Marţi,
28.09.2021
Innorat
Acum
14°C

Eugen Iordănescu. Nu e vorba doar de Securitate

Este pentru prima dată când influența lui Eugen Iordănescu, director al Camerei de comerț din Sibiu, a fost pusă în discuție în spațiul public de către cei aleși de către sibieni. În plină ședință de Consiliu Județean, Adrian Echert (USR PLUS) a vorbit în termeni decenți, dar categorici: a pune acum un colaborator al Securității în poziții din care să ia decizii în numele județului e ”o palmă dată democrației”.

Aprecierile lui Echert au găsit rezonanță la toți ceilalți consilieri județeni, mai puțin la liberali. Unde, cu o excepție - a lui Grigore Popescu -, disciplina de partid impusă de Daniela Cîmpean n-a lăsat loc de ”crâcnire”. O fi imorală – după cum chiar liberalii spun - numirea lui Iordănescu în treburi administrative, dar când președinta decide, nimeni mai nu are curajul de a-și exprima opinia diferită. Cu atât mai puțin să mai și voteze altfel.

Contestarea prezenței continue a lui Eugen Iordănescu în luarea deciziilor la vârful județului Sibiu nu are legătură doar cu faptul că acesta a fost declarat colaborator.

Totuși, au trecut trei ani de când acest statut i-a devenit public (în august 2019 a fost declarat de CNSAS drept colaborator al Securității, iar în octombrie același an Curtea de Apel București a confirmat în primă instanță concluzia celor de la CNSAS). În acești trei ani, Iordănescu a fost prezent în multe alte comisii și comitete și în multe proiecte publice: de la Regiunea Gastronomică, la elaborarea de strategii județene și municipale și până la elaborarea planului urbanistic zonal al viitorului spital județean. Și nimeni nu i-a contestat prezența acolo, ba, din contră.

Până acum. Acest ”acum” are legătură nu doar cu faptul că doar Adrian Echert a avut curajul să întrebe de ce administrația acestui județ își pune nădejdea doar în expertiza lui Iordănescu. Ci are legătură și cu faptul că cea mai mare administrație publică din județ – cea a municipiului Sibiu - s-a distanțat de persoana lui Iordănescu. Are legătură și cu modul în care Eugen Iordănescu a ajuns să trateze Camera de comerț precum feuda proprie, în ciuda faptului că beneficiile aduse de acest ONG de utilitate publică pentru mediul de afaceri sibian sunt tot mai aproape de zero. Are legătură cu scandalul care mocnește pe subiectul banilor din conturile Camerei de comerț după vânzarea sediului din centrul Sibiului, are legătură cu afacerile tot mai dubioase în care același Eugen Iordănescu este implicat și despre care, prin birourile administrațiilor, se discută tot mai mult. Are legătură inclusiv cu faptul că programul pe care l-a condus în numele județului – acea Regiune Gastronomică Europeană – nu are nici măcar acum un raport final în care să te poți dumiri cât a fost eșec, cât a fost neputință și cât a fost prost management.

Prin modul în care își ascunde afacerile – documentând articolul despre Parcul Industrial Sibiu SA am descoperit o încrengătură de firme din care Iordănescu intră și iese, anume parcă pentru a-și pierde urmele -, prin modul superior și alunecos în care tratează orice discuție, prin felul în care orice demers public la care a participat a sfârșit fără mari câștiguri pentru vulg, Eugen Iordănescu începe să fie declarat de tot mai multe voci drept nefrecventabil. 

Susținut fățiș de Daniela Cîmpean, prezența lui Eugen Iordănescu va mai dăinui în treburile județului. Cum liberalii au majoritatea absolută în Consiliul Județean, întreg aparatul județean îi este - până la viitoarele alegeri, cel puțin - la dispoziție. 

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Satanael

Acum 3 luni

Partidul e-n toate ce sint si vor ride miine la soare! Securitatea-i mereu neclintita alaturi de el! Iar partidul e totul: Iordanescu, Cimpean, Chiriac, Razvan Pop, Bibu si ale Ralucai gunoaie!
Raspunde

B.Utoru

Acum 3 luni

Când președinții țării au fost colaboratori sau chiar securiști sadea, merită să ne mai uităm la un oportunist din provincie?
Raspunde

Borat Sagdiyev

Acum 3 luni

Penele, cel puțin în Sibiu, a ajuns o ciumă galbenă. Nu, nu înseamnă că ciuma roșie pesede (fi-i-ar desființarea grabnică și dureroasă) ar fi vreo alternativă ci doar că nivelul de degradare este echivalent. Cât despre Iordănescu ... dezgustător, inuman, alienat.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus