Joi,
28.09.2023
Innorat
Acum
16°C

Autobuze școlare la Sibiu. PNL: ”faza pilot, cursele vor fi doar dimineața”. Primăria: e nevoie de un studiu. Tursib: din nouă trasee, propunem două

Autobuze școlare la Sibiu. PNL: ”faza pilot, cursele vor fi doar dimineața”. Primăria: e nevoie de un studiu. Tursib: din nouă trasee, propunem două

Idee lansată încă din 2016, înființarea de autobuze destinate exclusiv transportului elevilor, dar și angajaților din sistemul de educație, face acum obiectul unui proiect de hotărâre inițiat de consilierii PNL. Reprezentanții Primăriei și cei ai Tursib arată că implementarea nu este atât de ușoară.

Deocamdată, liberalii propun un proiect-pilot destinat elevilor și cadrelor didactice și nedidactice din școlile aflate în zona centrală a orașului. ”În principiu, traseul va porni din mai multe capete de linie, cu opriri în stațiile intermediare, copiii urmând să coboare la Spitalul județean, Sala Thalia, Teatrul «Radu Stanca» și lângă Prefectură. În faza de proiect-pilot, cursele vor fi doar dimineața, către unitățile de învățământ, urmând ca în etapa a doua să se încerce găsirea unor soluții pentru a asigura acest tip de transport și la ieșirea elevilor de la ore”, au propus liberalii sibieni prin proiectul de hotărâre inițiat luna aceasta.

În autobuzele școlare va fi interzis accesul altor categorii, în fiecare mijloc de transport urmând a fi câte un polițist local care să asiste copiii la urcare și coborâre. ”Tot Poliția locală va asista copiii la trecerea străzii”, mai propun liberalii sibieni. 

”Sperăm ca această soluție nu va mai face necesară deplasarea părinților cu mașina personală pentru a-și lăsa copiii la școală, fiind și o soluție de fluidizare a traficului și de reducere a poluării în zona centrului istoric unde avem cele mai mari probleme din cauza blocajelor de trafic de dimineață, în timpul anului școlar”, proiect PNL

Primăria: ”am analizat și facem următoarele mențiuni”

În raportul de specialitate care însoțește proiectul de hotărâre elaborat de consilierii locali ai PNL, reprezentanții Direcției Tehnice din cadrul Primăriei spun că înainte ca prin Sibiu să circule astfel de autobuze școlare trebuie parcurse mai multe etape. ”Efectuarea unui studiu de trafic de către Tursib, pentru identificarea corectă a cerințelor de transport ale elevilor din punct de vedere al traseelor optime, al stațiilor din proximitatea unităților de învățământ și al capacităților de transport efective”, este prima etapă avută în vedere. În cea de-a doua etapă ar urma identificarea fondurilor pentru achiziția de noi autobuze, de dimensiuni reduse ”care să poată circula inclusiv în zona centrală a municipiului Sibiu și asigurarea suplimentării numărului conducătorilor auto, conform celor rezultate în urma studiului de trafic”.

Abia după parcurgerea acestor etape, mai arată reprezentanții Direcției Tehnice, se pot stabili termenele în care astfel de autobuze școlare pot fi incluse în circulație.

Tursib: din nouă trasee, au ales patru și propun două

În aceeași documentație care însoțește proiectul de hotărâre apare și opinia celor de la Tursib. Care arată că au propus înființarea a nouă trasee de autobuze școlare, dintre care, într-o primă fază să fie implementate patru ”considerate de către Tursib a fi cele mai importante, cu resursele existente (autovehicule, conducători auto)”. Este vorba de traseele 131 (Cimitir – Cireșica – bd. Mihai Viteazul – Andrei Șaguna), 132 (Broscărie – bd. Vasile Milea – Teatru – Spitalul Județean), 135 (Obor – Terezian – Piața Cibin – șos. Alba Iulia – Casa Armatei – Teatru – Spitalul Județean) și 133 (Gușterița – Reșița – Muzeul de Științe Naturale – Nufărul – Andrei Șaguna).

De fapt, în varianta propusă de Tursib, pentru introducerea autobuzelor școlare pe cele patru trasee ar urma eliminate de pe alte trei trasee ”dublurile” (autobuzele care suplimentează capacitatea de transport la orele de vârf). 

După luna februarie a acestui an, cei de la Tursib arată că au efectuat un sondaj de opinie în rândul părinților, prin intermediul unităților de învățământ. Sondaj în urma căruia au descoperit că cele patru trasee avute de ei în vedere ”nu se pliază în totalitate pe cerințele de transport reieșite din sondaj”. ”În concluzie, Tursib ar putea efectua într-o primă etapă traseele 131 și 133, reieșite atât din sondajul realizat, cât și din propunerile societății, fără a-și asuma «vulnerabilitățile» prezentate mai sus”, se arată în raportul întocmit de conducerea societății de transport public a orașului.

”Vulnerabilitățile” la care se face referire includ faptul că autobuzele nu pot ajunge până în fața școlilor, că – în unele cazuri – distanța dintre stații și școli ”este considerabilă” și că autobuzele pe care le are acum Tursib nu pot intra – din cauza dimensiunilor – în centrul istoric. Totodată, nici faptul că polițistul local să asiste la urcare și coborârea elevilor nu este considerată de Tursib o soluție viabilă, deoarece nu asigură suficient deplasarea din stație până la școală ”în special pentru elevii din clasele primare”. ”În ceea ce privește asistarea elevilor la trecerea străzii de către polițistul desemnat, considerăm că aceasta nu reprezintă o propunere viabilă, întrucât nu există timpul necesar staționării în fiecare stație pentru realizarea acestei acțiuni. Asistarea elevilor la traversarea străzii de către polițist ar necesita un timp mai îndelungat alocat efectuării cursei și ar presupune plecarea elevilor mult mai devreme de acasă”, mai scriu reprezentanții Tursib.

În plus, cei de la Tursib propun și ei o abordare proprie a proiectului autobuzelor școlare. Una care, la fel, să pornească de la un studiu de trafic, continuată mai apoi cu achiziția de noi autobuze de dimensiuni mai mici (6, 9 și 12 m) și stabilirea stațiilor de debarcare.

Ce se decide?

În cele din urmă, proiectul de hotărâre referitor la autobuzele școlare va fi supus votului consilierilor locali în ședința de joia viitoare. Proiectul are în vedere realizarea studiului de trafic, apoi identificarea banilor și achiziția de noi autobuze. Și după aceea să fie stabilit și de când vor circula acestei noi autobuze școlare.

Consultă aici proiectul de hotărâre referitor la înființarea de autobuze școlare la Sibiu

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2732

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Popa

Acum 2 ani

Dati intai drumul scolilor! Apoi autobuze! Puneti carul inaintea boilor!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus