Luni,
26.07.2021
Cer Senin
Acum
28°C

Eginald Schalttner, decorat de președintele Germaniei. ”S-a pus neobosit în slujba celor săraci. În special a romilor”

Eginald Schalttner, decorat de președintele Germaniei. ”S-a pus neobosit în slujba celor săraci. În special a romilor”

Scriitorul origine germană Eginald Schlattner va fi onorat cu Crucea de merit în rang de cavaler a Ordinului de merit al Republicii Federale Germania, transmit reprezentanții Ambasadei Germaniei în țara noastră.

Crucea de merit în rang de cavaler i-a fost acordată scriitorului Eginald Schlattner de președintele federal Frank-Walter Steinmeier, ”în semn de recunoaştere şi apreciere a angajamentului său pe tot parcursul vieții pentru promovarea valorilor europene, toleranței și respectului interetnic”, se arată într-un comunicat remis redacției Turnul Sfatului. 

Distincția îi va fi înmânată lui Schlattner în cadrul unui eveniment programat la Sibiu în cursul zilei de joi, la care va participa ambasadorul Cord Meier-Klodt. ”Onorăm o mare personalitate a României din rândul minorității germane. În calitatea sa de pastor şi duhovnic, Eginald Schlattner s-a pus neobosit în slujba celor săraci, a celor lipsiţi de drepturi și a minorităților, în special a celei rome. În calitate de scriitor, el a plasat curajos tratarea adevărului istoric, a responsabilității și a vinovăției în centrul creației sale literare cu elemente autobiografice“, transmite ambasadorul Germaniei în România, conform comunicatului remis redacției.

Născut în Arad, în 13 septembrie 1933, Eginald Schalttner a devenit pastor luteran în satul Roșia din județul Sibiu în 1978. Chiar dacă în satul de pe Valea Hârtibaciului nu mai există comunitate săsească, Schalttner își continuă misiunea, fiind și preot misionar pentru penitenciarele din țară.

Numit ambasador cultural al României în 2002, trecutul lui Eginald Schalttner include atât condamnări pentru vederile sale politice în vremea comunismului, cât și discuții despre rolul pe care acesta l-a jucat într-un proces împotriva mai multor scriitori de origine germană, în care a fost folosit drept martor.

„Cred că nu greșesc atunci când presupun că această distincție, acordată la capătul unei biografii îndelungate, desemnează nu doar meritele sporadice ale celui ales, ci cercetează și istoria vieții sale ca un întreg și măsoară cele întâmplate în contradicțiile lor. Desigur, experţii care au analizat și cântărit nu s-au orientat doar după reușite, după succes, după faptele mărețe, ci au luat în considerare și erorile, rătăcirile, vinovăția. Astfel, această înaltă distincție cuprinde mai mult decât doar o cinstire de bun simţ şi o omagiere galantă aduse unei persoane”, transmite Schlattner conform comunicatului amintit.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Vizualizari: 1449

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ghita

Acum 1 lună

si totusi era un turnator prapadit al securitati

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus