.

Un orfan închis într-o clădire construită acum o sută de ani nu are cui să ceară. Și dacă ar face-o, oricum nu ar fi băgat în seamă. Nu reprezintă nimic nici politic, nici social, nici măcar emoțional. Persoanele cu dizabilități, bătrâni cu probleme psihice, oameni de care nimeni nu mai vrea să știe nimic zac la marginea societății, izolați și uitați atât de autorități, cât și de societate.

Probabil că ați văzut fotografiile surprinse de Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adulți în unitățile Direcției Generale de Asistentă Socială și pentru Protecția Copilului (DGSAPC) Sibiu. E partea ascunsă a unui Sibiu de care ținem cu dinții să-l poziționăm pe primul loc în orice clasament. Este partea de care nu vorbește nimeni, pentru că nu reprezintă niciun subiect de mândrie. Sunt și sibieni care-și abandonează copiii, bolnavii și bătrânii. Iar autoritățile, la fel cum se întâmplă peste tot în țară, i-a lăsat undeva la marginea societății. Ca acum o sută-două de ani. Aici nimic nu s-a schimbat.

Și totuși, vorbim de aproape o sută de milioane de lei care urmează să fie pompați în DGSAPC, în acest an. Sunt 18 milioane de euro care se duc undeva, în aceste spații, vor umple niște conturi. În document se spune că minorii nu și-au primit alocațiile. E vina pandemiei, vine scuza. ”Acordarea sumelor de bani pentru nevoi personale cuvenite copiilor din centru a fost suspendată pe durata stării de urgență generată de pandemia COVID din mai multe motive organizatorice și luând în considerare masuile excepționale luate în acea perioadă”, răspunde DGASPC. Iar când vine vorba de investiții în imobile ori în calitatea vieții acestor suflete aflăm că instituția nu a reușit să cheltuie nici 13% din banii destinați dezvoltării.

Și dincolo de bani: cazurile de abuzuri sexuale, violență asupra copiilor, relele tratamente sunt introduse în fraza ”în urma analizării situației semnalate și a explicațiilor oferite de angajați cu atribuții în gestionarea cazului copilului s-a stabilit că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale abaterii disciplinare”. E încă o instituție din județ în care nimeni nu greșește nimic. Niciodată.

“Gradul de civilizație al unui popor, se măsoară după felul în care își tratează animalele”, spune o altă vorbă, atribuită lui Mahatma Gandhi. “Gradul de civilizație al unui popor, se măsoară după felul în care își tratează orfanii, persoanele cu dizabilități și bătrânii”, aș reformula eu. Iar la asta suntem încă repetenți. Ca în anii 90.

Vizualizari: 3069

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

2cents

Acum 3 săptămâni

Multumim pentru ca ne-ati deschis ochii spre aceasta directie pe care toti o vor bagata sub pres. Nu ii lasati sa o faca! Tineti cetatenii informati iar daca e ceva ce noi cetatenii de rand putem face, dati-ne de stire.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus