Sâmbătă,
25.09.2021
Cer Senin
Acum
18°C

Un muncitor vietnamez reclamă angajatorul sibian: ”Sunt datori cu 5.000 de euro”. Firma îl acuză de furt

Un muncitor vietnamez reclamă angajatorul sibian: ”Sunt datori cu 5.000 de euro”. Firma îl acuză de furt

Nguyen Van Thai este de mai mult de doi ani angajat la o firmă de construcții din Sibiu și susține că nu mai poate ajunge acasă pentru că angajatorul i-a confiscat pașaportul și nici nu-i dă 5.000 de euro în urma muncii sale. Autoritățile au fost sesizate de cazul vietnamezului, însă parte din acuzațiile sale nu sunt reale. Mai mult, angajatorul, Trans Group Agapia SRL Sibiu, spune că muncitorul din Asia este dator firmei, după ce a furat materiale de pe șantier.

”Singurul lucru de care am nevoie acum este pașaportul”

Nguyen Van Thai are 33 de ani și ultimii doi ani și i-a petrecut în județ, pe diferite șantiere de construcții. Trans Group Agapia SRL Sibiu, societatea care l-a angajat în această perioadă i-a reziliat contractul de muncă în 11 mai, iar de aici au început problemele pentru cetățeanul vietnamez. ”Am muncit pentru companie timp de 25 de luni, mi-am îndeplinit cei doi ani de contract. Din luna martie mi s-a încheiat contractul. După ce mi-am încheiat contractul, compania m-a amenințat că nu mă mai plătește, dar nici nu-mi dau documentele. Compania încă îmi este datoare cu 5.000 de euro, deoarece din luna decembrie și până acum nu am fost plătit deloc. Sunt un cetățean străin, nu cunosc foarte bine legile țării voastre. Am muncit pentru această companie 25 de luni, iar acum, la sfârșit, compania nu-mi returnează pașaportul. Am fost și la poliție, însă nu am fost ajutat. Singurul lucru de care am nevoie acum este pașaportul, fără de care nu-mi pot cumpăra un bilet de avion. Ei rețin pașapoartele tuturor muncitorilor vietnamezi”, povestește Nguyen Van Thai.

Contract reziliat după ce a vândut materiale de pe șantier

Narcis Gustoi, responsabilul firmei cu angajații vietnamezi, susține însă că lucrurile nu stau nici pe departe așa. Pașaportul lui Nguyen Van Thai nu a fost reținut, însă a fost dat afară după ce i-au dispărut din gestiune mai multe obiecte de pe șantier. ”Noi nu suntem o instituție publică să reținem pașapoarte. Noi i-am reziliat contractul de muncă pentru că a renunțat să mai vină la muncă. Nu a ieșit la muncă. Ei sunt de doi ani la noi și se termină contractele și vor să se întoarcă. Singura problemă este că aceste contracte se încheie în 20 iunie și dacă pleacă mai devreme, le-am explicat toate cheltuielile legate de repatriere cad în sarcina lor. El a zis că vrea să se întoarcă, vrea să se căsătorească, nu știu exact. Noi nu am avut probleme, am înțeles că s-au și certat între ei. Sunt undeva în jur de 70-80 de muncitori vietnamezi în total”, spune Narcis Gustoi.

În plus, compania susține că a făcut plângere penală împotriva muncitorului, iar cercetarea îl va urmări și în Vietnam, dacă acesta va părăsi țara. ”El a făcut sesizare la poliție, dar el a venit la noi la birou și a semnat cererea de demisie, în care a invocat motive personale. E în vietnameză, română și engleză. A venit, a completat cererea și i-am spus că are în gestiunea lui bocanci, cască, lopeți, un vibrator-compactor. Nu le-a mai adus. Este furt din gestiune. Noi am făcut inventarul pe șantier și am văzut că lipsesc și mai multe panouri de cofraj. Am aflat că le-a vândut el, cu alți doi. Ceilalți au dispărut, el a revenit și și-a dat demisia. I-am raportat pe toți trei la emigrări, însă el a revenit după vreo câteva zile. A sunat în Vietnam să-i dăm biletul de avion. Noi am contactat firma din Vietnam care l-a recrutat și l-am raportat. Îi facem aici plângere penală și să poată fi urmărit și acolo pentru furt”, spune Narcis Gustoi.

Inspectoratului General pentru Imigrări: Nu se confirmă faptul că angajatorul ar fi reținut documentele

Inspectoratul General pentru Imigrări confirmă faptul că Nguyen Van Thai a depus o plângere, însă susține că faptele relatate nu sunt confirmate, iar pentru altele trebuie să sesizeze Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu. ”A fost o echipă multidisciplinară de la IPJ și de la Imigrări și au stat de vorbă cu angajatorul. Nu se confirmă faptul că angajatorul ar fi reținut documentele, de asemenea angajatorul are decizie de încetare a contractului de muncă pe numele cetățeanului străin. Din punctul nostru de vedere el mai poate rămâne pe teritoriul României încă 90 de zile pentru identificarea altui angajator. Celelalte aspecte semnalate că ar fi un conflict între angajat i angajator acestea ține de ITM”, a declarat pentru Turnul Sfatului Erminia Mihai, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Imigrări.

La ITM nu a fost depusă până în urmă cu două zile nicio sesizare pe numele cetățeanului vietnamez, și nici Trans Group Agapia SRL Sibiu nu a fost reclamată până acum, în privința raporturilor de muncă.

”Noi am luat inclusiv egiptenii care au fost abandonați în pandemie”

Trans Group Agapia SRL Sibiu este societatea care a preluat o parte din egiptenii și sirienii care au fost abandonați de angajator, anul trecut, în plină pandemie. ”Noi am luat inclusiv egiptenii care au fost abandonați în pandemie. Noi nu am reținut niciun pașaport. Și o parte din egipteni și sirieni s-au mai repatriat, și-au plătit costurile nu a fost nicio problemă. Ei au permis de muncă, legitimație și permis de muncă”, explică Narcis Gustoi. El spune că problemele cu muncitorii auși din străinătate apar doar atunci când se apropie finalul contractului. ”Noi vrem să mai aducem încă 60 de muncitori. Problemele apar când se apropie finalizarea celor doi ani de contract. Dar devin mai șmecheri și știu că trebuie să se întoarcă acasă și mai încearcă să facă câte o afacere. Mai vând de pe șantier, am văzut că dispar bunurile. Așa a făcut și omul ăsta. De la Biertan l-am mutat la Racovița”, spune reprezentantul Trans Group Agapia.

”El voia ca noi să-i plătim costurile de repatriere, însă noi nu facem asta decât dacă și-a îndeplinit contractul de muncă. E obligația lor, pentru că costurile de aducere a unui muncitor e undeva la 2500 de euro. Salariile sunt la zi, se poate dovedi asta pentru că sunt plătite pe card. Ei au două carduri, unul aici, altul în Vietnam. Din ce am înțeles familia ia- retras banii și nu mai are cu ce să plece. El are banii luați la zi, nu avem nicio restanță. Dacă aveam întârzieri nu aveam doar la el. El a încercat și să facă o revoltă să plece mai repede” – Narcis Gustoi, Trans Group Agapia.

  

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Mihai

Acum 4 luni

saracia...atat cea materiala cat si cea educationala...
Raspunde

Birtu

Acum 4 luni

Gustoi narcisistul asta cred ca se crede mare sef si ia inscenat vietnamezului niste chestii !
Raspunde

Mission

Acum 4 luni

Catre cel care a scris articolul: Nu aveti voie sa dati date cu caracter personal cum ar fi : data nasterii, nr pasaport, serie pasaport, adresa de domiciliu....ele sunt supuse unor regulamente de prelucrare a datelor cu caracter personal....si nu aveti voie sa le faceti publice
Raspunde

Sebastian

Acum 4 luni

Vietnamezii sunt oameni mândri de munca lor și care nu se gândesc sa fure. Am cunoscut personal sute de vietnamezi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus