Vineri,
18.06.2021
Parțial Noros
Acum
25°C

Șase luni de Aerliber: Care sunt cele mai poluate cartiere ale Sibiului? ”Vom monta senzori la toate școlile din oraș”

Șase luni de Aerliber: Care sunt cele mai poluate cartiere ale Sibiului? ”Vom monta senzori la toate școlile din oraș”

Sibienii care locuiesc în cartierele Terezian și Lazaret respiră zilnic un aer mai poluat decât cei care trăiesc în Valea Aurie sau pe Calea Dumbrăvii. În plus, Sibiul este poluat de activitățile sezoniere, precum arderea vegetației uscate toamna și primăvara. Acestea sunt doar câteva din primele concluzii ale raportului pe șase luni al Aerliber.ro, prima platformă independentă din orașul nostru care monitorizează calitatea aerului.

”Raportul privind calitatea aerului la nivel local se bazează pe un subset de informații furnizate pe platforma online de informații privind calitatea aerului a Aer Liber și acoperă șase cartiere ale orașului Sibiu si o comună aflată în Zona Metropolitană. Obiectivul principal al proiectului pe termen mediu este creșterea gradului de conștientizare a locuitorilor din Municipiul Sibiu si Zona Metropolitană cu privire la calitatea aerului și oferirea informațiilor, în timp real, prin instalarea de senzori în fiecare școală și grădiniță din Municipiul Sibiu și Zona Metropolitană”, explică reprezentanții Aerliber.ro, într-un comunicat de presă.

Graficele privind calitatea aerului din cartiere arată că cele mai multe depășiri ale limitelor admise se înregistrează în comuna Șura Mare, în cartierul Lazaret și în cartierul Terezian.

Lazaret:

Terezian:

Tiberiu Mitrea, fost consilier local și unul dintre inițiatorii proiectului Aerliber.ro, spune că datele făcute publice astăzi nu sunt tocmai relevante pentru a face un clasament pe cartiere, întrucât nu avem termene de comparație.

”Au trecut doar șase luni, timp suficient ca să avem primele date, însă noi nu știm ce valori se înregistrau în urmă cu un an, sau doi. Practic, nu avem un termen de comparație, va trebui să mai avem puțină răbdare. Pe de altă parte ținem cont de faptul că anul 2020 a fost unul total atipic, un an pandemic, marcat de restricții de circulație, oamenii au stat în casă. Chiar și în condițiile acestea noi am avut depășiri ocazionale ale limitelor maxime admise pe anumite zone. Va fi foarte interesant de văzut ce se va întâmpla și cum va evolua poluarea în municipiul Sibiu pe măsură ce se ridică restricțiile de călătorie și economia își revine la capacitatea ei normală”, a declarat pentru Turnul Sfatului Tiberiu Mitrea.

Valea Aurie:

Calea Dumbrăvii:

Ștrand:

”Concluziile raportului ne arată diferențele calitative ale aerului în cartierele monitorizate pe parcursul celor șase luni de monitorizare a calității aerului. Observăm că lunile de iarnă au avut un impact major în calitatea aerului din municipiul Sibiu și parte a zonei metropolitane. De altfel, se evidențiază calitatea superioara a aerului în timpul weekendurilor, valorile indicate fiind net inferioare față de cele din timpul săptămânii. Cartierul Valea Aurie, se evidențiază a fi cartierul cu cel mai calitativ aer respirabil la nivelul Municipiului Sibiu, dintre toate cartiere monitorizate în cele șase luni de activitate a senzorilor. Valorile prezentate în acest raport exprimă valori medii la 24 de ore. Chiar dacă ne situăm ușor sub limita medie admisă, diverse evenimente precum arderea vegetației pe parcursul toamnei și a primăverii, zile cu indici de trafic ridicat, încălzirea cu masă lemnoasă a locuințelor sau a unor spații industriale produc depășiri punctuale peste limita medie admisă”, se mai arată în comunicatul de presă remis de inițiatorii platformei Aerliber.ro.

În perioada următoare Aerliber.ro va monta senzori de aer în toate școlile din municipiul Sibiu, astfel încât fiecare sibian va putea vedea în direct ce aer respiră copilul lui în curtea școlii.

Vizualizari: 8916

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

2 comentarii

Gheorghe

Acum 1 lună

Sibiul este un oras mic, in care se construieste haotic iar primaria doarme. din pacate vom respira un aer tot mai nociv....nu exista parapeti fonici pe autostrada ( in toata zona Sibiului) si nici pe viaductul din Terezian care asigura intrarea in oras si care are o singura banda pe sens!!! parca de cand s-a deschis si Kauflandul la orele de varf e jale. am avut bulevarde pe 4 benzi care au fost transformate in 2. nu facem un parc ( de ex. in loc la independenta care sta sa cada). construim unde vedem un pic de verdeata...nu se planteaza pomi. in piata mare au ras majoritatea pomilor ca obtureaza cladirile...acum constructile( ca terase nu le pot spune) din fata cladirilor sunt ok :) daca chiar se vroia se puteau pune in ghivece niste pomi...alte orase, din afara, de marimea Sibiului nu sunt asa sufocate/poluate...Valea Aurie sta mai bine pana va fi gata noua centura :))
Raspunde

Ela Popescu

Acum 1 lună

Pai in Terezian (cel mai poluat) in acest moment se distrug toate zonele verzi dintre blocuri, se taie toti copacii. Urmeaza sa creeze parcari cat un teren de fotbal pana sub geamurile celor care au ghinion si locuiesc la parter, oare de acest lucru au nevoie oamenii din Terezian, de sauna gratis vara? de aer neoxigenat? Nu avem dreptul toti la un loc verde? Nimeni nu se gandeste la oameni, la confortul lor si la dreptul lor la aer curat. Taiem tot, si in paduri si in orase, si nimeni nu le mai spune nimic celor de la conducere. Nu au fost votati ca sa distruga si sa transforme Sibiul intr-un oras plin de ciment, fara zone verzi, doar un parking urias si urat. Jumatate din masinile care stationeaza prin oras au numere de inmatriculare din alt judet. Eliminati-le , gasiti o varianta legala, si o sa vedeti ca exista locuri de parcare suficiente pentru cei care locuiesc si platesc taxe in Sibiu. NU ne mai distrugeti zonele verzi !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus