Marţi,
21.09.2021
Partial Noros
Acum
16°C

Trei candidați pentru președinția PNL SIbiu. Turcan, Șovăială și Faraon

Trei candidați pentru președinția PNL SIbiu. Turcan, Șovăială și Faraon
Actualizare, ora 9
 
Omul de afaceri Ciprian Faraon și-a anunțat și el candidatura la președinția PNL SIbiu. A transmis documentul pe mail, în această dimineață. 

Fost vicepreședinte al organizației județene și conducător al alegerilor locale și parlamentare din 2016, Ciprian Faraon a fost exclus din organizație în septembrie 2018. Au votat pentru excludere 12 colegi, opt voturi au fost împotrivă și două persoane s-au abținut. Excluderea s-a făcut la solicitarea Danielei Câmpean, susținea fostul liberal.  ”Regret decizia biroului politic, însă așa cum am menționat în ședință, consider că direcția este greșită, anumiți lideri ai organizației județene a PNL greșesc fundamental față de comunitatea noastră locală, printr-o reprezentare greșită, prin lipsa de proiecte, prin lipsa de viziune. Nu vreau să fac parte dintr-un proiect care cel mai probabil va eșua, regret însă despărțirea de cea mai mare parte a echipei PNL Sibiu, fiind o echipă pe care o apreciez și respect”, a concluzionat atunci Ciprian Faraon.

Faraon și-a dat demisia din toate funcțiile pe care le deținea la începutul anului 2018, după ce planul său de a face o reorganizare a celor 32 de organizații locale fără primari PNL a fost respins de către colegii săi. A rămas de atunci simplu membru de partid, însă acum a fost exclus din organizație. El a contestat atunci modalitatea prin care a fost înlăturat din partid, considerând-o nestatutară. 

Organismele interne ale partidului urmează să stabilească în următoarele zile dacă această candidatură a lui Ciprian Faraon este sau nu statutară.

Actualizare
 
Contantin Șovăială a transmis în această dimineață că va începe de astăzi o campanie internă în care va vorbi cu cât mai mulți liberali, iar ținta lui este de a ”muta proiectele din comunicate și postările de Facebook în realitate”. Am decis să mă înscriu în cursa pentru președinția Organizației Județene a PNL Sibiu. Îmi imaginez că este o surpriză pentru unii colegi, dar după părerea mea, adevărata surpriză pentru o filială precum cea sibiană era ca nimeni să nu contracandideze actualul președinte. Nu candidez împotriva cuiva, ci pentru ceva! Pentru un PNL Sibiu întors între oameni și pentru oameni (liberali sau nu), pentru un partid care să vadă realitățile și nu să și le inventeze, pentru un partid care face publicitate rezultatelor și nu confundă publicitatea cu rezultatele.
Un coleg față de care am un respect deosebit spunea la alegerile locale de anul trecut că e convins că “se poate mai mult și mai bine”. Deși, probabil e adevărat și în cazul acesta, nu am să spun că se poate “mai mult și mai bine”, dar am să spun că se poate altfel! Se poate, spre exemplu, cu modestie și decență, cu bun simț, cu stimă față de oameni și cu frică de Dumnezeu.
Cunosc foarte bine organizația PNL-Sibiu și știu cum putem avea rezultate mai bune pentru sibieni. Indiferent câte funcții publice am avut, am fost mereu la Sibiu și pentru Sibiu. Cred că împreună, putem muta proiectele din comunicate și postările de Facebook în realitate. Ce am făcut până acum a fost bine, dar vom înceta să facem poze doar cu panouri, hărți și terenuri goale, ci să punem în aplicare aceste proiecte și să comunicăm doar la final – în spate cu noul spital construit, autostrăzi date în funcțiune, drumuri reparate, rețele de apă-canal noi, parcări și noi investiții în tot județul. Colegii mă cunosc și știu că sunt omul faptelor.
Voi explica tuturor colegilor dispuși să mă asculte, în detaliu, rațiunea candidaturii mele și le voi prezenta de-a lungul săptămânilor următoare ideile pe care le am. Sunt convins că o competiție corectă la vârful PNL Sibiu nu poate face decât bine filialei și chiar celor care își dispută președinția”, a scris Șovăială pe pagina sa de Facebook.

Articolul inițial:

Duminică seară, deputatul liberal Constantin Șovăială a decis să candideze la președinția organizației județene a PNL, împotriva actualului lider al organizației, Raluca Turcan. Luni este ultima zi de depunere a candidaturilor, conform calendarului alegerilor, și după opt ani Raluca Turcan va avea din nou un contracandidat la alegerile pentru șefia organizației.

În 13 decembrie 2013, Turcan era aleasă președinte al PDL Sibiu, după ce a obținut 369 de voturi în cadrul alegerilor interne. Contracandidatul său de atunci, Cristian Bicher, nu a reușit să convingă decât 107 colegi. 10 voturi au fost anulate.

Trei ani mai târziu, în 2016, Raluca Turcan prelua conducerea PNL Sibiu, după ce copreședintele organizației, Mircea Cazan se retrăgea din funcție. În martie 2016, în cadrul Biroului Politic Național al PNL, se lua act de decizia liderului PNL Sibiu, Mircea Cazan, de a nu mai fi copreședinte al organizației, alături de președinta PDL Sibiu, Raluca Turcan. Cazan prelua funcția de prim-vicepreședinte și urma să o înlocuiască pe Raluca Turcan atunci când aceasta lipsea de la ședințele organizației județene.

În aprilie 2017, Raluca Turcan era singurul candidat al organizației pentru funcția de președinte al PNL Sibiu.”Nu voi candida, însă voi susține acea echipă care a demonstrat implicare la alegerile locale și parlamentare de anul trecut și care a avut și rezultate pe măsură. Sunt deputat și mă voi concentra total asupra acestei poziții, asupra muncii în Parlament, pentru a demonstra celor care au votat Partidul Național Liberal la Sibiu că nu au greșit”, anunța atunci deputatul Constantin Șovăială. Între timp, după patru ani Șovăială candidează.

”Orban a sunat”

Candidatura pentru funcția de președinte al organizației a lui Constantin Șovăială poate surprinde pe multă lume, ținând cont că secretarul general al PNL Sibiu a fost mereu mâna dreaptă a liderului Raluca Turcan. Relațiile dintre cei doi s-au răcit în urmă cu o lună, iar momentul a fost speculat de președintele partidului, Ludovic Orban. După ce atât Raluca Turcan, cât și Daniela Cîmpean, prim-vicepreședinte al PNL Sibiu și președinte al Consiliului Județean Sibiu au anunțat că îl vor susține la șefia partidului pe Florin Cîțu, contracandidatul acestuia, Ludovic Orban, a căutat soluții pentru PNL Sibiu, astfel încât organizația să trimită la congresul din septembrie cât mai mulți reprezentanți favorabili.

Surse din cadrul partidului spun că singura variantă la îndemână a fost Constantin Șovăială, acesta urmând a fi susținut de o parte din primarii din zona de nord a județului, alături și primarul Mediașului, Gheorghe Roman. ”Orban a sunat personal mai multe persoane, însă sprijinul în partid pentru Șovăială nu este unul foarte mare în acest moment. Contează foarte mult ce se va întâmpla în următoarele zile, însă e clar că Șovăială intră în cursă cu șansa a doua”, spun surse din cadrul organizației.

PNL Sibiu va avea purtător de cuvânt ales

6 august este data fixată pentru alegerile interne în organizația PNL Sibiu. Delegații din organizațiile locale vor vota pentru 31 de funcții. Pe lângă funcția de președinte al organizației, se vor vota doi prim-vicepreședinți și opt vicepreședinți. Fiecare din această funcție va avea câte un domeniu de activitate: va exista un prim-vicepreședinte pe Strategii Politice și Comunicare și un altul pe Politici Publice. De asemenea, cei opt vicepreședinți va avea fiecare câte un departament de condus. Acestea sunt: Departamentul pentru Strategii și Relații Publice, de Imagine, Comunicare, Relații mass-media și purtător de cuvânt, Departamentul pentru Politici Economice, Mediu de afaceri, dezvoltare regională și fonduri europene, Departamentul pentru politici sociale, relații cu sindicate, patronate, organizații neguvernamentale și grupuri de cetățeni, Departamentul pentru politici în agricultură, silvicultură, mediu și dezvoltare rurală,  Departamentul pentru politici în educație, cercetare, cultură, culte, minorități și sport și ultimul departament, cel pentru politici în sănătate.

De asemenea, se vor vota 15 membri în Biroul Politic Județean, un trezorier, un președinte al Comisiei de Arbitraj Județean și un președinte al Comisiei județene de revizie și cenzori.

Cine este Raluca Turcan

Consilier al preşedintelui Consiliului Naţional al PNL (2000-2002), consilier al preşedintelui PNL (2002-2004) şi membru în Biroul Naţional de conducere al PNL (2004-2006). Membru fondator al Partidului Liberal Democrat (PLD). După unificarea Partidului Democrat cu Partidul Liberal Democrat, în decembrie 2007, Raluca Turcan a ocupat în noua formaţiune (PDL), funcţia de vicepreşedinte (decembrie 2007-mai 2011 şi iunie 2012-2014).

Din 2014, până în decembrie 2016, a fost vicepreşedinte al PNL, preşedinte al Comisiei de Educaţie din PNL. În decembrie 2016, a devenit preşedinte interimar al PNL, funcţie deţinută până în iunie 2017, dată de la care deţine funcţia de prim-vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal, conform gov.ro, citat de Agerpres.

A fost deputat PNL de Sibiu (2004-2006), deputat independent (sept. 2006-febr. 2008) şi PDL (febr.-nov. 2008). În legislatura 2004-2008 a ocupat funcţiile de preşedinte al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă (febr. 2005 - sept. 2006) şi de secretar al Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi.

Raluca Turcan a candidat din partea PDL la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 pentru un post de deputat în oraşul Sibiu (colegiul 2) şi a câştigat cu aproximativ 47% un nou mandat. În acea legislatură a fost preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă.

Realeasă deputat de Sibiu, pe listele ARD (PDL) la 9 decembrie 2012, în Colegiul 2. Până în septembrie 2016 a fost secretarul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, apoi a devenit vicepreşedintele amintitei comisii. A făcut parte şi din Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.

În 2016, a fost aleasă deputat pe listele PNL, fiind şi lider al Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaţilor în perioada 2016-2019. În urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, a obţinut un nou mandat de deputat de Sibiu, fiind aleasă pe listele Partidului Naţional Liberal.

În 4 noiembrie 2019, Raluca Turcan a fost numită în funcția de vicepremier în cadrul guvernului condus de Ludovic Orban. În Cabinetul Cîțu ocupă funcția de ministru al Muncii.

Cine este Constantin Șovăială

Actualul secretar general al PNL Sibiu a absolvit Liceul Militar ”Dimitrie Cantemir” din Breaza, județul Prahova, specializarea matematică – fizică. Între 1979 și 1982 a urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu, devenind locotenent în specializarea infanterie. Între 1988 – 1992 urmează Facultatea de Drept a Universității București, specializarea Drept, iar între 1996 – 2000 urmează aceeași facultate specializându-se în Probleme de Drept Privat. Este doctor în Științe Militare obținând acest titlu la Academia de Înalte Studii Militare București.

În această perioadă a urmat mai multe cursuri de calificare: de contabilitate, turism, broker imobiliar, management strategic și de mediator.

Este membru al PDL din 2000, în același an fiind ales secretar executiv al organizației municipale Sibiu. Între 2004 și 2008 este vicepreședinte al Biroului Politic Județean, iar din 2009 este secretar general al PNL.

Pe plan profesional, din octombrie 1999 a fost trecut în rezervă fiind până atunci ofițer activ în cadrul Școlii Militare de Ofițeri Activi ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Între 1999 și 2007 este lector universitar, iar din 2007 este managerul mai multor societăți comerciale.  Între 2004 și 2008 a profesat ca și avocat, iar între 2008 și 2012 a fost consilier local în cadrul Consiliului Local Sibiu. Între 2009 și 2012 a fost vicepreședinte al Consiliului Județean, funcție pe care a mai deținut-o și între 2015 și 2016. Între martie și iunie 2016 a deținut funcția de președinte al Consiliului Județean Sibiu.

Se află la al doilea mandat de parlamentar.

Vizualizari: 4858

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Munteanu

Acum 2 luni

Tradare, tradare, daca interesele partidului o cer, dar sa stim si noi...
Raspunde

Numa Zic

Acum 2 luni

Alt sibian get beget de la Valcea, candidează cu moldoveanca de la Botosani
Raspunde

Miron Florea

Acum 2 luni

Daca cumva cunoasteti termenul "cringy"... Asta se potriveste de minune cand citesc astea trei nume... Conform Urban Dictionary definitia este "Someone or something that makes you embarrassed to be a part of the human race."
Raspunde

Kramnik

Acum 2 luni

Publicati si locul nasterii pentru domnul Sovaiala si doamna Turcan. Nu ca as avea ceva impotriva moldovenilor, dar de ce sa -ti fie rusine ca te-ai nascut in Botosani sau Filiasi ... daca tot vrei sa conduci Sibiul .
Raspunde

Partid odios!

Acum 2 luni

Ce partid odios de josnic si penibil! Doar non valori, incompetenti, imitatii de politicieni si jagardele care nu au nici o legatura cu Sibiul! Sovaiala si Turcan, dar si restul, sunt o mare jignire la adresa acestui oras! Ce rusine de nenorociti penibili!
Raspunde

Vers

Acum 2 luni

Sovaiala era cam purtatorul de diplomat al Turcanei, deci miroase a blat. Orban probabil nu stie...
Raspunde

Adriana

Acum 1 lună

Orban merge cu oricine pentru ca nu mai e aproape nimeni de partea lui. S-a trezit si Sovaiala acum sa faca opozitie dupa ce a ajuns Parlamentar unde nu pare sa aiba nicio activitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus