Miercuri,
16.10.2024
Innorat
Acum
10°C

VIDEO Cum au ajuns zeci de copaci de pe Dumbrăvii în cimitir și pe strada Maramureșului. ”Din păcate, nu avem cultura transplantării”

VIDEO Cum au ajuns zeci de copaci de pe Dumbrăvii în cimitir și pe strada Maramureșului. ”Din păcate, nu avem cultura transplantării”

A fost o premieră pentru Sibiu și o premieră pentru România, susțin cei care au mutat în alte locuri ale orașului, în ultimele zile, aproximativ 80 de copaci pentru a face loc șantierului de modernizare a Căii Dumbrăvii .

Anul acesta au început lucrările de modernizare a unui tronson al Căii Dumbrăvii, iar 80 de copaci de pe acest tronson se aflau pe traseul unde ar urma amenajată o pistă de biciclete. Pentru a nu tăia arborii, 20 dintre aceștia au fost mutați în urma unor săpături manuale, iar restul au fost plantați în alte părți cu ajutorul unui ”transplantator”. Un utilaj închiriat de la Compania municipală parcuri și grădini București și folosit pentru prima dată în țara noastră. Este cel mai mare utilaj de aceste dimensiuni din țară, spune Ioan Ciopașiu, directorul tehnic al Companiei înființată de fostul primar al Capitalei.

Copac transplantat de pe Calea Dumbrăvii în Cimitirul municipal

Copacii de pe Calea Dumbrăvii au fost mutați în Cimitirul municipal, cea mai mare parte fiind transplantați pe str. Maramureșului, în zona unde trebuia deja dată în folosință primul ”coridor de deplasare cu bicicleta” din Sibiu.

”Putem transplanta arbori cu diametrul de până la 35 de cm, depinde și de coronament și de ce arbore este. Aceasta este prima operațiune de transplantare pe care o facem cu acest aparat, este nou-nouț, și sper să îl folosim non-stop. L-am adus în România pentru că, efectiv, este nevoie de așa. Noi defrișăm în loc să transplantăm în România, e un mare păcat. Arbori de talia celor mutați acum ar costa mii de euro. Din păcate nu avem cultura transplantării”, spune Ioan Ciopașiu, pentru Turnul Sfatului.

Costul unei astfel de operațiuni diferă în funcție de distanța de transplantare. ”Maxim 1.000 de lei ar costa o transplantare pentru un copac care ar valora cel puțin 10 – 15.000 de lei”, arată Ciopașiu.

În cadrul reamenajării Căii Dumbrăvii, lucrare care are termen de finalizare 14 luni și a fost începută luna trecută, urmează a fi plantați alți 200 de copaci. ”Subliniez că relocarea arborilor și protejarea vegetației a fost prevăzută de Primăria Sibiu de la bun început în caietul de sarcini și în contractul de lucrări, iar la finalul lucrărilor este prevăzută plantarea a peste 200 de arbori noi pe Calea Dumbrăvii”, anunța zilele trecute Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 7528

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Kokos

Acum 3 ani

In sfarsit , si un lucru facut cu cap la noi in oras!Bravo!
Raspunde

Gheorghe

Acum 3 ani

Daca transplantarea unui astfel de copac costa numai 1000 lei este ok. Eu am o mare indoiala in ce priveste pretul, Legat de valoare lui de 10 000-15000 lei asta este gogorita curata. Ce lemn are in el de valoreaza 5-7000 lei/mc?
Raspunde

@Gheorghe

Acum 3 ani

Gheorghe, tu viu esti o persoana nepretuita. Mort, nu prea valorezi nimic. Asa si cu copacii aia.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus