Joi,
29.07.2021
Cer Senin
Acum
15°C

Procentul de vaccinare în spitalele sibiene: puțin peste 50%. Se discută despre obligativitatea vaccinării în sistemul medical

Procentul de vaccinare în spitalele sibiene: puțin peste 50%. Se discută despre obligativitatea vaccinării în sistemul medical

Media procentului de vaccinare în opt din cele 11 spitale din județ abia trece de 50%, conform datelor Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România, completate cu informații obținute de Turnul Sfatului de la instituțiile medicale din județ. Procentul este unul extrem de mic dacă ne comparăm cu ce se întâmplă în vestul Europei. Aici, procentul de vaccinare în rândul personalului medical se apropie de 100%, iar în Italia s-a introdus o lege prin care oamenii din sistem sunt obligați să se vaccineze.

De la 27% - Polisano, la 79% la Spitalul din Agnita

Opt din 11 unități sanitare din județ au prezentat statistica imunizării prin vaccinare în urma solicitărilor Federației ”Solidaritatea Sanitară” și ale noastre. Cel mai mic procent rezultă din acestea la Clinica Polisano: 27%, însă aici este o situație specială. Conform conducerii unității, datele cu privire la vaccinarea personalului nu este cunoscută în acest moment. Ce se cunoaște sunt datele obținute în urma campaniei de imunizare realizată de către clinică, însă, cel mai probabil, o parte din personal a preferat să se vaccineze în alte centre. „O parte din personal a fost imunizat în cadrul Centrului de vaccinare propriu care a funcționat in faza 1 de vaccinare – este vorba de 162 persoane cărora le-a fost administrată schema de vaccinare completă. Ulterior închiderii acestui Centru de vaccinare, personalul care, din diferite motive,  nu a fost imunizat in perioada mai sus-menționată a putut opta pentru vaccinare în alte Centre, motiv pentru care nu putem pune la dispoziție o evidență exactă. Aceste persoane nu au obligația legală de a informa angajatorul cu privire la aceste demersuri”, anunță Clinica Polisano. Așadar, acest procent de 27% reprezintă imunizarea în urma fazei întâi de vaccinare, desfășurată în cadrul instituției.

Pe de altă parte, nici numărul total de angajați în unitatea medicală nu este clar cunoscut. ”În cadrul Clinicii serviciile medicale sunt asigurate de un număr de peste 600 persoane, angajați și colaboratori”, mai precizează conducerea unității.

„Clinica Polisano a făcut și va face în continuare toate eforturile în vederea aplicării măsurilor de protecție  privind limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-COV 2,  astfel,  încât,  să asigurăm protecția pacienților, personalului și colaboratorilor noștri. Totodată, unitatea sanitară încurajează în mod permament și susține activitatea de vaccinare atât pentru angajați, colaboratori,  cat și pentru pacienți, decizia privind vaccinarea fiind, însă,  una personală” – Clinica Polisano.

Spitalele din Agnita și Cisnădie stau cel mai bine din punctul de vedere al imunizării prin vaccinare. La Spitalul Orășenesc Agnita au rămas doar 15 persoane nevaccinate dintr-un total de 72 de angajați. 57 s-au vaccinat, dând un procent pe unitate de 79,16%.

La Cisnădie, din 77 de angajați în cadrul spitalului s-au vaccinat 56 (72,72%). Aproape de acest procent se află și Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda – 71,31%.

Lipsesc datele de la Serviciul de Ambulanță al Județului Sibiu, Spitalul Municipal Mediaș și Spitalul Militar de Urgență ”Dr. Alexandru Augustin”, instituții care nu au răspuns până acum nici solicitărilor noastre și nici ale Federației „Solidaritatea Sanitară”.

unitate

Salariați vaccinați

Salariați nevaccinați

Procent vaccinare

Spitalul Clinic de Pediatrie Sibiu

296

225

56,81%

Spitalul de Psihiatrie Dr. Gheorghe Preda

338

136

71,31%

Spitalul de Pneumoftiziologie

94

73

56,29%

Spitalul CF Sibiu

60

30

66,67%

Spitalul Clinic Județean Sibiu (19 mai)

1418

1431

49,77%

Spitalul Orășenesc Cisnădie

 

56

21

72,72%

Clinica Polisano

162 (imunizați în cadrul programului propriu)

>438 (Clinica susține că sunt peste 600 de angajați)

27% (procent de imunizare în cadrul programului propriu)

Spitalul Orășenesc Agnita

57

15

79,16%

Spitalul Județean: inginerii, mai încrezători în vaccin decât medicii

Dintr-un total de 2.849 de angajați ai Spitalului Clinic Județean Sibiu au fost vaccinați cu ambele doze, până în 19 mai, 1.418 persoane, la care se adaugă 25 de voluntari SMURD, anunță conducerea instituției, într-un răspuns transmis Turnul Sfatului. Reiese de aici un procent de imunizare prin vaccinare de doar 49,77%. Spitalul informează însă că 727 de angajați au trecut prin COVID, însă nu se specifică faptul dacă acestea s-au vaccinat ori nu după vindecare. Pe de altă parte, în alte state europene procentul de vaccinare al personalului medical se apropie de 100%, chiar și în condițiile în care aceștia au trecut prin boală.

Pe categorii profesionale, cel mai mare procent de imunizare prin vaccin vine din partea personalului TESA, ingineri, tehnicieni și registratori medicali. Dintr-un total de 286 de angajați în această categorie profesională s-au vaccinat cu ambele doze 166, rezultând un procent de 58,04%.

Doar 10% din biologii, farmaciștii și chimiștii din Spitalul Județean s-au vaccinat

Cel mai mic procent vine din partea biologilor, farmaciștilor, chimiștilor, psihologilor și fizicienilor angajați ai Spitalului Județean. Doar 10,32% dintre aceștia au ales să se vaccineze până în 19 mai. Dintr-un total de 184 de persoane s-au vaccinat cu ambele doze doar 19. Alți 14 au trecut prin COVID.

Situația imunizării personalului Spitalului Județean este cu atât mai tristă, cu cât colectivul de aici a pierdut până acum trei colegi, în urma infectării cu SARS CoV-2: un medic și trei asistente medicale.

Categorie profesională

Salariați confirmați cu SARS CoV-2

Salariați decedați

Salariați vaccinați cu ambele doze

Număr total salariați pe categorie profesională

Procent imunizare prin vaccinare

Medici

155

1

466

910

51,20%

Asistente medicale

303

3

520

937

55,49%

Personal auxiliar medical (îngrijitoare, infirmiere, brancardieri, spălătorese)

202

-

247

532

46,42%

Personal medical (TESA, ingineri, tehnicieni, registratori medicali)

53

-

166

286

58,04%

Alt personal medical (biologi, farmaciști, chimiști, fizicieni, kinetoterapeut, psiholog)

14

-

19

184

10,32%

TOTAL

727

4

1418

2849

49,77%

5% din sibienii infectați cu SARS CoV-2 a fost personal sanitar

1.221 de cazuri confirmate până acum sunt ale unor angajați din sistemul sanitar, ceea ce reprezintă 5% din totalul infectărilor înregistrate în județ, până acum, conform datelor Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România. Cele mai multe s-au produs la Spitalul Clinic Județean Sibiu (727), urmat de Spitalul Municipal Mediaș (176), Spitalul Clinic de Pediatrie (99), Spitalul de Psihiatrie (89) și spitalul Militar (46).

50,70% - vaccinare la nivel național

La nivel național, conform datelor Federației ”Solidaritatea Sanitară” din România ponderea salariaților din sistemul public de sănătate, raportată la numărul de salariați este de 50,70%. Sunt 44.866 de angajații instituțiilor care au transmis date sunt vaccinați, alți 43.627 au preferat să nu se vaccineze. Medicii sunt cei care au înțeles cel mai bine importanța vaccinării. 62,43% dintre aceștia s-au imunizat prin vaccinare, iar la nivelul asistentelor medicale procentul este de 49,02%. Personalul auxiliar s-a vaccinat în proporție de 44,38%, iar personalul nemedical s-a imunizat în proporție de 50,46%.

9,3 zile

Media numărului de zile de la data în care a fost confirmată pozitiv, până la data decesului

10,4 zile

Media numărului de zile de la data internării, până la data decesului 

10,7 zile

Media numărului de zile de la data internării, până la data decesului a pacienților care au fost transportați la ATI.

67,7 ani – vârsta medie total decese

55,5 ani – vârsta medie decese angajați sănătate

65,7% din decese se produc în secțiile ATI

Frecvența comorbidităților întâlnite la cetățenii decedați:

18,43% - cardiovasculare

18% - hipertensiune arterială

12,9% - diabet

8,54% - renale

7,9% - pulmonare

sursa: https://covid.solidaritatea-sanitara.ro/ 

Obligativitatea vaccinării cadrelor medicale

Cadrele medicale și farmaciștii din Italia au fost obligați să se vaccineze contra COVID, chiar în condițiile în care rata de vaccinare în rândul acestora era însemnată la începutul campaniei. Totuși, după ce au apărut la începutul anului mai multe focare de COVID care au fost puse în baza faptului că personalul medical a refuzat imunizarea, premierul Mario Draghi a semnat un decret prin care aceștia sunt obligați să se vaccineze. Chiar dacă criticii guvernului au pus sub semnul întrebării legalitatea decretului, explicând că acesta discriminează prin obligarea unei anumite categorii profesionale să se imunizeze, decretul a intrat in vigoare, iar acum procentul cadrelor medicale vaccinate se apropie de 100% în toate provinciile țării.

Ministrul Sănătății: nevaccinarea personalului medical reprezintă un risc pentru pacienți

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, susține că este de neconceput de ce o persoană cu pregătire medicală refuză vaccinarea împotriva COVID-19, mai ales în condițiile în care aceasta intră în contact cu multe persoane. „Vorbim de personal care intră în contact cu pacienții și vorbim de personal care ar trebui să aibă o pregătire foarte consistentă în ceea ce înseamnă medicină bazată pe dovezi, și atunci este inadmisibil ca o persoană care are pregătire medicală și care transmite mai departe mesaje către pacienți să refuze să se vaccineze, dar din nou vorbim și de un risc pe care noi dorim să îl controlăm în ceea ce privește expunerea pacienților la personal medical potențial infectat și, din acest motiv, analizăm mai multe scenarii prin care putem stimula această dorință de vaccinare a personalului medical, fie prin modificarea ordinului care reglementează prevenția infecțiilor asociate asistenței medicale, fie prin modificarea ordinului care reglementează redeschiderea spitalelor”, a declarat Ioana Mihăilă la B1TV, săptămâna trecută.

Actualul ministru al Sănătății a fost întrebat dacă se gândește la o metodă de a-i convinge pe angajații din spitale să se vaccineze sau dacă vaccinarea va deveni obligatorie printre angajații din spitale. „Nu va fi obligatorie dacă utilizăm acele pârghii, dar, da, studiem diferite scenarii prin care să facem indezirabilă lipsa dorinței de vaccinare. (…) Nu m-aș duce neapărat la pedepse, dar poate că o frecvență mai mare a testării și o obligativitate a testării, și o periodicitate crescută a testării personalului care este nevaccinat este un scenariu de abordat, dar toate acestea le discutăm în aceste zile și vom vedea pe care dintre ele le vom adopta”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Valeriu Gheorghiță în ianuarie 2021: personalul medical va ajunge la 70-80%.

În 12 ianuarie 2021, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, col. Valeriu Gheorghiţă spunea că avem 125.000 de persoane vaccinate dintr-un număr de 160000 de angajaţi în sistemul medical. El estima că se vor vaccina 70-80% dintre angajaţii sistemului medical. „Nu am să spun un procent de refuz, pentru că atunci când vorbim de numărul de persoane vaccinate, circa 125.190, din datele din ziua precedentă, vorbim de persoane care au fost eligibile pentru vaccinare, adică persoane care nu trecuseră prin infecţie, care nu aveau contraindicaţii, care nu erau în izolare la domiciliu pentru că se aflau în cursul evoluţiei bolii. Pot să spun că avem 125.000 de persoane vaccinate dintr-un număr de 160000 de angajaţi în sistemul medical”, spune Valeriu Gheorghiţă. El a mai spus atunci că procentul de persoane vaccinate din personalul medical va ajunge la 70-80%. „Motivele pentru care nu ajungem la 100% se regăsesc explicate prin decizii personale care sunt influenţate de mai mulţi factori, nu neapărat de lipsa încrederii în vaccin”, conchide coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19.

Vizualizari: 4347

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

37 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pintilie

Acum 1 lună

La Cluj aproape toti angajatii spitalului sunt vaccinati. Cred ca acum intelegem de ce toti fugim in Cluj cand avem o problema medicala mai serioasa.
Raspunde

No name

Acum 1 lună

Sa inteleg ca pana in 2020, tot personalul medical din Cluj a fost vaccinat impotriva Covid? E grav daca tu iti alegi un doctor, profesor, inginer in functie de faptul daca e vaccinat. Vaccinul nu-i face mai destepti sau mai buni in profesie! Sau poate asa te-au mintit astia la televizor?
Raspunde

Vadim

Acum 1 lună

Nu poti spune ca stii Pitagora daca nu stii Tabla Inmultirii...
Raspunde

Tu dor

Acum 1 lună

Si daca isi dau demisia cei pe care-i obligati sa se vaccineze, cu cine mai lucrati in spitale?
Raspunde

Un sibian

Acum 1 lună

o sa fie mai putini spagari prin spitale! nu se intampla absolut nimic!
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

Mai ce perspicaci sunt unii...Auzi ce metoda ingenioasa pentru a depista spagarii... Amuzant de-a dreptul!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918

Acum 1 lună

Refuzul vaccinarii in cazul medicilor este o dovada de neprofesionalism ; la personalul sanitar și auxiliar - insubordonare . Promovarea refuzului vaccinarii de către medic - penal : zădărniceste combaterea molimei punând in pericol sănătatea publica din postura de medic ; include suspendarea temporara a dreptului de liberă practica , inclusiv in situații medicale unde contraindicatia nu este specificata de producător , ci este urmarea “ unui raționament / evaluări “ proprii .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Meserie

Acum 1 lună

Ce profesie ai?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara1918

Acum 1 lună

Medic!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Teofan

Acum 1 lună

Cunosc cativa medici din Sibiu care nu s-au vaccinat, la cat de bine-i cunosc chiar nu ma mira, vai de pacientii lor
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Comploteaza

Acum 1 lună

Nevaccinatii nu ar mai trbui internati in Spitale
Raspunde

Iancu

Acum 1 lună

Daca esti medic, esti unul neinformat. 1. Beneficiarul vaccinului este cel care se vaccineaza. Teoretic un pacient daca este vaccinat nu ar trebui sa-si faca griji. 2. Si cel vaccinat poate transmite virusul la fel ca oricine altcineva. Drept dovada sunt multi care s-au infectat si dupa vaccinare. 3. Acest vaccin nu este un vaccin. Stii ce este un vaccin? Ce face un vaccin? Vorbim de un tratament genic in teste pina in 2023. 4. Sunt N cazuri de somitayi din lumea medicala care au tras semnale de alarma referitoare la acest "vaccin". Oricat esti de fanboy nu poti nega acest lucru. 5. Fiecare sa-si vada de viata lui iar daca te simti in pericol du-te si te vaccineaza, asa vei fi protejat...sau nu.
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

@Alzara1918 Si numele tau adevarat este Josef Mengele!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alzara 1918 -real

Acum 1 lună

A fost greu sa ghicești ?
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Nu a fost greu. Reusesc sa recunosc pshihopatii din prima. Pe voi astia, numai lemnul de prun va mai vindeca.
Raspunde

Cetatan

Acum 1 lună

Si la Parlament esti obligat sa fii înțepat? Este un drept fundamental al omului de a decide ce isi introduce în corp, nu poti obliga pe cineva, pentru ca asta înseamnă a face o intervenție medicală asupra cuiva fortat ceea ce este extrem de grav. Cu atât mai mult cu un vaccin experimental, o terapie genetică noua, un experiment pe oameni, care poate iesi bine sau nu.
Raspunde

KJF

Acum 1 lună

Daca acest vaccin iesea pe piata peste 5 ani siin lume mureau 50 mil oameni,era mai bine!?
Raspunde

Alin

Acum 1 lună

Bai COMUNISTILOR, bai DICTATORILOR, cum sa impui obligativitatea pentru un act medical? Un ser EXPERIMENTAL, care NU imunizeaza, dar are atat de multe reactii adverse? Vaccinarea asta se face politic, nu medical, nu stiintific. Se bazeaza pe cenzura si forta. Voi sunteti intregi la minte? Daca astazi obliga oamenii sa se inoculeze cu serul mARN, maine pot sa te oblige sa te inoculezi cu orice. Cine raspunde de mortii in urma vaccinarii? TU? Stai sa vezi, pana moare cineva si rudele isi iau dreptatea in maini si taie vreo cativa "legiuitori" care au impus obligativitatea. Nu se poate asa! Cat de curand apare un Tepes si ridica tepile cu cei care au promovat vaccinarea.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un sibian

Acum 1 lună

pentru ce ai tu sa stii ca sunt pastile!!!
Raspunde

@Un Sibian

Acum 1 lună

Judecand dupa metoda dvs. de prins spagari, as zice ca si dvs. puteti intra pe acelasi tratament cu "pastile" :)
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Nu mai ține cu șoșăcărismele, lasă-ne
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

da, asa faceau si sovieticii, te declarau nebun daca erai de alta parere
Raspunde

Cetatean

Acum 1 lună

Turnul sfatului de ce nu imi publicati mesajele? Sunt decente, corect gramatical si cat se poate de raționale. În plus vorbim despre dreptul de liberă exprimare care imi este încălcat. Ca mie nu mi se pare normal sa ne injectam cu un ser experimental si imi susțin această părere. Multumesc.
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 1 lună

Asteapta si tu 24h pana iti apare comentariul. Se pare ca foaia asta e tinuta de doar 2-3 oameni care trebuie sa modereze zilnic sute de comentarii si sa mai si castige un ban.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Lilu

Acum 1 lună

Pt cei care refuză vaccinul, în situația unei infectări, actul medical ar trebui plătit de pacientul în cauză
Raspunde

Ar fi o idee!

Acum 1 lună

Atunci sa se propuna ca numai cei ca tine sa plateasca contributia la sistemul de sanatate!
Raspunde

Iancu

Acum 1 lună

De ce? Nu toți contribuim la sistemul de sănătate? A fi tratat e un drept constitutional. De cand jn vaccin ii ngradeste drepturile constitutionale? Va afectat la cap mai băieți.
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

Si pentru cei care insista sa isi fumeze plamanii e ok sa platim "actul medical"?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Da,pentru ca fumatul nu este ilegal.Nu sunt ilegale nici consumul de alcool,de cartofi prajiti,de Botox etc.Daca ai impresia ca bugetul Sanatatii e s''ubnutrit'' din cauza fumatorilor sau alcoolicilor te inseli !
Raspunde

Javert

Acum 1 lună

Ar fi bine să plătim pentru tratamentul celor nevaccinați ca pentru fumători și alcoolici .Prin 2006 a fost promulgată o lege ,,Taxa pe viciu" care suprataxa alcoolul și tutunul .Pe scurt, toți cei care cumpără legal alcool și tutun își plătesc anticipat tratamentul medical în cazul în care se îmbolnăvesc din cauza viciilor.
Raspunde

Ion

Acum 1 lună

Fiecare decide pentru el, asa ca fiecare e responsabil pt decizia luata! Alegeti sa decideti pentru voi!
Raspunde

Dany

Acum 1 lună

Mi se pare corect sa fie segregare cat mai mare, dar mi se pare si mai corect ca nevaxinatzii sa nu mai fie primiti in sistemul public de sanatate si sa nu mai plateasca asigurari de sanatate. Sa fie intretinut sistemul medical doar din banii celor inoculati cu serurile.
Raspunde

Zana maseluta

Acum 1 lună

Iar mie mi se pare corect că cei nevaccinați să plătească tratamentul in spitalele de infecțioase in cazul in care vor lua boala având în vedere că au refuzat tacit vaccinul pe care l-au avut la dispoziție gratis. Și numai în spitalele de infecțioase, celelalte spitale sa se deschidă pt pacienții care mor cu zile din cauza unor iresponsabili cu capetele infectate de teoriile conspirației. Cum ar fi?
Raspunde

Un Ion

Acum 1 lună

Romanul nu e prieten nici cu sapunul, asa ca de ce va mirati?
Raspunde

Theo

Acum 1 lună

CONCLUZIE: Inginerii sunt mai ... medici decat medicii!!!
Raspunde

Andrei

Acum 1 lună

Cum de a degenerat discutia despre o boala, de la TRATAMENT, direct la "vaccin"? Cine impinge subiectul in directia asta? Cine are acest interes? Se stie ca majoritatea oamenilor au facut forme usoare. La fel, se stie, ca pentru cei care au facut boala (indiferent de forma) exista mai multe tratamente. In SUA si in multe alta tari se administreaza Hidroxicoroquina, tratament sub car nu a murit nici un pacient. Toti s-au vindecat. La fel este si Ivermectina, folosita cu mult succes in diverse tari. La noi a fost oprita la granita. Si mai sunt si alte metode de vindecare. Covidul nu este nici CANCER nici SIDA. Este o gripa modificata care poate da pneumonii atipice. Dar este total tratabila. A, ma iertati, astea sunt subiecte tabu. Nu avem voie sa discutam despre ele. Oamenii nu trebuiesc tratati si VINDECATI, ei trebuiesc vaccinati. A innebunit lumea cu totul? Si daca ar fi vaccinul asta atat de folositor cum sustin interesele big pharma, desi nu este, tot nu ar justifica vaccinarea celor care au facut boala si s-au imunizat pe cale naturala. Pentru ca vaccinul NU vindeca. El ar trebui sa PREVINA.
Raspunde

Kukuruku

Acum 1 lună

daca recunosteau existenta unor tratamente alternative eficiente, nu mai puteau aproba legal folosirea inainte de perioada standard a vaccinurilor.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus