Șase din cele 11 centre de îngrijire pentru adulții cu nevoi speciale din județul Sibiu și-au pierdut personalitatea juridică, prin votul majorității consilierilor aleși de sibieni. Votul a fost precedat de ample discuții referitoare la utilitatea unei astfel de centralizări: după pierderea personalității juridice, toate achizițiile se vor face la nivel de județ și nu de către fiecare centru separat.
Centrele de îngrijire, abilitare și reabilitare pentru persoanele adulte cu dizabilități din Cisnădie, Mediaș (două), Agnita și Biertan (două) nu mai au personalitate juridică, ca urmare a adoptări unei hotărâri a plenului Consiliului Județean Sibiu, reunit într-o ședință extraordinară în cursul zilei de miercuri.
Ședința a fost una în care discuțiile despre această reformă au avut în vedere în special două aspecte: faptul că toate achizițiile se vor face de acum încolo centralizat, la nivel de județ, și faptul că o serie de posturi de conducere din cadrul centrelor respective vor fi desființate. Ceea ce ar urma să ducă la o economie de bani.
Reforma a fost inițiată de conducerea Consiliului județean Sibiu după ce, în acest an, autoritățile naționale au decis să penalizeze județul pentru faptul că reforma sistemului de protecție socială întârzie. După cum a anunțat Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu, penalizarea a însemnat o diminuare cu 10 milioane de lei a alocațiilor bugetare pentru sistemul de protecție socială din județul Sibiu.
Planurile autorităților județene sunt ca în perioada imediat următoare și celelalte cinci centre de îngrijire (cele din Tălmaciu, Dumbrăveni – trei și Rîu Vadului) să își piardă personalitatea juridică, urmând să fie administrate centralizat, de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sibiu.
Cum vor mai fi aprovizionate centrele?
Ședința în care a fost decisă transformarea celor cinci centre în servicii a fost una extraordinară, convocată la începutul acestei săptămâni. Iar discuțiile pe subiectul acestei reforme au avut de la bun început în vedere modul în care se vor desfășura achizițiile de acum încolo. ”Înțelegem motivația. Ne-ar interesat un aspect mai practic, mai precis de când va putea fi operațională partea de achiziții pentru centre în mod centralizat. Înțelegem că aceste centre își pierd personalitatea juridică și nu vor mai putea face achiziții”, a cerut lămuriri Adrian Echert, liderul de grup al USR PLUS.
Vlad Vasiu, vicepreședintele liberal al CJ Sibiu în sarcina căruia a fost dată recuperarea întârzierilor în reforma sistemului de protecție socială din județ, a arătat că transferul desfășurării achizițiilor se va face etapizat, pentru a nu produce sincope în asigurarea bunurilor și serviciilor necesare sutelor de beneficiari ale centrelor de îngrijire. Potrivit lui Vlad Vasiu, procedurile referitoare la achiziția furnizării unor utilități vor fi preluate de DGASPC până la finele anului. ”Achizițiile pentru alimente, medicamente și așa mai departe, vor fi preluate de către Direcție de la 1 iulie. S-a discutat cu centrele ca inclusiv pentru luna iunie să își facă stocurile necesare pentru a putea fi făcută tranziția fără niciun fel de sincopă”, a afirmat Vlad Vasiu.
”Centralizare și uniformizare”
”Schimbăm o paradigmă destul de mare în funcționarea acestor instituții”, a descris Vlad Vasiu reforma începută de CJ Sibiu. Potrivit lui, prin mutarea administrării juridice a centrelor în cadrul DGASPC, vor fi desființate o parte din posturile centrele și vor fi înființate altele în cadrul Direcție. Posturi care să preia din sarcinile pe care centrele le-au pierdut prin desființarea personalității juridice. ”În următoarele două luni vor vedea și colegii dacă mai au nevoie de personal în plus, pentru ca toate lucrurile să meargă cât mai bine. Elvețian”, a spus Vlad Vasiu.
Nelămurită în ceea ce privește eficiența unor astfel de reforme s-a arătat Dana Morăraș, consilier județean din partea PSD. Ea a arătat că a studiat legislația în domeniu, că a discutat cu reprezentanții centrelor de îngrijire din județ, inclusiv cu conducerea CJ Sibiu, dar nu consideră că aceste schimbări sunt suficient fundamentate.
Din punctul ei de vedere, reforma sistemului de protecție socială ar fi trebuit să înceapă cu centrele din Dumbrăveni, Tălmaciu și Rîu Vadului care nu respectă legislația în vigoare, deoarece au peste 50 de beneficiari fiecare.
Desființarea personalității juridice a centrelor penalizează, din punctul ei de vedere, acei directori care au făcut ”o treabă foarte bună”. Și nu îi afectează cu nimic pe directorii care nu au obținut performanțe, din moment ce o parte din sarcinile lor sunt preluate acum de DGASPC.
”Pentru mine este o grabă suspectă în ridicarea personalității juricice a acestor centre. De ce nu ne-am grăbit cu cele trei centre mari – Dumbrăveni, Tălmaciu și Rîu Vadului – care au probleme. De ce nu ne dăm silința să facem ce trebuie acolo? Unele centre, credeți-mă, funcționează foarte bine, au avut un management performant, au derulat proiecte de laudă. Nu au avut probleme la niciun control și, acum, venim să ridicăm personalitatea juridică, să uniformizăm și să centralizăm. Ne reîntoarcem la epoca centralizării și uniformizării. Din punctul meu de vedere se pierd din vedere multe aspecte. Ar trebui să avem pe prim plan viața beneficiarilor. Nu sunt doar niște cifre și statistici pe hârtie. Unii beneficiari au prins și perioada fără personalitate juridică. Ar trebui văzut cum s-au desfășurat atunci lucrurile. Uitați cum stau în depozite produse achiziționate centralizat prin 2007 de către DGASPC, pe care nici acum nu le folosesc. Dacă aveai nevoie de o adeverință sau orice alt document, un algocalmin sau cinci litri de motorină noi stăteam și așteptam zile întregi. Sunt de acord, nu toate centrele sunt «boboc», nu toate au management bun, dar haideți să vedem unde s-a întâmplat asta și să vedem ce se poate face acolo. Nu să îi pedepsim pe toți. Căci asta este: o pedeapsă”, a declarat, printre altele, Dana Morăraș.
”Poate timpul, deși nu vreau, îmi va da dreptate și atunci vă întreb, cine suferă? Tot beneficiarul. Acesta este un experiment, din punctul meu de vedere, care va eșua. Pentru că nu ne-am aplecat suficient pentru a studia situația. Cu ce mai motivez eu un director de centru bun, care are multe proiecte? Cu nimic. Și cu ce îl motivez pe cel mai puțin bun?”, Dana Morăraș, consilier județean
Economii și planuri pe cinci ani
Dana Morăraș s-a arătat nemulțumită de faptul că această reformă este realizată fără un studiu de impact. Și că evaluarea rezultatelor acestor modificări va fi realizată în 2023, după încheierea unui exercițiu financiar complet (cel al anului 2022) în noua formulă. Consilierul județean a sugerat, dar fără a insista pe subiect, și faptul că o astfel de reformă va duce la atribuirea unor contracte cu dedicație.
În replică, Vlad Vasiu a arătat că declarațiile Danei Morăraș sunt doar un ”exercițiu de imagine”, din moment ce reforma DGASPC este realizată în urma unor discuții la care oricine este interesat e invitat să participe. ”Suntem foarte în urmă și vrem să fim printre primii. Vrem să ajungem printre primele trei județe prin țară. Subiectul e foarte sensibil, costisitor. Nu vreau să rămână cineva cu impresia că lucrurile sunt tratate superficial”, a spus Vlad Vasiu. Care a și arătat că o astfel de reformă este necesară având în vedere că 80% din bugetul asistenței sociale din județ este cheltuit pentru salarii. ”E adevărat, o forță de muncă calificată aduce servicii mai bune pentru beneficiari, dar proporția de 80% este, totuși, mare”.
Vlad Vasiu a și indicat câteva reduceri de cheltuieli salariale care se vor înregistra în urma acestei centralizări. ”Un director de centru avea un salariu de 12.000 de lei și, ca șef de centru, va avea un salariu de 11.000 de lei. Dispar contabilii șefi, unul având salariu de 11.000 de lei. Înmulțiți aceste salarii cu 11 centre. Discutând în toate întâlnirile am ajuns împreună la concluzia că volumul de muncă nu este atât de ridicat pe cât ar fi necesitatea unui director economic sau a unui contabil șef. Și unele centre mai au și economist, altele chiar și jurist. Asta în condițiile în care peste 75% din procesele pe care le-au avut angajații împotriva centrelor au fost pierdute. Iar aici discutăm doar de primele două-trei poziții din centre, care eliminate pot duce la o economie care nu va afecta deloc calitatea serviciilor furnizate beneficiarilor”, a exemplificat Vlad Vasiu.
El a insistat pe faptul că procesul de reorganizare a DGASPC este unul gândit să se desfășoare pe o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani și că aceste modificări sunt efectuate transparent după o temeinică analiză.
”Avem trei centre mari pentru care am luat o penalitate de 10 milioane. A existat un plan de restructurare, dar care nu a fost respectat. Dacă vrem să nu mai luăm o penalitate, trebuie ca restructurarea Rîu Vadului, Dumbrăveni și Tălmaciu să se producă foarte bine. Vrem să gândim fiecare pas atât de temeinic, astfel încât noul plan de restructurare să fie avizat”, Vlad Vasiu, vicepreședintele CJ Sibiu
În cele din urmă, desființarea personalității juridice a celor șase centre a fost adoptată cu voturile consilierilor PNL, FDGR și USR PLUS. Social-democrații s-au abținut. ”Pe subiectul asistenței sociale sunt foarte multe lucruri de spus. Pe partea de DGASPC, cei care au avut responsabilități n-au reușit să țină pasul cu modernizarea și schimbările care, în alte județe s-au făcut. Și din cauza aceasta, noi, Consiliul Județean, suntem obligați să preluăm această parte și să ducem noi lucrurile într-o direcție pentru a fi create toate condițiile impuse de noua legislație. În majoritatea județelor din România, cei care conduc astfel de centre se numesc șefi de centre și nu directori. Partea asta de director le-a oferit anumite condiții de salarizare mai bune, dar vă spun că regula aceasta este. Vă spun că este dorință clară de a ne alinia și noi și de a reorganiza aceste direcții”, a încheiat vicepreședintele CJ, Marcel Luca, cel care a condus ședința.
Urmăriți în înregistrarea de mai jos discuțiile care au avut loc în cadrul ședinței CJ Sibiu de miercuri
Foto principală: Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Dumbrăveni
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 2888
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Sanda Marin
Acum 1 oră
Mendeleev
Acum 2 ore
Inspiratie
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Mădălina