Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Broșă realizată în Sibiu, scoasă la licitație. Valoare estimată: 40 de mii de euro

Broșă realizată în Sibiu, scoasă la licitație. Valoare estimată: 40 de mii de euro

O broșă realizată în Sibiu, în anul 1596, la atelierul bijutierului Paulus Kirtscher, este scoasă la licitație estimându-se o valoare între 30 și 40 de mii de euro, fără taxe. Broșa este rotundă, are un diametru de 11,1 cm și o greutate de 340 g, din argint masiv bogat încrustată cu 29 de pietre prețioase și 18 perle naturale de apă dulce. Motivele florale sunt decorate cu granat fațetat, smarald sau cristal de piatră tăiat într-un cadru înalt. În centrul bijuteriei se află portretul unui bărbat, înconjurat de perle și cabochon granat și turcoaz. Portretul este realizat cu o pastă de sticlă octogonală (pâte de verre).

Acest tip de broșe pectorale era folosit pentru a fixa mantia femeilor și era special creat pentru evenimente deosebite. Obiectul scos la vânzare a făcut parte din expoziție „Vers Désir“ de laTREMA Musée des Arts ancien du Namurois din octombrie 2020.

Partea din spate a broșei păstrează încă un cârlig și o clemă pentru prindere. ”Această broșă bine conservată este un exemplu tipic al lucrării de aur a meșterului din jurul anului 1600. Așa-numitul „heftel” a făcut parte din bijuteriile purtate de femeile patriciene din regiunea Transilvaniei în zilele de sărbătoare. Bijuteriile au o istorie îndelungată: de la epoca medievală până la cea barocă, aceste broșe au fost folosite pentru a fixa mantiile femeilor. Cu toate acestea, începând cu secolul al XVIII-lea, broșele au început să fie lucrate în filigran de aur, ceea ce le-a făcut mult mai ușoare și care le-a permis să fie folosite ca broșe de corsaj, făcând parte din costumul tradițional festiv transilvănean”, se arată în descrierea obiectului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Rosu

Acum 2 ani

Ati omis sa scrieti ca "asa zisul heftel" face parte din portul sasesc pana in zilele noastre. Ca "face parte din costumul tradițional festiv transilvănean" este o prostie, in transilvania neexistand acel unic "costum traditional festiv". Da no, scrii ce stii.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus