Duminică,
01.08.2021
Cer Senin
Acum
30°C

După trei afaceri eșuate, un tânăr sibian a preluat o cafenea în pandemie și a transformat-o într-un concept unic în România

După trei afaceri eșuate, un tânăr sibian a preluat o cafenea în pandemie și a transformat-o într-un concept unic în România

După trei afaceri eșuate, plimbări cu jobul prin alte țări și multă experiență acumulată în diferite domenii, Iulian, un sibian de 27 de ani, a preluat o cafenea în cel mai nefericit moment - înainte de pandemie. Cu toate că a fost nevoit inclusiv să își ia aparatura acasă pentru o perioadă și să arunce marfă, pentru că expira, tânărul a reușit într-un final să deschidă și acum este într-o continuă dezvoltare. 

Iulian spune că, din informațiile pe care le deține la momentul actual, cafeneaua sa este unică în România. Cu toate că sălile de fitness au, de obicei, băuturi dedicate sportivilor, acesta nu este un astfel de loc, ci pur și simplu o cafenea cu terasă, aflată la parterul unei clădiri care găzduiește diferite ocupații sportive. În tot timpul pe care l-am petrecut pe terasă, povestind despre afacerea sa, câteva zeci de persoane l-au întrerupt cu saluturi și strângeri vesele de mână. Îi știe deja pe majoritatea celor care vin la sala de sport și pe părinții copiilor care învață Taekwondo.

De la electrician la proprietar de local

Ocupația sa de bază nici măcar nu se apropie de cea pe care o are la momentul actual, povestește tânărul. „Am ieșit din liceu cu diplomă electrician, pot să fac toată instalația electrică pentru o casă, apoi în facultate am continuat pe programare și am luat o pauză, dar cu siguranță o să continui. În tot acest timp am făcut logistică pe evenimente, tot ce ținea de Piața Mare, Piața Mică și în jurul Sibiului montam tot ce vedeai pe lângă scene, inclusiv bannere, garduri. Am lucrat în acest domeniu aproximativ patru ani - Raliul Sibiului, ARTMania sunt câteva din evenimentele la care am fost”, spune Iuli, iar experiența nu se oprește aici. S-a ocupat și de logistica pentru transporturi agabaritice, ocazie cu care a lucrat în Germania, Ungaria și Anglia, fiind tentat chiar să rămână peste granițe.

„Am avut tentativa de a rămâne și în Anglia și în Germania. În cea din urmă aveam probleme cu limba, iar în Anglia m-am decis târziu. Mă bucur însă că nu am rămas, pentru că nicăieri nu e ca acasă. În continuare reușesc să fac ce mi-am propus să fac de la prima firmă - cresc și ofer altora locuri de muncă într-un mediu primitor, plăcut și lejer.”

Rennes 2, cafeneaua care a fost deschisă inițial în această locație (Bulevardul Victoriei, nr.29) în 2017, a fost preluată de Iulian în 2019. „Renunțasem și la jobul de barman din centru, în februarie anul trecut renunțasem și la transport, nu prevăzusem pandemia și mă axam doar pe Rennes 2, care la sfârșitul lui 2020 a devenit Fit Coffee and Protein. Am preluat și visul lui, pentru că își dorea să dezvolte cafeneaua pe suplimente.”

Pandemia a oprit visul înainte să devină realitate

Cu aproximativ 7.000-8.000 de euro investiți în visul comun pe care îl avea cu prietenul său, tânărul sibian s-a trezit într-o zi cu o cafenea închisă, aparatură nouă și marfă care avea să expire. 

„Investiția a fost destul de mare pentru mine, mai mult din cauza pandemiei. A mers foarte rău în acea perioadă, delivery nu facem, pentru că ajungi la un preț care te convinge mai bine să îți faci o cafea bună și acasă, așa că nu merită. Eu am plecat cu toată aparatura acasă când am fost nevoit să închid totul, pentru că nu avea rost să stau toată ziua pe camere, fiind o zonă destul de tranzitată. Prietenii chiar erau puțin invidioși aș putea spune, râdeau și ziceau că mi-am deschis cafenea acasă”, povestește acesta.

Până în prezent am investit aproximativ 7.000-8.000 de euro, cel puțin. Am avut ghinionul că s-a mai stricat aparatură și am fost nevoit să reinvestesc, iar în prima parte a pandemiei s-a stricat multă marfă, pentru că s-a degradat, nefiind folosită.

În viitorul apropiat vor fi disponibile și cocktailuri, majoritatea non-alcoolice. 

Momentan în local se merge foarte mult pe cafea, cold brew - cafea cu infuzie la rece - shake-uri, fresh-uri. „Pentru un shake avem structurate bazele, le-am testat, alături de echipa care mă ajută pe acest plan, însă nu este nimic bătut în cuie. Dacă un client dorește o anumită combinație, care îi place mai mult, îi pot pregăti ce dorește”, spune sibianul.

Am reușit să stabilesc mai multe colaborări, pe partea de cafea, suplimente și chiar o serie de prăjituri proteice pe care o să le prezentăm curând. Vom avea disponibile și cocktailuri printr-o colaborare cu cei de la Ellixirz, în principal non-alcoolice, dar vor fi câteva și cu alcool, probabil, în viitorul apropiat, în funcție de modul în care decurge colaborarea.

Iuli spune că nu știe să mai existe o astfel de afacere în România, după mai multe discuții cu clienți care au venit din restul țării.

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Mioara

Acum 1 lună

Succes, Iuli! La cati snobi sunt in Sibiu o sa-ti mearga afacerea!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Zacuscă

Acum 1 lună

Te invitam sa te muti in Caracal, Bacau, BuCUResti sau alte zone "fara snobi"...dar care vin cu Q8-s sa bea o cafea la Sibiu. Succes !
Raspunde

@zacusca

Acum 1 lună

Snobilor le place si zacusca , dar doar cea cu ciuperci, ca de... Degeaba dai in foc si te prinzi pe margini, zacusco, acsta e adevarul: e plin de snobi la Sibiu si unii sunt veniti chiar din Caracal, Bacau sau Bucuresti! Sa traiesti!
Raspunde

Bubu

Acum 1 lună

Ce poveste emotionanta, era sa ma ia plansul! Nu este un concept nou si cu siguranta nu iese in evidenta cu mai nimic fata de alte localuri. Ii dorim succes dar se poate si mai bine!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Creatie animalelor!

Acum 1 lună

BAH, parvenitilor, dar de ce nu veniti la sibiu sa creati ceva, sa confectionati ceva, sa aduceti plus valoare? Nu sunteti in stare, o sa transformati sibiul intr-un ghetou ca iasovul, unde vom astepta turistii p-lii pt a putea supravietui!
Raspunde

Munteanu

Acum 1 lună

Fii mai explicit, cetatene! Ce te supara? Ce-ti doreste inimioara?
Raspunde

EDY

Acum 2 săptămâni

Homo homini lupus est...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus