Ciudata poveste a celui mai recent ansamblu premium: ”Noi le-am dispus oprirea lucrărilor, ei nu au făcut-o. Eu ce să fac acum?”

Cu 16 blocuri în construcție, Kristal Residence este descris drept un ansamblu rezidențial premium. Un ansamblu pentru care a fost deviată Valea Săpunului înspre Sibiu, pentru care Primăria a cerut oprirea lucrărilor și împotriva căruia vecinii au pornit proces. Un ansamblu ridicat de unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Șelimbărului, dar pe care autoritățile spun că nu îl găsesc pentru a-l amenda. Dezvoltatorul respinge orice acuzații, dă vina pe alții pentru eventualele nereguli și promite că, la final, totul va fi premium.

Aproximativ 15.000 de mp are terenul pentru care Ryatt Finance SRL a obținut la începutul lui 2019 autorizația de construire a ansamblului cu 211 apartamente și 26 de spații comerciale la parter. Accesul spre ansamblu se face prin cei nici șase metri ai străzii Octavian Goga, fiind poziționat în spatele restaurantului El Gringo. Zonă care s-a extins amplu în ultimii ani. La autorizare, lucrările au fost estimate de către dezvoltator la aproximativ patru milioane de euro.

Intrarea din DN1 pe strada Octavian Goga din Șelimbăr, pe care la numărul 5 se construiește ansamblul Kristal Residence

Arhitectul șef al Primăriei din Șelimbăr n-a mai solicitat elaborarea vreunui plan urbanistic zonal pentru acest ansamblu: dezvoltatorul imobiliar propunea indicatori urbanistici sub cei prevăzuți în planul urbanistic general ai comunei, plan care nu a mai fost actualizat din 2000, este explicația oficială. Autorizația a fost eliberată în perioada în care arhitect șef al comunei era Radu Horotan, cel care un an mai târziu a fost reținut de procurori sub acuzația de luare de mită, printre altele.

Sunt două sau sunt trei etaje?

„Inițial, habar nu aveam ce se întâmplă, am văzut doar că se defrișează pe aici. Ne gândeam că vor să curețe zona, să o parceleze și să ridice case. Când colo, blocuri”, spun o parte din vecinii ansamblului. Vecini care fac parte din Asociația XXL și care, în lipsa unui PUZ, au început în vara anului trecut să caute documente din care să înțeleagă la ce se muncește în zona lor. 

Așa au descoperit într-o documentație depusă la Agenția de protecție a mediului că e vorba de locuințe colective: zece cu parter și două etaje și șase imobile cu regimul de înălțime demisol, parter și două etaje.

Doar că în locul blocurilor cu demisol, parter și două etaje au apărut blocuri care arată altfel. ”Am fost și la Ordinul Arhitecților și i-am întrebat: acesta e demisol? Evident că nu: e parter. Prin urmare aici au fost construite blocuri cu parter și trei etaje, nu cum scrie în autorizație, subsol, parter și două etaje”, privesc vecinii înspre clădiri.

Aceste imobile se încadrează în categoria demisol, parter și două etaje, susțin autoritățile și dezvoltatorul imobilar

Cu un capital social de 200 de lei, Ryatt Finance a fost înființată în 2016, cu sediul social în București, având inițial drept obiect principal de activitate ”activităţi de închiriere şi leasing cu autoturisme şi autovehicule rutiere uşoare”. Obiectul principal de activitate a fost actualizat în 2019: ”lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. În ultimul an financiar încheiat, 2020, a înregistrat o cifră de afaceri de 2,9 milioane de lei și un profit de 160.000 de lei. Unicul acționar al Ryatt Finance este Ovidiu – Gheorghe Roman (45 de ani). Este unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din județ, el fiind cel care a inițiat și ansamblurile Cosmopolitan, Excelsior, Azure Residence, Millenium Residence ori Terra Park Residence, toate în Șelimbăr.

Au deviat Valea Săpunului

Printre instituțiile sesizate de către Asociația XXL referitor la lucrările de la noul ansamblu imobiliar se numără și Apele Române. Și asta deoarece pentru amenajarea unei parcări și a unei stații de gaz, Valea Săpunului a fost pur și simplu mutată înspre Sibiu: înspre oraș a mai fost săpat din mal, iar înspre Șelimbăr au fost realizate două ziduri de sprijin: unul de zece metri lungime și un metru înălțime pentru parcare și un al doilea de aproape cinci metri lungime și doi metri înălțime, aflat în spatele stației de gaz. Primul zid ”îngustează secțiunea de scurgere a cursului de apă”, iar al doilea chiar ”obturează secțiunea de scurgere a râului”, au constatat la jumătatea lunii aprilie 2021 inspectorii Sistemului de gospodărire a apelor Sibiu.

Valea Săpunului a fost mutată mai înspre Sibiu, iar înspre Șelimbăr e mărginită de ziduri de sprijin

Cei care au grijă de apele din județ au dispus ca, până pe 21 mai 2021, starea Văii Săpunului să fie adusă la cea inițială. Acest lucru nu s-a întâmplat până acum. ”Zidul acela de sprijin nu eu l-am ridicat. Este lucrarea celor de la DelGaz, făcută de firme subcontractate de această societate”, susține Ovidiu Roman pentru Turnul Sfatului. El spune că nici de amenda de 35.000 de lei pe care a dispus-o SGA pe numele firmei sale nu are cunoștință.

Întrebat de zidul de sprijin ridicat pentru amenajarea parcării pe un teren care nu îi aparținea, nu am primit un răspuns clar. Cum a ajuns însă acest teren să fie folosit de către Kristal Residence lămurește Primăria Șelimbăr, într-un răspuns transmis Asociației XXL. ”Conform Codului Civil art. 570 – Terenul lăsat pe apele curgătoare. Proprietarul fondului riveran dobândește, de asemenea, terenul lăsat de apele curgătoare care s-au retras treptat de la țărmul respectiv”.

Pe terenul ”câștigat” din albia Văii Săpunului au apărut o stație de gaz și o parcare

Reprezentanții Ryatt Finance nu își asumă modul în care este ridicat ansamblul lor, responsabilitatea fiind în sarcina subcontractanților, din punctul lor de vedere. ”Noi suntem doar dezvoltatori. În rest, toate serviciile sunt externalizate, de la proiectare, la execuție sau juridic. Pe acest șantier lucrează aproximativ 20 de firme cu circa 300 de angajați”. Referitor la faptul că pe plăcuța de șantier nu este trecut numele constructorului, ci este scris faptul că execuția este realizată ”în regie proprie” primim, de asemenea, o explicație. ”Trei ani am așteptat până am obținut autorizația de construire. Cum să fi contractat o firmă de construcții în aceste condiții?”.

”Repet: noi suntem investitori. Dacă s-a făcut vreo greșeală, nu noi, Ryatt Finance am făcut-o, ci firma angajată”, Ovidiu Roman, unic asociat și administrator Ryatt Finance SRL

Joaca de-a administrația. ”Eu ce să fac acum?”

La începutul lunii martie din acest an, chiar reprezentanții DelGaz invocați de dezvoltator trimit o adresă Primăriei Șelimbăr în care atrag atenția că ansamblul Kristal este amplasat peste o conductă de alimentare cu gaze naturale a municipiului Sibiu. Cel puțin așa rezultă dintr-o adresă a Primăriei. ”Ne este comunicat faptul că au fost executate lucrări fără avizul operatorului sistemului de distribuție a gazelor naturale și care afectează sistemul de distribuție a gazelor”, scriu reprezentanții Primăriei Șelimbăr, într-o adresă emisă în 30 martie 2021. Document adresat celor de la Ryatt Finance cărora li se impune ”oprirea lucrărilor începând cu data de 31 martie 2021, până la reglementarea situației”.

Lucrările nu au fost oprite nici măcar o zi. Reprezentantul Ryatt Finance cu care a discutat Turnul Sfatului, Ovidiu Roman, spune că nu a primit acea adresă prin care i se cere oprirea lucrărilor și că are aviz de la DelGaz. ”Uitați aici, pe planșă: conducta de gaz este prevăzută în plan, traseul acesteia este printre blocuri, avem avizul. Și cum să nu avem aviz de la DelGaz, când noi cu această societate lucrăm pentru efectuarea branșamentelor și a celorlalte lucrări pentru rețeaua de gaz?”, spune dezvoltatorul imobiliar, arătând o planșă care poartă însemnele DelGaz. După care arată facturi emise către Ryatt Finance de către DelGaz, inclusiv din luna aprilie 2021. ”Dacă nu eram în regulă, cum de îmi emit facturi pentru lucrările pe care ei le fac aici?”. 

Ovidiu Roman spune că nu are știință de adresa prin care i s-a dispus încetarea lucrărilor. Adresă despre care vorbește viceprimarul Șelimbărului, Cornel Oană, cel care a fost să vadă ansamblul la chemarea reprezentanților Asociației XXL. ”Noi le-am dispus oprirea lucrărilor, ei nu au făcut-o. Eu ce să fac acum? Cei de la Ryatt nu au venit nici măcar să ridice procesul-verbal de sancțiune și cel de oprire a lucrărilor până la intrarea în legalitate. Adresa de corespondență este la București, le-am trimis acolo adresa, le-am trimis și pe mail. Nici cei de la DelGaz nu ne-au răspuns dacă s-a remediat ori nu, nici cei de la Inspecția în construcții nu ne-au răspuns. Noi nu ne-am asumat continuarea lucrărilor, le-am cerut oprirea lucrărilor până la obținerea unui aviz favorabil de la DelGaz. Acum, știți cum e Roman... El nu respectă nimic, noi am cerut oprirea lucrărilor”, declară Cornel Oană.

Primăria spune că trebuie demolat. Dezvoltatorul, că nu

În urma unui control realizat pe șantierul ansamblului, viceprimarul Cornel Oană anunță că cei de la Ryatt Finance SRL au fost amendați. ”Noi am făcut un raport, am mers, am măsurat gradul de ocupare, regimul de înălțime și am constatat că la un imobil au depășit limita de înălțime. Le-am transmis să remedieze situația, le-am aplicat o amendă de 20.000 de lei”, declară Oană.

Ovidiu Roman, proprietarul Ryatt Finance, spune că nu a primit vreun document nici în acest sens. ”Nu vor să primească procesul-verbal. Am trimis prin poștă, la sediul din București, cu semnătură de primire, ne-a fost trimis înapoi”, susține viceprimarul, care spune că nu reușește să ia legătura cu Ovidiu Roman.

Pus în fața acestei explicații, proprietarul Ryatt Finance are și el o întrebare. ”Sunt unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Șelimbărului. Cum să nu mă găsească reprezentanții Primăriei?”. În ceea ce privește depășirea regimului de înălțime invocată de administrație, Ovidiu Roman spune că nu are ce să demoleze ori remedieze, din moment ce modificările din șantier au fost făcute cu știința administrației locale. ”În noiembrie anul trecut, s-a emis o nouă soluție tehnică pentru unul dintre imobile. Din cauza diferenței de nivel s-a coborât cota de fundare. În rest s-a păstrat tot-tot ceea ce era în autorizația de construire. Iar pentru această nouă soluție tehnică, avem acordul Primăriei”, arată documente în acest sens Ovidiu Roman.

El arată că discuțiile despre depășirea limitei de înălțime sunt neîntemeiate, din moment ce pe teritoriul Șelimbărului, în imediata apropiere, mai este o clădire cu șapte etaje peste parter, iar dincolo de Valea Săpunului, pe teritoriul Sibiului, sunt blocuri și cu cinci sau chiar zece etaje.

Ce vestesc ”mustățile”?

Unul dintre elementele care au atras atenția vecinilor nemulțumiți de noul ansamblu sunt ”mustățile” din fier beton lăsate pe fiecare acoperiș. Coroborat cu faptul că pentru fiecare imobil ridicat casa scărilor ”urcă” până pe acoperiș, vecinii au tras concluzia că cei de la Ryatt Finance se pregătesc pentru ridicarea încă unui nivel peste fiecare bloc.

Toate clădirile ridicate pe ansamblul în discuție au pe acoperiș ”mustăți” la vedere

”Pe fiecare bloc noi vom amenaja o terasă verde, care să fie folosită de locatari. Acoperișul va fi înconjurat cu protecție din sticlă, de aceea au rămas acele capete de fier beton, iar casa scării a fost astfel construită, pentru ca locatarii să aibă acces pe acest acoperiș”, spune Ovidiu Roman.

Aceeași versiune a fost prezentată și reprezentanților Primăriei. ”Noi nu l-am crezut”, spune viceprimarul Oană. Nici vecinii nu cred această variantă. Și aduc în sprijinul lor situația unui ansamblul care poartă semnătura aceleiași societăți, Ryatt Finance, care a fost ridicat pe strada Doamna Stanca, tot din comuna Șelimbăr. Tot cu blocuri cu parter și două etaje pe al căror acoperiș au rămas ”mustăți” și deschidere la casa scărilor. În octombrie anul trecut, Primăria Șelimbăr a emis autorizația nr. 242 referitoare la acest ansamblu aflat în dreptul pieței Rahova din Sibiu, prin care, în urma unei amenzi, asigura intrarea în legalitate pentru două blocuri la care peste cele două etaje inițiale a mai fost ridicat încă unul.

La o astfel de autorizație se așteaptă și vecinii ansamblului Kristal Residence

Iar printr-o adresă din mai anul acesta, Primăria Șelimbăr recunoaște faptul că și în cazul Kristal Residence, cei de la Ryatt Finance au solicitat creșterea ulterioară a regimului de înălțime. ”Pentru construirea a încă unui etaj suplimentar, beneficiarul a depus o cerere pentru certificate de urbanism în acest sens, însă acesta nu a primit o rezoluție favorabilă”.

Parcări și spații verzi? Vedem la final!

Cei din Asociația XXL sunt îngrijorați și de faptul că în actuala configurație a noului ansamblu ridicat lângă ei nu există suficient spațiu pentru a asigura locurile de parcare necesare celor 211 de locuințe (62 de garsoniere, 127 de apartamente cu două camere și 22 cu trei camere). Și că viitorii locatari vor inunda cu mașinile lor străzile din împrejurimi.

Conform autorizației, viitorul ansamblu ar urma să aibă 108 parcări la subsol și 161 de parcări la nivelul solului. ”Nu este loc”, susțin vecinii, privind printre imobilele deja ridicate.

”Este loc, pentru că parcările nu trebuie amenajate la cinci metri distanță de imobile, deoarece la parter nu vor fi geamuri pentru locuințe, astfel încât normativele să împiedice amenajarea de locuri de parcare lângă imobile”, susține Ovidiu Roman. El dă asigurări că în ansamblul pe care îl dezvoltă vor fi și suficiente spații verzi. Iar în mijloc, potrivit lui, va fi amenajat chiar și un parc cu loc de joacă. Rugat să explice unde ar putea fi amenajat acest parc pornind de la imaginile aeriene, Ovidiu Roman nu a răspuns.

În mijlocul acestui ansamblu urmează să fie amenajat și un parc cu un loc de joacă, promite dezvoltatorul imobiliar. Alte aproximativ 161 de locuri de parcare ar trebui să își găsească locul prin noul ansamblu

De fapt, nici Primăria Șelimbăr nu poate răspunde câte locuri de parcare și spații pentru verdeață există în viitorul ansamblu. ”În ceea ce privește existența locurilor de parcare, acestea se vor inventaria la recepția lucrărilor. Zonele verzi se vor inventaria la recepția lucrărilor”, transmite Primăria, în scris, celor de la Asociația XXL.

Nici actele emise de-a lungul vremii pentru acest ansamblu nu arată o situație clară. În acordul de mediu emis în iunie 2018 pentru acest ansamblu, sunt amintite 181 de apartamente și 26 de spații comerciale, plus 90 de locuri de parcare la demisolul mai multor imobile.

În actele obținute de reprezentanții Asociației XXL rămân cele 26 de spații comerciale, dar numărul locuințelor crește la 211. Iar în ceea ce privește locurile de parcare, sunt amintite 108 parcări la subsol și 161 - la sol într-unul din documente (269 în total) sau 263 de locuri de parcare într-un alt document.

Câte locuri de parcare vor fi în noul ansamblu imobiliar? Depinde ce acte consulți...

Procesul

În luna octombrie a anului trecut, Ionel Coman, Marcel Boeriu, Nicolae Câtea, Liviu Prodea, Bogdan Burescu, Nicolaie Oprea, Vasile Prodea, Ioan Tatu, Horia Anghel, Ion Bisericaru și Ioan Banciu – locuitori din zonă, membri ai Asociației XXL – deschid un proces la Tribunalul Sibiu. ”Am cerut oprirea lucrărilor și anularea autorizației de construire”. Oprirea lucrărilor până la finalizarea procesului a fost respinsă de o judecătoare în decembrie anul trecut. Vecinii au formulat recurs, dar acesta a fost anulat de Curtea de Apel Alba Iulia, din cauză că nu a fost timbrat. Procesul de anulare a autorizației de construire a continuat cu un alt magistrat – cel care a judecat inițial dosarul s-a pensionat – iar pronunțarea a fost amânată pentru ziua de 18 iunie 2021.

”Noi, acum, cu ansamblul suntem aproape gata. Până acum nu a fost nicio problemă, nu a fost nimic? Acum au început toate nebuniile. Cu toți vecinii noi suntem în regulă, nu avem nicio problemă. Doar unii, însă, ne contestă și nu îmi dau seama de ce, din moment ce unii dintre aceștia au un regim de înălțime al caselor mai mare decât imobilele ridicate de noi. Iar printre cei care ne contestă sunt persoane care nici nu locuiesc în zonă”, arată Ovidiu Roman.

Declarațiile lui sunt făcute în contextul în care Turnul Sfatului a fost contactat de dezvoltatori imobiliari care se consideră șantajați de ”grupuri de interese”. Deocamdată, însă, existența acestor grupuri de interese care să șantajeze dezvoltatorii imobiliari cu blocarea lucrărilor nu a fost dovedită de către autorități, potrivit informațiilor Turnul Sfatului.

Se putea construi și mai mult!

”Coeficientul de utilizare a terenului permis în această zonă era de 2,7, iar noi avem un CUT de 1,17, deci sub jumătate. Procentul de ocupare a terenului este de maxim 40%, iar noi avem în jur de 30%. Practic, noi am fi putut construi mai mult. Dar noi încercăm să dezvoltăm un ansamblu prin care să ridicăm calitatea vieții. Toate materialele utilizate pe șantier sunt de calitate premium, este exact ceea ce ne dorim noi: locuințe din categoria premium, pentru că piața are nevoie de așa ceva”, declară Ovidiu Roman.

Chiar și reprezentanții Primăriei invocă această situație într-un răspuns transmis celor de la Asociația XXL. ”Conform planului de situație din documentația tehnică care a stat la baza emiterii autorizației de construire, POT-ul propus este de 30,38%, iar CUT-ul, de 1,17. Aceste valori se încadrează în limitele maxime impuse prin certificatul de urbanism, unde POT-ul maxim admis este de 35%, iar CUT-ul, de 2,7”.

”Celelalte ansambluri din portofoliul nostru au un regim mai mare de înălțime, iar un astfel de ansamblu precum Kristal Residence ne lipsea din portofoliu. Adică un ansamblu premium, cu patru căi de acces, cu un parc și un loc de joacă în mijloc. În imobilul din mijloc va funcționa și o grădiniță”, dă asigurări Ovidiu Roman.

Potrivit anunțurilor de pe pagina de Facebook a ansamblului, prețurile în Kristal Residence pornesc de la 723 de euro pentru fiecare metru pătrat construit

”Vă subliniez faptul că sunt respectate toate reglementările legale în vigoare, folosim doar materiale premium,  suntem foarte atenți la toate detaliile, în execuție avem contractate firmele de top de la nivel local, cu cele mai noi tehnologii implementate, reacționăm cu maximă celeritate și responsabilitate la toate recomandările primite”, Ovidiu Roman, unic asociat și administrator Ryatt Finance SRL

”În fiecare zi nu poți să îi dai amendă, cred”

La ședința Consiliului local Șelimbăr de la finele lunii mai, în fața aleșilor și a executivului local au venit să vorbească și o parte din membrii Asociației XXL despre situația ansamblului Kristal Residence. Oamenii s-au plâns că noul ansamblu va duce la blocarea traficului auto și că administrația locală nu este capabilă să gestioneze situația, invocând și alte lucruri insuficient, din punctul lor, clarificate, precum accesul mașinilor de intervenție. ”Știm că nu e un constructor civilizat, de aceea am luat măsurile pe care le-am luat. În fiecare zi nu poți să îi dai amendă, cred. Nu știu. Are sediul la București și vine înapoi că nu a primit nimeni amenda, că e cu recipisă. I-am trimis pe mail. Să vedem ce se întâmplă acum, după oprirea lucrărilor și după aplicarea sancțiunii. La cele două blocuri din față la care se lucrează, e legal, respectă autorizația. Problema e la blocurile din spate, acolo nu respectă autorizația. Până la următoarea ședință o să vă comunic ce măsuri mai luăm”, a promis viceprimarul Cornel Oană.

Discuțiile din Consiliul local Șelimbăr pe acest subiect pot fi urmărite în înregistrarea de mai jos (de la minutul 2:24:00)

Consultă aici hotărârea Tribunalului Sibiu prin care a fost respinsă solicitarea de suspendare a autorizației de constriuire în cazul ansamblului Kristal Residence

Consultă aici răspunsul transmis de Primăria Şelimbăr reprezentanților Asociației XXL

Vecinii au sesizat și faptul că aranjarea imobilelor nu mai respectă planurile inițiale

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Sibian SB

Acum 5 luni

Exista o soluție, una singura, care împacă pe toată lumea, atat pe vecini, pe autorități si mai ales pe roman ovidiu : demolarea de urgenta a tot ce a facut respectabilul investitor. Acuma desigur, ajungem la șpagă un felul acesta. Si anume spaga, sau mai bine zis multiplele spagi, pe care le-a luat respectabilul primar din Selimbar, grecu. Cu g mic și el, ca e un golan șpăgar... N-ai cu cine domne in tara asta, pana nu se introduc execuțiile (scaun electric), vom fi din grav in mai grav. Scârba mea pt personaje ca ovidiu roman, primaru grecu si restul jegurilor din primărie care îl înconjoară este la un nivel exagerat de mare. Selimbareni, aveți ce-ati votat.
Raspunde

Valentin

Acum 5 luni

Corect are trebuie demolate toate constructiile pentru ca nu se respecta autorizatia de constructie, regimul de inaltime, spatiile verzi pe intregul teren. Dar, daca demolezi sare Roman(constructorul) cu darea de mita, deci santajul e activat. Reactia primariei selimbar e de tip wc, deoarece nu a facut nimic a cere sa opresti lucrarile nu inseamna a cere rezolvarea problemelor!!! Primaria coruptiilor in imobiliare trebuia sa demareze juridic actiuni de oprire lucrari atat la inspectoratul de constructii (care doar intinde mana) si la judecatorie pentru a primi ordinul de demolare. Deci, primaria spune de fapt ca protejeaza mafia in constructii!! Toate constructiile noi nu au spatiu verde cerut de lege, pe Brana s-a ajuns sa se desfinteze spatiul verde de langa drum iar trotoarul e acuma loc de parcare similar Doamna Stanca. Ma intreb ce tupeu sau grad de coruptie poti avea ?
Raspunde

Alin

Acum 5 luni

Ce vorbim aici ? Primarul aktual a semnat autorizatia de construire si acuma ne invartim in jurul copaciilor? Pai ? Sa nu uitam ca toata dezvoltarea haotica in Selimbar fara spatii verzi, fara parcuri noi. fara trotoare e semnata de Primar care numeste toti sub el. Toata gasca primariei selimbar pute a coruptie, mai ales ca mosteniriile lui marincuta inca aduca roade si nici un om nu a fost schimbat din schema dolariilor!
Raspunde

Unu' altu

Acum 5 luni

Pai cu Roman cine se pune? Nereguli au fost pe Doamna Stanca 17 la blocurile lui, la fel Cosmopolitan si blocul de la nr 39 de pe Stanca (in latelar de Dedeman) si nimeni nu a zis nimic...acum aici au facut vecinii reclamatie. O sa vedeti ca nimeni nu o sa mai zica nimic cand sunt gata si asta e....Nimeni nu-l opreste....:(
Raspunde

Jean

Acum 5 luni

Aoleu, ce cocina si ce infectie avem in imagini! Intrat si demolat toata zona aia asa zisa d-na Stanca! Praf si pulbere! Un sibiu distrus, terminat, devenit micul Mumbai!
Raspunde

Gigi

Acum 5 luni

Ansamblu rezidential de lux: 62 de garsoniere, 127 de apartamente cu două camere și 22 cu trei camere si living cu bucatarie incorporate de 22 mp? Asta e nivelul cumparatorilor, ei dicteaza piata, ei cumpara orice rebut cu nume frumos. Asa cumparatori, asa contructori, asa autoritati.
Raspunde

Gigi

Acum 5 luni

Pntru viitori "rezidenti": https://recorder.ro/casele-noastre-scumpe-si-strambe-cat-ne-costa-indiferenta-fata-de-confort/?fbclid=IwAR1B0tXncYcBlqlwPqqS65AVhtnhz4mPjLGNbSo1tLRT46Q4O-wIGumBt84
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 5 luni

Dl. Deleanu nu vad Inspectia in Constructii in toata afacerea asta?Iar au stat ascunsi?
Raspunde

Dan

Acum 5 luni

Cei care cumpara apartamente de la acest investitor ar trebui sa se intereseze de seriozitatea lui si de conditiile din zona: distanta intre blocuri, un viitor etaj sau doua peste cele existente, locuri parcare, acces intre blocuri , litigii /procese , acceptare conditii de creditare bancare de catre investitor, utilitati, calitate materiale si lucrari. Veti plati mult si bine altfel.
Raspunde

EU

Acum 5 luni

Indiferent de investitor potentialii cumparatori ar trebui sa se intereseze de aceste aspecte. Din nefericire nu o fac si isi asuma riscurile. In Cartierul Arhitectilor s-au vandut si intabulat apartamente in litigiu notat in cartea funciara .Procesele sunt de durata si nu se gandesc ce risc si-au asumat.Toti se bazeaza pe promisiunile investitorilor care stiu ca sunt sprijiniti de autoritatea locala prin orice mijloace, fie ele si cu iz penal.
Raspunde

Miron Florea

Acum 5 luni

Ca si cum constructorul VREODATA ti-ar spune adevarul. Planurile sunt planuri si realitatea complet alta.
Raspunde

Ardeleanu'

Acum 5 luni

Omul cu legaturi in randul celor cu ochi albastri.

Raspunde

Iulian

Acum 5 luni

Alo Parchetul, DNA ? De ce nu va autosesizati in aceasta chestiune ? Solutie - DEMOLARE. Si aceasta intrare in oras o sa fie sufocata din lipsa cailor de acces nedimensionate si tot mai blocate. Lipsa de gandire, de viziune, prostia, coruptia isi spune cuvantul. Banul primeaza. Mafia de la aceasta primarie este protejata de ISC , ISU, Prefectura, CJ , Justitie. Toti sunt cumparati de acesti investitori de carton . Primarul grecu ( cu g mic ) locuieste in apartament construit de acelasi investitor roman ( cu r mic ). E ca in Caragiale .... odata declara ca are spatii verzi, apoi aceleasi spatii sunt prezentate ca locuri de parcare. Vai de clientii care "se vor bucura" de asemenea "locuinte de lux", cu distanta intre blocuri care se vede din imagini ca pot sta la discutii cu vecinii din blocurile alaturate. Parcarea - la Lidl. Verificati actele inainte de achizitie sa nu aiba litigii !!! . Cei care locuiti in zona reorientati-va cat mai puteti .... Romania te iubesc !
Raspunde

Ada Abrudean

Acum 5 luni

Chichite avocatesti si arhitecturale. Nu inteleg ce importanta au porcariile alea teoretice cu demisol, subsol, un etaj, 3 etaje, P+2 sau P+3 etc. Scrie domnule pe proiectul care trebuie aprobat care este inaltimea maxima a fecarei cladiri in parte, acea inaltime se aproba si gata povestea. Daca la inaltimea aia de 10 sau 15m tu construiesti 10 etaje (adica faci cotete de gaini) sau doar 2 etaje si faci apartamente de 500m² asta e treaba ta ca investitor si atata timp cat constructia in sine respecta inaltimea din planul deja aprobat, nu are nimeni treaba cu tine. Daca insa ai depasit inaltimea, chiar si numai 30cm, constructia e automat demolata si cu asta basta. (pe cheltuiala constructorului, bineinteles) Ca de-colo pleaca toata porcaria. Ba ca e demisol, ba nu e ca e parter, si pana la urma e si pivnita si demisol si parter de nu mai stie nimeni ce e acolo. Inaltimea maxima, aia e tot ce conteaza. Ai depasit inaltimea scrisa pe proiectul pt care ai primit aprobare, jos cladirea si cu asta basta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Scarba

Acum 5 luni

Unde sunt marii directori si marii ingineri incompetenti si pupancuristi din multinationalele care au aterizat la sibiu ? Asteptati pensia in continuare de la globalisti, prostituandu-va pentru un ban gaurit! Vedeti bai, smenarilor, vedeti rezultatul dezvoltarii voastre fara limita ! Ati mutat tot sudul tarii la sibiu, moldova etc fiindca in lacomia voastra nu ati stiut sa va opriti! Ati preferat sa nu va extindeti 100 - 200 km mai la sud, din comoditate, dar ati preferat sa va bateti joc de un oras si de locuitorii lui! Lacomia multinationalelor din sibiu, a dus la asemenea dezvoltare tip ghetou! Daca e sa va uitati spre autorii morali, priviti spre zona industriala vest! Serparia si infectia de-acolo vine!
Raspunde

Che

Acum 5 luni

Primăria Selimbar e singura vinovata ,deoarece nu constructorii din tufis și-au semnat singuri Autorizațiile !!! Și acuma ce sa facem ,întreabă retoric primăria prin expertul in semnat acte pe banda rulantă ,primarele care este !?? Va spun eu ce sa faceți stimabili corupți : SA PLECAȚI ACASĂ ȘI SA VA CONFIȘTE DNA TOT CE AȚI FURAT !!
Raspunde

Sibian

Acum 5 luni

Si piata (cumparatorii) au vina lor. Nu trebuie sa cumpere orice si sa faca atent o selectie a imobilelor bune. Fiindca cei mai multi cumpara printr-un credit pe care il vor avea 20-30 de ani, deci nu trebuie luata o decizie pripita si dupa spiritul de turma. Si autoritatile gresesc (mai ales la Sibiu) fiindca nu respecta nici ei termenele legale, de multe ori punand in intarziere proiecte care au pierderi si din aceasta cauza si apoi incearca sa le recupereze. Nu e o scuza, dar se intampla frecvent. Iar dezvoltatorii de genul "Roman" iar ar trebui ocoliti.
Raspunde

Mitica dela Liga

Acum 5 luni

grecu primarul hotiilor din imobiliare a fost acuzat de DNA pentru luare de mita, organizare de grup infractional organizat iar rezultatul e continuarea distrugerii celor mai bune zone ca si potential de dezvoltare....si astea sunt adevaruri nu povesti ...din pacate astia ne sufuca si distrug starea de bine a populatiei. Aproape toata primaria trebuie sa plece la puscarie ca altfel ne trezim cu un nou grecu si atunci va fi prea tarziu!
Raspunde

Ahitofel Yankze

Acum 5 luni

Ovidiu Roman este cel mai mare criminal urbanistic pe care l-a cunoscut Sibiul. Nu spun ca e singurul, dar cu siguranță cel mai mare. Mai trec pe langa gunoaiele ce le construieste acolo și se vede la ochiul liber ca apartamentele alea n-au de unde sa aibă soare. De unde sa aibă locuri de parcare. Spații verzi. Unde construiește gunoiul asta, i se vede amprenta de mișel. Chiar se pot face bani în imobiliare construind corespunzător. Dar mentalitatea de bișnițar, de golan mărunt, nu o poți scoate omului din măruntaie. O mizerie de om.
Raspunde

2cents

Acum 5 luni

"În octombrie anul trecut, Primăria Șelimbăr a emis autorizația nr. 242 referitoare la acest ansamblu aflat în dreptul pieței Rahova din Sibiu, prin care, în urma unei amenzi, asigura intrarea în legalitate pentru două blocuri la care peste cele două etaje inițiale a mai fost ridicat încă unul." --- Oare o sa putem vreodata scapa de aceste aberatii din urbanismul romanesc? Cum adica a intrat in legalitate prin plata unei amenzi? Si in Sibiu au fost facute nenumarate abuzuri care s-au finalizat exact cu aceasta schema. Plata unei amenzi modice si ceea ce s-a construit in afara legii a ramas "bine" construit. Unde in lumea civilizata ati mai pomenit asa ceva? E foarte normal ca Sibiul si alte localitati au ajuns sa fie sufocate de acest urbanism de cumetrie. Prost sa fii sa respecti legea, etajele construite "extra" iti vor aduce bani mult mai multi decat vei pierde cu amenda. Mi- efectiv greata de ce se intampla de 30 de ani incoace in urbanismul sibian. Nu va e rusine, arhitecti/urbanisti/edili? Nu ve crapa obrazul cand acceptati aceste "intrari in legalitate"? Politicieni corupti au facut legislatia stramba si acum o exploateaza impreuna cu tunarii imobiliari sub ochii bovinici ai cetateanului naiv. Intrarea in legalitate se face dupa platirea amenzii plus demolarea partii care e peste limita legala. Asa s-ar face in lumea civilizata insa la noi e o jungla si nu vrem sa schimbam nimic
Raspunde

Demolati Acele Mizerii

Acum 5 luni

Pe bune... ca nu aveti ce face ? Trebuie simplu, demolate iar respectivii "investitori" judecati pentru inselaciune, abuz, frauda... sa numim doar cateva delicte in cazul asta. Pai daca nu le faceti nimic la astia, or sa urmeze si altii... si uite asa Sibiul ajunge noul Ferentari.
Raspunde

CitizenX

Acum 5 luni

Acel “ansamblu de lux” (sa mori tu!!) nu trebuia aprobat de la inceput. Strada aia nu poate suporta atata trafic iar de constructia unor pasaje auto in zona…sa fim seriosi. Domnul Grecu are bani de investit aiurea in echipe de fotbal de mana a 17-a, proiecte de stadioane unde sa joace miute cu gasca, pietonale facute prost pe foarte multi bani si altele. Intre timp ne inundam la fiecare ploaie, e praf si mizerie peste tot si dam autorizatii de constructie la toate ghetourile.
Raspunde

O Rusine marca Primaria Selimbar - cele mai urate constructii

Acum 5 luni

Constructiile in cauza sunt cartea de vizita a Primariei Selimbar - ghetouri in toata regula - fara minim de lumina naturala, fara trotuare, locuri de parcare, fara zone verzi si cel putin un parculet / loc de joaca la atatea apartamente ... doar betoane pentru care viitorii cumparatori vor regreta alegerea facuta. Asa ca deschideti ochii ! Cum se poate ca un arhitect sa isi puna semnatura pe asemenea mizerie ? cu un asemenea proiect nu treci anul ...din cate stiu facultatea de arhitectura nu se face la privat. Demisia arhitectului ! Cum o sa faceti receptia "cartierului de lux" ? Cine o sa semneze falsul proces verbal ? Cat de ticalos si de vandut sa fi tu primar sa iti sabotezi propria ta "ograda" . Sa blochezi circulatia la intrarea in oras, sa accepti sa se construiasca asemena hidosenii ingramadite , sa nu ai o gandire in ce priveste accesul in /din noul "cartier rezidential" iar apoi sa incepi sa cauti solutii . Prostia, coruptia si servilismul isi spun cuvantul. Primarule care esti ce faci cand iti dai seama ca ai dat cu palma in rahat ? Mai ai tupeul sa candidezi la alegerile viitoare cu asemenea realizari ?
Raspunde

Eu

Acum 5 luni

Situatie similara cu cea din Cartierul Arhitectilor. unde PUZ aprobat este aruncat la cosul de gunoi. iar prevederile din PUG sunt facultative.Arhitectii proiectanti nu raspund nici daca se anuleaza autorizatiile de construire si nici nu au de unde sa demisioneze. . Raspunderea este a autoritatii emitente reprezentata de primar.Cheltuielile de judecata sau alte despagubiri admise de instanta, in cazul anularii autorizatiei de construire se platesc din bani publici. Receptia la terminarea lucrarilor este de regula formala.In tarile civilizate se desfiinteaza si ceea ce ai construit cu 20cm mai mult decat era prevazut in proiect Mai avem de asteptat pana cand in Sibiu, institutiile statului vor actiona cu fermitate impotriva abuzurilor in emiterea autorizatiilor de construire. Lipsa unei decizii de demolare a constructiilor edificate in baza unei autorizatii de construire emise cu nerespectarea documentatiilor de urbanism aprobate sau a legislatiei in vigoare a incurajat astfel e practici.
Raspunde

Rahatii din Selimbar

Acum 5 luni

Aceste gunoaie investitor+primari( actual+fostul) trebuiau judecati demult si nu mai asistam la aceste mizerii pe care le fac in comtinuare....din pacate mizeriile lor nu mai pot fi curatate decat de un cutremur ......atita nesimtire, tupeu ilegalitati nu mai intalnesti nici in zonele sarace ale tarii.....din pacate Sibiul dintr-un oras cu aer boem a devenit o ghena de gunoi...pacat
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus