Duminică,
01.08.2021
Ceata
Acum
16°C

Șapte foști parlamentari de Sibiu au dat în judecată Parlamentul. Își vor pensiile înapoi

Șapte foști parlamentari de Sibiu au dat în judecată Parlamentul. Își vor pensiile înapoi

Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru sunt parlamentarii de Sibiu care au intentat chiar ieri o acțiune în instanță în vederea încasării în continuare a indemnizației speciale de fost parlamentar. Dosarul 1038/85/2021 în care pârâți sunt Senatul și Camera Deputaților a fost înregistrat ieri la secția I Civil a Tribunalului Sibiu și în el se solicită anularea actului prin care s-au desființat pensiile speciale acordate foștilor parlamentari.

”Valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă”

Fostul deputat liberal Ioan Tămâian spune că a făcut această acțiune tocmai pentru ca și alte instituții să sisteze plățile de pensii speciale. ”Eu vreau prin acțiunea aceasta, măsura luată de parlament să se raporteze și să se aplice în absolut toate cazurile. În felul ăsta, n-o să las să fie o simplă măsură luată pentru parlamentari și să fie ca un început pentru absolut toate cazurile în care banii luați într-un fel sau altul, sub formă de pensie specială sau altceva”, explică Tămâian. ”Dacă nu solicitam în modul ăsta, consider că nu era luată în seamă. E o variantă în care o persoană juridică își apără propriul interes, poate să îl facă, acesta era interesul. Din tot calculul care există nu știu câți parlamentari sunt, vreo 500, dar valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă. Ideea nu a fost numai a mea, a fost o idee generală luată în dialog cu alți foști parlamentari”, găsește o explicație liberalul. Nu același lucru e susținut de fostul senator PDL și PNL, Ion Ariton. ”Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator, citat de G4media.ro. Fostul deputat Cornel Știrbeț nu a răspuns la telefon, însă a trimis un mesaj prin care anunță că este ocupat și că va suna mai târziu. Restul parlamentarilor nu au putut fi contactați.

Cine sunt cei șapte

Ion Ariton a fost senator de Sibiu în două rânduri: în legislatura 2008 – 2012 și 2012 – 2016. În primul mandat a fost ales pe listele PDL, a avut 80 de luări de cuvânt în 32 de ședințe și a fost cosemnatar în 24 de proiecte legislative, dintre care patru s-au transformat în legi. În al doilea mandat a fost ales tot pe listele PDL, iar din februarie 2015, în urma fuziunii dintre cele două partide a devenit membru PNL. În această perioadă a semnat patru moțiuni de cenzură și a semnat alături de alți parlamentari 34 de inițiative parlamentare. Trei au devenit lege. Ariton a fost și prefect de Sibiu în perioada 2005-2007 și ministru al Economiei între anii 2010 și 2012.

Mircea Bucur a fost ales deputat de Sibiu în anul 2000, pe listele PRM.  Un an mai târziu trecea în PSD și se alătura grupului parlamentar al acestui partid. În patru ani a avut cinci luări de cuvânt, o declarație politică și a semnat nouă propuneri legislative, dintre care două au devenit lege. Mircea Bucur, fost pilot de raliuri, a fost preşedintele Asociaţiei Sibiu Decembrie 1989 și a Blocului Naţional al Revoluţionarilor 1989 România.

Ioan Tămâian a fost deputat în mandatul 2012 – 2016, ales pe listele PNL. A avut 17 luări de cuvânt, a avut 41 de declarații politice, a semnat 132 de proiecte legislative, dintre care 23 au devenit lege, a semnat de asemenea 14 moțiuni și a avut 106 întrebări și interpelări.

Ioan Axente, deputat în mandatul 2012 – 2016 a fost ales pe listele PSD, însă în ultimul an de mandat și-a dat demisia din partid, devenind independent. A avut patru luări de cuvânt, a semnat 64 de propuneri legislative și a depus patru întrebări și interpelări. La alegerile parlamentare de anul trecut, Axente a candidat în județul Vâlcea din partea Partidului Neamul Românesc.

Cornel Știrbeț a fost deputat în trei mandate: din 2000, până în 2012. A fost ales pe listele PNL, iar din 2008 a trecut în PDL – Partidul Democrat Liberal. În primul mandat, în legislatura 2000-2004, Cornel Știrbeț a fost validat ca deputat pe data de 20 februarie 2001, când l-a înlocuit pe deputatul Horia Mircea Rusu, decedat. În 2008 a fost ales pe listele PDL și a fost președinte al organizațiilor locale atât a PNL, cât și a PDL. După 2012 s-a retras din activitatea politică și a devenit executor judecătoresc.

Nicolae Enescu  a fost deputat în legislatura 2000 – 2004, votat pe listele PRM. A avut atunci 19 luări de cuvânt în 17 ședințe, a depus șase declarații politice, a semnat 36 de propuneri legislative și 10 moțiuni și a avut 35 de întrebări și interpelări.

Ioan Tătaru a fost deputat doi ani, în legislatura 1990-1992, prima după Revoluție, fiind parlamentar al FSN – Frontul Salvării Naționale.

122 de foști parlamentari vor pensiile înapoi

În total, la nivel național sunt 122 de parlamentari care au început procese pentru recuperarea indemnizațiilor speciale, anunță G4Media. Acești bani au fost opriți din luna februarie 2021. Printre politicienii cu notorietate care au apelat la justiție se numără Petre Daea, Nicolae Bacalbașa, Victor Socaciu, Anghel Stanciu, Ion

Conform unei situații furnizate G4Media, în luna februarie, de Senat, pentru 96 de luni de mandat, pensia specială varia între 7.303 lei și 10.340 lei brut. Statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.

Pensii oprite prin lege

Pensiile speciale pentru foștii parlamentari au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări.

Vizualizari: 4533

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

17 comentarii

C

Acum 3 luni

https://en.wikipedia.org/wiki/Twenty-seventh_Amendment_to_the_United_States_Constitution: "No law, varying the compensation for the services of the Senators and Representatives, shall take effect, until an election of Representatives shall have intervened." "Nici o lege, care să varieze compensația pentru serviciile senatorilor și reprezentanților, nu va intra în vigoare, până când nu va fi intervenită alegerea reprezentanților."
Raspunde

Marcel

Acum 3 luni

Parcă nu au furat destul cât au fost parlamentari! Judecați pentru mită și trafic de influență. Jigodiilor! Locul vostru ar trebui să fie după gratii. Nu trebuie să le de-a pensie. Ar trebui să le confiște averile făcute ilegal. Niște mincinoși și papagali. Niște nesimțiți!
Raspunde

Kokos

Acum 3 luni

Nu v-ar fi rusine nesimtitilor! Dupa ce ati dormit 3 mandate in parlament (asta in cazul in care ati fost la sedinte si nu erati la furat) , acum vreti pensie de 10.000 lei/luna ??? Hai sictir , javrelor!
Raspunde

Serafim Scorobete

Acum 3 luni

Mândri că suntem sibieni și mândri de aleșii noștri! Long live the romanian people!
Raspunde

Andrei

Acum 3 luni

vreti pensii pentru ce ?? pentru hotie ? ce legi ati facut pentru cetateanul de rand ??? apoi sa cereti pensii speciale !!! nu legii pentru buzunarul vostru !!! HOTILOR !!!
Raspunde

Alin

Acum 3 luni

Doar corupti!
Raspunde

Satanael

Acum 3 luni

Pe banci la sedinte dormeau, conturile cu bani grei le umpleau, spagi fara numar curgeau... Si hienele astea de foame urlau!
Raspunde

Gica

Acum 3 luni

Aritoane, poti sa ne spui si noua cum ti-ai cistigat tu dreptul la pensia speciala? Sau cit ai cotizat tu in fondul de "pensii speciale"?
Raspunde

Marcel

Acum 3 luni

Ariton ar trebui condamnat. Dar ăștia se fac că plouă. Când era ministru a făcut numai trafic, mită și porcarii. Îl țin ăștia în brațe. Vezi doamne s-ar fi pr scris. Așa sa li se prescrie și pensiile. Toți șapte ar trebui să fie la bulău. Nenorociții și megaliții. Mitcani!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teo

Acum 3 luni

Nu e prost cine primeste e prost cine da.Daca legea facuta de psd a prevazut aceste pensii speciale,e dreptul oamenilor sa faca tot posibilul pentru a le abtine si nu vad nici o problema in aceste demersuri.
Raspunde

Conflict de interese

Acum 3 luni

Aici nu vorbim despre "un drept castigat" ci despre un conflict de interese, pentru ca voi v-ati propus si aprobat propriile pensii speciale. Mai tineti minte cum erau parlamentarii prezenti 100% la votul pentru pensiile lor iar la alte legi importante nu reuseau sa aibe cvorum?
Raspunde

John doe

Acum 3 luni

Hop si Ariton, daca e de primit bani. Sarantocul nu-si mai permite sa alimenteze Mercedesul cu care se plimba toata ziua prin Sibiu? Ca ti-ai votat tu niste bani in plus, nu e un drept "castigat". Imi este scarba de voi ca de un maro in care calc!
Raspunde

Elena

Acum 3 luni

Pensile speciale sunt in mare parte privilégié interzise prin Constitutie.
Raspunde

Ghița

Acum 3 luni

Ce pensii speciale? Nu are fiecare o meserie, nu a contribuit la fondul de pensii si inainte de a deveni parlamentar, si apoi si din banii castigati ca parlamentar? De ce sa nu primeasca pensie dupa principiul contributivitații? Concluzia este ca legea este alta, pentru ei! Normal -facuta de ei! De ce " unii" sunt "mai speciali" decat noi, ceilalti? Pentru ca și asa iau indemnizatii de ședința, cazare platita, transport platit, hrana la restaurantul parlamentului la preturi jenant de mici! Si pentru ce? Oare muncesc mai mult ca noi? Nu cred! Si apoi, nu le e jena sa ceara inapoi aceste pensii speciale? Nu le e jena celor care inca ( vremelnic, sper!) le incaseaza? Cum se pot uita in ochii atator batrîni care au muncit cinstit o viata si incaseaza pensii in jur de 1500 de lei? La ei se aplica principiul contributivitatii!! Si, mai mult, sunt o groaza care nu iau nici 1500! Măi, oameni, chiar nu va e jena? Oare unde a disparut omenia? Ati uitat ca sunteti ( sau ati fost) acolo trimisi de mana noastra? Care este motivul pentru care va considerati speciali? Iar afirmatia dupa care demersul lor este facut pentru a determina aplicarea acestei masuri si la cei ramasi, inca, cu pensii speciale; este o rusine. Si din doua motive: unul este cel care este descris foarte bine de gluma, dureros de adevarata, cu capra vecinului! Al doilea motiv este ca domnul respectiv ( domn?)a gasit o justificare in spatele careia sa isi ascunda obrazul ( prea gros, totusi!). D-le Tamaian,...nu te pot crede! Prea ne crezi ...limitati!
Raspunde

Ogarul visiniu

Acum 3 luni

salut mediatizarea nesimtirii ,trebuie facuta mai agresiv si mai informat privind pe acesti indivizi cu un tupeu iesit din comun,toata masmedia ar trbui sa reactioneze.....felicitari Turnul Sfatului !(de data asta....)v-am criticat destul.....
Raspunde

Pintilie

Acum 3 luni

Toti sunt "o apa si-un pamant"... pai ei exact pentru asta s-au dus in Parlament, pentru capatuiala. Cine accepta sa faca politica acum in Romania, o face doar pentru bani, pentru a se capatui.
Raspunde

Patri

Acum 3 luni

ariton.......stirbet.......etc niste tilhari si jeguri sa dati bani la pensionarii 24% nu la trepadusi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus