Luni,
24.01.2022
Cer Senin
Acum
-14°C

Un gest cât de înțelept?

Un gest cât de înțelept?

Așa zic „sursele” că 122 de foști parlamentari s-au adresat instanțelor de judecată contestând măsura anulării pensiei speciale numită indemnizație de vârstă. Atitudinea aduce în discuție mai multe probleme nu lipsite de interes precum nici de uimire. Să le luăm pe rând.

Toți petiționarii sunt la vârsta înțelepciunii și ca atare te-ai fi așteptat la o temeinică judecată nu din partea unor fite-cine ci, din partea unor oameni care ani întregi, unii chiar zeci de ani, au fost pe baricadele celei mai înalte autorități a statului, elaborând legi care au jalonat devenirea postdecembristă a statului român, misiune pentru care au fost retribuiți pe cât de bine a fost cu putință. Ei își votau propriul buget. Tot ei au votat și pensiile speciale. Iată că de prezent, colegii lor activi, ajung la constatarea că rezultatul demersului  legislativ de-a lungul timpului a adus bugetul în sapă de lemn și nu mai suportă jocul șugubăț de-a indemnizațiile speciale. Să dai pentru aceasta în judecată instituția care ți-a găzduit înaltul titlu de parlamentar al țării și te-a retribuit onorabil, mi se pare un gest cel puțin lipsit de înțelepciune.

Mulți dintre petiționari sunt juriști, știu de bună seamă că recursul la justiție în acest caz este, teoretic, inoperant. Ca prim pas, Avocatul Poporului, la a cărui servicii au apelat vre-o zece dintre ei pentru a le deschide calea spre Curtea Constituțională vizând modificarea legii nr.96/2006 n-a găsit argumente pentru a le satisface cererea. Așa că s-au orientat in corpore spre justiție, contestând, de data aceasta nu legea, ci ordinul executiv prin care au fost scoși din plată, punând instanțele de judecată respectiv pe judecători într-o situație delicat-jenantă. Ordinul în cauză este dat în respectul și executarea legii, prin urmare petiția în contestare este ușor de respins numai că, dincolo de aceasta, judecătorul va decide, material, asupra retragerii unei pensii speciale de care el însuși beneficiază pe mai departe. Judecătorul știe bine că decizia CCR prin care pensiile speciale ale magistraților au fost puse sub scut constituțional este de-a-dreptul aberantă, dată cu nesocotirea flagrantă tocmai a dispoziției constituționale – art. 1 alin.3 - care consacră sacramental valorile de drept, dreptate, demnitate. În interpretarea CCR, pensiile magistrale care urcă până către astronomica sumă de 78.ooo lei sunt drepte, demne, onorante în raport cu pensiile de la 8oo la 2.000 lei atribuite unei mase de milioane. Ca atare te poți aștepta ca unii judecători să zică și ei : dacă înalții magiștri constituționali și-au permis să șteargă parchetul cu cel mai sacrosanct text din legea supremă a țării, ce ți-e dacă nesocotesc și ei o simplă lege? Nu-i exclus ca petiționarii să fi mizat posibilul rezultat al întreprinderii lor pe un astfel de raționament.

Ce-o fi, vom vedea. Până una-alta însă, inițiativa petiționarilor se înscrie, cu greutatea-i proprie, în registrul actelor și măsurilor care au străjuit - străjuiesc – procesul de degradare a vieții socio-morale în țara noastră.

Trei supreme valori stau la temelia unui stat, a unei societăți trainice și sănătoase: adevărul, dreptatea și demnitatea. Articolul 1 alin.3 din Constituție pune la temelia statului nostru DE DREPT aceste trei valori cu accent deosebit pe ideea de drept și de dreptate. Într-adevăr, nedreptatea, umilirea, înjosirea unui semen sau a unor grupuri sociale, cu referire la cel mai important și vital drept al omului, dreptul la  subzistență, proiectează societatea în vâltoarea frământărilor morale și sociale profund destabilizatoare. Vorbim despre criteriile de retribuire a muncii și, corelativ, despre pensia de asigurare a bătrâneții. Cu raportare la bugetari, pe ambele paliere, actuala reglementare este în gravă suferință în sensul că atât salariile cât și pensiile sunt inadmisibil, umilitor disproporționate. Nu intru în amănunte, lumea le știe.

Instituirea pensiior speciale, inclusiv a indemnizatiei de vârstă pentru parlamentari s-a înscris în acest registru destabilizator. Se spune bine-bine, dar și alte state practică sistemul . O fi, nu zic ba, atunci când puterea economică a țării permite, când standardul vieții se ridică la nivelul la care nu se cade în umilință, în mizerie, în neomenie și când disproporția de tratament nu este revoltătoare. Raportată la situația de la noi, măsura eliminării indemnizațiilor speciale are menirea de a netezi asperitățile sociale. Am spus-o și cu alt prilej, în actuala stare a economiei, retribuirea s-ar cuveni raportată, ca în deobște, la valoarea și calitatea muncii, la eficiența ei social-economică iar corelativ, pensia raportată la contributivitate, strâns legată de retribuția salarială. Loc de indemnizații speciale ( justificate) ar putea fi când economia va prospera și va asigura un trai decent.

Așa cred că ar trebui să judece și să aprecieze toată lumea de bună credință. Așa cred că ar trebui să aprecieze și justiția, fie ea constituțională sau ordinară. Și, pe calapodul prezentelor considerațiuni, așa cred că ar trebui să judece și să se comporte și distinșii foști parlamentari : să accepte revocarea indemnizației inoportune, legal și moral necuvenite, în loc să bată calea întoarsă spre inechități și nedreptate.

Vizualizari: 5029

Comentarii

2 comentarii

Sibian

Acum 8 luni

Excepțională argumentare a unei opinii pe care, în mod sigur, o împărtășesc cei mai mulți dintre noi. Pentru ca ma tem ca as altera eleganta cu care a fost expusă, ma abțin de la a formula aprecieri la adresa foștilor parlamentari de Sibiu, petitionari.
Raspunde

Camelia

Acum 8 luni

Moral e bine fundamentat, juridic la fel insa baza problemei e ocolita elegant.Societatea post decembrista e fundamentata pe caste care apara drepturile liderilor iar membrii mai ciupesc ceva.Casta juridica, economica etc. nu ofera performanta si nu este altceva decat o cangrena care trebuie curatata din temelii. Vinovatii sunt toti cei ce au condus tara si au creat-o! Oare fiica Babilonului ,,isi va lovi pruncii ei de piatra"? Nu cred!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus