Joi,
02.02.2023
Innorat
Acum
2°C

Reîntoarcerea tuturor elevilor în școlile sibiene: teste de evaluare, orar decalat și ore de după amiază

Reîntoarcerea tuturor elevilor în școlile sibiene: teste de evaluare, orar decalat și ore de după amiază

Incidența în municipiul Sibiu este astăzi, 18 mai, de 1,27 la mia de locuitori. Atunci când incidența va scădea sub 1, Sibiul intră în scenariul verde, iar elevii care au învățat în sistem on line până acum, vor putea reveni, chiar de a doua zi, la școală. Acestea sunt reglementările ultimului ordin de ministru apărut pe această temă. Despre modul în care se pregătesc școlile din Sibiu pentru reluarea programului cu efectiv total de elevi au vorbit directorii câtorva dintre unitățile de învățământ sibiene.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care modifică prevederea potrivit căreia se stabilesc scenariile în care funcționează școlile, grădinițele și universitățile a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial. Este vorba despre Ordinul nr. 3.805/703 din 17 mai 2021. Acest ordin modifică articolului 2, alineatul 3 astfel încât scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ, pe parcursul anului școlar/universitar, se va actualiza în funcție de situația epidemiologică, prin raportare la prevederile art. 3, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină. Asta înseamnă că felul în care funcționează școlile se schimbă de la o zi la alta, în funcție de schimbările scenariilor, incidența fiind luată în calcul zilnic și nu săptămânal cum se făcea până acum. Directorii școlilor din Sibiu spun că sunt pregătiți pentru reîntoarcerea elevilor.

Incidența în municipiul Sibiu este astăzi, 18 mai, de 1,27 la mia de locuitori, ceea ce înseamnă că toți elevii pot reveni, în curând, la școală. Pe de altă parte, câteva  dintre localitățile județului vor trece de astăzi, 18 mai în scenariul verde. În aceste localități, elevii vor reveni de mâine la școală.

„Deja consiliile de administrație trimit solicitări de redeschidere a unităților de învățământ care erau ieri cu incidență sub 1 și vor intra în scenariul verde. În aceste școli toți elevii se vor întoarce la școală în acea localitate. Avem exemplul localității Iacobeni care de ieri are incidență de sub 1. Astăzi consiliul de administrație trimite către inspectorat solicitarea de reîntoarcere a elevilor la școală, aceasta va fi avizată și trimisă către DSP și într-un final, va fi aprobată în Comitetul Județean Pentru Situații de Urgență. Elevii din Iacobeni de mâne se vor putea întoarce la școală. Așa se va întâmpla în fiecare localitate unde incidența  va ajunge sub 1”, a declarat prof. Constantin Dincă, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu.

Școlile din municipiul Sibiu sunt pregătite să-și reprimească elevii și profesorii nerăbdători să-i vadă în bănci. Cel puțin așa declară o parte dintre directorii contactați de reporterul Turnul Sfatului. Majoritatea unităților școlare și-au păstrat regulile și orarul pe care l-au avut în primele săptămâni ale anului școlar, când, de asemenea, elevii mergeau fizic la școală.

La Școala Gimnazială nr. 21 din Sibiu clasele sunt pregătite pentru reîntoarcerea elevilor, cu toate că, directorul unității școlare spune că reacomodarea nu va fi ușoară pentru unii dintre elevi.

„Noi suntem pregătiți. Clasele de-a V-a, a VI-a și a VII-a vor veni de după amiază, așa cum a fost la începutul anului școlar. Clasele sunt pregătite, curățate, dezinfectate, iar profesorii sunt bucuroși că o să-și revadă elevii față în față, pentru că trebuia să se întâmple și asta. Pe de altă parte, săptămânile ce vor urma reîntoarcerii elevilor nu vor fi ușoare din niciun punct de vedere. Mulți dintre copii au devenit destul de închiși, concentrați pe tipul de învățare on line și nu prea au mai socializat. Deja am văzut la clasa a VIII-a mici probleme de atenție la ore, de comportament, pentru că, într-un fel te manifești în lecția on line unde nu-ți spune nimeni să stai liniștit în bancă și altfel în sala de clasă”, spune prof. Violeta Solomon, director al Școlii Nr. 21 din Sibiu.

Și la Școala Gimnazială Nr. 18 din Sibiu clasele sunt pregătite pentru reîntoarcerea elevilor. Orele vor fi de 50 de minute, iar pauzele de zece minute. Profesorii de aici sunt pregătiți să-și primească și să-și evalueze elevii pentru a vedea cât au asimilat în on line.

„Nu cred că se vor întoarce la școală chiar de săptămâna aceasta. Poate de luni, dacă incidența continuă să scadă. Clasele sunt deja pregătite. Se vor întoarce de dimineață și de după amiază (clasele a V-a, a VI-a și a VII-a), cu ore de 50 de minute și pauze de 10 minute. Ne-am gândit ca măcar în ultima lună orele să fie întregi și vom intra normal. Vor veni în clasele lor, la locurile lor. Profesorii abia așteaptă să-i vadă. Eu sunt profesor la clasa a V-a și îi aștept cu nerăbdare la școală ca să-i aduc cu picioarele pe pământ, pentru că la evaluările pe care le au în on line au note foarte mari și nu numai la mine, ci la toate clasele. Eu le-am explicat că ei trebuie să mai scadă din acea notă un punct sau două și abia atunci vor avea o evaluare corectă. Sunt decis ca atunci când se vor întoarce să le dau un test de evaluare și abia atunci vor vedea nota reală. În on line nu am avut feedback, clar”, spune prof. Cornel Țichindelean, directorul școlii Nr. 18.

La Școala Gimnazială „Regina Maria”, se va păstra orarul decalat, iar de după-amiază vor veni doar trei clase de a V-a, dacă elevii se reîntorc la școală.

„Sigur că suntem pregătiți. Sălile sunt dezinfectate, avem tot ce ne trebuie, stocuri de măști, orarul pregătit, fluxuri de intrare – ieșire, toate sunt stabilite. Vom păstra orarul decalat, iar de după amiază vom avea doar trei clase de a V-a în acest an școlar”, spune Ana Bersan, directorul școlii.

Reprezentanții Instituției Prefectului declară pe acest subiect că se vor modifica scenariile de funcționare în unitățile de învățământ sibiene., urmând să publice școlile care vor intra în scenariul verde.

„Având în vedere ordinul nr. 3805/703/2021 al Ministrului Educației și al Ministrului Sănătății, privind modificarea Ordinului nr. 3235/93/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS CoV-2, a avut loc ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în care a fost adoptată Hotărârea nr. 48/2021 prin care se modifică scenariul de funcţionare pentru unităţile de învăţământ din județul Sibiu”, transmite Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al instituției.

Sursa foto: Arhiva TS

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus