Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Numai oameni mari...

De mături orice ”bulă” de internet, de pălăvrăgești la orice birt din colț de cartier ori de stârnești o discuție în locul de joacă plin de părinți tineri și de bunici mândri este imposibil să nu găsești de fiecare dată o majoritate care știe.

Mai mult sau mai puțin ferm, acea majoritate știe ce trebuie făcut cu acest oraș, știe cum trebuie ridicat noul spital județean, știe ce e cu această pandemie. Cum președintele e sibian și și fost primar al orașului, imposibil să nu găsești majorități de specialiști în gestionarea întregii țări, în alocarea de bugete ori în stabilirea de relații cu diferite regiuni din lumea asta mare.

Cu toate acestea, e plin de case prin orașul acesta în care mașina este parcată pe trotuarul din față. Nu în curte ori în alt spațiu special amenajat. Sunt zeci de mii de oameni care nu au plătit niciodată gunoiul și mai mulți care nu s-au obosit niciodată să îl sorteze ori să înțeleagă mecanismul din spatele acestui sistem care ar trebui să ne transforme regiunea precum una ”ca afară”. Vaccinarea împotriva Covid-19? Sunt sute de mii de locuitori ai acestui județ care nu s-au vaccinat pentru că nici măcar nu au căutat să se informeze pe acest subiect. Mulți dintre ei nici nu își vor dori să se informeze temeinic: ei ”știu” deja că e vorba de un scenariu mult mai mare, ceva care include mari puteri, manipulare globală, interese în valoare de mii de miliarde în valută forte.

La blocuri sunt doar câțiva cei care întrețin spațiile verzi, care ies la final de iarnă și pregătesc terenul din jur pentru primăvara cea verde. Restul sunt preocupați de schimbările climatice ori de manipulările din spatele unor astfel de scenarii. 

Importanța părerilor proprii pe marile teme în dauna situațiilor a căror rezolvare chiar ține de fiecare în parte nu este, însă, doar apanajul celor frugal incluși în categoria ”vulgului” dominat de analfabetism funcțional.

În acest județ avem și lideri de opinie – cea mai recentă generație este cea afirmată în urma protestelor #rezist – care știu foarte bine ce trebuie să facă miniștrii acestei țări, premierul și, evident, președintele. Știu relații dintre instituțiile României și cele ale Uniunii Europene, cer pe tonuri imperative (prin intermediul bulelor create în jurul conturilor lor de socializare) reacții tranșante și nu lasă loc de compromis.

Când vine vorba – însă – de opinii tranșante pe teme locale, opinii în gura cărora s-ar uita mulți din ”bula lor”, aceiași lideri de opinii nu se mai obosesc să își răspândească înțelepciunea. 

E plin de oameni mari orașul acesta. Cu toate acestea, nu suntem în stare să ne gestionăm exemplar nici măcar gunoiul.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 4553

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Dd

Acum 2 ani

Foarte bun articolul Traian! Asa este Sibiul si oamenii sai din ziua de azi! Din pacate! Multumesc pentru lupta ta din pozitia de jurnalist si incercarile de a corecta pe cat putiinta! Pe langa cele mentionate, imi vin in minte deversarile din canalizare in parcul sub arini!

Raspunde

Aci Duțu

Acum 2 ani

ai început bine, dar ai ținut să-ți dai cu scriitura-n cap, la final

Raspunde

Elzorab

Acum 2 ani

Faptul ca sunt multi comentatori sau ca unii nu colecteaza selectiv gunoiul sau ca altii cred in teoria conspiratiei NU schimba cu nimic din ceea ce ar trebui sa fie obiectivele de dezvoltare a urbei in care traim. Administratia trebuie sa-si faca yreaba cum yrebuie, trebuie sa fie un exemplu, ori puteți spune ca la nivel de Sibiu, primaria e un exemplu? Cat privește problema vaccinarii, daca v-ați documenta mai temeinic si din mai multe surse, nu doar cele "oficiale" veti descoperi ca in spatele conspiratiilor întotdeauna se ascunde un adevar...ca cel legat de proveniența virusului. De asemenea, acest asa zis vaccin recomandat ca sigur nu e tocmai un vaccin si nu e tocmai sigur...mai cercetati înainte sa rostogoliti informatiile oficiale. Faceti munca de jurnalist, ce naiba!!!
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

Elzorab, inca un om mare al Sibiului...
Raspunde

Bbb

Acum 2 ani

spot on...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus