Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Hotărâre în zi de sâmbătă: vă puteți trata și din banii statului în spitalele private, de la 1 iulie

Hotărâre în zi de sâmbătă: vă puteți trata și din banii statului în spitalele private, de la 1 iulie

Guvernul României a aprobat în cursul zilei de sâmbătă o hotărâre care reglementează modul în care pacienții se pot trata în spitalele private, beneficiind și de fondurile alocate prin Casa națională de asigurări de sănătate.

Hotărârea privind pachetele de servicii şi contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021-2022 este numele documentului adoptat de Guvern în cursul zilei de sâmbătă. 

Relevantă în această hotărâre este reglementarea modului în care pacienții pot beneficia de tratamente acoperite parțial din fonduri publice în unitățile medicale private. Situație care va fi posibilă de la 1 iulie, ziua în care hotărârea de guvern intră în vigoare.

Conform hotărârii, asistența medicală decontată parțial din bugetul public va putea fi accesată doar în spitalele private aflate în relație contractuală cu casa județeană de asigurări de sănătate. Iar autoritățile insistă în comunicatele lor pe faptul că hotărârea adoptată va asigura predictibilitate în ceea ce privește costurile.

Astfel, înainte de a percepe contribuția personală de la pacienții care aleg să fie tratați în spitale private, unitățile medicale trebuie să obțină ”consimţământul exprimat în scris al asiguratului sau reprezentantului legal al acestuia cu privire la serviciile spitaliceşti medicale şi nemedicale pe care urmează să le primească de la furnizorii privaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate şi costurile asociate acestora”.

În momentul în care se vor prezenta la spitalul privat, pacientul va trebui să primească un deviz estimativ, ”cu valabilitatea de cinci zile lucrătoare de la data înmânării acestuia pacientului”. ”Documentul va cuprinde costurile medicale directe estimate pentru rezolvarea cazului şi costurile serviciilor suplimentare estimate (medicale şi nemedicale)”, precizează Casa națională de asigurări de sănătate, într-un comunicat de presă.

La externarea din spitalul privat, pacientul va trebui să primească un decont al serviciilor de care a beneficiat.

Alte reglementări

Hotărârea adoptată de Guvern în cursul zilei de sâmbătă include și alte reglementări, descrise de către CNSAS și citate de Agerpres. Printre noile reglementări se numără şi asigurarea unui pachet de prevenţie comprehensiv pentru adultul asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani, care prevede până la trei consultaţii pentru evaluarea riscului, intervenţia asupra factorilor şi obiceiurilor de viaţă care determină riscurile, precum şi monitorizarea pacienţilor. Pentru a asigura accesul la investigaţiile recomandate de medicul de familie în cadrul consultaţiilor de prevenţie, acestea pot fi efectuate de furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate şi peste valoarea de contract.

De asemenea, a crescut numărul consultaţiilor la domiciliu acordate de medicul de familie pentru un asigurat înscris pe lista proprie. Astfel, de la 1 iulie se decontează o consultaţie la domiciliu pe lună pentru toate tipurile de afecţiuni cronice/asigurat (în prezent se decontează maximum patru consultaţii/an pentru bolile cronice).

Medicii de familie pot acorda noi servicii, conform curriculei de pregătire, pentru pacienţii din listele proprii: spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă - braţ, efectuare şi interpretare EKG pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate.

Totodată, a fost introdusă o nouă consultaţie la domiciliu pentru urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere, în plus faţă de consultaţia la domiciliu de care aceasta beneficiază la externarea din maternitate.

Pacienţii cu afecţiuni cronice pot beneficia în continuare de consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de alte specialităţi din ambulatoriul clinic. De asemenea, terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped pot fi acordate şi la distanţă.

"Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţi după infecţia cu virusul SARS CoV-2, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestora servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică şi psihoterapie", se mai arată în comunicat.

Potrivit CNAS, măsurile cuprinse în actul normativ au ca scop asigurarea unui acces mai bun la serviciile medicale de prevenţie, precum şi la serviciile medicale necesare pentru diagnosticarea, tratamentul şi monitorizarea afecţiunilor. De asemenea, noul contract-cadru urmăreşte să susţină "inversarea piramidei serviciilor de asistenţă medicală", prin creşterea ponderii serviciilor acordate în medicina primară şi în ambulatoriul de specialitate, şi reducerea internărilor nejustificate pentru pacienţi care ar putea fi trataţi în condiţii de siguranţă în ambulatoriu sau de către medicii de familie.

"Este necesar un acces mai bun la serviciile medicale de care pacienţii au nevoie, iar acest Contract-cadru este un prim pas. În foarte scurt timp vom demara consultările pe următorul proiect de Contract-cadru, astfel încât să putem lua în calcul şi analiza, împreună cu toţi partenerii, măsuri mai substanţiale în sistemul de sănătate pentru anii următori", a declarat Adrian Gheorghe, preşedintele CNAS.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 2356

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Zacuscă

Acum 2 ani

Ne-am gandit cum sa distrugem sistemul de sanatate, este PNL ?! V-ati gandit cum sa deturnati banii din sistemul de sanatate, spre clientela politica, adica "patronii" spitalelor private. Ati rupt toate planurile pentru spitale regionale !!!! Si acum trimiteti oamenii la privat.... ati gasit modalitatea sa distrugeti de tot sistemul de sanatate romanesc.... PNL, sunteti ultimele scursuri care ati ajuns sa conduceti tara asta si depasiti cu mult PSD-ul, din momentul asta ! Voi sunteti colapsul Romaniei, practic.... unde sunt spitalele regionale ?!?!? .. nu mai sunt, ca are PNL grija sa deturneze tot.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus