Luni,
28.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Protest de stradă la Tg. Mureș împotriva unui cămătar din Sibiu. ”Urmează să fiu evacuat din locuință”

Protest de stradă la Tg. Mureș împotriva unui cămătar din Sibiu. ”Urmează să fiu evacuat din locuință”

Câteva zeci de persoane au participat, vineri, la Târgu Mureş, la un protest spontan împotriva practicării cămătăriei, activitatea care ar fi dus la pierderea unor imobile în favoarea unor cămătari şi la evacuarea unor familii, informează Agerpres.

Manifestanţii susţin că acest gen de cămătărie ar fi practicat chiar de către oameni cu pregătire juridică şi cu o carieră în domeniul juridic, dovadă fiind existenţa unui dosar penal care a fost retrimis de instanţă la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, pentru reluarea urmăririi penale şi în care unul dintre protestatari a fost parte în proces, ca petent.

"Suntem aici pentru a protesta împotriva unui personaj, un avocat fictiv, care este doar pe acte avocat, un avocat-cămătar, împotriva căruia protestăm pentru adevăr şi dreptate. Astăzi, 25 iunie, mă aflu în această locuinţă, care urmează să fie evacuată. (...) Pe acest cămătar din Sibiu l-am cunoscut în 2006, era jurist la o firmă de transport, aveam nevoie de un credit (...) Am intervenit să ne ajute să luăm un credit şi a spus că va interveni, dar contra unui comision, 10% din valoarea creditului", a declarat protestatarul Gabor Ludovic, din Târgu Mureş.

Acesta a spus că în spatele acestui cămătar ar sta un important om de afaceri, care s-ar fi implicat în "afacere" şi a cumpărat pe firmă casa tatălui lui Gabor Ludovic, apoi ar fi revândut-o în leasing firmei familiei lui Gabor Ludovic, după ce aceasta ar fi plătit şi ratele şi camăta, timp de 6 ani.

Protestatarii spun că, în anul 2015, familia Gabor l-a contactat din nou pe acel jurist fiindcă avea nevoie de bani, iar acesta ar fi fost de acord, cu condiţia ca solicitanţii banilor să îi "vândă" casa respectivă pe acte, înscriindu-se o sumă fictivă ca avans.

"A fost de acord cu condiţia ca el (cămătarul, n.r.) să fie trecut ca proprietar al casei şi să o pună garanţie la o bancă din Târgu Mureş. Contractul de vânzare-cumpărare a fost semnat în faţa unui notar şi în documente figura ca şi cum s-ar fi plătit pentru casă suma de 140.000 lei avans, deşi nu s-a plătit nimic. După ce a devenit proprietar, acesta a pus casa garanţie la bancă, a luat un credit de 390.000 lei, din care 10% i s-a dat drept comision. Lunar i s-a plătit 2% camătă, majoritatea prin documente de transfer (...) Deşi se încasa camătă, acel nou proprietar a vândut casa unei firme din Târgu Mureş, cu 280.000 euro, în 2020, când tata şi eu eram internaţi în spital cu COVID (...) Am depus plângeri la autorităţi. Au evacuat o casă, au vândut-o, urmează a doua casă, intrată în posesia acestui individ, care a pus-o garanţie la altă bancă", susţine Gabor Ludovic.

Gaborii susţin că protestează împotriva cămătăriei şi că ieşirea lor în stradă a avut loc pe fondul deciziei de evacuare a imobilului, după ce autorităţile nu ar fi luat măsuri până acum, deşi ar exista multe dovezi.

Până acum, susţin protestatarii, ar fi fost evacuate 15 persoane, urmând să mai fie evacuate încă 6 persoane din a doua casă.

Persoana indicată de protestatari ca fiind aşa-numitul "avocat-cămătar" nu a putut fi contactată la numerele de telefon afişate pe site. 

Sursa foto: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 4995

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

3 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Gaboriii din Mures,care au tepuit sute de sibieni cu scocuri, au fost tepuiti de un sibian.E de Guinness Book !Goooood,Anakin !
Raspunde

Militaru Gheorghe

Acum 1 an

Asa este : vorba aia - hotul striga hotul!.Ce sa-i faci se mai intimpla si minuni.
Raspunde

Grābilā

Acum 1 an

Bine-bine, dar sā le spui oamenilor āia " gabori "??? Gabor inseamnā cu toootul altceva decât o ceatā de oameni pe care-i cheamā Gabor.... Garoi e mai adecvat cred eu....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus